Νέα, ακραία πρόκληση από την τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά με αποδέκτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

0
9345

Η τουρκική πλευρά εμμένει στην «εμπρηστική» ρητορική, με επικεφαλής των προκλήσεων έναν εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας». Συγκεκριμένα, ο απόστρατος Ναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, κατέθεσε μήνυση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι «ενήργησε εκτός των ορίων της δικαιοδοσίας του» επειδή χρησιμοποιεί τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η μηνυτήρια αναφορά υπεβλήθη στην Εισαγγελία από τον δικηγόρο, Τσαντάς Γκιουρόλ, εκ μέρους της «Ένωσης Παγκόσμιας Στρατηγικής και Ναυτιλίας της Γαλάζιας Πατρίδας», σύμφωνα με δημοσίευμα της εθνικιστικής ισλαμιστικής εφημερίδας, Yeni Akit.

«Ο ύποπτος (sic) Δημήτρης Αρχοντώνης (σ.σ. το –κατά κόσμον– ονοματεπώνυμο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου), Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος του Ορθοδόξου Πατριαρχείου της Ιστανμπούλ, Βαρθολομαίος Α’, αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως “Οικουμενικός” και αντιμετωπίζεται ως αρχηγός κράτους 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων. Επιπλέον, ο ύποπτος, εκτός από τη φράση “Οικουμενικός Πατριάρχης”, χρησιμοποιεί και τον τίτλο “Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης”».

Ακόμη, ο δικηγόρος παρέθεσε τις επίσημες επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, τις επαφές που είχε με αρχηγούς κρατών τρίτων χωρών, καθώς και τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2009 στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και τη φράση: «Μάς σταυρώνουν και νομίζω πως αισθάνομαι και εγώ το ίδιο». Επιπλέον, εισήγαγε και τη δήλωση του τέως Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψη της 28ης Δεκεμβρίου 2019, στην οποία ανέφερε ότι βρίσκεται «στο Φανάρι, μαζί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Ο νομικός εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς επεσήμανε ότι «ο Δημήτριος Αρχοντώνης, με τις οικουμενικές του αξιώσεις, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης» και πως «όλες αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν στη διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Τέλος, υπογραμμίσθηκε στο δημοσίευμα ότι στην ποινική καταγγελία του Ναυάρχου εν αποστρατεία, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ζητήθηκε να διαταχθεί έρευνα κατά του Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου του Ορθοδόξου Πατριαρχείου της Ιστανμπούλ Βαρθολομαίου Α’ και του Αρχιεπισκόπου της Ρωμαίικης Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής Ιωάννη Λαμπρινιάδη (σ.σ. αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με το –κατά κόσμον– όνομά του), οι οποίοι κατονομάζονται ως ύποπτοι, για τα αδικήματα της «παράνομης ανάληψης δημοσίου αξιώματος» και «διατάραξη της ενότητας και ακεραιότητας του κράτους», να ληφθούν οι καταθέσεις τους, να σχηματισθεί κατηγορητήριο εις βάρος τους και να κατατεθεί μήνυση.

Τζιχάτ Γιαϊτζί: Ο «ενορχηστρωτής» της επιθετικής ρητορικής

Ο απόστρατος Ναύαρχος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων και Διευθυντής του Ναυτιλιακού και Παγκόσμιου Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της γείτονος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, είναι γνωστός για τις θεωρίες του, περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σχετικές ειδήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ