Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων μεταξύ των οποίων & ο Κώου Μελίφρων, με τον Σεβασμιώτατο στον ΙΝ Γενεσίου Θεοτόκου Καρδάμαινας

0
6952


28 Μαΐου 2023 η Εκκλησία μας τιμά την Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου και τη μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Ελικωνίδας και του Αγίου Ευτυχούς Επισκόπου Μελιτηνής και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας λειτουργίας στον ΙΝ Γενεσίου Θεοτόκου Καρδάμαινας με συλλειτουργούς τον π. Αντώνιο Κασιώτη και τον π. Κωνσταντίνο Καματερό.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον πρωτοψάλτη του ιερού ναού Σεβαστιανό Παναγιώτου με βοηθούς τους κ.κ. Ψύρη και Δανά.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Καρδάμαινας Νίκος Πόγιας, ο άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πρ. Δήμαρχος Θεοδόσης Βαρκάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Μανώλης Χατζηάμαλλος, ο Δάσκαλος Νίκος Ιερομνήμων και αρκετοί προσκυνητές.

Η έκτη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε κατά πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια. Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος, κ.α.

Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί. Συνέταξε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφερόμενος στην πρώτη Οικουμενική σύνοδο και τη σημασία της, τόνισε την ιδιαίτερη ευθύνη που έχουμε μιας και ο τότε τοπικός επίσκοπος Μελίφρων έλαβε μέρος στην σύνοδο αυτή.

Κυριακή Αγίων Πατέρων Α’ Οικουμενικής συνόδου

Πόλου νοητοῦ ἀστέρες σελασφόροι,
ἀκτῖσιν ὑμῶν φωτίσαιτέ μοι φρένας.
Ξένον τὸν Υἰὸν Πατρὸς οὐσίας λέγων,
Ἄρειος, ἤτω τῆς Θεοῦ δόξης ξένος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ