Άγιος Σωφρόνιος, Η πιο υπέροχη επιστήμη!

1
1989

Τις επόμενες η μέρες θα λάβει χώρα στο Βέλγιο ένα ορθόδοξο Συνέδριο με θέμα: Η υπακοή και η πειθαρχία. Ενδιαφέρον θέμα!

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ υπακοής και πειθαρχίας; Η πειθαρχία μπορεί να εμφανίζεται σαν κάτι ανώτερο από αυτό που εμείς έχουμε. Δύο αντιπρόσωποι από τη Μονή μας θα πάνε στο Βέλγιο να μιλήσουν για το θέμα αυτό και να εμπνεύσουν τους ανθρώπους. Και πιστεύω να καταφέρουν να δώσουν μια καλή μαρτυρία για τον μοναχισμό.

Μάθετε αυτή την επιστήμη και μη σκέφτεστε ότι φθάσατε ήδη στο τέλος αυτού του αγώνα. Αρχίστε κυρίως με έναν τρόπο πιο βαθύ, πιο σίγουρο, αφομοιώνοντας αυτή την ανώτερη από κάθε άλλη επιστήμη. Γιατί ανώτερη; Βλέπουμε στις περισσότερες περιπτώσεις ότι οι μοναχοί και οι μοναχές είναι μορφές ταπεινές, ανεπιτήδευτες υπάρξεις· όσον άφορά όμως τον σκοπό τους, ποια άλλη επιστήμη θέτει αυτό τον σκοπό της αιώνιας συνύπαρξης με τον Δημιουργό του κόσμου;

Εξαιτίας του σκοπού αυτού, έχουμε αληθινά το δικαίωμα να πούμε ότι είναι η πιο υπέροχη επιστήμη, η ανώτερη. Φανείτε, λοιπόν, αντάξιοί της· καταβάλλετε αυτή την προσπάθεια, διότι από σας εξαρτάται να την καταστρέφετε με πράξεις, ας πούμε, ψυχολογικές, και από σας εξαρτάται επίσης να οικοδομήσετε αληθινά τη σωτηρία σας. Σε τι αναφέρομαι; Στην αφομοίωση της θείας ζωής, του Ίδιου του Θεού. Αυτός είναι ο σκοπός μας.

Αν ο απόστολος Παύλος λέει ότι ο Χριστός έπρεπε να περάσει από την κένωση, από την υπακοή προς τον Πατέρα, τότε και εμείς οι άλλοι πρέπει επίσης να έχουμε την έμπνευση να διέλθουμε αληθινά από την κένωση, και όχι να υπερισχύσουμε στους ανθρώπους με μια γνώση που είναι αποκύημα της φαντασίας. Όταν πρόκειται για την αυθεντική επιστήμη, γίνεται κάνεις αληθινά πιο ταπεινός.

Τα πλέον φημισμένα κέντρα πνευματικής καλλιέργειας στη χώρα αυτή που ζούμε είναι η Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ κλπ. Αλλά όταν τα επισκέπτεται κανείς, συναντά, ως επί το πλείστον, ανθρώπους που διακατέχονται από μια αίσθηση υπεροχής, λόγω του ότι γνωρίζουν κάτι, απέκτησαν κάποιες θεωρητικές γνώσεις, και αυτό συνοδεύεται με απαξιωτική στάση προς τους άλλους!

Ο Θεός μας όμως είναι ταπεινός, και είπε: «Μάθετε απ’ εμού, άτι πράος ειμι και ταπεινός τη καρδία». Ένιψε τα πόδια των φτωχών αποστόλων…

Έτσι διαμορφώνονται δύο πυραμίδες: η μία όπως η Βοστώνη, το Κέιμπριτζ, η Οξφόρδη και άλλες παρόμοιες· και η άλλη, η αντεστραμμένη πυραμίδα. Πάνω στη γη πρέπει να βιώσουμε αυτή την αντεστραμμένη πυραμίδα. Με τον τρόπο αυτό, όσοι είναι πιο δυνατοί, πρέπει να βαστάζουν την αδυναμία των άλλων και εκείνοι που γνωρίζουν περισσότερα, να μοιράζονται τις γνώσεις τους με τους άλλους.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονιου (Σαχάρωφ), νυν οσίου Σωφρονίου, «Οικοδομώντας τον Ναό του Θεού μέσα μας και στους αδελφούς μας», τόμος α’, έκδοση Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ