Γιάννης Κωστόπουλος: «Έφυγε» στα 83 του ο «πατριάρχης» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

0
588

Ο «πατριάρχης» των τραπεζιτών, Γιάννης Κωστόπουλος, και επί χρόνια πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, έφυγε στα 83 του χρόνια.

Η είδηση της απώλειας προκάλεσε θλίψη στην οικογένεια και τους συνεργάτες του, που έκαναν λόγο για έναν οραματιστή του τραπεζικού συστήματος.

Ο αυτοδημιούργητος τραπεζίτης

Η Τράπεζα Πίστεως είναι δημιούργημα της οικογένειας των Κωστόπουλων.

Ο συνονόματος με τον τραπεζίτη παππούς του Γιάννη Κωστόπουλου ασχολείτο με το εμπόριο υφασμάτων. Το 1879 ίδρυσε μια μικρή εμπορική εταιρεία και το 1918 η Τράπεζα Καλαμών ήταν μία από τις πρώτες ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας.

Το 1924 η έδρα μεταφέρθηκε στην Αθήνα και μετονομάστηκε σε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστης. Από εκείνη την τράπεζα προέκυψε η Τράπεζα Πίστεως το 1972 και η Alpha Bank από το 1994.

Ο Μεσσήνιος Γιάννης Κωστόπουλος βρέθηκε στα ηνία από το 1973, αναπτύσσοντας την τράπεζα αλλά και μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων κοινωνικού χαρακτήρα.

Μεγάλα πάθη του η ιστιοπλοΐα & η τέχνη

Ο Γιάννης Κωστόπουλος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Η μεγάλη κίνηση του Γιάννη Κωστόπουλου έγινε το 1999 όταν αγόρασε το 51% της κρατικής Ιονικής Τράπεζας που τον επόμενο χρόνο απορρόφησε πλήρως η Alpha Bank.

Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πάθη του ήταν η τέχνη και η ιστιοπλοΐα. Από τον γάμο του με την κόρη του ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας «Πεταλούδα», Ελευθέριου Μουζάκη, απέκτησε μία κόρη, τη Δάφνη, που είναι ζωγράφος.

Όσο για την ιστιοπλοΐα, από το 1988 δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της «ΩΚΥΑΛΟΥ», που κατέκτησε το 1988, 1989 και 1990 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης στην κατηγορία του.

Το 1994 δημιουργήθηκε και η ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της τράπεζας και όχι μόνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ