Καλή ανάπαυση και καλό παράδεισο αιώνιε έφηβε Πρωτοχορευτή Δημήτρη Κουσπακίδη!

4
28934

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο απίστευτος χορευτής συντοπίτης μας Δημήτρης Κουσπακίδης στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου ζούσε από το 1955, έχοντας επισκεφτεί την Κω έκτοτε περίπου 40 φορές.

Η στέρηση της πατρίδας τα τελευταία 4 χρόνια γα λόγους ανωτέρας βίας -όπως λένε όσοι τον ήξεραν- μαράζωσε τον μεγάλο μας πρωτοχορευτή και στο τέλος πια δεν είχε όρεξη για ζωή.

Ο Δημήτρης Κουσπακίδης γεννήθηκε στον Ασώματο (Μπασιά) όπως μας είχε διηγηθεί ο ίδιος σε αναλυτική εκπομπή που κάναμε με την συνάδελφο Μαρία Παπαζαχαρίου πριν από 6,5 χρόνια* και έφυγε για την Αυστραλία «για ένα καπρίτσιο» το 1955 όπου δημιούργησε την οικογένειά του (παντρεμένος με την γειτονοπούλα του από τον Ασώματο Ευδοξία Ματθαίου) πατέρας εξαιρετικών παιδιών, με εγγόνια και δισέγγονα (ο ξαφνικός θάνατος ενός εγγονού του τα τελευταία χρόνια του στοίχισε πολύ).

Ένας, εξαιρετικός άνθρωπος, λάτρης της πατρίδας του, ψυχή σε όλα τα γλέντια της Κω, φίλος με όλους (τιμούσε και εμάς προσωπικά η φιλία και η αγάπη του) και φυσικά πρώτος και άπιαστος στο χορό, αιώνιος έφηβος, με όλη τη σημασία!

Καλό ταξίδι και καλό παράδεισο φίλε Δημήτρη!

Η ανακοίνωση της οικογένειας:

Για όλους τους συγγενείς και φίλους που επιθυμούν να παρευρεθούν στην εξόδιο ακολουθία & την κηδεία του James Kouspakidis του αγαπημένου μας συζύγου , πατέρα , παππού και προπάππου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ. στην Εκκλησία Αγίων Πάντων Isabelle St Belmore.

Η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο Rookwood 1μμ

Ακολουθεί καφέ στο The Cyprus Club Stanmore

Αντί για λουλούδια η οικογένεια ζήτησε να γίνει δωρεά στο The Beyond Blue Foundation στη μνήμη του αγαπημένου του εγγονού James Kouspakidis

 

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός από την κόρη του Νταϊάνα Κολυβά:

Έφυγες.. Όχι για το ταξίδι στην Ελλάδα αλλά αυτό το ταξίδι το μακρινό .. Εκεί θα χορεύεις ασταμάτητα στην πίστα των αγγέλων, με το βιολί του Γαβριήλ να παίζει μόνο για πάρτη σου.. Καλό ταξίδι Πατέρα..

Η ανάρτηση του Δημήτρη Βοναπάρτη:

Δυστυχώς κι ο Δημήτρης Κουσπακίδης δεν ήταν αθάνατος.Μάς άφησε χρόνια, στα 94 του, ο παραδοσιακός πρωτοχορευτής που γεννήθηκε ποτέ σ αυτό τον τόπο. Ο τελευταίος του αποχαιρετισμός θα γίνει σε λίγες μέρες στη δεύτερη πατρίδα του το Σίδνευ Αυστραλίας. Αυτά τα λίγα. Δεν βγαίνουν άλλα λόγια για την απώλεια του μερακλή, φίλου, συμπατριώτη που επισκέφτηκε την Κω περί τις σαράντα φορές,από τη μακρινή ξενιτιά και δεν υπήρξε ούτε μία που να μην γίνει » φαινόμενο΄στο χορό , ακούραστος ,μέχρι πρωϊας. Καλό ταξίδι Δημήτρη, συλλυπητήρια στην οικογένειά του. (στο βίντεο φαίνεται 88χρονος να χορεύει σουστα)

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Δημήτρης Κουσπακίδης: Η ζωή μου όλη! Ο Ασώματος, η οικογένεια, ο χορός η μεγάλη του αγάπη, η Αυστραλία «…για ένα καπρίτσιο»

 

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έφυγε ένας γνήσιος Ασφανδιανος πρώτο τελεντο στον δημοτικό παραδοσιακό χορό που του χάριζε ευεξία και μακροζωία. Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπητή οικογένεια του.

  2. χάρμα κίνησης στό χορό καί καλός άνθρωπος, τυχεροί όσοι τόν είδαμε από κοντά ΄στά χοροστάσια.

  3. Μου χάρισες την στιγμή που το σώμα αφήνει την μουσική να διαβεί τι πύλες της ψυχής για να του δώσει ρεύμα να χορέψει τον Ρυθμό. Κάποτε ήταν το τσάκισμα της μέσης που γύριζε το δοξάρι στο βιολί , άλλοτε το βήμα που έδινε φτερά να αιωρείσαι πάνω από τις χορδές σε ένα σαντούρι. Έδωσες νόημα και περιεχόμενο στην έννοια «παράδοση του τόπου» και κατανόηση της χαράς που μοιράζονται στα λαϊκά πανηγύρια, όταν ακολουθούν στον χορό,πιασμένοι σε έναν κύκλο τον πρωτοχορευτή. Η μνήμη σου θα δίνει ρεύμα να ξεκινάμε τον χορό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ