EKAB – Εξ. Απινιδωτές: Τα «τεράστια» ΓΙΑΤΙ που πρέπει να στοιχειώνουν ΟΛΟΥΣ μας στην Κω…

15
2211

Τα δύο τεράστια ΓΙΑΤΙ που ακούστηκαν (με λυγμούς και κλάματα) από την κόρη και συγγενείς 60χρονου συμπολίτη μας στην Κέφαλο, ο οποίος έχασε προ διμήνου τη ζωή του πριν προλάβει να φτάσει στο Νοσοκομείο Κω, λόγω της τραγικής έλλειψης ασθενοφόρου και τώρα η περίπτωση του αδόκητου και άδικου χαμού του φίλου Νίκου στη Ζιά, πρέπει «να μας στοιχειώνουν όλους». Από τους απλούς πολίτες, μέχρι τους κάθε λογής υπεύθυνους και τους άρχοντες του τόπου…

Και να μην μας αφήσουν ήσυχους, μέχρι να λυθεί το θέμα.

Ακούγεται απίστευτο ότι πριν από 20 ή και περισσότερα χρόνια η Κέφαλος και γενικότερα το «τρίγωνο», διέθεταν σε μόνιμη βάση ασθενοφόρο, οδηγούμενο από δημοτικό υπάλληλο για κάθε έκτακτο περιστατικό που έπρεπε να διακομιστεί έγκαιρα στο Νοσοκομείο και το 2018 όταν καλείς το ΕΚΑΒ (διακομιδές, βασικό στάδιο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας) σε σοβαρό περιστατικό να ακούς ότι «το μοναδικό ασθενοφόρο είναι σε άλλο περιστατικό και μπορεί να καθυστερήσει…» Λόγω, μιας αδιανόητης υποστελέχωσης των νησιών (κακοδιοίκηση ή κάτι άλλο;) Τότε για ποια «νησιωτικότητα» μιλάμε και «κοκορευόμαστε» κύριοι Βουλευτές και κύριοι της Κυβέρνησης, όταν αφήνουμε απέξω το πιο βασικό;;

Τι κι αν έγιναν δημόσιες καταγγελίες και δόθηκε πανελλαδική δημοσιότητα στο τραγικό περιστατικό της Καλύμνου στις 03/09 («ΠΟΕΔΗΝ: Βρετανίδα τουρίστρια πέθανε στην Κάλυμνο επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο»), τι κι αν από τις 24 Αυγούστου η εφ. Καθημερινή και όλα τα διαδικτυακά μέσα δημοσιεύουν ότι το ΕΚΑΒ στα νησιά είναι επικίνδυνα Αποδυναμωμένο (στην Κω των 35,000 μόνιμων κατοίκων, με 1,2εκ. τουρίστες όλη τη θερινή περίοδο και περίπου 2000 μετανάστες, υπηρετούν μόλις επτά διασώστες, οι οποίοι εργάζονται και στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εκπαιδευμένους διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (11 Διασώστες) στελέχωσης ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Ενώ, αν τύχει και πάρουν ρεπό τότε μόνο στην… τύχη και στο Θεό μπορεί να ελπίζει κάποιος, αν συμβεί οτιδήποτε…)

Από την άλλη πριν 18-20 χρόνια αν θυμάμαι καλά η τότε Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας είχε πάρει πρωτοβουλία να τοποθετήσει εξωτερικούς απινιδωτές σε δημόσιους χώρους. Κάπου η προσπάθεια σταμάτησε (δεν νομίζω ότι το πρόβλημα ήταν η κάλυψη του κόστους, εδώ ξοδεύονται τόσα δεξιά-αριστερά…)

Ναι, αλλά συνάνθρωποι μας συνεχίζουν να «φεύγουν» άδικα κάθε τόσο…

Τελευταία στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του από τον Ιατρικό σύλλογο Κω, στην πνευματική εστία ο πρ. Υπ. Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός ενημέρωσε ότι στην Ευρώπη το δίκτυο των εξωτερικών απινιδωτών που κυριολεκτικά σώζουν ζωές* είναι τόσο διαδεδομένο που με ένα απλό τηλεφώνημα όταν υπάρχει θέμα καρδιακής ανακοπής στον στέλνουν σπίτι με drone (Δανία).

Στην Χίο για παράδειγμα από το 2015 έχουν τοποθετηθεί Απινιδωτές σε 10 σημεία της Χίου σώζουν ζωές. Στην Κω τι κάνουμε; Αν υπήρχε απινιδωτής στην πλατεία στη Ζιά; (ίσως η εξέλιξη σε κάποιες παρόμοιες περιπτώσεις να ήταν τελείως διαφορετική…) Στην Κέφαλο, την Καρδάμαινα, την Αντιμάχεια, το Πυλί; Με ανάλογη εκπαίδευση κάποιων ανθρώπων εκεί που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές (κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει μία καρδιακή ανακοπή, μόνο στην Ευρώπη)·

Και είναι να «τρελαίνεσαι» όταν δεν έχει βρεθεί λύση για τα στοιχειώδη (εκτός από το ΕΚΑΒ, οι τραγικές ελλείψεις Καρδιολόγου, Παιδιάτρου κλπ στο Νοσοκομείο) να σου λένε ότι: τώρα είμαστε στη φάση «παραλαβής της μελέτης σκοπιμότητας για ένα νέο νοσοκομείο (…’φάντασμα’;)»

* Η «αναρμοδιότητα» του δήμου (που είναι αντικειμενικά πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη) και απλά το «χάιδεμα» αυτιών για να φανούν οι παραπάνω από μας «κακοί» κι εμείς «καλοί», ασφαλώς και δεν συνιστά λύση.

Πρέπει ο δήμος να πάρει θέση και να μπει μπροστά, καθιστώντας συνυπεύθυνους το Δημοτικό συμβούλιο (κι εδώ όλες οι παρατάξεις πρέπει να είναι μια γροθιά, αλλιώς η καθεμία κοιτάζει απλώς την πάρτη της…), την Επιτροπή Διαβούλευσης-φορείς-ομάδες πολιτών κλπ, αποφασίζοντας: αρχικά παράσταση στο Υπ. Υγείας και αν βρουν «κλειστές πόρτες» ή «κλειστά αυτιά», κινητοποιήσεις σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας.

Γιατί, όπως πολύ σωστά τόνισαν συμπολίτες μας, αν ο μη γένοιτο το κακό «χτυπούσε» την δική τους πόρτα, τότε η αντίδρασή τους θα ήταν τελείως διαφορετική.

 

* Εξωτερικοί απινιδωτές: Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ ενημερώνει:

Κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει μία καρδιακή ανακοπή
στην Ευρώπη.
Η υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων και της καρδιάς, από παρευρισκόμενους στη σκηνή, είναι παρέμβαση ζωτικής σημασίας πριν την άφιξη της Υπηρεσίας Επείγουσας Φροντίδας Υγείας.
Η γρήγορη αναζωογόνηση και απινίδωση (τα πρώτα 1-2 λεπτά) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα >60% επιβίωση.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρήζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει εκπαιδευτεί στην Βασική Υποστήριξη Ζωής με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άλλες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης της ψευτιάς και του λαϊκισμού ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 1,3 δις στα ιδικά μισθολόγια.

    Δίνουν αναδρομικά ακόμα και στους ηθοποιούς της Λυρικής σκηνής για ψηφουλάκια την στιγμή που τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, νοσηλευτές, γάζες. Φυσικά τους χιλιάδες απλούς ασφαλισμένους τους υποχρεώνουν σε ηλεκτρονικές αιτήσεις παρηγοριάς… ΌΜΩΣ, θα μπορούσε ο Δήμος του ΚΥΡΙΤΣΗ, που διαφημίζει το τεράστιο αποθεματικό που έχει στο ταμείο του, να αγοράσει καμιά εικοσαριά για όλο το νησί και να εκπαιδεύσει μερικούς δημοτικούς νοσοκόμους και υπαλλήλους στα υποτιθέμενα Δημοτικά Ιατρεία που υπάρχουν μόνο στην κεφάλα του… Ιδού πεδίο δόξας λαμπρό Δήμαρχε, θα μπορούσε να σωθεί έστω ένας αντί να φουσκώνεις σαν κλώσσα για το ταμείο του Δήμου…

    • ΚΥΡΙΤΣΗ, ιδού πεδίο δόξας λαμπρό, απιδινωτές σε κάθε χωριό και συνοικία με εκπαιδευμένους δημοτικούς υπαλλήλους και εθελοντές..

      Τι να το κάνουν οι πολίτες το τεράστιο αποθεματικό που διαφημίζεις, προϊόν της άγριας υπερφορολόγησης των δημοτών, όταν πεθαίνουν νέα παλικάρια χωρίς ΕΚΑΒ και καμιά βοήθεια σαν το σκυλί στ’ αμπέλι;;;;; ΓΙΑΤΊ Δήμαρχε της ΑΒΙΚΩ;

  2. Μια είναι η λύση. Πιέστε τα μεγάλα ξενοδοχεία να τους κάνουν δωρεά. Γύρω στα χίλια ευρώ κάνει ο ένας. Για τους μεγαλοξενοδοχους είναι ψίχουλα. Και κάνουν και την διαφήμιση τους γράφοντας το όνομα τους .

  3. χαχαχα ο απερχομενος ασχολειται με τον αμιαντο ,τα 70 στρεματα στον ναυτικο ομιλο

    δεν προλαβαινει χαχαχα

  4. Πρέπει στην ΚΩ να μάθουμε και πότε καλούμε ασθενοφόρο!!!!!!!δεν το καλούμε πχ για 37,7 πυρετό και άλλες περιπτώσεις παρωμιες……. γιατί όταν το χρειαστούμε θα είναι απασχολημένο……… για αυτό πρέπει να προσέχουμε ποτέ καλούμε να έρθει το ΕΚΑΒ

  5. Πρέπει στην ΚΩ να μάθουμε και πότε καλούμε ασθενοφόρο!!!!!!!δεν το καλούμε πχ για 37,7 πυρετό και άλλες περιπτώσεις παρωμιες……. γιατί όταν το χρειαστούμε θα είναι απασχολημένο……… για αυτό πρέπει να προσέχουμε ποτέ καλούμε να έρθει το ΕΚΑΒ

  6. ΟΤΑΝ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ 3-4 «ΙΑΤΡΟΥΣ» ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟΤΕ ΤΟ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΟΣΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΠΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ. ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ «ΚΥΡΩΣΕΙΣ»…. ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΝ 4 ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ 3. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ «ΙΑΤΡΟ» ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΧΑΝΕΙ ΧΡΗΜΑ ΟΣΟ «ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ» ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ….ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

  7. λυπαμαι γι αυτα που διαβαζω …αλλα πιο πολυ λυπαμαι που το νοσοκομειο δεν εχει καρδιολογο κ ενα επιπλεον ασθενοφορο, γιατι αραγε??? τοσο δυσκολο ειναι? ….καποιους τους συνφερει αυτη η κατασταση ειναι προφανες πλεον …. ας κανουμε κατι οι κατοικοι του νησιου γι αυτη την κατασταση οχι να τα ψιθηριζουμε μεταξυ μας μονο

  8. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 20.000 ακόμη αχρείαστες προσλήψεις, για ακόμη 20.000 αχρείαστες θέσεις εργασίας.Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις θέσεις που θα απελευθερωθούν, για την κάλυψη αναγκών σε ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας μας, Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική πρόνοια πχ. βοήθεια στο σπίτι κ.ο.κ. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν κλιμακωτά έως το 2020 χωρίς να παραβιάζεται ο συμφωνημένος κανόνας 1 απόλυση, 1 πρόσληψη. Αγαπητοί συμπατριώτες, επειδή τίποτα δεν γίνεται αυτόματα, και επειδή τα προβλήματα έχουν λύσεις, αλλά, και ιδεολογικό χρώμα, καλείσθε να επιλέξετε πολιτικές. Γιατί στην πολιτική, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, όπως και στη ζωή.

  9. Ένα νησί μεγάλο που αυτή τη στιγμή το » νοσοκομείο» του λειτουργεί με επικουρικό καρδιολόγο, πολλά χρόνια χωρίς παιδίατρο και άρα γυναικολογική κλινική που αν το δει κανείς λογικά λειτουργεί παράνομα αφού δεν υπάρχει παιδίατρος. Ντροπή και αίσχος . Χάνοντε τόσες ζωές και δεν μιλάει κανείς.

  10. Το θέμα υγείας στην Κω είναι το λιγότερο θλιβερό. Ο θεός να μας φυλάει . Και το πιο τραγικό ? Δεν νιάζεται κανένας. Έρχονται όμως εκλογές και κάποιοι έχουν μνήμη .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ