Θα παραμείνουμε από «δύο ή τρία χωριά…» ή θα αξιοποιήσουμε τη «δεξαμενή σκέψης» μας και θα προχωρήσουμε μπροστά με καινοτόμες & «έξυπνες» λύσεις;

8
1300

«Το χειρότερο είναι να μη συνομιλεί κάποιος και να μην προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα θέματα»

…απάντησε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και τον Ερντογάν, μετά την τελευταία φάση επικίνδυνης όξυνσης…

Τι να πούμε κι εμείς εδώ σε ότι αφορά τα τοπικά μας πράγματα, όταν για παράδειγμα την πρώτη μέρα του έτους παρευρέθηκε σύσσωμη η τοπική ηγεσία στο Επαρχείο, κατά το έθιμο, (αλλά και χάρη στον ήπιο, ενωτικό, απλό και λαϊκό χαρακτήρα του Επάρχου Γ. Χαλκιδιού) και ούτε μια ευχή για «καλή χρονιά» δεν αντάλλαξαν μεταξύ τους κάποιοι εκ των «πρωταγωνιστών» μοιάζοντας να είναι «από τρία χωριά…»

Σίγουρα, η μεμψιμοιρία με το «καλή χρονιά», δεν οφελεί. Καλύτερα να βλέπει κανείς το ποτήρι «μισογεμάτο» , παρά «μισοάδειο», επιλέγοντας πάντα την αισιόδοξη και θετική σκέψη (παρότι η πολιτικοί μας συνηθίζουν να μην μας αφήνουν και πολλά περιθώρια γι’ αυτό).

Άλλωστε η πρώτη οριακή συλλογική αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας καταγράφηκε και στην πρώτη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το 2018.

Θετική έκπληξη της νέας χρονιάς, αποτελεί το γεγονός ότι, έστω και οριακά, αναδύεται η αίσθηση ότι, τελικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε*.

Δεν θα σταθούμε στην απάντηση του Πρωθυπουργού ότι οι (εθνικές) εκλογές θα γίνουν το 2019, οπότε είναι προγραμματισμένο να γίνουν επίσης οι Ευρωεκλογές (τον Ιούνιο) και οι Δημοτικές/Περιφερειακές  εκλογές (τον Οκτώβριο).

Ούτε στις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών για το «νέο Καλλικράτη» που ετοιμάζει μέσα στο 2018 με: απλή αναλογική, η οποία θα εμπεριέχει όμως και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος, προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη κυβερνησιμότητα… Καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων (οπότε λέτε να επιτρέψει να γίνει και το…εξ αναβολής δημοψήφισμα για τα hot spot)… H στη μείωση του αριθμού των υποψηφίων, ως το +10% του αριθμού των εδρών κάθε συμβουλίου, ώστε να αποφευχθεί το παραλυτικό σήμερα φαινόμενο, πχ στην περιοχή μας να μην μπορούν παρατάξεις να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων και να «επιστρατεύουν» όλο το συγγενολόι από ξαδέρφια μέχρι γιαγιάδες, για να κλείσουν ψηφοδέλτια.

Όλα αυτά είναι ρευστά και διαρκώς μεταβαλλόμενα

Αυτό που θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε είναι η απάντηση-παρατήρηση καλού φίλου, μεταπτυχιακού φοιτητή – μέλους Πανεπιστημιακής ερευνητικής ομάδας σε ερώτησή μας για το πως βλέπει τα δημοτικά μας πράγματα: εκεί που φαίνεται ότι υστερεί ο δήμος Κω είναι σε θέματα καινοτομίας, πληροφορικής, έξυπνων λύσεων και δράσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα ο Δήμος Τρικκαίων (με τον οποίο ο Δήμος μας μάλιστα συνυπέγραψε το πρωτόκολλο συνεργασίας δήμων με Ασκληπιείο) είναι μαζί με άλλους δήμους στην πρωτοπορία αναζήτησης εφαρμογών «τεχνολογικών αρχών και στρατηγικών επιλογών για τη μετάβαση από τη συμβατική στην “έξυπνη” πόλη».

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι πέρα από τις κλασικές προεκλογικές εξαγγελίες για «νέα λιμάνια, νοσοκομεία, μώλους, κολυμβητήρια και κλειστά γυμναστήρια…» οι δημοτικές παρατάξεις (υπάρχουσες ή εκκολαπτόμενες, θα επιδιώξουν και θα συμπεριλάβουν στα προγράμματά τους αν όχι την επένδυση στην καινοτομία και την έρευνα, τουλάχιστο την συγκέντρωση ιδεών, προτάσεων και προβληματισμών από όλη την «Δεξαμενή σκέψης» (think tank) των συμπατριωτών μας που είτε διαπρέπουν, είτε σπουδάζουν στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό πάνω σε αυτούς τους τομείς στους οποίους υστερούμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια το ΕΣΠΑ και όλα τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα χρηματοδοτούν ακριβώς δράσεις που προωθούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Θυμίζουμε μάλιστα ότι ειδικά για τους Κώους επιστήμονες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό ο πάντα ανήσυχος και ενεργός συμπολίτης μας, Βαγγέλης Τζόγιας, είχε προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την κατάρτιση μητρώου καθώς και την βράβευση-αξιοποίησή τους προς όφελος του δήμου μας. Αν δεν κάνουμε λάθος είχε γίνει αποδεκτή μετ’ επαίνων η πρόταση αυτή (επί Προεδρίας Νίκου Μυλωνά), αλλά δεν προχώρησε, όπως δυστυχώς και τόσα άλλα πράγματα…

 

* Σύμφωνα με την Κάπα Research τα ευρήματα της δημοσκόπησης που ξεχώρισαν είναι:

1. Υποχωρεί η διαίρεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και το αίτημα για ρήξη με τους πιστωτές – στα χαμηλότερα επίπεδα η ανησυχία για Grexit

2. Ωστόσο, δεν μετανιώνουν για την ψήφο τους στο δημοψήφισμα του 2015

3. Έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής

4. Αρνητικοί σε περαιτέρω θυσίες: σύγχυση για το ιδανικό μίγμα μέτρων για την ανάπτυξη

5. Ένα εκατομμύριο αναποφάσιστοι κρίνουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση

6. Ευρεία αποδοχή της επιχειρηματικότητας – εμπιστοσύνη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις – αρνητική εικόνα για τους παραδοσιακούς Έλληνες επιχειρηματίες

7. Αναγνώριση της σημασίας των ΗΠΑ ως χώρα-σύμμαχος της Ελλάδας, παρά την ανάληψη της προεδρίας από τον αντιδημοφιλή Ντ. Τραμπ

8. Ενίσχυση της Κεντροαριστεράς – 3η πολιτική δύναμη το Κίνημα Αλλαγής – άνοδος στη δημοτικότητα της Φ. Γεννηματά

9. Αλλαγή στην καταναλωτική-οικονομική συμπεριφορά: χρήση κάρτας και προσεκτική διαχείριση των δαπανών του νοικοκυριού

10. Η πρώτη – οριακή – πλειοψηφία αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιάννη μην πάρεις και όρκο ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι στημένες ανάλογα με το ποιος την έχει παραγγείλει. Όσο για την έξυπνη πόλη για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο πρέπει και οι άρχοντες να έχουν κάποιες γνώσεις και από ότι έχω δει μέχρι τώρα η τεχνογνωσία των νεώτερων των διοικούντων φτάνει μέχρι το επίπεδο selfie σε ταξιδάκια από κινητά των 800 ευρώ. Για τους παλαιότερους η τεχνογνωσία φτάνει μέχρι το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης.

  2. εργα κυριτση πλατειες η χαρα των εργολαβων και της τσεπης.θελετε

    και εξυπνη πολι βλαχαδερα!!!!

  3. 3.500.000 ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΤΗΡΩΝ ΓΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ! ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

    :Κατασκευή εμπορικού κρηπιδώματος λιμένα Σύρου, προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ, με δικαιούχο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου.Κατασκευή νέων αιθουσών αναμονής επιβατών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου λιμένα Παροικιάς, προϋπολογισμού 1.469.830 ευρώ, με δικαιούχο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου – ΑντιπάρουΑναβάθμιση συστήματος προσκρουστήρων λιμένα Μυκόνου, προϋπολογισμού 3.508.828 ευρώ, με δικαιούχο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου.http://www.aegeanews.gr/news/thalassa-skafos/145179/anagnostis-3-500-000-gia-agora-proskroustiron-sti-mykono-emeis-edo-kanoume/

  4. «ΑΓΝΩΣΤΟΙ» ΒΕΒΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤ’ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ… ΠΟΙΟΙ ΑΡΑΓΕ; ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ!!

    Για μια ακόμα φορά, το παρεκκλήσι του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα της Λέσβου έπεσε θύμα βανδάλων.Ο προηγούμενος βανδαλισμός (που δεν ήταν ο πρώτος…) έγινε λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, ωστόσο αυτές τις μέρες οι βάνδαλοι επανήλθαν δριμύτεροι.
    Κι αφού βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες (λόγω του ότι ο ιερέας του κεντρικού Ναού, στον οποίο ανήκει και το παρεκκλήσι, αποφάσισε μετά από τον τελευταίο βανδαλισμό να το κλειδώνει και να το ανοίγει μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας – όταν κάποιος υπεύθυνος βρίσκεται εκεί…), έσπασαν την πόρτα, μπήκαν μέσα και με τα κεριά έκαψαν τις εικόνες.Ποιοι λέτε πως είναι οι «άγνωστοι» βάνδαλοι, που επιμένουν κιόλας; Πρόκειται βεβαίως για μια ερώτηση ανάλογη εκείνης που λέει «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;»…

  5. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ!

    Ως γνωστόν, στον 20ο αιώνα, εμείς οι αδελφοί μας Πόντιοι και Μικρασιάτες υπέστησαν Ολοκαύτωμα από τις τουρκικές ορδές. Αλλά, δεν υπάρχει πουθενά στην χώρα ένα επιβλητικό μουσείο, για να λειτουργεί ως διαρκής υπόμνηση στον ελληνικό λαό. Υπάρχουν μόνο κάποια σκόρπια ταπεινά μνημεία, αγάλματα, κ.λπ.
    Ωστόσο, η χώρα που δεν τιμά τους νεκρούς του δικού της Ολοκαυτώματος μ’ ένα μουσείο, θα τιμήσει το Ολοκαύτωμα ενός άλλου λαού!
    Ετσι, με την υπογραφή προεδρικού διατάγματος από τον πρόεδρο Πάκη, ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, σε έκταση 7.000 τ.μ. Με βάση το σχέδιο θα ανεγερθεί ένα κυκλικό κτίριο έξι ορόφων, από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα και οι εργασίες θ’ αρχίσουν εντός του τρέχοντος μηνός – είναι και… βιαστικοί!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ