Ενημέρωση δημάρχου και προτάσεις των φορέων, για τη Ζιά την καλοκαιρινή περίοδο

9
4167
Ενημέρωση για τη λειτουργία του οικισμού της Ζιας κατά την καλοκαιρινή περίοδο με εισηγητή του θέματος, τον δήμαρχο Κω  κ. Θεοδόση Νικηταρά , ο οποίος σημείωσε πως η Ζια έχει μια τουριστική ανάπτυξη εδώ και αρκετά χρόνια , ενώ  έκανε μια σύντομη αναδρομή στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με βάσει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, καθώς επίσης στις ασκήσεις επί χάρτου  και πεδίου, που έχουν γίνει στην περιοχή , σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία, την πολιτική προστασία Κω και πολλούς εθελοντικούς φορείς, με επίκεντρο την εκκένωση της Ζιάς, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού τους επόμενους μήνες, στην αποκατάσταση -εν μέρει του οδοστρώματος- και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αντιπυρικής ζώνης. Επισήμανε πως το συγκεκριμένο πάρκινγκ έχει βοηθήσει πολύ την περιοχή. Ο κ.Νικηταράς επισήμανε πως αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής , είναι  η δημιουργία χώρου στάθμευσης των μεγάλων οχημάτων ώστε να μην χρειάζεται να περνούν μέσα από τη Ζιά τα μεγάλα οχήματα και γίνονται προσπάθειες για αυτό.
Για τις προτάσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας αναφέρθηκε ο διοικητής Γρηγόρης Μαυρίδης. Αναφέρθηκε σε μετακίνηση δεξαμενής, σε εναλλακτικούς δρόμους με διανοίξεις , ανάληψη καθηκόντων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να δημιουργηθεί ομάδα κρούσης, να μπουν κανονάκια, οριοθέτηση  καταφυγίων, αγορά ακόμα ενός πυροσβεστικού οχήματος να είναι εκεί μόνιμα, όπως επίσης να γίνει μελέτη ολοκληρωμένη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων κ.Γκιντιζές επισήμανε πως το σωματείο του έχει κάνει αίτημα στο δήμο για οριοθέτηση  ανόδου και καθόδου ως μια λύση. Τόνισε πως ο ίδιος από το 1988 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο του τουρισμού και επισήμανε πως υπάρχει εμπειρία για αυτό και  αναφέρονται ο ίδιος και  οι συνάδελφοι του, στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη διέλευση τους από την περιοχή και πρότεινε ως μοναδική λύση την μονοδρόμηση και έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά  »πως το λεωφορείο που ανεβαίνει στη Ζιά, είναι σαν δύο βαγόνια τρένου στην ίδια κατεύθυνση» και  επισήμανε πως από σήμερα όλοι είναι κοινωνοί  των κινδύνων που ελλοχεύουν.
Ο πρόεδρος των ταξί επισήμανε πως δεν πρέπει να αποβιβάζουν τον κόσμο τα λεωφορεία μέσα στη Ζιά αλλά στο πάρκινγκ και να μην πραγματοποιούν στάσεις μέσα στην πλατεία για να μην δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχει δημοτική αστυνομία για διευκόλυνση της κυκλοφορίας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας  Ασφενδιού, τόνισε  πως ενώ εδώ και λίγες ημέρες έχει γίνει η  έναρξη της τουριστικής περιόδου, ερχόμαστε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο να συζητήσουμε για το θέμα της Ζιάς. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τους συμπατριώτες του για ότι δεν έκανε εκείνος με βάσει τις αρμοδιότητες του. Επισήμανε πως η κοινότητα  Ασφενδιού, ζητά μια ολοκληρωμένη μελέτη για την περιοχή και ρώτησε τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας αν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της περιοχής που να είναι καταγεγραμμένο, ενώ αναφέρθηκε με παραδείγματα σε δρόμους της περιοχής. Ενώ για την άσκηση που έγινε τόνισε πως καλώς γίνονται  αλλά δεν έχει σχέση με το κυκλοφοριακό και την έλλειψη πάρκινγκ. Ο κ.Μαυρίδης επισήμανε πως δεν υπάρχει σχέδιο καταγεγραμμένο εκκένωσης της Ζιάς αλλά υπάρχει συνολικός σχεδιασμός και η οποιαδήποτε διαπλάτυνση βοηθάει και κερδίζει χρόνο.
Η  κ.Ρούφα  επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης μελέτης και τη νόμιμη χρήση του πάρκινγκ ενώ η  περιφέρεια το έχει σφραγίσει. Η κ.Μακρή ρώτησε αν υπάρχει ενίσχυση εναέριων μέσων κατάσβεσης σε περίπτωση φωτιάς. Ο κ.Πης ρώτησε τον πρόεδρο της κοινότητας κ.Γιωργαλλή εκείνος ως πρόεδρος τι ενέργειες έχει κάνει, η κ.Πη ρώτησε τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς πολιτικής προστασίας και που να αφορούν στους μόνιμους κατοίκους. Ερώτηση έθεσε και ο κ.Μαραγκός ποιο είναι το σχέδιο της πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς και τις έχει κάνει η πολιτική προστασία του δήμου της Κω. Η κ.Παρισίδη  ρώτησε τον δήμαρχο πότε θα παρθούν αποφάσεις για το υγκεκριμένο θέμα και όχι απλά και μόνο ενημέρωση. Ο κ.Μαυρίδης απάντησε στην κ.Μακρή και είπε πως το προσωπικό της υπηρεσίας είναι κάτω από 30, αεροπλάνο υπάρχει σε γειτονικό νησί. Ο κ.Γιωργαλλής απάντησε στον κ.Πη και τόνισε πως ο ίδιος  έχει στείλει πολλά έγγραφα για καθαρισμούς λόγω αντιπυρικής περιόδου και δεν έχει λάβει απαντήσεις. Ο αντιδήμαρχος Σ.Καμπουράκης απάντησε στον κ.Γκιντιζέ και επισήμανε πως η εκκένωση που έγινε ήταν προληπτική, έχει μεγάλη σημασία γιατί υπήρξε συντονισμένη επιχείρηση και  σημείωσε πως κινδυνολογούν κάποιοι όταν μιλάνε για Μάτι κτλ σε περίπτωση πυρκαγιάς. Τόνισε πως ο δήμος έχει αρμοδιότητα μόνο στην προληπτική εκκένωση και τίποτα παραπάνω. Την εκκένωση την έχει η πυροσβεστική υπηρεσία. 
Ο δήμαρχος επισήμανε πως ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου είναι θεσμικός. ‘Εδωσε κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν, όπως τις ανάγκες που καλύπτει το εν λόγω πάρκινγκ στη συγκεκριμένη περιοχή, στις πρωτοβουλίες της νυν δημοτικής αρχής  για επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 
Ο Επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Γιώργος Κυρίτσης αναφέρθηκε σε οκτώ άξονες διαχείρισης  και επισήμανε πως οφείλουμε να ορίσουμε τις κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με πρόληψη, μελέτη , οικονομοτεχνική μελέτη , προστασία έμψυχου και άψυχου υλικού, προστασία πολιτιστικού περιβάλλοντος, οικολογική καταστροφή, συνέπειες της καταστροφής κτλ. Επισήμανε πως η π. δημοτική αρχή αντιμετώπισε επιτυχώς την διαχείριση του νησιού μετά το φονικό σεισμό του 2017 με το σχεδιασμό της , γεγονός που όπως τόνισε αναγνωρίστηκε από όλους. Η θωράκιση της περιοχής με υποδομές ,δεξαμενές, οδικό δίκτυο ακόμα και με εξαγορές χώρων. Σημείωσε πως η ελαχιστοποίηση των καταστροφών γίνεται μόνο με οργάνωση, παρεμβάσεις και ενημέρωση των κατοίκων. Επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης κλιμακίου σε μόνιμη βάσει στο σημείο, καλά εκπαιδευμένων μόνιμων κατοίκων, χώρους συγκέντρωσης και καλά επεξεργασμένο σχέδιο. 
Η επικεφαλής της παράταξης ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ , Ιωάννα Ρούφα επισήμανε πως από ότι φαίνεται ΄΄έχουμε άγνοια κινδύνου΄΄  της στιγμή που οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι! Τόνισε πως η εισήγηση του δημάρχου είναι τι ΘΑ κάνει ,  και όχι τι έκανε , ενώ σημείωσε πως ο κ.Νικηταράς  συνεχώς εξαγγέλλει  αλλά δεν υλοποιεί.  Ρώτησε τον δήμαρχο αν απευθύνθηκε στην περιφέρεια για τους λόγους που  έχει σφραγιστεί το πάρκινγκ και αν το σφραγισμένο πάρκινγκ χρησιμοποιήθηκε στο προληπτικό  σχέδιο εκκένωσης, ενώ κάθε χρόνο ανανεώνει το μίσθωμα ενοικίασης του. Κατήγγειλε το γεγονός πως η είσοδος του πάρκινγκ ανήκει σε άλλους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν στείλει στον δήμαρχο εξώδικο , αλλά δεν έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για  αυτό. Ρώτησε τον δήμαρχο τι έκανε τα χρήματα για την πυρόσβεση και επισήμανε πως καλές οι φωτογραφίες, αλλά  είναι πολύ ΄΄λίγοι΄΄ για το δήμο της Κω.  Επισήμανε πως κι οι τρεις δρόμοι για το ορεινό Ασφενδιού είναι χάλια και υπάρχουν ευθύνες για αυτό. Απευθύνθηκε στην κ.Κασσιώτη παροτρύνοντας την για αξιοποίηση των ΣΒΑΚ όπως έκανε η π. δημοτική αρχή.
Η επικεφαλής της παράταξης ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Κική Μακρή επισήμανε πως πρέπει να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής και δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί τέτοια  μέτρα από καμία δημοτική αρχή . Οι εκφρασμένοι φόβοι των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής  για την ασφάλεια στη Ζιά, ΄΄λύνονται΄΄ με ασκήσεις από τη δημοτική αρχή επισήμανε η κ.Μακρή. Τόνισε πως στο ερώτημα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στη βουλή επί του θέματος, δεν δόθηκε απάντηση όπως και από το δημοτικό συμβούλιο της Κω. Σημείωσε δε πως το θέμα δεν είναι μόνο το πάρκινγκ  στη Ζια αλλά παρθούν μέτρα, ώστε  να μη χαθούν ζωές σε περίπτωση εγκλωβισμού λόγω πυρκαγιάς και προστασίας των περιουσιών των κατοίκων και ων επαγγελματιών.

Πηγή: https://www.kostv.gr/nea/politiki/21448-i-protaseis-ton-foreon-gia-tin-eyrythmi-kykloforiaki-roi-sti-zia-tin-kalokairini-periodo

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 1.463.337,36€ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΝΟΠΟΤΙ ! 745.000 ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΟ ΦΙΛΙΝΟΥ ! 635.000 για τον κομβο! ΕΛΛΑΔΑ. δημαρχοι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ειναι ΜΟΝΟ για να γλύφουν το μελι.μονο υποσχεσεις ψεμματα και θααααααααααα….Αρπαγες ΜΑΣΕΣ εργολαβοι δημαρχοι.αναπλασεις πλατειες κομβοι για να γεμιζουν οι τσεπες.με 10.000 γινοταν κυκλικος κομβος.ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ!!!……..….ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ….ΜΑΣΕΣ…

  2. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.

    οπως αξιοποιηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.κλπ.ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ.

  3. Από την έκθεση ιδεών του κ.δημάρχου,δεν βγήκε συμπέρασμα για το πως θα λειτουργήσει η Ζια φέτος.
    Άρα,περιμένουμε να μας κάνει την τιμή να απαντήσει:
    Τι θα γίνει με το πάρκινγκ πριν το χωριό, με την στάση και στάθμευση των λεωφορείων, με τα τουριστικά μαγαζιά που καταπατούν το οδόστρωμα με πάγκους,τέντες,ομπρέλες και ο ίδιος έσβησε τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η αστυνομία(είπε και ψέματα ότι έχουν μαζέψει τα πράγματά τους από το δρόμο) ,γιατί δεν φωτίζει την αλάνα κάτω από το πάρκινγκ των λεωφορείων ώστε να χρησιμοποιηθεί από Ι.Χ. ,και το κυριότερο τι μέτρα έχουν πάρει ώστε να έχουμε επάρκεια νερού το καλοκαίρι; Και πολλά ακόμη που θα μπορούσαμε να του πούμε όταν με το καλό επισκεφθεί το χωριό.

  4. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ενότητας Δικαίου αφού έλαμψαν δια της απουσίας τους όλα αυτά τα χρόνια,δεν έκαναν κάποια πρόταση για το πως θα λειτουργήσει η Ζια φέτος.Καλό θα ήταν να συνοδεύσουν τον κ. δήμαρχο και να μας ενημερώσουν σε μια δημόσια συνάντηση με κατοίκους και επαγγελματίες.

  5. Μεγάλος χώρος στάθμευσης στην Ευαγγελίστρια !
    Απαγόρευση ανόδου οχημάτων
    Ανάβαση κάθοδος μέ τελεφερίκ η κάτι ανάλογο

  6. ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΥΡΙΑ ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΚΑΣΣΙΩΤΗ ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΞΕΥΤΙΛΑ ΤΟΥΣ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΕΛΑΗΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΤΗΝ ΚΩ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΕΞΩ?

  7. Κύριε δήμαρχε άνθρωποι που σε στηρίξαμε μετανιώσω με πίκρα πολλή πίκρα αλλά δεν πειράζει εκλογές έρχονται

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ