Οι θέσεις των τεσσάρων πρώην Δημάρχων για την κοινωνία και το Δήμο της Κω

42
19331
Ο δήμος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και να είναι μοχλός της αναπτυξιακής πορείας της Κω
Συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ παραχώρησαν σήμερα το πρωί, σε γνωστό καφέ της πόλης,   οι  πρώην Δήμαρχοι Κω Κώστας Καϊσερλης και Δικαίου Βασίλης Χατζηγιακουμής , όπου παρουσίασαν τις θέσεις τους με έξι προτάσεις που αφορούν στην ανάπτυξή του δήμου της Κω βασιζόμενες σε προβλήματα της κοινωνίας. Oι πρώην Δήμαρχοι κ. Παπανικολάου και Φάκκου δεν παρευρέθηκαν για λόγους υγείας και ανειλημμένων υποχρεώσεων αντίστοιχα.
Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως επισήμαναν,  είναι να ανοίξει δημόσιος διάλογος για τον τρόπο δημιουργίας ενός ισχυρά οργανωμένου Δήμου, ξεκινώντας από την πρόταση δημιουργίας νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας
Οι έξι αυτές προτάσεις είναι  αποτέλεσμα συναντήσεων και συζητήσεων οι οποίες ξεκίνησαν πριν από 6 μήνες, με  τη συμμετοχή  τουλάχιστον τριάντα πολιτών , μεταξύ των οποίων και  πρώην Δημάρχων.
Σημείωσαν πως πρόθεση τους  δεν είναι να κρίνουν καμία Δημοτική Αρχή παρά μόνο να αφυπνίσουν την κοινωνία  για σημαντικά θέματα που η επίλυση τους έχει ανάγκη την ενεργή συμμετοχή τους και κυρίως των εκατοντάδων νέων επιστημόνων –σε όλους τους τομείς- που διαθέτει το νησί μας.
Ερωτηθέντες για τη το σενάριο καθόδου του Γιάννη Μπαλαλή  και την ανάμειξη του Κώστα Καϊσερλη , σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους διεργασίες και δεν έχουν σκοπό να πατρονάρουν κανέναν υποψήφιο.
Μετά την παρουσίαση των προτάσεων τους περιμένουν όπως ανέφεραν να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος  και σε αυτό ζήτησαν τη βοήθεια των τοπικών ΜΜΕ, με ανάδειξη των δράσεων και των θεμάτων και επισήμαναν πως το επόμενο διάστημα θα καταθέσουν τις θέσεις τους για την υγεία στο νησί μας.

 Αναλυτικά το κείμενο της εισήγησης των τεσσάρων πρ. δημάρχων:
Αγαπητοί μας συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Εν όψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών πρώτου και δεύτερου βαθμού της νέας πενταετούς δημοτικής περιόδου, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του νησιού μας τα προσεχή χρόνια, παίρνουμε το πολιτικό θάρρος που πηγάζει από την προσφορά μας στα κοινά και από την αποκτηθείσα εμπειρία μας, να δημοσιεύσουμε τις απόψεις μας για τον Δήμο που η Κως θα έπρεπε να έχει.
Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η πρόθεση μας δεν είναι, κατά κανέναν λόγο και τρόπο, η ενεργός συμμετοχή μας σε παρατάξεις και εκλογικές διαδικασίες. Πρόθεση μας, συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας, είναι να επισημάνουμε τους κινδύνους από τον εφησυχασμό της κοινωνίας και να προτείνουμε εφικτές λύσεις, που θα οδηγήσουν τον Δήμο και την κοινωνία μας στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της υποχρέωσης για συμμετοχή και δημιουργία.
Οι πολιτικές κατευθύνσεις που προτείνουμε και οι πολιτικές δράσεις που θα τις συνοδεύσουν υλοποιούμενες τα πέντε χρόνια, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πρυτανεύσουν στις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων και των παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Κυρίως όμως θα πρέπει να πρυτανεύσουν στις απαιτήσεις τις ίδιας της κοινωνίας μας, που ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται άθελα της από την ουσιαστική συμμετοχή της στην επίλυση των δικών της προβλημάτων.
1ο Βασική προϋπόθεση της επίλυσης των τοπικών προβλημάτων είναι η ύπαρξη και η δημιουργία ενός ισχυρά οργανωμένου Δήμου, ικανού να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην γρήγορη επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, να προλαμβάνει και να ανοίγει καινούργιους δρόμους σε δράσεις και έργα. Στην ουσία ο ισχυρός Δήμος θα πρέπει να ανταποκρίνεται επάξια στην ζωντανή κοινωνία του νησιού μας ώστε, πέραν της κάλυψης των αναγκών της, να δημιουργεί συνθήκες συμμετοχής και δημιουργίας. Να γίνει δηλαδή ξανά ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της Κω από την πλευρά του Δημόσιου τομέα, ώστε σε συνεργασία και συνύπαρξη με τον ιδιωτικό τομέα, να επαναφέρουμε την περιοχή μας στην πρωτοπορία των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, αναγκαιότητα που απαιτεί ο τουριστικός μας προσανατολισμός.
Προς αυτή την κατεύθυνση από σήμερα πρέπει να προετοιμαστεί σχέδιο νέου οργανισμού του Δήμου που θα κατατεθεί τις πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής περιόδου και θα διεκδικηθεί από την κυβέρνηση η κάλυψη με προσλήψεις όλων των μονίμων οργανικών θέσεων, αλλά και του πάγιου εποχικού προσωπικού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών διοίκησης των αποκεντρωμένων οντοτήτων των πρώην Δήμων.
 Η απόρριψη των προσλήψεων από την κυβέρνηση θα πρέπει να τύχει της άμεσης αντίδρασης του δημάρχου και όλων των δημοτικών συμβούλων, που κλιμακούμενη πρέπει να φτάσει, αν απαιτηθεί, μέχρι την παραίτηση.
Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να προταθούν λύσεις για το τεράστιο θέμα της αδυναμίας του Δήμου να επεμβαίνει ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ σε θέματα συντήρησης των αστικών υποδομών και της οδοποιίας, ώστε να μην εξαρτάται στον τομέα αυτό από τις εργολήπτριες εταιρείες. Οι λύσεις αυτές υπάρχουν και εάν εφαρμοστούν , θα ικανοποιήσουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, ώστε να συσπειρωθούν, να αποδεχθούν και να συμμετάσχουν στους μεγάλους στόχους.
2ο Βασική προϋπόθεση της παραπέρα ανάπτυξης της Κω και της προστασίας του σημερινού κοινωνικού, οικονομικού και επαγγελματικού ιστού της, είναι η άμεση εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού και η άμεση πολεοδόμηση των οικισμών, που θα σταματήσει την υποβάθμιση της ζωής των πολιτών και την απαξίωση των ακινήτων.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός και η πολεοδόμηση των οικιστικών περιοχών θα πρέπει να είναι το πρώτο μεγάλο έργο που θα πρέπει να δημοπρατηθεί από τον Δήμο και με ευθύνη του Δήμου, με στόχο μέσα στον συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουν θεσμοθετηθεί, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν την τουριστική προσφορά.
3ο Η κοινωνική συνοχή, η συσπείρωση και η ενεργοποίηση της κοινωνίας ώστε να εμπιστευτεί και να υποστηρίξει τον δικό της Δήμο, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων από τον ίδιο τον Δήμο για την επίλυση των προβλημάτων προστασίας της υγείας.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί από τον Δήμο σε συνεργασία με όλες τις επιστημονικές και παραγωγικές δυνάμεις του νησιού μας, η διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αντιμαχείας, όπως επίσης και του κτιρίου του ΙΚΑ Πλατανίου. Λύσεις υπάρχουν, και μια ζωντανή κοινωνία που υποφέρει και βρίσκεται σε απόγνωση από την κατάσταση του νοσοκομείου μας, έχει την δύναμη να τολμήσει και να δώσει την απάντηση.
4ο Η ανάταση της κοινωνίας και η πίστη της ότι υπάρχει ευοίωνο αύριο και ότι μπορεί να ελπίζει για κάτι μεγαλύτερο, θα εμπεδωθεί με την προώθηση και υλοποίηση μέσα στην πενταετία δύο μεγάλων έργων με πρωτοβουλίες του Δήμου και την σύμπραξή του με τον ιδιωτικό τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση να προετοιμαστεί από τώρα και να προωθηθεί άμεσα η κατασκευή και λειτουργία της επέκτασης της β΄ φάσης της Μαρίνας και των Ιαματικών λουτρών, με συμπράξεις δημοτικού και ιδιωτικού τομέα και με βασικότερες προϋποθέσεις της λειτουργίας τους την υποστήριξη των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και την εντοπιότητα στις προσλήψεις. Η πρόταση των συγκεκριμένων έργων σχετίζεται με την επιτακτική ανάγκη αναζωογόνησης του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα την διαφύλαξη των οικονομικών του Δήμου για άλλους μεγάλους στόχους.
5ο. Ξεκάθαρα και πρώτης προτεραιότητας δράσεις της νέας δημοτικής περιόδου θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των δημοτικών πλουτοπαραγωγικών πηγών του νησιού, με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, με την υποστήριξη των επιχειρήσεων και την εργασιακή απασχόληση των νέων επιστημόνων μας, καθώς επίσης και τις δραστηριότητες της νέας γενιάς στα θέματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του πρωτογενή τομέα. Δεκάδες είναι τα ανεκμετάλλευτα σημεία του νησιού μας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και παράλληλα να αναδείξουμε και να εκμεταλλευτούμε.
Προς τούτο από σήμερα θα πρέπει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, να αναλυθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης τους και να ιεραρχηθούν οι τρόποι και οι προτεραιότητες εκμετάλλευσης τους μέσα από ένα ευρύ συμμετοχικό διάλογο με την ίδια την κοινωνία και τους φορείς της.
6ο. Τέλος απόλυτη και καθαρή θα πρέπει να είναι η πρόθεση και η λειτουργία του νέου δημοτικού συμβουλίου στα θέματα των σχέσεων του Δήμου με την κυβέρνηση και ιδίως την Περιφέρεια. Η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική αυτάρκεια του Δήμου θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές που πηγάζουν από τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής της αρχής, στα θέματα του δημοκρατικού προγραμματισμού στόχων και έργων. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι αρχές είναι άγνωστες και καταστρατηγούνται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις και δυστυχώς και την αποκαλούμενη αυτοδιοίκηση του δεύτερου βαθμού η οποία, εκτός όλων των άλλων απαξιώνει με την ανύπαρκτη δράση της και τα προσβλητικά για την κοινωνία μας σχόλια το δεύτερο σε οικονομική ισχύ νησί της Περιφέρειας.
Προς τούτο διεκδικούμε ακόμα και δικαστικά τις αρμοδιότητες που σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό χάρτη τοπικής αυτονομίας είναι τοπικές υποθέσεις όπως για παράδειγμα, η διαχείριση των αποβλήτων, οι δρόμοι, η πρόνοια και το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Κάθε επιδίωξη προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει διεκδικητικό χαρακτήρα με πράξεις συμμετοχής, και όχι παρακλητικό των αιτημάτων μας.
Τα πέντε χρόνια της προσεχούς δημοτικής περιόδου είναι πολλά, και αυτά που προτείνουμε είναι λίγα για μια κοινωνία που οι πολίτες της μαζί με την αυτοδιοίκηση σε δύσκολες εποχές, πριν από σαράντα και πενήντα χρόνια, με ελάχιστους νέους επιστήμονες, οδήγησαν την Κω στην πρωτοπορία της τουριστικής ανάπτυξης.
Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά, εμπλουτισμένη με τις πλούσιες και πολλαπλές επιστημονικές γνώσεις που έχει κατακτήσει, είναι ικανή να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα, εμπιστευόμενη την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα του ο λαός μας και που κάποιοι ιδίως στην κεντρική εξουσία επιθυμούν να αποδυναμώσουν, για να πετύχουν την εξάρτηση της από αυτούς.
Για τους παραπάνω λόγους και στόχους θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε έξω από πολιτικές επιδιώξεις και θέσεις σε έναν παραγωγικό διάλογο που θα έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση νέων ανθρώπων και την συμμετοχή τους στα κοινά, με συγκεκριμένες αρχές και δεσμεύσεις, για τον Δήμο που οραματιζόμαστε και την κοινωνία που επιθυμούμε να παραμείνει ζωντανή.
Καίσερλης Κώστας. Παπανικολάου Ντίνος. Φάκκος Μιλτιάδης. Χατζηγιακουμής Βασίλης.
                                        Τοποθέτηση  ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ: ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΑΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Θα  μας  επιτρέψετε  να  πούμε  ορισμένα  πράγματα,  που  ενδεχομένως  θα  ακουστούν  ως  αυτονόητα, αλλά  πιστεύουμε  ότι  με  αυτά  ως  βάση  θα  γίνουν  καλλίτερα  κατανοητά  όσα  έχουμε  να  πούμε  στην  κοινωνία  που  ζούμε  όλοι  μας. Εξ  άλλου  στην  χώρα  μας, όπως  αποδείχθηκε  για  μια  ακόμα  φορά  με  τα  τελευταία  τραγικά  γεγονότα, πάσχουμε  στα  αυτονόητα.
ΦΥΣΙΚΑ  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Όλοι γνωρίζουμε  ότι ζούμε  σε  ένα  ευλογημένο  τόπο  που  έχει  μεγάλες  δυνατότητες. Έχει εκπληκτική  για  το  φυσικό  της  μέγεθος  τουριστική  ανάπτυξη, με  ξενοδοχειακές κλίνες που  πλέον  ξεπερνούν  τις  150  χιλιάδες  (πολλές από  τις  οποίες είναι υψηλού  επιπέδου), έχει 6 αστικά κέντρα  με  περιαστικούς  οικισμούς, έχει  αμμουδιές  σε  συνεχές  μήκος  πολλών  χιλιομέτρων,  γεγονός  πολύ σπάνιο  για  τον νησιωτικό  χώρο, και  έχει  στατιστικά  αποδεδειγμένο, τις  περισσότερες  ώρες  ηλιοφάνειας  ανά  έτος  σε  όλο  το  Αιγαίο.  Έχει ακόμα  τεράστιο ιστορικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό  πλούτο, και   γη  πολύ  παραγωγική, που  όλα  μαζί  είναι  ικανά  να  υποστηρίξουν  σε  μεγάλο  βαθμό   τη   παραπέρα  αναπτυξιακή  της  πορεία.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Ζούμε  όμως  και  σε  μια  κοινωνία  που  έχει  την  ευτυχία  να  έχει  πλούσιο  ανθρώπινο  δυναμικό. Η  κοινωνία  της  Κω  έχει  εκατοντάδες  (ίσως  και  περισσότερα  των  χιλίων)  ικανά  νέα  επιστημονικά  στελέχη  σε  όλους  τους  κλάδους  της  παραγωγής  και  της  παροχής  υπηρεσιών  και  δυναμικούς  νέους  (και  παλιότερους)  επιχειρηματίες  που  δραστηριοποιούνται  σε  όλο  το  φάσμα  της  οικονομίας.
Η  Κως  έχει  λοιπόν  όλες  τις  προϋποθέσεις  να  πετύχει  δυναμικούς  ρυθμούς  ανάπτυξης.  Ήδη  ο  ιδιωτικός  τομέας  τα  λίγα  τελευταία  χρόνια  ξαναμπήκε  σ’ αυτήν  την  πορεία.
Όμως  ο  βασικός  μοχλός  της  αναπτυξιακής  διαδικασίας  μπορεί  και  κυρίως οφείλει να  είναι  ο  νέος  ενιαίος  Δήμος  Κω.  Παραμερίζουμε  τις  διάφορες  απόψεις  περί  του  αν  ήταν  ή  δεν  ήταν  σωστός  ο  ένας  Δήμος, διότι  το  θέμα  έκλεισε προ  πολλών  ετών  και  όποια  συζήτηση  περί  αυτού  προκαλεί  μόνο  ΣΠΑΤΑΛΗ   πολύτιμων  δυνάμεων  του  τόπου.
Ο Δήμος πρέπει  να  γίνει  βασικός  μοχλός  της  ανάπτυξης  της  Κω για  δύο  λόγους :
1.Διότι  ο  Δήμος  Κω  είναι  ο  μεγαλύτερος  και  ο  αμεσότερος  εκφραστής  του  Κωακού  Λαού  και  των  οραμάτων  του. Οφείλει  λοιπόν σε  περιόδους  που  η  τοπική  οικονομία  περνάει  κρίσεις (και  έχουμε  βιώσει  κατά  καιρούς  αρκετές)  να  αποτελεί  την  ατμομηχανή  της  ανάπτυξης  και  να  «σπρώχνει»  προς  αυτή  την  κατεύθυνση  τις  δυνάμεις  του  ιδιωτικού  τομέα  της  οικονομίας.  Και
2.Διότι    ο  Δήμος  Κω  είναι  η  μοναδική  δύναμη  που  μπορεί  και  κυρίως  οφείλει, χωρίς  ταμπού – ιδεολογήματα – μισαλλοδοξίες  ή  πατερναλισμούς, να  αποτρέψει την  στρεβλή  ανάπτυξη  του  τόπου, γιατί  αυτό  θα  το  πληρώσουν  οι  επόμενες  γενιές. Και  γιατί  οφείλει  να  προστατέψει  τις  πλουτοπαραγωγικές  της  Κω  που, πιθανότατα  κάποιοι  θα  θελήσουν  να  θυσιάσουν  στο  βωμό  του  αδηφάγου  κέρδους.  Η  στρεβλή  ανάπτυξη  είναι  υπερβέβαιον  ότι  θα  προκύψει  αν  δεν  μπουν  όροι  και  προϋποθέσεις  και  αν  μείνει  ως  μόνο  κίνητρο  το  κέρδος.
Ο  Δήμος  Κω,  και  κανένας  Δήμος, δεν  επιτρέπεται, από  την  ίδια  του  την  φύση, να  περιορίζεται  σε  απλή  διαχείριση  των  προβλημάτων  και  πολύ  περισσότερο  να  περιορίζεται  σε  έναν  απλό εισπρακτικό  μηχανισμό, που  συσσωρεύει  στα  δημοτικά  ταμεία  πόρους  που  πληρώνουν  οι  δημότες. Οι  πόροι  που  εισπράττονται,  και   που  καλώς  εισπράττονται,  πρέπει  να  «αποδίδονται»  στην  τοπική  οικονομία  μέσα  από  την  αναπτυξιακή  διαδικασία  που  ο  Δήμος  οφείλει  να  κινεί.
Πως  όμως  θα  μπορέσει  ο  ενιαίος  Δήμος  του  νησιού  μας  να  εκπληρώσει  αυτήν  την  βασικότατη αποστολή  του;
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ  ΔΟΜΗ
Η υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός ισχυρά οργανωμένου Δήμου, ικανού:
·να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην γρήγορη επίλυση των καθημερινών προβλημάτων,
·να προλαμβάνει και να ανοίγει καινούργιους δρόμους σε δράσεις και έργα.
Δηλαδή  ο ισχυρός Δήμος θα πρέπει να ανταποκρίνεται επάξια στην ζωντανή κοινωνία του  νησιού μας ώστε, πέραν της κάλυψης των αναγκών της, να δημιουργεί συνθήκες συμμετοχής και δημιουργίας. Να γίνει δηλαδή ξανά ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της Κω από την πλευρά του Δημόσιου τομέα, ώστε σε συνεργασία και συνύπαρξη  με τον ιδιωτικό τομέα, να επαναφέρουμε την περιοχή μας στην πρωτοπορία των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, αναγκαιότητα που απαιτεί ο τουριστικός μας προσανατολισμός.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει από σήμερα να προετοιμαστεί  σχέδιο νέου οργανισμού του Δήμου που θα κατατεθεί τις πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής περιόδου και θα διεκδικηθεί από την κυβέρνηση η κάλυψη με προσλήψεις όλων των μονίμων οργανικών θέσεων, αλλά και του πάγιου εποχικού προσωπικού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη  την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών διοίκησης των  αποκεντρωμένων οντοτήτων  των πρώην Καποδιστριακών  Δήμων.
Ο  νέος  οργανισμός  εσωτερικής  υπηρεσίας  (ΟΕΥ)  πρέπει, εκτός  όλων  των  άλλων, να  δημιουργεί  την  δυνατότητα  πλήρους  αξιοποίησης  του  τεράστιου  μηχανολογικού  εξοπλισμού  του  Δήμου,  με  την  πρόβλεψη  κάλυψης  όλων  των  αναγκαίων θέσεων χειριστών  και  οδηγών.  Με  το  τρόπο  αυτό  θα  δημιουργείται  κατά  την  εκτέλεση  των  έργων  μεγάλη  προστιθέμενη  αξία  και  θα  εξοικονομούνται  σημαντικοί  πόροι, προς  όφελος  του  Κωακού  λαού.
Η ενδεχόμενη  απόρριψη των προσλήψεων από την κυβέρνηση θα πρέπει να τύχει  της άμεσης αντίδρασης του δημάρχου και όλων των δημοτικών συμβούλων, που κλιμακούμενη πρέπει να φτάσει, αν απαιτηθεί, μέχρι την παραίτηση.
Μια  τέτοια   οργανωτική  δομή,  θα  δώσει  λύση στο τεράστιο θέμα της αδυναμίας του Δήμου να επεμβαίνει ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ σε θέματα συντήρησης των αστικών υποδομών και της οδοποιίας, ώστε να μην εξαρτάται στον τομέα αυτό από  τις εργολήπτριες εταιρείες. Οι λύσεις αυτές είναι  εφικτές  και εάν εφαρμοστούν, θα ικανοποιήσουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, ώστε να συσπειρωθούν, να αποδεχθούν και να συμμετάσχουν στους μεγάλους στόχους.
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ  ΜΕΛΕΤΗ
Η  υπ’  αριθμόν  2  προϋπόθεση  είναι  σύνταξη  πλήρους   χωροταξικής  μελέτης  της  Κω, δια  της  οποίας  θα  μελετηθούν  όλοι  οι  επιστημονικοί  παράγοντες  που  επηρεάζουν  την  ανάπτυξη  συνολικά, επομένως  και  τον  τουρισμό. Με  τον  τρόπο  αυτό
·Θα  κατοχυρώσουμε  την  ήδη  υπάρχουσα  ανάπτυξη, γιατί  τα  πράγματα  δεν  πάνε  μόνο  μπροστά,  πάνε  και  πίσω..
·Θα  μπούμε  σε  αναπτυξιακή πορεία  σχεδιασμένη  και  όχι  τυχαία..
·Θα  θεμελιώσουμε  την  ΒΙΩΣΙΜΗ  και  ΙΣΟΡΡΟΠΗ   ανάπτυξη  για  το  μέλλον, με  έμφαση  στην  ΠΡΑΣΙΝΗ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ (σύγχρονος  όρος  με  τεράστιο  περιεχόμενο).
Βέβαια  ο  χωροταξικός  και  πολεοδομικός  σχεδιασμός (που  όπως  λένε  οι  σοβαροί  επιστήμονες, χωροτάκτες και  πολεοδόμοι, είναι  βαθιά  πολιτική  και  όχι  απλά  τεχνοκρατική  διαδικασία), λύνουν με  ασφάλεια  τα  μελλοντικά  προβλήματα  του  τόπου. Και  στο  …μέλλον  θα  αναγνωριστεί  η  προσπάθεια  των  πολιτικών  που επιλύουν  τα  προβλήματα  αυτά. Όμως  στο  …παρόν  δημιουργούν  στους  διοικούντες  σημαντικό  πολιτικό  κόστος.  Αυτό  οφείλεται  στο  γεγονός  ότι  ενώ  μελλοντικά  θα  ωφεληθούν  σχεδόν  όλοι, στον  ενεστώτα  χρόνο  δεν   αντιλαμβάνονται  όλοι  τα  μελλοντικά  ωφελήματα, με  αποτέλεσμα  να  παρασύρονται  από  άσχετους  εφήμερους  πολιτικάντηδες, που  αφού  κάνουν  την  ζημιά  τους, εξαφανίζονται  στη  συνέχεια  από  τους  ίδιους  τους  πολίτες.
Σε  ότι  αφορά  την  Περιφέρεια  Νοτίου  Αιγαίου   πιστεύουμε,  όπως  και  το  σύνολο  των  συμπατριωτών  μας, ότι  η  περιφερειακή  αρχή  έχει  εγκαταλείψει  πλήρως  την  επαρχία  μας.  Η  εγκατάλειψη  αυτή  μπορεί  να  συγκριθεί  μόνο  με  τις  εποχές  των  διορισμένων  Νομαρχών  και  Επάρχων, αν  και  ακόμα  και  τότε  υπήρχαν  κάποιες  καλές  περίοδοι. Από  την  εποχή  όμως  της  αιρετής  Νομαρχιακής  και  αργότερα  της  Περιφερειακής  αυτοδιοίκησης, ΔΕΝ  έχουμε  βιώσει  ξανά   παρόμοια  κατάσταση!!!  Αποκορύφωμα  η  πρόσφατη  ανάρτηση  κορυφαίου  στελέχους  αυτής  της  περιφερειακής  αρχής, δια  της  οποίας  αποκαλούνται  όσοι  συμπατριώτες  μας  υψώνουν  φωνή  διαμαρτυρίας  ως  «ΣΥΜΜΟΡΙΑ  ΤΟΥ  ΟΛΑ  ΤΩΡΑ» (;;;;;;).
Αυτή  η  περιφερειακή  πολιτική  δεν  μας  «αξίζει»,  και  δεν  αρμόζει  στον  περήφανο  Κωακό  λαό.
Ο  Δήμος  Κω  πρέπει  να  γίνει  ξανά  μπροστάρης  στην  διεκδίκηση  από  την  όποια  νέα  περιφερειακή  εξουσία  και  όποια  νέα  κεντρική  εξουσία  που  θα  προκύψουν  από  τις  προσεχείς  εκλογές, των  δίκαιων  αιτημάτων  του  νησιού  μας, ακόμα  κι  αν  αυτό  τον  οδηγήσει    σε  συγκρούσεις. Εξ  άλλου  η  τοπική  αυτοδιοίκηση  της  Κω  έχει  μακρά  ιστορία  διαβουλεύσεων, επιχειρηματολογίας  αλλά  και  συγκρούσεων  όταν  υπήρχε  ανάγκη,  με  αυτές  τις  εξουσίες.

Πηγή: https://www.kostv.gr

42 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΦΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙΣΕΡΛΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ……
  ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ ………ΤΑ 6 ΣΗΜΕΙΑ……
  ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ………
  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΄΄ΑΝΑ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΟΛΑ……..

 2. Με αυτα που ακουσα, μου δημιουργηθηκε η εντυπωση, οτι »»’ Να γιατι χρειαζομαστε γιατρους στο νοσοκομειο. Το προβλημα ειναι πολυ μεγαλο τελικα!!!

 3. Δεν πάτε να παίξετε κανένα τάβλι κύριοι απόστρατοι που θέλετε να ανακατεύστε ακόμα στο μέλλον μας,εκεί που δεν θα υπάρχετε.Αρκετά έχετε κάνει.

  • Ειπαν ειπαν και στο τελος αερας κοπανιστος. Αυτοι νομιζαν οτι το23 ειναι οπως το 81.
   Λεφτα, με το τσουβαλι, διορισμοι οποτε και οσους ηθελες, ελεγχος μηδεν. Αν ηταν δημαρχοι σημερα θα εκαναν τιποτα? Πως θα διορισαν 500 ατομα οπως τοτε?
   Αχ ΠΑΣΟΚ. ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!

 4. αερολογιες και αμπελοφιλοσοφιες.τωρα ειναι αργα.τα πρόβατα ξυπνησαν.αντε γεια.

 5. για να γλύφουν το μελι.μονο υποσχεσεις ψεμματα και θααααααααααα….Αρπαγες ΜΑΣΕΣ εργολαβοι δημαρχοι.αναπλασεις πλατειες κομβοι για να γεμιζουν οι τσεπες.με 10.000 γινοταν κυκλικος κομβος.ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ!!!……..….ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ….ΜΑΣΕΣ…

 6. Έχω μια απορία: αν εξαιρέσεις τον ένα , οι άλλοι δυο είχαν τόσες σημαντικές διάφορες και κόντρες που θα τους έλεγες και εχθρούς. Πως τώρα όλοι αυτοί συνευρέθηκαν, συζήτησαν και αποφάσισαν το « μανιφέστο» ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω! Πως τους κλωθογυρισε ο whiteman και τους έσωσε απορώ! Προσέξτε, προσέξτε πολύ γιατί και μόνο η συμπόρευση μαζί του θα σας εκθέσει ανεπανόρθωτα. Είναι μανούλα στο να παγιδεύει για ιδιον όφελος.

 7. Έρχεται ο Γιάννης μας όλων των κωων έρχεται και θα αλλάξει τα πάντα ένας καλός Κυρίτσης με αγάπη για το νησί μας

 8. Στης εκλογές του 2023 αλλάζουμε σελίδα κοιτάμε το επόμενο βήμα του Νησιού μας Ο Γιάννης μπαλαλης έχει να δώσει Πόλα στο νησί μας στα παιδιά στην μέσα τάξη και στο λαό.

 9. Μπακάλης δήμαρχος ρούφα πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου και αντιδήμαρχος χωρικός /////// τζούνιορ πρόεδρος ο Μιχάλης ΜΑΣ

 10. Όλα τα ίδια,Άντε καλά μαγειρέματα.Γιατί κανένας δεν αγαπάει την Κω,την Ελλάδα μόνο τα κόμματα τους.Αστον τον Δήμαρχο να κάνει ήρεμα την δουλειά του.Ολοι λάθη κάνουμε.Θεοδόση το μεταπτυχιακό,,,,ποιος ο λόγος που σταμάτησε;;;;

 11. Αντι να βγουν και να πουνε οτι η άυτοδιοικηση στραγγαλιστηκε με τα μνημονια, και με τις αθηνοκεντρικες κυβερνησεις, μας ειπαν 6 θεσεις, που προυποθετει θεσμικες αλλαγες. Το αποκρυψαν επιμελως και τοπαιξαν μαγγες.
  Ξεχασε ο καισαρληςστην τελευταια θητεια του τα ζορια, που εφεραν τη συντριπτικη ηττα του!!!

 12. Ολα αυτά τα έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές.
  Δεν μας είπατε τίποτα νέο.
  είναι φανερό πως άλλα έχετε στο μυαλό σας.
  Αν θέλετε να προσφερετε κάτι στο νησι διώξτε τον κοψιμιο

 13. γιατι να πάμε να ψηφήσουμε στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές;;;;;; Αφού έχουμε τους σωτήρες/φωστηρες/ξερόλες και θα μας σώσουν!!! Μ αυτό τον τρόπο βγάζουν άχρηστη την παρούσα δημοτική αρχή και την επόμενη η οποία θα βγει με την ψήφο του Κωακού λαού!!! ΟΧΙ κυριοι!
  Αφήστε μας να αποφασίσουμε εμείς για τον μέλλον αυτού του ευλογημένου τοπου, αφού δουμε του υποψήφιους, το πρόγραμμα τους και τα στελέχη τους!! Και αν σας ζητηθεί η βοήθεια σας από τον όποιο δήμαρχο, παρόντα ή επόμενο, να την δώσετε ανιδιοτελώς!!

 14. Τα σχέδια επί χάρτου όταν είναι εφικτά (υλοποιήσιμα), τότε αποκτούν αξία, αλλιώς παραμένουν ευχολόγια. Πείτε μας με ποιον τρόπο και με ποιους θα μπουν σε εφαρμογή. Το να έχει γνώμη- άποψη ο κάθε πρώην δήμαρχος, δεν είναι κακό να την εκφράζουν όπως ο κάθε ενεργός πολίτης. Όμως διαφέρει πολύ το να δημιουργούν το πλαίσιο των κινήσεων του επόμενου δημάρχου, σαν να τον ποδηγετούν εξ αρχής. Τα συσσωρευμένα προβλήματα του νησιού δεν δημιουργήθηκαν από το πουθενά πχ Νοσοκομείο, Οδικό Δίκτυο κλπ, ούτε οι υπηρεσίες στελεχώθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με βαρύτητα και γνώμονα την ψηφοθηρία. Είναι δύσκολο να αλλάξεις πλέον την νοοτροπία των εργαζομένων με την οποία γαλουχήθηκαν και δεν φταίνε γι αυτό οι ίδιοι. Όσο για τον Γιάννη τον Μπαλαλή, έχει δυναμική ως υποψήφιος και είναι αποδεκτός από το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Επίσης υπάρχουν άτομα έντιμα σε όλες της νυν Δημοτικές παρατάξεις που αξίζουν να «χρησιμοποιηθούν» σε μια νέα εκκίνηση του Δήμου.

 15. Ο κάθε ένας έχει ιερή υποχρέωση, απέναντι στα παιδιά του και τα εγγόνια του να αφουγκραστουμε τις αγωνίες της νέας γενιάς, για το που θα πάει αυτός ο τόπος..Έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ να βάλουμε στο διάλογο θέματα που θα είναι καθοριστικά για την προσεχή δεκαπενταετία ένα δήμο που θα έχει ως μπουσουλα μεγάλα αναπτυξιακά εργα

 16. Έχουμε δύο δημάρχους ,ο νυν καί ο πρωην οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί και αποτυχανε,μακάρι να βάλει υποψηφιότητα κάποιος τρίτος και να πάνε και δύο σπίτια τους , γιατί αν δεν βρεθεί θα πρέπει εμείς οι Κεφάλιανοι να μετακομίσουμε σέ άλλο χωριό.

 17. Ο ΕΝΑΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΣΠΡΩΞΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Κ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ Κ ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΨΗΦΗΖΑΜΕ ΜΗΝ ΤΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΤΕ

 18. Λυπηρό Θέαμα
  Η Κως ακέφαλη
  Ψεύτικες ελπίδες Χωρίς υποδομή δεν γίνεται τίποτε
  Κουβέντες κ λόγια χιλιοειπωμένα ίδιες σκέψεις κολλημένες χωρίς προοπτική
  Απο άλλου η λύση κ η δυνατότητα κάποιας ελπίδας για την Κω μας
  Όλοι πρώην του σε διάσταση ! Χωρίς κάποιος με πρωτογενή εστία Κανεις με κάτι το φρέσκο το διαφορετικό χωρίς παρελθόν νοσηρό μολυσμένο απο το σύστημα των τελευταίων 40 ετών! Εσωστρέφεια μιζέρια γκρίνια μουρμούρα ανεδαφική
  Κάποιο πέταγμα ;;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ