ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος προσκυνητών στην Ιερά Πανήγυρι της Τιμίας Ζώνης στο Πυλί | Το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Σεβασμιώτατο στον π. Εμμανουήλ για την πολυετή συνεχή προσφορά του στην εκκλησία

0
3095


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός εψάλη απόψε στο ιερό Εξωκλήσι της «Τιμίας Ζώνης» στην περιοχή Ταπάχα στο Πυλί, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ για την κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, με την οποία κλείνει και το εκκλησιαστικό έτος, τελευταία ημέρα σήμερα.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης,  οι ιερείς της περιοχής π. Κωνσταντίνος Κουκούλας, εφημέριος Αγ. Νικολάου Πυλίου όπου υπάγεται το εξωκλήσι, π. Ηρακλής Ζωγραφάκης, π. Ιωάννης Καραγιάννης και ο τιμώμενος π. Εμμανουήλ Καρπάθιος ο οποίος έλαβε το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου για την πολυετή συνεχή προσφορά του στην τοπική εκκλησία.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος τον π. Εμμανουήλ τον θυμόταν από μικρό παιδί να διακονεί την τοπική εκκλησία με αγάπη και αφοσίωση.
Δεν σταμάτησε δε ακόμα κι όταν συνταξιοδοτήθηκε να υπηρετεί το ιερό θυσιαστήριο και κάθε φορά που παρουσιαζόταν κάποιο κενό όταν τον καλούσε ο Γεν. Αρχιερατικός π. Ιωάννης, ο π. Εμμανουήλ δεχόταν πάντα με ενθουσιασμό ακόμα και τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
«Γι αυτό και μόνο το λόγο όχι μόνο το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου αλλά και αν υπήρχε κι άλλο θα του το έδινα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
Ως μονή της μετανοίας του ορίστηκε η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού που έκτισε ο Άγιος Αρσένιος ο Σκηνούριος.
Ο π. Εμμανουήλ συγκινημένος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο υποσχόμενος με τις μικρές του δυνάμεις και τη βοήθεια του Θεού να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα πνευματικά του καθήκοντα και θυμήθηκε συγκινημένος όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε την τοπική μας εκκλησία ζητώντας από τον Σεβασμιώτατο να μνημονεύει στις προσευχές του την αείμνηστη πρεσβυτέρα του Δήμητρα, καθώς και τα τέκνα, εγγόνια και δισέγγονα που του χάρισε ο Θεός.
Συμπροσευχόμενη ήταν ακόμα η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Κω μ. Ευπραξία με τη συνοδεία της.
Παρούσα ήταν η Επικεφαλής του Οράματος και Δράση Ιωάννα Ρούφα και πλήθος προσκυνητών.
Τους ύμνους απέδωσαν οι Ιεροψάλτες του Αγίου Νικολάου Γρηγόρης, Βασίλειος Καστελλοριζιός.και Ιωάννης Κατίκας.

Ακολούθησε παράθεση πλούσιας τράπεζας από την ενοριακή αδελφότητα και παραδοσιακό πανηγύρι με χορό και διασκέδαση με την παραδοσιακή ορχήστρα των: Μιλτιάδη Ζαμάγια (βιολί), Σάββα Κεφαλιανό (λαούτο-τραγούδι) και Νίκο Τσατσακλά (λαούτο).
Με τη σημερινή εορτή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου που η εκκλησία μας τιμά στις 31 Αυγούστου κλείνει και το εκκλησιαστικό έτος.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Τιμίας ζώνης της Θεοτόκου που παρέδωσε η ίδια κατά την μετάστασή της στους ουρανούς στον Απόστολο Θωμά που την είδε, ερχόμενος με καθυστέρηση για το γεγονός της Κοιμήσεώς της.

«Ὁ Ἀπόστολος Θωμᾶς ἦταν ὁ μόνος ἀπὸ τοὺς Ἀποστόλους ποὺ εἶδε τὴ θαυμαστὴ Μετάσταση τῆς Θεοτόκου. Δὲν εἶχε μπορέσει νὰ παρευρεθεῖ στὴν κηδεία της εὑρισκόμενος στὶς Ἰνδίες. Ἐκεῖ, μετὰ ἀπὸ τρεῖς ἡμέρες, καὶ ἐνῷ τελοῦσε τὴ Θεία Λειτουργία, βρέθηκε στὴ Γεθσημανὴ μὲ θαυμαστὸ τρόπο καὶ εἶδε ὅλα ὅσα συνέβησαν.

Τότε παρακάλεσε τὴν Παναγία νὰ τοῦ δώσει γιὰ εὐλογία τὴ Ζώνη της. Καὶ ἐκείνη, καθὼς ἀνέβαινε στοὺς οὐρανούς, τοῦ ἔριξε τὸ Ἱερὸ κειμήλιο «πρὸς δόξαν ἀκήρατον, ἀνερχομένη Ἁγνή, χειρί σου δεδώρησαι τῷ ἀποστόλῳ Θωμᾷ τὴν πάνσεπτον Ζώνην σου» ψάλλουμε στὸ ἀπολυτίκιο τῆς ἑορτῆς τῆς Καταθέσεως τῆς Τιμίας Ζώνης.

Ὁ Ἀπόστολος Θωμᾶς στὴ συνέχεια πληροφόρησε καὶ τοὺς ὑπόλοιπους Ἀποστόλους γιὰ τὰ θαυμαστὰ αὐτὰ γεγονότα καὶ τοὺς ἔδειξε τὴν Ἁγία Ζώνη τῆς Παναγίας.

Ἐκεῖνοι δοξολόγησαν τὸν Θεὸ καὶ τοῦ ζήτησαν νὰ τοὺς εὐλογήσει, καθὼς ἦταν ὁ μόνος ποὺ ἀξιώθηκε νὰ δεῖ τὴν ἔνδοξη Μετάσταση τῆς Θεοτόκου.»

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα διάφορα τεμάχια της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου τα οποία διασώθηκαν μετά την κατατεμάχισή της από τους Λατίνους κατά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 και το μεγαλύτερο τεμάχιο που διασώθηκε και φυλάσσεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Ενώ, κλωστές από την Τιμία Ζώνη υπάρχουν και στην εικόνα που τέθηκε προς προσκύνηση στον συγκεκριμένο ναό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ