ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η Εορτή της Υπαπαντής στην ιστορική καστροπολιτεία στο Παλιό Πυλί (κάποτε είχε 15χιλιάδες κατοίκους) | Υπαπαντή: Η Ορθόδοξη γιορτή της μητέρας

0
2065

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 Η μεγάλη για την Ορθοδοξία εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στο ιστορικό καθολικό της Ιεράς Μονής της Υπαπαντής (Παναγία των Καστριανών) στο παλιό Πυλί πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος διανυκτέρευσε στην περιοχή, χοροστάτησε στον Όρθρο και στην συνέχεια τέλεσε τη Θεία Ευχαριστία μαζί με τον π. Ηρακλή Ζωγραφάκη της ενορίας Αγίου Γεωργίου Πυλίου.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Μιχάλη Ανδρέου, Αριστείδης Χαραμαράς και Γ. Κιάρης.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κατά Λουκά Ευαγγελικό ανάγνωσμα  με την παρουσίαση του Ιησού στο ναό και στην έμφαση που δίνει στην τήρηση του νόμου..

Αναφέρθηκε και πάλι σε αυτή την ιστορική και πυκνοκατοικημένη καστροπολιτεία την οποία κατοικούσαν περίπου 15χιλιάδες άνθρωποι, ενώ η ιστορική αυτή μονή αποτελούνταν από 300 μοναχούς.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ομάδα των Μαύρων Λύκων και όλων των εθελοντών που βοηθούν στον ευπρεπισμό και τη διατήρηση του χώρου, όπως ο κ. Βασίλης Μολυβιάτης.

Την ημέρα που η Εκκλησία μας, εορτάζει την Δεσποτική και Θεομητορική Εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, η σκέψη και η προσευχή μας στρέφονται προς το Σεμνό Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου της Μητέρας του Λυτρωτού και Μητέρας όλων των ανθρώπων.

ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ : Αυτήν την ημέρα από το 1929 έχει καθιερώσει η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας, σαν σημείο αναφοράς για την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα τιμώντας τους κόπους, τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία μας.

Τότε, η γιορτή της Μητέρας, είχε καθιερωθεί επίσημα να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού ημέρα προσφοράς στο Θεό, του Τεσσαρακονθήμερου Χριστού, από την Αγία Μητέρα Του, την Παναγία.

Χριστιανοί και Υπαπαντή

Ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η επιλογή της ημέρας αυτής ως ημερομηνία γιορτής της Μάνας, καθότι η Παναγία μας είναι η κατά χάριν Μητέρα όλων των χριστιανών, αφού ο Χριστός είναι ο κατά χάριν αδελφός μας και τούτο διότι προσέλαβε την ανθρώπινη φύση για να την θεώσει και να μας καταστήσει συγκληρονόμους της Βασιλείας του Θεού.

Η χριστιανή μητέρα

Το γεγονός και μόνο, ότι κάθε νέα Χριστιανή μητέρα, σαράντα ημέρες μετά την γέννηση του παιδιού της, το πηγαίνει στην Εκκλησία για να το προσφέρει στο Θεό και η ίδια να πάρει την ευχή, αποδεικνύει την σταθερή πεποίθηση και απόδειξη ότι αυτή είναι η Oρθόδοξη Xριστιανική πίστη και ενέργεια.

Στο τέλος της εορτής μοιράστηκαν λουκουμάδες και ζεστός τραχανάς σε όλους τους προσκυνητές που ετοίμασαν οι κυρίες της αδελφότητας (ήταν μια προσφορά -όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του- της κ. Φώφης Μαστρογιώργη, παρότι δεν μπόρεσε η ίδια φέτος να παρευρεθεί).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ