Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση του σεισμόπληκτου ΙΜΝ Αγίου Νικολάου Κω | Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες

11
1433

Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την αποκατάσταση του σεισμόπληκτου Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου στην Κω

 

Το έργο, δαπάνης 1,23 εκατ. €  χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Άμεσα η έναρξη των εργασιών

 

Η εργολαβική σύμβαση για την επισκευή και αποκατάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Αγίου Νικολάου στην Κω, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στον σεισμό του 2017, υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και την εκπρόσωπο της εργολήπτριας εταιρείας, Χρυσούλα Τσάλα.

 

Η εργολαβική σύμβαση είναι ύψους 1.228.831,93 € και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία ανέλαβε τη χρηματοδότηση του έργου από ίδιους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Ν. Δωδεκανήσου. Η  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας, ανέλαβε και να δημοπρατήσει το έργο, με μελέτη που εκπόνησε η Ιερά Μητρόπολη Κω – Νισύρου.

Το έργο αφορά  κατεπείγουσες παρεμβάσεις – εργασίες επισκευής και αποκατάστασης βλαβών,  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, οι οποίες αδιαμφισβήτητα κρίνονται αναγκαίες μετά τον ισχυρό σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017  καθώς επηρεάζουν την στατική επάρκεια του Ναού, αυξάνουν την επικινδυνότητα σε μεγάλο βαθμό  και συνεπώς την ασφάλεια των πιστών και λειτουργούντων σε αυτόν.

Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στις εξωτερικές λιθοδομές, στις λιθοδομές των ημικυκλικών τμημάτων του ιερού του ναού και στα τόξα από σκυρόδεμα στην οροφή του. Οι επεμβάσεις που προτείνονται στο φέροντα οργανισμό έχουν ως στόχο την αποκατάσταση των βλαβών και την ενίσχυση της κατασκευής. Σημειώνεται ότι ο μηχανικός έχει ήδη εγκατασταθεί για τις προκαταρκτικές εργασίες και το έργο αναμένεται να ουσιαστικά να ξεκινήσει σε ένα περίπου μήνα.  Ο ανάδοχος υποχρεούται να ολοκληρώσει το όλο έργο εντός εννέα (9) μηνών από την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης.

 

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα, μετά από μια επίπονη διαδικασία στην οποία απαιτήθηκε ένας μεγάλος αριθμός φορέων και ανθρώπων να παλέψει με το τέρας της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας, φτάσαμε στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για την αποκατάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου στην Κω, μετά την εκπόνηση της μελέτης από την Ιερά Μητρόπολη Κω – Νισύρου και την χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου από την Περιφέρειά μας. Από την πρώτη στιγμή η απόφασή μας να χρηματοδοτήσουμε εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους την αποκατάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, έχει να κάνει με την δέσμευσή μας στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, στην πίστη μας και στην αταλάντευτη προσήλωσή μας να υπηρετούμε τις λύσεις και να είμαστε μέρος αυτών». 

 

Το Γραφείο Τύπου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΩΘΗΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΟΣ

 2. Η γραφειοκρατία καθυστερεί πάντα όλα τα έργα του δημοσίου γιατί μάλλον βολεύει τους σχετικούς όπως μηχανικούς αρχαιολόγους και όλους τους δημόσιους υπαλλήλους δυστυχώς το δημόσιο καλά κρατεί καιρός είναι για λιγότερο δημόσιο όπως έχει γίνει τελευταία με την πανδημία βλέπε εφορία κλπ απλούστευση διαδικασιών.

  • Η κυρία Τσάλα είναι ΔΣ της εταιρείας ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ που το 2018 είχε έναν κύκλο εργασιών 1,1 εκατομμύρια και κέρδη 24.000 ενώ το 2017 έκλεισε η χρονιά με ζημιές 82.000
   https://www.smiliate.gr/el/

 3. Πρόσεχε γιατί μιλάμε για Κούλη. Μπορεί να μπλέξει τις εντολές και να έχουμε άλλα. Ας μας πουν καλύτερα πότε θα παραδοθεί

 4. Είσαστε για γέλια, περημενουν τόσα χρόνια να τα φτιάξει η κυβέρνηση και τα παγκάρια έχουν τόσα μέσα..

 5. Χατζημαρκο καλα εκανες με την εκκλησια. Αλλωστε η εκκλησια εχει λεφτα μπορουσε και μονη της. Κανε κατι και για το νοσοκομειο. Ολο μας το ταζουν και τιποτα δε γινεται. Μεχρι και ο μητσοτακης το εταξε.

 6. Ο κόσμος υποφέρει κ αυτούς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φτιάξουν τις εκκλησίες κ τα τζαμιά! Δώστε σανό στον κόσμο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ