ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολύ κόσμο ο εσπερινός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην Κω | κ. Ιερεμίας: Όπως όλοι μας και η χώρα μας σηκώνει τον δικό της σταυρό…

3
1374

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού γιορτάζει με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η εκκλησία μας

Μεγάλη είναι η εορτή που έχει η Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία μας στις 14 Σεπτεμβρίου καθώς τιμά τον Σταυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Πλήθος κόσμου τίμησε τη ξεχωριστή δεσποτική εορτή στο ιερό παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού, στο κέντρο της πόλης, έναντι του Νοσοκομείου Κω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας πλαισιωμένος από τον Αρχιμανδρίτη π. Νικήτα και τον π. Κωνσταντίνο.

Τους ύμνους απέδωσε μελωδικά ο χορός των ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή Γιώργο Σακέλλη και τον Κωνσταντίνο Χατζηάμαλλο.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε παραστατικά για τη σημασία και το νόημα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αναφερόμενος στον σταυρό που σηκώνουμε όλοι μας καθώς και η πατρίδα μας… ενώ μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου μιας και το προηγούμενο διάστημα είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας, (ο οποίος χοροστάτησε στον εσπερινό του Τιμίου Σταυρού στο Πυλί και θα λειτουργήσει σήμερα το πρωί  στην Κω).

 

Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους.

Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία στα οποία εξαίρεται ο ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου. Το γεγονός ότι οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς αποδεικνύει ότι οι διωκόμενοι χριστιανοί πίστευαν ακράδαντα στο ιερό αυτό σύμβολο, το οποίο και τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.

Κατά την ημέρα αυτή τίθεται για προσκύνημα από τους πιστούς ο Σταυρός του Χριστού ενώ στους πιστούς μοιράζονται κλωναράκια βασιλικό που μοσχομυρίζει, μιας και βασιλικός είχε βρεθεί να έχει ανθίσει στο σημείο όπου και ανευρέθη ο Σταυρός από την Αγία Ελένη.

Η πρώτη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού το 335 μχ

Η πιστή βασιλομήτωρ,  με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 μ.Χ. τον ύψωσε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η Αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα. Να σημειωθεί πως ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου Ιησού Χριστού και των δύο ληστών, οι οποίοι είχαν σταυρωθεί μαζί του.

Το 628 η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Στη χώρα μας γιορτάζουν ο Σταύρος και η Σταυρούλα.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε. Στη θέση αυτή υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.

Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινο-Περσικούς Πολέμους (602-628). Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν τον Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν και τον προσκυνούσαν. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ των άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΕ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΟΠΙΣΤΟΣ. ΑΦΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΤΕ ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΟΡΑΤΕ ΜΑΣΚΑ ? ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΑΣ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ! ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ? ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ? ΟΙ ΔΕΝ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΔΟΣΗ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΡΟΝΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ! ΒΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΑΗΔΙΑ ! ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΕ ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ