«Μέτρα και προτάσεις για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας- Τοπικό Κοινωνικό Συμβόλαιο-Στρατηγικη Ασφαλούς προορισμού- Διεκδικήσεις από κυβέρνηση» Live Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κω

70
2145

ΦΩΤΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

«Μέτρα και προτάσεις για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας- Τοπικό Κοινωνικό Συμβόλαιο-Στρατηγικη Ασφαλούς προορισμού- Διεκδικήσεις από κυβέρνηση (νέο Νοσοκομείο- προγράμματα απασχόλησης) – Βίντεο φόρο τιμής στην πατρίδα του Ιπποκράτη από Δήμο Κω για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές – Πρόσκληση σε συνεργασία με Ένωση Ξενοδόχων να ξεκουραστούν στην Κω μετά τη μάχη του κορονοϊού – Ομάδα marketing δήμου προς το παρόν εργάζονται οικειοθελώς (όταν συγκροτηθεί σε σώμα ο Εν. Φορέας τουρισμού θα γίνουν οι σχετικές διαδικασίες πρόσληψης- πληρωμής)»

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΝΙΚΗΤΑΡΑ

Οι πιο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού εντοπίζονται στον τουρισμό. Συνολικά για τη χώρα μας αλλά πολύ περισσότερο για το νησί μας.
Μια κρίση υγείας μετατράπηκε σε ελάχιστο χρόνο σε παγκόσμια οικονομική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μεταφορές, ειδικά οι αεροπορικές μεταφορές, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και διασκέδασης, ως χώροι μαζικής συνάθροισης, δέχτηκαν εξαρχής το πλήγμα της πανδημίας και συνακόλουθα όλοι όσοι περιστρέφονται γύρω τους.
Ουσιαστικά, για την επαναφορά στην κανονικότητα λειτουργίας του τουρισμού, επιβάλλεται η παγκόσμια κοινότητα πρώτα να κερδίσει τη μάχη της υγείας και μετά της οικονομίας.
Οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας μας αλλά και της Κω θα είναι τεράστια.
Αρκεί να πούμε ότι για το 2017 (σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία) η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπολογίστηκε κατά προσέγγιση στο 76,8%.
Μετά την κρίση του 2008-9, που αφορούσε το χρηματοπιστωτικό κομμάτι της οικονομίας και έμμεσα μόνο τον τουριστικό κλάδο, το τουριστικό εισόδημα στην Δυτική Ευρώπη, έκανε 4 χρόνια για να επανέλθει στην πρότερο του ύψος.
Η σημερινή κρίση με τον covid-19 είναι σαφώς χειρότερη και έχει την ιδιαιτερότητα ότι χτυπά άμεσα και συντριπτικά το τουριστικό προϊόν και τους κλάδους εστίασης και διασκέδασης.
Πολλοί σημαντικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι ο τουρισμός θα είναι ο τελευταίος τομέας της οικονομίας που θα ανακάμψει από την κρίση του Κορωνοϊού, καθώς εξαρτάται από την κινητικότητα των ανθρώπων και την εμπιστοσύνη προς τους προορισμούς.

ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΛΑΧΘΕΙ ΣΕ ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Για το νησί μας, που η οικονομία του στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, οι συνέπειες θα είναι πρωτόγνωρες.
Υπάρχουν δύο σενάρια που σχεδόν για όλους τους έχοντες σχέση με τον τουρισμό είναι τα επικρατέστερα μέχρι τώρα:
Α) Το καλό σενάριο, δηλαδή η σεζόν να ξεκινήσει δειλά από τον Ιούλιο
Β) Το κακό σενάριο, δηλαδή να μην υπάρξει σεζόν για φέτος.

Χρειάζεται να συντρέχουν μια πλειάδα παραγόντων ώστε να μπορεί να υπάρξει τουριστικό έργο αυτό το καλοκαίρι ανάμεσα στην χώρα μας και τις χώρες που αποτελούν τις κατεξοχήν τουριστικές αγορές μας.
Θα πρέπει καταρχήν η Ελλάδα να επιτρέπει πτήσεις απ’ αυτές και εκείνες με τη σειρά τους να επιτρέπουν πτήσεις προς τη χώρα μας.
Αυτή η συνθήκη δεν φαίνεται να ικανοποιείται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος έγκυρης, πρακτικής (μη χρονοβόρας), αλλά και οικονομικής πιστοποίησης, πανευρωπαϊκά, ότι οι τουρίστες που θα θελήσουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας δεν είναι φορείς του ιού.
Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Από κει και πέρα, θα πρέπει οι εν’ δυνάμει επισκέπτες μας να έχουν, μετά από μια τέτοια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, διάθεση να ταξιδέψουν, και συγχρόνως να μην έχουν επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση, που σε δεύτερη φάση αυτή συνεπάγεται.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που θα παραμείνουν ενεργές για να τους μεταφέρουν, καθώς και ξενοδοχεία ή άλλου είδους καταλύματα για να τους υποδεχθούν. Τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε αξιοπρεπή επίπεδο ποιότητας και στελέχωσης εργατικού δυναμικού.
Τέλος, η χώρα μας, και στην περίπτωση μας η Κως, να αποτελεί ελκυστικό προορισμό γι αυτούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Σε αυτό το τελευταίο πάμε καλά, αφού τόσο η Ελλάδα όσο και το νησί μας, φαίνεται να ξεπερνούν σχετικά αλώβητες τον covid-19.
Το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς, ειδικά στην περίπτωση του 2ου σεναρίου, θα είναι τόσο μεγάλο που θα ξεπερνά τις δυνατότητες παρέμβασης του Δήμου μας, όπως και κάθε Δήμου.
Ακόμα και σε επίπεδο κυβέρνησης, οι δυνατότητες παρέμβασης θα εξαντληθούν σύντομα.
Μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και για μια αναμενόμενη ύφεση απρόβλεπτων διαστάσεων. Κάποιοι ήδη την συγκρίνουν με τη μεγάλη ύφεση του 1929.
Μόνο παρεμβάσεις γενναίας χρηματοδότησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουν να βοηθήσουν οικονομίες με σαθρά θεμέλια όπως η ελληνική να επανακάμψουν μετά την κρίση.
Έτσι έχει σε γενικές γραμμές η μέχρι σήμερα κατάσταση.

Τι κάνουμε στην Κω. Στόχοι και διεκδικήσεις μας
Χρειαζόμαστε τοπικό ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Όσον αφορά στο νησί μας όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του τουρισμού και δε χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες.
Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συνεργάζεται και συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους και ήδη αποφάσισε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα πρώτα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Όσο περνά όμως ο καιρός και σταδιακά αποσαφηνίζεται το πεδίο, όπως και τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, θεωρούμε πως πρέπει να στηρίξουμε ένα ενιαίο μέτωπο στόχων και διεκδικήσεων των επιχειρήσεων και της κοινωνίας μας.
Είναι σαφές για τη δημοτική αρχή ότι αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί.
Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία.
Με σύνεση, συνεργασία και κατανόηση θα τα καταφέρουμε.
Η Πολιτεία και τα συλλογικά όργανα κάθε κλάδου διαμορφώνουν τις δικές τους προτάσεις και συγκροτούν το δικό τους σχεδιασμό.
Πιστεύω όμως ότι τοπικά, εδώ στο νησί μας, χρειαζόμαστε ένα δικό μας σχέδιο.
Ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ που μας αφορά όλους.
Όλοι μαζί να το συναποφασίσουμε και όλοι μαζί να το εφαρμόσουμε.
Με όρους και δεσμεύσεις στη λογική της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και του κοινού συμφέροντος.
Να περιλαμβάνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και ξεχωριστά αιτήματα, αφού σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικές οι συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα σε σχέση με τα νησιά, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και του τουρισμού.
Μέτρα οικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά μπορεί να είναι τώρα στην πρώτη γραμμή αλλά δεν αρκούν.
Στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται, το υγειονομικό μέρος, σε σχέση με τις δομές υγείας αλλά και το νέο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αποκτά καθοριστική σημασία.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση η ανάκαμψη δεν είναι άμεση. Ποτέ δεν επανέρχονται οι καταστάσεις εκεί που τις αφήσαμε.
Όλα, ότι συμβαίνει, αφήνουν το στίγμα τους.
Στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας τίθενται νέα διλήμματα και νέα στοιχήματα.
Για αυτό πέρα από τις γενικότερες ρυθμίσεις συγκροτούμε και ένα τοπικό σχέδιο.
Διαμορφώνουμε στρατηγική ασφαλούς προορισμού.
Για να θεωρηθεί η Κως ασφαλής προορισμός ελέγχουμε κοινόχρηστους χώρους και παραλίες, με βάση τις οδηγίες που θα υπάρξουν από τα αρμόδια Υπουργεία και το επικοινωνούμε προς τα έξω.
Για να αποδείξουμε στην πράξη τον σεβασμό μας στον άνθρωπο, στη ζωή και στο νησί μας.
Η χωροταξική κατανομή και ο σχεδιασμός των ξενοδοχειακών μονάδων, το μέγεθός τους, η προστασία του περιβάλλοντος, η λειτουργία των παραλιών μας, η καθαριότητα και η καλή λειτουργία των δημόσιων υποδομών, η τοπική γαστρονομία, οι συγκοινωνίες με μικρότερου μεγέθους λεωφορεία, η επιμήκυνση της σεζόν ώστε να μην έχουμε πληθυσμιακή συσσώρευση τουριστών σε 2-3 μήνες αιχμής, οι δομές υγείας και πολλά άλλα αποτελούν τις νέες προκλήσεις για τον τόπο μας.
Όλα αυτά συνυφασμένα με τις Ιπποκρατικές αρχές και αξίες, που παραμένουν αναλλοίωτες για τη ζωή και του σύγχρονου ανθρώπου.
Ειδικά από τη στιγμή που πολλοί επιστήμονες προβλέπουν ότι ζητήματα επιδημιών θα επανέρχονται ανά διαστήματα.
Αυτό που λέγαμε πάντοτε, ότι ο τουρισμός είναι ίσως το πιο ευάλωτο προϊόν, τώρα το βλέπουμε ξεκάθαρα.
Άρα στη χώρα μας αλλά και στο νησί μας πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγική θωράκισης της οικονομίας μας.
Δημιουργώντας ένα νέο, σύγχρονο τουριστικό προϊόν από τη μια.
Αναπτύσσοντας άλλους τομείς της οικονομίας από την άλλη, όπως τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Χρειάζεται σχεδιασμός, καινοτόμες ιδέες και διάθεση συνεργασίας.
Αν δεν τολμήσουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;

Όσον αφορά στην εφετινή σεζόν. Σε αυτό το μουντό τοπίο είναι δύσκολο να κάνουμε σχεδιασμούς τοπικά.
Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια να βρούμε μια κοινή συνισταμένη.
Να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε, όπως σε όλα τα ζητήματα της κοινωνίας και του νησιού μας.
Δήμος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, από κοινού.
Όλα δείχνουν ότι, τουλάχιστον για εφέτος, οι προσδοκίες είναι μειωμένες.
Οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται από εμάς, τοπικά.
Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Να έχουμε σχέδιο οργάνωσης σε κάθε περίπτωση.
Έτσι, μπορούμε να προσδιορίσουμε βασικούς στόχους και να εργαστούμε για την επίτευξή τους, ειδικά στο ενδεχόμενο της μικρότερης σεζόν.

Η δημοτική αρχή, μετά από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με συμπατριώτες μας επιχειρηματίες, μετά από διεξοδικές συζητήσεις με κοινωνικούς παράγοντες και επιχειρηματίες του νησιού μας, προσδιορίζει το ρόλο του Δήμου μας ως συντονιστή και εγγυητή του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ που έχουμε ανάγκη για να προχωρήσουμε.
Ζητά τη δέσμευση όλων σε βασικούς στόχους που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή του τόπου μας.

Καλούμε την κυβέρνηση:

 Να διαμορφώσει, σε συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οδικό χάρτη επανεκκίνησης του τουρισμού. Καταρχήν να συμφωνήσουν στον τρόπο ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών μέσα από ενιαίο πρωτόκολλο υγειονομικής θωράκισης.
 Να δοθούν κατευθυντήριες υγειονομικές οδηγίες (μέσω του ΕΟΔΥ) για τον ασφαλή τρόπο λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων τους.
 Να διαμορφώσει συνολική πολιτική ανάταξης του ελληνικού τουρισμού με μέτρα μείωσης κόστους του τουριστικού πακέτου, όπως μείωση του ΦΠΑ.
 Να συγκροτήσει εργαλεία ρευστότητας, ώστε να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις. Οι πιθανολογούμενες μακροχρόνιες επιπτώσεις της κρίσης δεν πρέπει να οδηγήσουν σε δομική κρίση τον ελληνικό τουρισμό.
 Να μετατρέψει το τέλος Διανυκτέρευσης σε πόρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για αξιοποίησή του: α. στην υλοποίηση έργων τουριστικών υποδομών, β. στην ανάπτυξη δράσεων τουριστικής προβολής και διαφήμισης, γ. στην υποστήριξη των δομών Υγείας. Είναι αδιανόητο μετά από δεκαετίες τουρισμού, η χώρα μας να μην παραδειγματίζεται από τις καλές πρακτικές άλλων τουριστικών προορισμών, που αξιοποιούν αυτό το τέλος για την στήριξη της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξής τους.
 Να οργανώσει στοχευμένες δράσεις τουριστικής προβολής και πρόγραμμα προσέγγισης αγορών που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό, πχ Ρωσία, Πολωνία, Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, Φινλανδία, Ισραήλ.
 Να στηρίξει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις του τουρισμού και κυρίως τους εργαζόμενους στον κλάδο, που θα χάσουν τη δυνατότητα απασχόλησης και επιβίωσής τους. Είναι δεδομένο ότι για το 2021 το νησί δεν θα μπορεί να προσφέρει ποιοτική τουριστική υπηρεσία αν το εργατικό δυναμικό είναι εξαθλιωμένο.
 Να εκδώσει άμεσα την ΚΥΑ για προσδιορισμό των όρων χρήσης παραλιών, με δραστικά μειωμένο τίμημα, ενσωματώνοντας τις οδηγίες στο Πρωτόκολλο Υγειονομικής Θωράκισης.
 Να επιδοτήσει την εργασία των εργαζομένων στον τουρισμό, τουλάχιστον έως την έναρξη της σεζόν του 2021, αξιοποιώντας παράλληλα αυτό το διάστημα για επιμόρφωσή τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και για τις γενικότερες υγειονομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν.
 Να οργανώσει προγράμματα επιμόρφωσης των ελεύθερων επαγγελματιών, σε συνεργασία με τους συλλογικούς Φορείς τους, από όλο τον τουριστικό κλάδο.
 Να εξετάσει άμεσα τους όρους και τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιμήκυνσης της όποιας τουριστικής περιόδου και να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.
 Να επεκτείνει τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και να διαμορφώσει πακέτα νησιωτικού κοινωνικού τουρισμού που θα ενσωματώνουν πρόβλεψη του μεταφορικού ισοδύναμου και για τους επισκέπτες των νησιών, ώστε να μειωθεί το κόστος μετακίνησης και να μην επωμιστούν όλο το βάρος ενός φτηνού πακέτου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
 Να οργανώσει, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, και να δώσει κίνητρα εκ περιτροπής λειτουργίας ξενοδοχείων.
 Να μειώσει το κόστος εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους.

Ιδιαίτερα ζητάμε από την κυβέρνηση:
Να στηρίξει άμεσα τις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά, με προσωπικό και εξοπλισμό.
Ο τουρισμός, ειδικά μετά την πανδημία, συνδέεται άμεσα με την υγειονομική θωράκιση των προορισμών.
Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των δομών υγείας, ειδικά στο νησιωτικό χώρο.
Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει απαίτηση των επισκεπτών μας, ενώ μπορεί να προβληθεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών μας, σε συνδυασμό με το κλίμα, τα τοπικά προϊόντα και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον.
Πιστεύω ότι η ενίσχυση των δομών Υγείας στην Κω καταλήγει σε έναν κύριο στόχο. Στην ανέγερση νέου Νοσοκομείου.
Για τη δημοτική αρχή αποτελεί μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα, η οποία ενισχύεται υπό τις εξελίξεις που βιώνουμε.
Ζητούμε άμεσα, δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτό το στόχο και δρομολόγηση των αναγκαίων διαδικασιών.
Στην ίδια κατεύθυνση διεκδικούμε:
α. άμεση προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού,
β. πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού,
γ. προσθήκη 2ου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ με έδρα στην Αντιμάχεια και κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό για πλήρη λειτουργία σε 24ωρη βάρδια,
δ. ενοικίαση ξενοδοχείου, για τη δημιουργία κέντρου αναφοράς και απομόνωσης ελαφρά νοσούντων επισκεπτών, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτη η λειτουργία του Νοσοκομείου και των ξενοδοχείων,
ε. να προβλεφτεί δυνατότητα διακομιδής ασθενών Covid19 από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα τουριστικά πρακτορεία,
ζ. να οργανώσει τη δυνατότητα ασφαλούς διακομιδής στη ΜΕΘ Νοσοκομείο Ρόδου με πλωτά μέσα, τα οποία εφοδιάζονται με θαλάμους αρνητικής πίεσης,
η. παρουσία και στην Κω Κινητής Ομάδας Υγείας ειδικού σκοπού (ΚΟΜΥ) για τη διενέργεια τεστ.
Πρόκειται για αναγκαία μέτρα οργάνωσης, κοινωνικής και οικονομικής προστασίας, διότι ενώ μπορεί να διαφημιστούμε ως χώρα “covidfree” πρέπει να είμαστε και χώρα “covidready”, θωρακισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο επαναφοράς του κορονοιού, ώστε το ενδεχόμενο τουριστικό άνοιγμα να μην μεταλλαχθεί σε υγειονομική ταφόπλακα που αναπόφευκτα θα έχει θύμα πρωτίστως την δημόσια υγεία.»

Καλούμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και παντός είδους τουριστικές επιχειρήσεις:
1. Να προσλάβουν κατά προτεραιότητα τους ντόπιους εργαζόμενους, όλους όσοι ζούνε μόνιμα στο νησί μας.
2. Να προμηθεύονται κατά προτεραιότητα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες.
3. Να στηρίξουν, όσο μπορεί κάθε μία ξεχωριστά, κοινωνικές δράσεις.
4. Να θέτουν σε προτεραιότητα την αποπληρωμή οφειλών τους στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΚ, ώστε αυτοί οι πόροι να επαναχρησιμοποιούνται για την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Ο Δήμος Κω συμβάλλει με όλους τους τρόπους στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Στηρίζει την τοπική οικονομία, τις επιχειρήσεις και όλους τους κατοίκους του νησιού μας, οι οποίοι πρέπει να μείνουν μαχητικά στις επάλξεις, ώστε η επόμενη ημέρα να επιτρέψει άμεση ανασύνταξη δυνάμεων και επανατοποθέτηση του νησιού μας στην τουριστική αγορά.
Στο επίπεδο του μάρκετινγκ και της προβολής του νησιού, συντασσόμαστε σε μια εθνική στρατηγική, όπως χαράσσετε από το υπουργείο τουρισμού, τον ΕΟΤ, τον ΣΕΤΕ και τους άλλους θεσμικούς φορείς.
Παρόλη τη δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια.
Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες ετοιμάζουμε βίντεο, σε συνεργασία με ταλαντούχους συμπατριώτες μας, ελάχιστο φόρο τιμής της Πατρίδας του Ιπποκράτη και της ιατρικής επιστήμης προς όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές, που τηρώντας τον όρκο που έχουν δώσει είναι στις επάλξεις και μάχονται μαζί με τους ασθενείς τους. Με συγκινεί πραγματικά, όπως και όλο τον πλανήτη, η αυτοθυσία τους.
Ακόμα περισσότερο ως Κώος αισθάνομαι δέος μπροστά στην ιερότητα του Ιπποκρατικού όρκου.
Για αυτό και θέλουμε να πούμε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ…
Το βίντεο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σύντομα σε ειδική online πρεμιέρα από το Youtube του Δήμου Κω.

Ήδη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λάβαμε τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Επειδή όμως όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου εξαρτάται από τη στάση και συμπεριφορά των ίδιων των δημοτών.
Η προσοχή όλων μας στη λειτουργία και καθαριότητα του νησιού μας, αποτελεί σημαντική συμβολή στην κοινή προσπάθεια.
Η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας προς το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ θα επιτρέψει στο Δήμο σε παροχή υπηρεσιών, έργων και δράσεων που στηρίζουν την κοινωνία και την οικονομία μας.
Για αυτό καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα και να προτιμούν τις τοπικές επιχειρήσεις για τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.
Καλούμε τους συμπατριώτες μας επιχειρηματίες και επαγγελματίες σε παροχή ανταγωνιστικών αγαθών τιμών και υπηρεσιών, ώστε να μη φεύγουν χρήματα εκτός νησιού, που είναι αναγκαία για την τροφοδότηση της τοπικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση κάθε ευρώ που ξοδεύεται στο νησί μας μοιράζεται σε όλους μας, με διάφορους τρόπους.
Τώρα είναι η ώρα να προσφέρει ο καθένας μας αλληλεγγύη και να ζητήσει από τους άλλους αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε τις βαριές επιπτώσεις στο νησί μας.

Ο Δήμος Κω:

1. Δημιουργεί, σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα παραγωγών και ξενοδόχων, Παρατηρητήριο διάθεσης της παραγωγής του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα του νησιού μας.
2. Διεκδικεί από την κυβέρνηση την χρηματοδότηση των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων αιχμής, όπως είναι οι ΔΕΥΑ, ώστε να αντέξουν και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
3. Οργανώνει δομές παροχής συσσιτίου για όλους όσοι από τους κατοίκους του νησιού μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
4. Διεκδικεί την επιδότηση θέσεων εργασίας (μισθός και ασφαλιστικές εισφορές) στον ιδιωτικό τομέα και στο Δήμο για 12 μήνες, με δέσμευση ανάληψη κόστους απασχόλησης κάθε εργαζόμενου για 6 μήνες πέραν του 12μήνου.
5. Καλεί την κυβέρνηση να διεκδικήσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την οργάνωση και χρηματοδότηση προγραμμάτων επιδοτούμενης κατάρτισης και κοινωνικής απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
6. Μειώνει το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου, για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι. Με δεδομένο την εφαρμογή της οδηγίας περί κοινωνικής απόστασης και στους κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων αλλά και στις παραλίες.

Εργαζόμαστε καθημερινά, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μη μείνει μόνος, να μη νιώσει μόνος.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία.

Σε αυτή την κατεύθυνση:
 οργανώνουμε ξανά τον διαλυμένο Ενιαίο Φορέα Τουρισμού, ώστε να αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο προβολής και διαφήμισης του νησιού μας,
 συγκροτούμε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Κω, σε συνεργασία με τους Δήμους Νισύρου και Αστυπάλαιας, ώστε να δώσουμε από κοινού λύσεις στα προβλήματα των Δήμων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσής τους.
 Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής του νησιού μας από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και νέα έργα που θα στηρίξουν την οικονομία και την απασχόληση, αυτή τη δύσκολη εποχή,
 δημιουργούμε άμεσα ομάδα marketing του Δήμου Κω, για να αναλάβει την προβολή και προώθηση του νησιού μας ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
 αναβαθμίζουμε την παρουσία της Κω στο διαδίκτυο και αξιοποιούμε τα νέα μέσα.
 επικοινωνούμε την Κω στους Έλληνες ταξιδιώτες. Συνεργαζόμαστε με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίας για να διευκολύνουμε την πρόσβαση και τρέχουμε οικονομικές καμπάνιες στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 αξιοποιούμε τα χρήματα των Ιπποκρατείων για εκδηλώσεις μόνο με τοπικούς συντελεστές.
 προσκαλούμε, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, γιατρούς και νοσηλευτές να ξεκουραστούν μετά την μεγάλη μάχη που έδωσαν στην πατρίδα του Ιπποκράτη με προνομιακά πακέτα.
 αναδιοργανώνουμε τις υπηρεσίες μας, τις εκσυγχρονίζουμε και τις δυναμώνουμε με μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την εμφάνιση – λειτουργία αλλά και την προστασία του νησιού μας,
 ξοδεύουμε με φειδώ κάθε ευρώ του Δημοτικού Ταμείου και εξαντλούμε τις δυνατότητες να παράγουμε έργο με ίδιες δυνάμεις.

Όπως όλοι γνωρίζετε έχουμε ξεκινήσει ήδη την οργάνωση συσσιτίων, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών.
Είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και κανείς μας δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη.
Από εκεί και μετά, κανείς μας δεν ξέρει πως ακριβώς θα εξελιχθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.
Παρακολουθούμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και είμαστε σε ετοιμότητα, όταν αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση, να λάβουμε και περαιτέρω μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας, ανάλογα πάντα με τις αντοχές του Δήμου μας.
Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι οι πόροι του Δήμου είναι χρήματα των δημοτών και για αυτούς έχουμε αναλάβει την ευθύνη να τα διαχειριστούμε.
Ζούμε σε δύσκολη εποχή.
Όλες οι ζωντανές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας πρέπει να συμβάλλουν για να κρατήσουμε το νησί μας όρθιο.
Όλοι έχουμε ευθύνη.
Οι μεγάλες μάχες κερδίζονται με ευθύνη και συνεργασία.

ΚΩΣ, 24 Απριλίου 2020

LIVE Η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κω

 

70 ΣΧΟΛΙΑ

  • σε αντίθεση με την κυβέρνηση που μας έχει αφήσει στο έλεος. Πτωχεύουν οι επιχειρήσεις και μας κυνηγούν οι τράπεζες κι αυτοί κουβέντα ακόμα

  • ΜΠΟΎΡΔΕΣ, ΜΠΟΎΡΔΕΣ, ΤΡΙΏΡΟΦΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ... ΖΗΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕΙΏΝΕΙ ΟΛΑ 80% ΤΑ ΤΕΛΗ

   Ζητά από την Κυβέρνηση όσα κατέβασε η άδεια του κούτρα ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΉ ΠΤΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΊΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ ΤΕΛΏΝ, ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΑΠΟΧΈΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΌΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ. Τριώροφε Κοψιμιέ Τεο, πήρες χαμπάρι ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία και οι συναφείς επιχειρήσεις ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ και οι εργαζόμενοι τους θα πεινάσουν;;;;;;

   • ΠΉΡΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΠΆΓΙΟ. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΆ ΤΈΛΗ 100%.

    ΆΒΟΥΛΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΆ ΜΕΊΩΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΆ ΚΑΖΙΚΙΑ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΆΦΕΙ ΑΝΟΎΣΙΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΈΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΆΖΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ Ο ΧΛΑΠΑΤΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΤΣΕ ΣΕ ΔΎΣΚΟΛΗ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ.

    • Έχεις ζήσει, όχι για διακοπές αλλά σε μόνιμη βάση, σε άλλη περιοχή της Ελλάδας; Εκεί να δεις ακρίβεια στην ύδρευση και στα υπόλοιπα δημοτικά τέλη. Δεν λέω ότι είμαστε από τις φθηνότερες πόλεις στα δημοτικά τέλη αλλά υπάρχουν πόλεις όπου τα τέλη είναι θάνατος. Γι’ αυτό λοιπόν μη γράφεις απλά για να γράφεις ..αριές αλλά να βλέπεις τι γίνεται και αλλού.

    • ΓΙΑ ΠΕς ΜΑς ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕς ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
     ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ!!ΓΙΑ ΠΟΛΕΙς ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑς ΕΤΣΙ; ΠΕΡΙΜΕΝΩ.

   • προτείνω να επιστρέψουν τα υλικά του ….κιβωτίου στο Δήμο για να μειωθούν τα τέλη στους δημότες

   • ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ, ο Τριώφλορος θα βάλει ΈΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΤΗΝ ΜΕΊΩΣΗ ΤΕΛΩΝ..

    Ενας κατάλογος με θέματα ρουτίνας, ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΉΝΕΙ ΣΕ ΑΓΩΝΊΑ ΜΈΧΡΙ ΤΟ ΤΈΛΟΣ… ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΤΟΝ ΧΟΥΒΑΡΝΤΆ ΜΕ ΈΚΤΩΣΗ 25% ΣΤΑ ΤΈΛΗ…

  • Εχε στον νου σου οτι τα greeklish ειναι υποτιμιτικα για οποιον τα χρησιμοποιει, και κουραστικα για οποιον τα διαβαζει… Για παρε τα πανω σου λιγο…

 1. Μπράβο στη Δημοτική Αρχή και τον Δημαρχο μας για την εξαιρετική δουλειά που κάνει αυτή την ώρα. Μπράβο στους στον κ. Μανιά τον κ. Χρυσόπουλο και τους συνεργάτες τους που σύνταξαν ένα επιχειρησιακό σχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τον μπούσουλα για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας

 2. Κάθε μέρα που περνά ευχαριστώ τον Θεό που έχουμε τον Θεοδόση Δήμαρχο αυτή την περίοδο

 3. Θεοδόση ρίξε λεφτά στους τοπικούς καλλιτέχνες μουσικούς, ζωγράφους, χορευτές, ηθοποιούς, κ.α . ¨Ακουσα που το εξήγγειλες και είναι πολύ σπουδαίο για εμάς

 4. Αυτό μάλιστα Δήμαρχε. Ο Δήμος δίνει 1 εκατομμύριο στο υπουργείο υγείας για την μελέτη κατασκευής του Νέου Νοσοκομείου. Τώρα πρέπει οι κυβερνητικοί βουλευτές και όλοι εμείς να πιέσουμε την κυβέρνηση να δεσμευτούν και να δρομολογηθεί το νέο νοσοκομείο που τόσο το έχουμε ανάγκη!!!! Η μπάλα τώρα είναι στην κυβέρνηση.

 5. Το οτι εν μεσω πανδημιας γινεται συνεντευξη τυπου που καλουνται τα τοπικα ΜΜΕ αυτο πραγματικα με ξεπερνα!Και αναρωτιεμαι τα Δημοτικα συμβουλια γιατι γινονται με διαφορετικο τροπο;Ας το εδειχναν κ αυτο μεσω του youtube!Τι να πει κανεις;;;;

  • Μαρία Κ. η συνέντευξη τύπου έγινε με πέντε δημοσιογράφους και όλοι τους τήρησαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 33 συμβούλους. Βρες την διαφορά και πες μου, γιατί νομίζω στα μαθηματικά δεν θα ήσουν καλή.

   • Αγαπητέ φίλε,
    δεν ξέρω αν μετά απο 2 μήνες έχεις συνειδητοποιήσει οτι ο ιός δεν έχει να κάνει με νούμερα…το θέμα δεν είναι αν ήταν 5 ή 15 άνθρωποι, αλλά οτι γενικά βρισκόμαστε όλοι σε καραντίνα και πρέπει να τηρούνται όλες οι προφυλάξεις…!Φόρουσε μήπως κανείς γάντια ή μάσκα?Εδώ λέμε δεν βγαίνουμε απο το σπίτι…!Και αν εγω όπως ισχυρίζεσαι δεν ήμουν καλή στα μαθηματικά, εσυ σίγουρα θα ήσουν πάτος στο «σκέφτομαι κ γράφω (μάθημα Δημοτικού)», όσον αφορά στην ευσυνειδησία…

    • ΜΑΡΙΑ Κ. μάλλον δεν θέλεις να καταλάβεις. Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας και κυρίως οι αποστάσεις. Υπήρχε αντισηπτικό και αν θες σου κάνω γνωστό ότι δόθηκαν και μάσκες στους παρόντες δημοσιογράφους. Αν δεν τις φόρεσε κάποιος δικό του το πρόβλημα. Εξ’ άλλου για πες μου πόσους έχεις δει με μάσκες και γάντια έξω στους δρόμους που κυκλοφορείς ; Ελάχιστους εως και κανέναν. Μην μου λες μπούρδες γιατί από ότι κατάλαβα δημιουργείς θέμα χωρίς να υφίσταται. Άτε για ύπνο τώρα.

   • Επειδη σε βλεπω για «παντογνωστη»,εχεις δει κπ συνεντευξη τυπου πανελλαδικα;ΟΧΙ!!!Απο οτι φαινεται κι εσυ στηριζεις την «θεωρια της αγελης»κ μαζι με αυτην ολους τους ανευθυνους…αντε νανακια τωρα!

 6. Κοψιμιε βαλε τις μαιμουδες που εχεις εμμισθους και τους
  γυφτους που ταιζεις και θα εχουμε ολο τον χρονο
  πανηγυρια και γιορτες.Μιλαμε οτι θα χ{στουμε
  στο ταληρο!!Τι τουρισμο και πρασινες οικολογιες!!
  Για την σουρωμενη κομπανια ουτε λογος,
  ειναι λιγακι πολυδαπανη επενδυση αλλα αξιζει η προσφορα στον τοπο μας!!
  Θα γελα ο καθε πικραμενος!!111

 7. ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΗΣΙΟΥ;ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΕ;ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ..ΚΑΤΑΛΑΒΕ.ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.ΑΥΤΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.ΡΕ ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕ.

  • ενω ανυποφερτε ο δικος σου θα μοιραζε λεφτα. Ακου λοιπον γιατι μαλλον χαζοφερνεις ο δημαρχος Νικηταρας σας εχει κατσει στο σβερκο και εχετε αφηνιασει. Παρτε το χαμπαρι πως ειστε στα αζητητα εκει που σας εστειλε ο κωακος λαος και χωνεψετε το οτι θα ειστε εκει για παντα

 8. ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΣΉΜΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΩΟΥ ΕΝΑ ΣΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΚΗ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΩΟΥΣ
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΠΕΊΤΕ ΕΝΑ ΜΕΓΆΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΗΝ ΚΩ

 9. Πςςςςς ΤΙ ΕΙΠΕ ΠΑΛΙ Η ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ ΜΑς;ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ.ΜΑΛΙΣΤΑ. ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ;ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥς ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;ΜΕ ΤΟΥς ΔΗΜΟΤΕς;ΜΗΠΩς ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑς ΡΩΤΗΣΕΙ;ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΙ ΣΑΛΙΟ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΤΕΟ ΣΥΝΕΛΘΕ ΚΑΙ ΚΟΨΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕς.ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ.

 10. ΤΟ 2021 Η ΚΩΣ
  ΘΑ ΈΧΕΙ ΑΕΡΟΔΡΌΜΙΟ 2000000 ΑΦΙΞΕΩΝ
  ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ
  ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΑΝ ΚΆΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ. ΘΑ ΜΕΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ.
  ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΑΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΙΕΣ

  • Γιατί ρε φίλε τα παρουσιάζεις σαν έργα του?το αεροδρόμιο το έχουν Γερμανοί και το φτιάχνουν για να βγάλουν χρημα γιατί ήμασταν ανίκανοι,κ το λιμάνι φτιάχνεται λόγο σεισμού (αλλιώς ακόμα θα ήταν όπως πριν!)

 11. Δύο εγκλήματα έγιναν στη Κω τα τελευταία 30 χρόνια . Το πρώτο είναι που κάναμε τον τουρισμό <>και το δεύτερο που το τσιμενταραμε με τεράστια ξενοδοχεία. Η Κως θα έπρεπε να είναι νησί ποιοτικού και όχι ποσοτικου τουρισμού στηριζόμενη οικονομικά σε μεγάλο βαθμό σε μια οργανωμένη και σύγχρονη γεωργία . Ότι ισχύει στη Κρήτη δηλαδή.

 12. ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ Ο ΤΕΟ;ΔΕΝ ΤΟΥ ΦΤΑΝΕΙ.ΑΓΟΡΑΣΕ ΝΕΟ …..-ΚΙΒΩΤΙΟ.ΧΙΧΙΧΙ
  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΕΟ-ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ -ΜΑΖΕΥΕΙΣ-ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ.

 13. Αντε τωρα ξενοδοχοι και πολιτικοί τρεχατε βαλτε ρεφενε να χτιστεί μια νοσοκομιαρα μπας και ερθει τουρισμός το 21.

 14. προς ψαλιδι
  …αντε τωρα να καταλαβουμε αν αυτη σου η εγκεφαλικη βλαβη οφειλετα
  σε λοιμωξη απο τον κορονοιο …
  η..ηταν αυτη που ειχες παντα…

 15. ΔΗΜΑΡΧΕ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΩΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!!!!

 16. Δήμαρχε Χριστός Ανέστη πρώτα πρώτα.
  Η συνεισφορά του Δήμου σε αυτή την Κρίση ποιά είναι;
  Δεν πρέπει να μειωθούν τα Δημοτικά Τέλη, τα τέλη στην ύδρευση που είναι τεράστια και λογικά αυτά θα έπρεπε να είχαν αφαιρεθεί γιατί ήταν για το δάνειο που πειρε η Δευακ για το αποχετευτικό.
  Τα τέλη κοινοχρήστων χώρων φέτος δεν πρέπει να πληρωθούν γιατί η σεζόν θα είναι 3μηνη και τι θα προλάβει να πληρώσει κάποιος σε αυτό το διάστημα και να έχει χρήματα για τον Χειμώνα.
  Ελπίζω σε μια απάντηση.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 17. Προς βασιλικό,μάθε ότι οι νικηταραδες από τον πατέρα τους να πλάσης,είναι φτωχοί και έντιμοι,μην ανησυχείς έχουν και άλλες δουλειές για να ζήσουν.

  • χαχαχα ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΑΣΦΕΝΔΙΑΝΟς ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕς ΑΥΤΑ.ΜΑ ΟΙ ΑΣΦΕΝΔΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥς ΘΕΛΟΥΝ,ΤΙ ΠΑΠΑΤΖΕς ΜΑς ΛΕς;

   • Αρχ@δ@&ι , εμεις οι ασφενδιανοι ξερουμε πολυ καλα ποσο σταθηκαν διπλα στους ανθρωπους μας τα δυσκολα χρονια της μεταναστευσης . Το μπακαλικο του Νικηταρα ηταν ανοιχτο για ολους μας. Σς αντιθεση βεβαια με καποιους αλλους που φορεσαν πουκαμισο σκουρου χρωματος με τους φασιστες τοτε..

   • Πόσους ψήφους πήρε στο ασφενδιού,φαντάσου να τον θέλανε οι πατριώτες του κατα τα λεγόμενά σου;

 18. Τίποτα για την ουσία, μόνο ευχές πραγματική μείωση των τελών που είναι? Ας ανοίξει το πουγκί του δήμου επιτέλους, και καιρός να μιλήσουμε σοβαρά για το τέλος του μαζικού τουρισμού

 19. Ας ελπίσουμε ο δήμαρχος μας να μηνει απλα …γραφικος.Φοβαμαι μην ξεφυγει και γινει επικίνδυνος.Ο ανθρωπος είναι στο κοσμο του.

 20. Μηπως μπορεις να μας πεις με ποιων τα λεφτα το συνεργειο πρασινου του δημου καθαριζε σημερα στο Τιγκακι ιδιωτικους χωρους αντιδημαρχου, υποψηφιας σου και καποιου πεθερου; Μιλας για αναπτυξη, κοινωνικο συμβολαιο -αληθεια ξερεις τι θα πει;- Ολο φουμαρα και πρασινα αλογα. Γνησια Καϊσαρλακια.

 21. Καλησπέρα. Μόλις ενημερώθηκα από το αφεντικό μου και ιδιοκτήτη αρκετών ξενοδοχείων στην Κω, συγκεκριμένα δουλεύω σε ξενοδοχείο στο Μαστιχάρι πως δεν θα άνηξει (ανηξουν) τα ξενοδοχεία. Τι μου λέτε εσείς εμένα απλώς μην δίνετε υποσχέσεις στον κόσμο ρε παιδια. Δεν προκηται να ανηξει η σεζόν βρείτε κάτι σταθερό π.χ ντελιβερι Μπατίστα κάτι τέτοιο μέχρι να ξαναανοιξουνε. Εγώ ενημέρωσα τον κόσμο να ξέρει, είδη ξεκίνησα να ψάχνω δουλειά.

 22. Δεν είμαι από την Κω αλλα βλέπω μια σοβαρή προσπάθεια από το Δήμαρχο να βάλει σε μια σειρά τα πράγματα. Δεν έχω δει από άλλους τέτοιες σοβαρές κινήσεις

 23. Δηλαδή Δήμαρχε οι παραλίες που είχαν καταλάβει κάθε εκατοστό άμμου,έχοντας τριακόσιες ξαπλώστρες

  και 5 καμάκια στο δρόμο,άλλα τόσα στο διαδίκτυο,διαφημίζοντας τσάμπα ξαπλώστρα, ώστε να μην αφήσουν κανέναν άλλο να πιάσει άνθρωπο,θα συμμορφωθούν?Η Κτηματική θα κάνει καταδρομικές επιχειρήσεις ,προς όφελος των ασύδοτων τσιφλικάδων?Δεν έπρεπε όπως είπατε στο Μαστιχάρι,να είναι έτοιμοι οι χάρτες για τους επαγγελματίες,τι περιμένατε όλο τον Χειμώνα?Πρέπει να καταλάβετε ότι σαν Κοινόχρηστοι χώροι ,διατηρούνται καθαροί απ τους ενοικιαστές ,παρά τις επελάσεις ‘πολιτισμένων και απολίτιστων’..Θα χρειαστείτε συνεργεία να ακολουθούν πολιτισμένους λουόμενους για μάζεμα γόπας πρωί-βράδυ και ‘υγειονομικών μολότοφ’ τις νύχτες απ τις επελάσεις των κατοίκων ‘κλειστών’ δομών. Σας το ξανάπα,ότι πέρσι θα είχε αρρωστήσει λουόμενος αν δεν ξενυχτούσαν οι ομπρελάδες…στην κυριολεξία.

 24. ΜΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ, ΚΕΝΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΔΕ ΔΙΟΙΚΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ. ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΞΕΛΕΞΑΝ; ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΩ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΕΟΔΟΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΙΤΗ , ΠΟΛΛΩ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΠΑΡΣΟΥ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΟΙΚΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

 25. Αν οι αρχές του τόπου είχαν φροντίσει για την υλοποίηση νέου νοσοκομείου τόσα χρόνια, ίσως να είμασταν σε πιο πλεονεκτική θέση τώρα. Κι αυτό, γιατί, θα προτιμηθούν νησιά που έχουν υγειονομικές υποδομές που δυστυχώς εμείς δεν διαθέτουμε, παρόλο που είμαστε το νησί του Ιπποκράτη.

 26. ΜΑΥΡΗ ΕΙΝ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΥΡΗ ΚΙ ΑΡΑΧΝΗ.
  ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.
  ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΑ.
  ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΦΑΤΕ ΛΟΓΙΑ

 27. Μόνο σύμβουλοι θα έγραφαν τόσες βλακείες σε σχόλια. Τι ακριβώς μέτρα παίρνει για του επιχειρηματίες και τους υπαλληλους;
  ΜΌΝΟ ευχολόγια! Εσένα περιμέναμε να μας πεις σαν ξενοδόχοι από ποιον θα ψωνιζουμε;
  Ρε αλήθεια για πόσο ινδιάνος περνάς όλους μας;

 28. Δυστυχώς χάσαμε! Άλλα μας υποσχεθηκες για να σε ψηφίσουμε. Κανόνισε ο δήμαρχος αυτός να είναι σαν τον άλλον….ακλαυτος θα πάει!!!

 29. Οι δικηγόροι που είναι; αληθεύει ότι ετοιμάζονται για τις επόμονες εκλογες, με επικεφαλης καποιον μεγαλοδικηγορο που δεν κατέβηκε σε αυτες;;;; οεο;
  Κρίμα δημαρχαρα. …
  Θα φας μαύρο και εσύ

 30. Ας βγάλει από τα τόσα διαθέσιμα που έχει ο Δήμος και να δώσει ώστε να γίνουν μερικά κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να έχουμε ένα ακόμα λογο ασφάλειας, για τον Τουρισμο.Βασικο κομμάτι κύριε Δήμαρχε!!!

 31. Γράφεις κύριε πως πήρε 62% ο δήμαρχος. Αλήθεια είναι και τον ψήφισα και εγώ. Ο άλλος πριν από αυτόν, θυμάσαι με πόσο ειχε βγει; θυμασαι που τον έστειλε ο κόσμος;
  Εκεί που θα στείλει και αυτόν! Κρίμα.
  Τεράστια απογοήτευση Θεοδόση μου.

 32. αγαπητε κυριε δημαρχε καταρχην χρονια πολλα και χριστος ανεστη.οπως και καλο ραμαζανι στους φιλους μουσουλμανους της κω.ελπιζω να ηταν λεκτικη αστοχια αυτο με τους ντοπιους οι αυτους που μενουν μονιμα στο νησι.ειμαι ενα προμαζεμα οπως λενε παρα πολυ στην κω.απο το 1989.δουλευω 8 μηνες στο νησι.μενω σε ντοπιο.ποτε δεν πηρα επιδομα ενοικιου οπως περνουν οι περισσότερη.οι σχεσης μας ειμαι πολυ καλη.μπορω τελος σεζον να παω στην τουρκια για ψωνια οπως κανουν καποιοι ντόπιοι που τα περνουν 1 και τα πουλανε στα μαγαζιατους 5.οι να ερθω στα τρικαλα να ψωνισω.ομως κυριε δημαρχε οι κω για μενα ειναι το σπιτη μου οι κάτοικοί της αδερφια μου.δεν μου χαριστηκε κατι.δουλευω και το αξιζω.και ευχαριστω τους εργοδοτες μου που με περιβάλλουν με εμπιστοσύνη.το χερι που μου δίνει φαγητο δεν θα γυρισω να το δαγκώσω.τσ περισοτερα λεφτα τα αφηνω στο νησι που δουλευω και αγαπω.ελπιζω αυτοι οι διάκριση που κανατε να εγινε κατα λαθος.εαν οχι δεν πειράζει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ