Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα αυτιά! Πάρκινσον: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί έως και 15 χρόνια νωρίτερα!

1
2941

Πάρκινσον: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί έως και 15 χρόνια νωρίτερα!

Πάρκινσον: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί έως και 15 χρόνια νωρίτερα!

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση.

Κάποια νευρικά κύτταρα πεθαίνουν γρηγορότερα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της νόσου να επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν ύποπτες ενδείξεις νευρολογικών προβλημάτων. Μια από αυτές είναι το να βλέπει κάποιος έντονα όνειρα.

sleep

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές η διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM (σύνδρομο RBD) αποτελεί το ισχυρότερο σημάδι των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Μπορεί μάλιστα να εκδηλώνεται έως και 15 χρόνια πριν την εμφάνιση των κλασικών συμπτωμάτων των ασθενειών αυτών.

Η συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από αυξημένη κινητικότητα στο στάδιο REM του ύπνου, όταν φυσιολογικά το άτομο θα έπρεπε να βλέπει όνειρα και να είναι εντελώς ακίνητο.

Σύμφωνα με τον δρα Τζoν Πήβερ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το 80% των πασχόντων από σοβαρό σύνδρομο RBD εκδηλώνουν τελικά μια νευροεκφυλιστική νόσο, όπως η άνοια με σωμάτια Lewy και η νόσος Πάρκινσον.

Οι πάσχοντες από σύνδρομο RBD υποφέρουν από υπνηλία όταν ξυπνούν, επειδή ο ανήσυχος ύπνος δεν τους επιτρέπει να ξεκουραστούν. Συχνά μάλιστα είναι τόσο βίαιες οι κινήσεις τους στη διάρκεια του ύπνου, που μπορεί να τραυματίσουν τον εαυτό τους ή τον/την σύντροφό τους που κοιμάται δίπλα τους.

Ο δρ Πήβερ εκτιμά πιστεύει ότι το σύνδρομο RBD οφείλεται σε δυσλειτουργία των κυττάρων στο στέλεχος του εγκεφάλου.

Όταν τα κύτταρα αυτά, που λέγονται REM-ενεργοί νευρώνες, λειτουργούν φυσιολογικά, «παραλύουν» το κοιμισμένο σώμα ώστε να μην αντιδρούμε στα όνειρα που βλέπουμε.

Στους πάσχοντες από σύνδρομο RBD, όμως, οι REM-ενεργοί νευρώνες δεν ενεργοποιούνται ποτέ, με συνέπεια το σώμα να κινείται σε αντίδραση στα όνειρα.

Τα ίδια κύτταρα φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, δεδομένου ότι 8 στους 10 πάσχοντες από αυτή τη διαταραχή τις εκδηλώνουν πολλά χρόνια αργότερα.

Ο εντοπισμός κάποιου συμπτώματος που θα αποτελεί προάγγελο των ασθενειών αυτών, θα δίνει την ευκαιρία στα άτομα υψηλού κινδύνου να υιοθετούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προκειμένου να καθυστερήσουν όσο είναι αυτό δυνατόν την ανάπτυξή τους.

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Καναδικής Εταιρείας Νευροεπιστήμης.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα αυτιά!

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα αυτιά!

Μια ματιά στην επιδερμίδα των αυτιών είναι ίσως αρκετή για να προβλέψουμε ένα επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Ισραήλ.

Το σημάδι που προειδοποιεί για το εγκεφαλικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι μια διαγώνια πτύχωση στον λοβό του αυτιού, η οποία ονομάζεται «σημάδι του Φρανκ» (Frank’s sign).

Το σημάδι του Φρανκ πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό γιατρό Σάντερς Τ. Φρανκ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το 1973 ότι η χαρακτηριστική πτύχωση ήταν εξαιρετικά συνηθισμένη σε νέους ασθενείς που έπασχαν από στηθάγχη.

Το σημάδι του Φρανκ ξεκινά από τον τράγο του αυτιού και φτάνει μέχρι το άκρο του λοβού, σχηματίζοντας γωνία περίπου 45 μοιρών. Το βάθος της πτύχωσης ποικίλλει ανά ασθενή. (Δείτε φωτογραφίες στην gallery στο τέλος του άρθρου)

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Medicine (AJM), οι ερευνητές εξέτασαν 241 άτομα που είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο και διαπίστωσαν 190 από αυτούς (ποσοστό 78,8%) είχαν το σημάδι στα αυτιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των συμμετεχόντων 153 άτομα (ποσοστό 63,6%) είχαν πάθει μίνι εγκεφαλικό (μικροεγκεφαλικό ή επίσημα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο) και 88 άτομα (ποσοστό 36,4%) είχαν πάθει κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τους πρώτους 112 (73,2%) παρουσίαζαν το σημάδι του Φρανκ, ενώ από τους δεύτερους 78 (88,6%).

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές έπειτα από τις παρατηρήσεις τους είναι πως το σημάδι του Φρανκ αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για τα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ υπογραμμίζουν ότι σε άτομα που παρουσιάζουν κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. υπέρταση, παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια) το σημάδι είναι πολύ πιο συχνό.

Γιατί εμφανίζεται όμως το σημάδι του Φρανκ;

Η απόφραξη των αρτηριών, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, θεωρείται ότι οδηγεί επίσης σε κακή αιμάτωση των αυτιών. Αποτέλεσμα είναι λοιπόν η απώλεια ελαστικότητας στην επιδερμίδα του αυτιού και, κατ’ επέκταση, η εμφάνιση της χαρακτηριστικής πτύχωσης. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η αλλοίωση της όψης της επιδερμίδας του αυτιού υποδεικνύει πολύ γρήγορο ρυθμό γήρανσης του οργανισμού, ασχέτως ηλικίας.

Παλαιότερη μελέτη σε δείγμα 800 ατόμων έχει υποδείξει ότι το σημάδι του Φρανκ αποτελεί ένδειξη και για το έμφραγμα. Από τους συμμετέχοντες που είχαν πάθει έμφραγμα ποσοστό 77% είχαν το σημάδι στο αυτί τους, ενώ στους υγιείς συμμετέχοντες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 40%.

Δείτε κι αυτό:

Μίνι εγκεφαλικό: 5 συμπτώματα-κλειδιά

Η ομάδα αίματος «προβλέπει» τον κίνδυνο εμφράγματος & εγκεφαλικού

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όταν λέμε σύνδρομο RBD σημαίνει ότι κάνουμε πολύ ανήσυχο ύπνο, ουρλιάζουμε, φωνάζουμε, μιλάμε, κουνάμε χέρια πόδια, «περπατάμε» ακόμα και πέφτουμε από το κρεβάτι. Τινάγματα και αίσθηση ότι πέφτουμε ή έντονα όνειρα δεν είναι σημάδια RBD. Και βέβαια όλα αυτά πρέπει να γίνονται συνέχεια όχι κάποιο βράδυ που φάγαμε μισό κατσίκι μόνοι μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ