Μαύρες ή πράσινες ελιές: Ποιες είναι οι πιο υγιεινές;

0
708

Ο καθένας έχεις την προτίμησή του: Άλλοι προτιμούν τις μαύρες και άλλοι τις πράσινες. Ποιες ελιές είναι όμως οι καλύτερες για την υγεία μας; Ας τις συγκρίνουμε:

Η διατροφική τους αξία είναι λίγο πολύ η ίδια. Μια μερίδα των 15 γραμμαρίων μαύρες ελιές περιέχει 25 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα πράσινων 20 θερμίδες. Και οι δύο περιέχουν 2 γραμμάρια λίπους (0,5 γραμμάρια κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια μονοακόρεστα). Περιέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριο υδατανθράκων και 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Τέλος περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων και πιο συγκεκριμένα 2% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε και 1% της βιταμίνη Α.

elies3

Η μόνη τους διαφορά είναι η ποσότητα νατρίου που περιέχουν. Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% αυτής της συνιστώμενης ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης. Η ίδια μερίδα από πράσινες περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24% της ίδιας οδηγίας. Έτσι καταλήγουμε ότι οι μαύρες είναι -κατά έναν τρόπο- πιο υγιεινές, καθώς σε μεγάλη ποσότητα το νάτριο δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μικρές ποσότητες πάντως και οι δύο θεωρούνται μια εξαιρετική προσθήκη στον οργανισμό μας, όπως μπορείς να δεις ΕΔΩ

Από πάντα μάς άρεσαν οι ελιές Καλαμών, καθώς αυτές οι σαρκώδεις μαυροκοκκινωπές ελιές με το χαρακτηριστικό σχήμα είναι ιδανικές ως μεζές πλάι σε ουζάκι ή τσίπουρο, ενώ ταιριάζουν εξαιρετικά σε χωριάτικη σαλάτα και σε μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα. Τώρα όμως έχουμε όλον τον κόσμο να ενστερνίζεται την αγάπη μας, καθώς πλέον έχουν αναγνωρισθεί ως υπερτροφή.

olivefood3-0050-anoigma-575x451

Οι ελιές τύπου Καλαμών παράγονται εκτός από τη Μεσσηνία και σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως την Αιτωλοακαρνανία, τη Λακωνία και τη Φθιώτιδα. Είναι καλή πηγή βιταμινών Ε, Κ , B και Α, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και μετάλλων, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Περιέχουν επίσης φαινολικές ενώσεις, που είναι φυσικά ανιοξειδωτικά, ενώ προστατεύουν τον οργανισμό από τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, όπως αναφέρει το Medical Research Reviews, που ανέδειξε τις σπουδαίες τους ευεργετικές ιδιότητες.

xwriatiki salata

Επιστήμονες έχουν υποστηρίξει επίσης ότι η τακτική κατανάλωση ελιών Καλαμών μειώνει τις επιπτώσεις χρόνιων λοιμώξεων, καρδιακών νόσων και ορισμένων ειδών καρκίνου. Επιπλέον, σύμφωνα με την Παρθένα Κοτζεκίδου, καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ, οι ελιές είναι και μια καλή πηγή βιοφαινολών, ένα είδος αντιοξειδωτικού που εμποδίζει τη συσσώρευση κακής χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που τις καθιστά ένα εξαιρετικό και προπάντων υγιεινό σνακ.

Μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές με ελιές Καλαμάτας:
Φιλέτα ψαριού με σάλτσα ντομάτας, κάπαρη και ελιές Καλαμών
Τάρτα μελιτζάνας με ντομάτες, αρωματικά, ελιές καλαμών και φέτα
Μακαρονοσαλάτα με ελιές Καλαμών, αντζούγιες και ψητή κόκκινη πιπεριά
Φασουλοσαλάτα με πλιγούρι
Η χωριάτικη στον ντάκο
Πατάτες γιαχνί φούρνου με ελιές και άνηθο

Πηγή: olivemagazine.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ