Φαγητό πριν τον ύπνο: Τα μεγάλα λάθη!

0
358

Τι μπορείς να φας πριν πέσεις για ύπνο χωρίς να επιβαρύνεις το σώμα σου και χωρίς να πάρεις επιπλέον βάρος

 

Το βραδινό φαγητό είναι σίγουρα για πολλούς ένας καθημερινός… εφιάλτης! Το να φας λίγο πριν πέσεις για ύπνο σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για το σώμα και τον οργανισμό σου, καθώς το βράδυ ο μεταβολισμός μας πέφτει και οι τροφές που καταναλώνουμε είναι πιο εύκολο να επιβαρύνουν τη σωματική μας κατάσταση και φυσικά να βοηθήσουν στο να πάρουμε επιπλέον βάρος. Ποια είναι όμως τα μεγάλα λάθη που κάνεις με το βραδινό φαγητό και πώς μπορείς να καταναλώσεις τροφές πριν πέσεις για ύπνο χωρίς να πάρεις κιλά;

 

Το ρίχνεις… στο λίπος!

 

Σίγουρα κάτι που θα πρέπει να λείπει από το βραδινό σου πιάτο είναι το λίπος. Πρόκειται για ουσία που δεν τη χωνεύει εύκολα ο οργανισμός, αλλά χρειάζεται περισσότερη ώρα και έτσι εάν καταναλώσεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος αυτό θα μείνει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πριν πέσεις για ύπνο απόφυγε τέτοιου είδους τροφές καθώς εκτός από έξτρα βάρος μπορούν να σου προκαλέσουν φούσκωμα αλλά και αναταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, που θα διαταράξουν τον ύπνο σου. Αντί για λίπος, επίλεξε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ή πρωτεΐνη, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, η ομελέτα ή το κοτόπουλο. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αν και πρέπει να καταναλώνουν 2-3 φρούτα την ημέρα, τείνουν να μην τρώνε ούτε ένα. Κι όμως τα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για βραδινό. Ένα ελαφρύ δείπνο είναι σίγουρα ότι χρειάζεσαι πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι και για αυτό το να αποφύγεις το λίπος πρέπει να είναι σίγουρα η πρώτη σου προτεραιότητα.

 

Αφήνεις τον μεταβολισμό σου να κοιμάται

 

Μήπως αντί να κοιμηθείς εσύ, κοιμάται ο μεταβολισμός σου; Ένα πολύ συχνό λάθος με το βραδινό είναι πως δεν επιλέγεις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τον μεταβολισμό σου να ενεργοποιηθεί. Η κατανάλωση φρούτων για βραδινό είναι σίγουρα μια πολύ έξυπνη επιλογή, καθώς αυτά βοηθούν τον μεταβολισμό σου να πάρεις μπροστά και γενικά είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Ένας έξυπνος τρόπος για να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου, λίγο πριν πέσεις για ύπνο, και να τον βοηθήσεις είναι τα κεράσια. Πρόκειται για φρούτο που χαρακτηρίζεται από αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθά στο να γίνεται μια γρήγορη αποτοξίνωση στο σώμα μας. Εξίσου αποτελεσματικές ιδιότητες έχουν και οι μπανάνες που χάρη στο κάλιο που διαθέτουν προσφέρουν καλούς υδατάνθρακες και ταυτόχρονα ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός άλλωστε πως οι περισσότεροι διατροφολόγοι και διαιτολόγοι προτείνουν την κατανάλωση φρούτων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φρέσκα φρούτα μπορείς να βρεις πολύ εύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα λαχανοπωλεία και μάλιστα χωρίς να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στο φυλλάδιο ΑΒ Βασιλόπουλος υπάρχουν κάθε εβδομάδα όλες οι προσφορές σε φρέσκα φρούτα εποχής και μπορείς αναζητώντας συνταγές για φρουτοσαλάτες να φτιάξεις ένα ελαφρύ, εύγευστο και οικονομικό βραδινό. Αντίστοιχα στα λαχανοπωλεία του Μασούτη, των Lidl αλλά και τον My Market υπάρχει μια μεγάλη πληθώρα επιλογών και όσο απλό ή σπάνιο μπορεί να είναι ένα φρούτο ή λαχανικό που σου έχει “μπει” στο μάτι, σίγουρα με την κατάλληλη έρευνα θα καταλήξει στο πιάτο σου.

 

Τρώς βαριά 

Υπάρχουν τροφές που εάν τις καταναλώσουμε λίγο πριν πέσουμε για ύπνο είναι πολύ πιθανό να μην κοιμηθούμε σωστά ή ακόμη και καθόλου. Το να τρως βαριά λίγο πριν κοιμηθείς δεν είναι σίγουρα σοφή κίνηση. Στον αντίποδα τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη, μια ουσία που μας βοηθά στο να νιώθουμε υπνηλία, αποτελούν ιδανικές επιλογές για βραδινή κατανάλωση καθώς θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε ευχάριστα και χωρίς απρόοπτα. Πρόκειται για τροφές όπως η γαλοπούλα, τα καρύδια, ο σολομός, τα αυγά αλλά και το κοτόπουλο. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνο σας ενδεχομένως αυτά να οφείλονται και στο βραδινό σας. Καταναλώστε τέτοιου είδους τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ευχάριστη νύχτα.

 

Χρήσιμα tips: Τι να ΜΗΝ καταναλώσεις για βράδυ

  • Σοκολάτες
  • Αλκοόλ
  • Τυριά
  • Σόδα ή αναψυκτικά
  • Ξηρούς καρπούς
  • Καφές
  • Λιπαρά τρόφιμα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ