Πόσες φορές την εβδομάδα μπορούμε να απολαμβάνουμε το μεσημεριανό μας ύπνο για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού;

0
152

Η αγαπημένη συνήθεια πολλών από εμάς, η μεσημεριανή σιέστα, παίρνει το «πράσινο φως» από τους επιστήμονες.

Αν και δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς ευεργετεί τον οργανισμό, ξέρουν, όμως, ότι το κάνει!

Σε αυτό κατέληξε η μελέτη που έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάννης στην Ελβετία και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Heart», πως οι 3.462 υγιείς συμμετέχοντες που κοιμόνταν ένα-δυο μεσημέρια τη βδομάδα, είχαν κατά 48% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με όσους απέφευγαν τη μεσημεριανή σιέστα.

Οι επιστήμονες ομολογούν, ωστόσο, πως δεν γνωρίζουν τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτό. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση, μας λένε, δεν δείχνουν, όμως, σχέση αιτίου και αιτιατού. Μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος τρίτος παράγοντας που να επηρεάζει την όλη διαδικασία.

«Παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς φυσιολογικές λειτουργίες που συνδέουν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας με το μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να μην είναι ξεκάθαρες, η έρευνα, ωστόσο, συμβάλλει στο συνεχιζόμενο διάλογο για τα οφέλη της υγείας από το μεσημεριανό ύπνο, υποδεικνύοντας πως δεν παίζει ρόλο μόνο η διάρκεια του ύπνου, αλλά και η συχνότητα», δήλωσαν οι ερευνητές σε κοινό ανακοινωθέν.

 

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ