Νεκρή «καρέτα-καρέτα» σε παραλία της Λάμπης στην Κω (Παγκόσμια ημέρα ζώων)

4
1638
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Σήμερα Τρίτη  4/10/2016 Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων , στην παραλία μεταξύ των ξενοδοχείων Kostangela και Aiolos Hotel στην Λάμπη της Κω , πραγματοποιώντας την απογευματινή μου προπόνηση βρήκα νεκρή μια Θαλάσσια χελώνα ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ. Έφερε τραύμα στην αριστερή πλευρά της κεφαλής της. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που βρίσκω στο ίδιο περίπου σημείο νεκρή θαλάσσια χελώνα  χτυπημένη στο κεφάλι.

Η Caretta caretta είναι  είδος θαλάσσιας χελώνας με παγκόσμια κατανομή. Ανήκει στην οικογένεια των χελωνοειδών. Οι χελώνες κατά μέσο όρο έχουν μήκος 90 cm όταν αναπτυχθούν πλήρως, αν και έχουν ανακαλυφθεί μεγαλύτερα δείγματα έως 280 cm. Η ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 kg, με τα μεγαλύτερα δείγματα να ζυγίζουν περισσότερο από 450 kg. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το κέλυφος είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Δεν είναι ορατές εξωτερικές διαφορές ως προς το φύλο μέχρις ότου η χελώνα ενηλικιωθεί. Η πιο προφανής διαφορά είναι ότι τα ενήλικα αρσενικά έχουν πιο χοντρές ουρές και μικρότερο πλάστρο από τα θηλυκά.

Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε θαλασσινό νερό και εκβολές, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά. Η Caretta caretta έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής τους: τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο τέσσερις ομάδες αυγών και στη συνέχεια να γίνονται ανενεργές και δεν μπορούν να ξανά ωοτοκήσουν για τα δύο έως τρία έτη. Η Caretta caretta φθάνει στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 17-33 ετών και έχει διάρκεια ζωής 47-67 χρόνια.
Η Caretta caretta είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα του βυθού.
 
Οι χελώνες Caretta caretta θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών έχουν επίσης επηρεάσει τον πληθυσμό των χελωνών. Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του αριθμού τους απαιτούν διεθνή συνεργασία, δεδομένου ότι οι χελώνες περιφέρονται σε τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού και οι παραλίες ωοτοκίας είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες.

Στέργιος Θ. Χατζηστέργου

 

nekri-kareta02.resized.rotated

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε λιγα χρόνια οι θάλασσές μας θα είναι άδειες από εμβυα όντα. ..Μόνο φύκια θα υπάρχουν …και εμείς να κλαίμε την μοίρα μας! !

  2. ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΜΕ

  3. ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. Η ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ ΑΠΛΑ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.