Μέδουσες της Ερυθράς Θάλασσας εμφανίστηκαν σε ακτές της Δωδεκανήσου. Τα αίτια και η αντιμετώπιση σε περίπτωση επαφής με το δέρμα

2
3738
Νομαδικές μέδουσες εντοπίζονται τα τελευταία χρόνια στα νερά της Δωδεκανήσου, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς και δυσφορία στους λουόμενους.
Ο ωκεανογράφος Ξενοφών Φανουρίου, εξηγεί πως η βασική αιτία είναι αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία ευνοεί τη μετακίνηση πολλών θαλάσσιων ειδών από τη Ερυθρά Θάλασσα προς το Αιγαίο, ενώ εξηγεί πως δε χρειάζεται άγχος σε περίπτωση επαφής με τον άνθρωπο.

Πρώτη φορά στην Ρόδο μεγάλος πληθυσμός, μέδουσας Rhopilema nomadica.Στην Κω δεν έχει ακόμη εμφανιστεί

Στην εκπομπή ΜΑΖΙ στο KosTv μίλησε η Βίβιαν Λουϊζίδου, Βιολόγος Ωκεανογράφος, στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

για τις μέδουσες γίγας που έφτασαν στη Ρόδο από την Ερυθρά Θάλασσα. Η κυριά Λουϊζίδου αναφέρθηκε ότι η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, η οποία έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο, εμφανίσθηκε στην παραλία των Τριαντών στη Ρόδο, το προηγούμενο τριήμερο. Η πρώτες καταγραφές έγιναν το 1977 στο Ισραήλ όπου έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα με διάφορες εξάρσεις και ανέβηκε και στην περιοχή της χώρας μας και συγκεκριμένα στην Ρόδο μετά από χρόνια. Μεγάλη προσοχή στους χειμερινούς κολυμβητές και να μην χαλαρώνουν. Αν παρατηρήσουν την συγκεκριμένη μέδουσα να απομακρυνθούν διότι το τσίμπημα είναι επώδυνο.

Πηγη: https://www.kostv.gr/nea/dodekanisa/28325-proti-fora-stin-rodo-megalos-plithysmos-medousas-rhopilema-nomadica-stin-ko-den-exei-akomi-emfanistei

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. στο ότι δεν έχουν εμφανιστεί στην Κω. Σήμερα είδα να κινούνται δεκάδες στον Φάρο της Λάμπης και πολλές κείτονταν στον βυθό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ