Οδοιπορικό στην Σκανδιναβία | Γιατί οι Σκανδιναβοί τουρίστες δεν κατακλύζουν, όπως άλλοτε, τα νησιά μας

30
52217
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Τελευταία  πολλά ακούγονται, σχετικά με την τουριστική κίνηση των παλιών, καλών πελατών από τις χώρες του Βορά, που προτιμούσαν τα νησιά μας.  Οι  Σκανδιναβοί περιηγητές μειώθηκαν πολύ, κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι Σουηδοί, οι Νορβηγοί, ήταν οι πρώτοι τουρίστες, που πλημμύριζαν την Κω και ακολουθούσαν, οι Φινλανδοί και οι Δανοί.

Η χρυσή εποχή του Βορινού τουρισμού, που άνθισε τις δεκαετίες -80 και -90 με τις απευθείας πτήσεις των τσάρτερ, έχει παρέλθει.

Αναζητούμε  τους λόγους, που όλοι θα ψάξουν.

Τα τελευταία χρόνια, το κλίμα στην Βορινή Σκανδιναβία, είναι πιο ήπιο και  τα καλοκαίρια πιο ζεστά.   Πολλοί έχουν στραφεί στον εσωτερικό τουρισμό, απολαμβάνοντας τις δίκες τους ακτές, τις λίμνες, τα ποτάμια και τα γραφικά φιόρντ.

 

Το  Σαββατοκύριακο, κυκλοφορούν αμέτρητα τροχόσπιτα, που κατασκηνώνουν σε ειδικούς χώρους,  καλά οργανωμένους ή καταλήγουν σε εξοχικά, μικρά σπίτια. Με τον ίδιο τρόπο, του ‘κάμπινγκ,’ οι Σκανδιναβοί κάνουν και τις διακοπές τους.  Επίσης η μόδα του μαυρίσματος, ξεθώριασε και πολλοί αρκούνται στο τεχνικό μαύρισμα, με υπεριώδη ακτινοβολία. Αλλά και η ευαισθησία τους για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τους πέρασε το μήνυμα, πως οι συχνές μετακινήσεις με αεροπλάνα στο εξωτερικό,  πλήττουν πολύ την ατμόσφαιρα του πλανήτη, επιβαρύνοντας το ήδη επιβαρυμένο οικολογικό σύστημα και επιταχύνοντας δραματικά την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο η Σκανδιναβία, εξελίχτηκε, σε ένα πολύ δυνατό τουριστικό προορισμό, με περιηγητές από όλο τον κόσμο.

Θέλησα να διαπιστώσω, όλους αυτούς τους λόγους, με μια περιοδεία μου και στις τέσσερις χώρες του Βορρά, κάνοντας τον γύρο της Σκανδιναβίας. Άφησα το Μεσογειακό, ζεστό  καλοκαίρι και βρέθηκα στον ψυχρό Βορά, με τον άστατο καιρό. Πλήρωσα ένα από τα πολυάριθμα οργανωμένα ταξίδια και ακολούθησα, το ανάλογο γκρουπ. Γέμισα την βαλίτσα μου, με τα απαραίτητα και με πολύ καλή διάθεση.  Μόνο  που στην πτήση Όσλο- Στοκχόλμης, την έχασα  μαζί με άλλων αποσκευές, που καθημερινά χάνονται στα πολυσύχναστα Αεροδρόμια.

Με  την ελπίδα να την βρω  ξανά, συνέχισα το ταξίδι μου. Με  το Ελληνικό ηλιόλουστο πρωινό, να με συνοδεύει, κοιτάζω από το φινιστρίνι του αεροπλάνου, τα σκόρπια βαμβακερά, λευκά σύννεφα, μέχρι την  Κοπεγχάγη. Νησίδες από μικρά κενά, μου επιτρέπουν να διακρίνω την ποικίλη μορφολογία, του Δανέζικου εδάφους. Καθώς το τεράστιο σιδερένιο, ιπτάμενο πουλί, προσγειώνεται, ξεχωρίζω καταπράσινα κομμάτια επίπεδης γης, διακοσμημένα με λίμνες και ποταμάκια να τα διασχίζουν. Όμορφος  που είναι ο κόσμος από ψηλά, μέχρι που πατήσαμε στην φιλόξενη χώρα της ‘Βασιλικής μας συμπεθέρας’, την Δανία. Η Κοπεγχάγη χωμένη κυριολεκτικά στο πράσινο, μας καλοδέχεται με τα πολυάριθμα ανθισμένα παρτέρια της, τους κήπους και την απόλυτη τάξη και καθαριότητά της.

 

Ήπια η κυκλοφορία στους ευρύχωρους δρόμους και ποδηλατοδρόμους, που κατακλύζονται από αμέτρητα ποδήλατα. Οι κατάφυτοι οι δρόμοι, με τις χαρακτηριστικές αειθαλείς σημύδες, μας οδηγούν σε πομπώδη κτήρια Κυβερνητικά, Παλάτια Βασιλικά, Δημαρχιακά μέγαρα και Γοτθικού ρυθμού Εκκλησίες, των Προτεσταντών Λουθηριανών, με γυναίκες Ιερείς, μέχρι και Επισκόπους. Γευθήκαμε  ξεχωριστή, λιτή Δανέζικη κουζίνα, με πολύ ψάρι, παστά και ποικιλία από σαλάμια, καθώς  και πρωινό, με ντόπια τυροπιτάκια και σοκολατένια γλυκά, μαζί με ένα ιδιαίτερο είδος από  ψωμί. Η Κοπεγχάγη έχει παντρέψει αρμονικά, τα παλιά με τα καινούργια κτήρια, τα όποια είδαμε στην περιήγησή μας, με το  τουριστικό πλοιάριο, μέσα στα κανάλια της. Αμέτρητα αγροτόσπιτα και χωράφια, με παραγωγή σιταριού και πατάτας, καθώς και γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, βρίσκονται πλουσιοπάροχα στην Δανέζικη επίπεδη εξοχή.

Η Δανία κατάφερε να ζεσταίνεται, με την ανακύκλωση των σκουπιδιών και να έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της σε ηλεκτρική ενέργεια, από εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, φυτεμένες σε στεριά και σε θάλασσα.  Επίσης  ανακυκλώνει, το νερό και το κάνει πόσιμο. Χρησιμοποιεί  και  λίγα φωτοβολτα’ι’κά, που ακολουθούν τον άστατο καιρό. Αυτόν  που συναντήσαμε, με  πότε ψιλόβροχο, πότε συννεφιά, πότε με ωχρό, αναιμικό ήλιο. Αφήσαμε   την ωραία Δανική πρωτεύουσα, με την μικρή μπρούτζινη Γοργόνα να μας αποχαιρετά, στην προκυμαία, ξεχωριστό παραμυθένιο, τοπόσημο της Δανίας. Πήραμε τα ενθύμια μας, σε συνηθισμένα μαγνητάκια κλπ σουβενίρ και περάσαμε στα σύνορα της Νορβηγίας.

Στη Σκανδιναβία, είναι  όλα πολύ ακριβά.  Το  μαγνητάκι  5,5 ευρώ στην Ελλάδα ενάμισι ευρώ και το εμφιαλωμένο νερό, μέχρι και 9 ευρώ το μικρό μπουκαλάκι, στην Ελλάδα ένα ευρώ.  Οι μπλούζες ενθύμιο, κοστίζουν από 18-25 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα έχουν από 5- 8 ευρώ.  Άλλες οι αμοιβές, στην Σκανδιναβία, υψηλοί  μισθοί  και συντάξεις, ανάλογες και οι τιμές των αγαθών. Εντυπωσιακές οι υπαίθριες αγορές ψαριών, καθώς φρούτων και λαχανικών, που έχουν από όλα του κόσμου τα καλά, με πολλά μήλα, από τις μηλιές που εκεί ευδοκιμούν,  καθώς και άφθονες φράουλες, που τις καλλιεργούν.

Η Νορβηγία αντίθετα από την επίπεδη Δανία, απλώνεται σε απόκρημνους ορεινούς όγκους, που τους χαρακώνουν αμέτρητοι καταρράκτες και παγετώνες, αφού Ιούλιος μήνας και τα χιόνια, ήταν ακόμη εκεί, στις κορυφές των πανύψηλων βουνών. Ατέλειωτα  πυκνά δάση, που καταλήγουν σε στενά γραφικά φιόρντ. Χρειαστήκαμε  να περάσουμε από 228 τούνελ, που τρυπούσαν τα πετρώδη  βουνά και 2 υποθαλάσσια τούνελ, που μας πέρασαν 280-292  μέτρα κάτω από την επιφάνια της θάλασσας, για να φτάσουμε και να γνωρίσουμε τις πόλεις και την πρωτεύουσα της όμορφης Νορβηγίας,  το  φιλόξενο Όσλο.

Με φεριμπόουτ- πλοιάριο, επιβατικό και οχηματαγωγό περάσαμε τα σύνορα της Δανίας, για να βρεθούμε στις απέναντι βραχώδεις ακτές της Νορβηγίας.  Το  Μπέργκεν, πολύβουο λιμάνι και πρώην πρωτεύουσα της χώρας, με τα πολλά ψαράδικα καΐκια, τα πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια,  δίπλα σε πολυκατοικίες και σε πανύψηλα ξενοδοχεία. Όμορφες γωνιές, ανθισμένες σε παρτέρια και πεντακάθαρα λιθόστρωτα δρομάκια, με τα περιστέρια, να ζητούν επίμονα λίγα ψίχουλα ή μπισκότα. Η Νορβηγία είναι πλούσια χώρα πετραιλα’ι’κή, με εξαγωγές πετρελαίου και υψηλό δείκτη οικονομικής άνεσης των κατοίκων της.

Προχωρήσαμε με το τραίνο, ασφυκτικά γεμάτο με Ασιάτες και με Ινδούς τουρίστες, για να θαυμάσουμε τους τεραστίους καταρράκτες, που πέφτουν από τις κορυφές, των απόκρημνων Νορβηγικών βουνών και τις πηγές που βγαίνουν, από την καρδιά των βράχων. Επιβιβαστήκαμε όλοι, σε ένα πλοίο,  που μας πέρασε σε πολλά γραφικά φιόρντ. Διανυκτερεύσαμε σε ένα ξενοδοχείο, με αρχοντικό παραδοσιακό χρώμα.

Η έκπληξη ήταν οι Ελληνίδες εργαζόμενες εκεί.  Στην Σκανδιναβία, συναντήσαμε Έλληνες σε Πανεπιστήμια, σε εστιατόρια, σε ξενοδοχεία και σε καταστήματα. Υπάρχει μεγάλη μετανάστευση, τόση που κατακλύζονται οι δρόμοι από Ινδούς, Αφρικανούς, Πακιστανούς, Ιρακινούς, Τούρκους, Αφγανούς και Έλληνες πολλούς. Οι περισσότεροι, έχουν καταστήματα και εστιατόρια ή  οδηγούν ταξί και μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Ατέλειωτες γέφυρες, ενώνουν τα διάφορα μέρη της Νορβηγίας, μέχρι την πρωτεύουσα Όσλο.

Μια πρωτεύουσα Ευρωπαϊκή, με μηδενική κίνηση τροχοφόρων στο κέντρο της, πέραν του τραμ των λεωφορείων και λιγοστών ταξί. Μια ήσυχη πόλη, με μεγάλους ευρύχωρους δρόμους και ποδηλατοδρόμους, με πολυάριθμα πάρκα, γεμάτα με  αγάλματα, μπρούτζινα ή  πέτρινα. Πανύψηλα εντυπωσιακά κτήρια, όπου στεγάζονται οι Κυβερνητικές Υπηρεσίες, τα Θέατρα, τα Μουσεία και τα Παλάτια, συνθέτουν μια σύγχρονη μεγαλούπολη, που συγκατοικούν αρχιτεκτονικά, το παλιό με το μοντέρνο.

 

Ο καιρός όπως συνήθως άστατος, πότε με ψιλόβροχο, πότε με συννεφιά και πότε με ασθενή ηλιοφάνεια. Οι λεύκες νύχτες του Καλοκαιριού, σε αντίθεση με τις μακρές σκοτεινές νύχτες του Χειμώνα, πρόδιδαν την παρουσία του ήλιου, μέχρι και τα μεσάνυχτα. Όσο και αν θέλαμε να βασιλέψει  ο ήλιος,   πεισματικά παρέμενε ως τα μεσάνυχτα,  χαρίζοντας ένα γλυκό λυκόφως. Έδυσε   για μια δυο ώρες και πάλι φώτισε την Ανατολή της επόμενης ημέρας.  Στα  ποικίλα εστιατόρια μπορείς να γευτείς νόστιμη ψαρόσουπα και  από τάρανδο, μέχρι  φάλαινα. Αλλά και από Ιταλική πίτσα, μέχρι Ελληνικό σουβλάκι. Βολτάροντας με ποδήλατα στους ήσυχους δρόμους, είδαμε τους εργάτες του Δήμου να καθαρίζουν, αλλά και να φροντίζουν να κρεμάνε στους δρόμους τις πολύχρωμες σημαίες των ΛΟΑΤΚΙ. Αυτές οι σημαίες βρίσκονταν παντού, στα ξενοδοχεία, στα μαγαζιά, στα σουβενίρ, στους δρόμους.  Ήταν  περισσότερες και από τις σημαίες, της Νορβηγίας. Σε ερώτησή μας,  μας απάντησαν ότι οι χώρες, των περήφανων Σκανδιναβών πολεμιστών, των θρυλικών Βίκινγκς, στηρίζουν την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Αφήνοντας το ήσυχο και αρχοντικό Όσλο, πετάξαμε ως την Στοκχόλμη, την Βενετία του Βορά, την οποία είχα επισκεφτεί παλιότερα. Καθισμένη αναπαυτικά σε πολλά νησιά, ξεχωρίζει για την μοναδική αρχιτεκτονική της, στην χρυσή Όπερα, στα Παλάτια, στις Γοτθικές Εκκλησίες, στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Πολλά  υπόγεια τούνελ και άλλα τόσα γεφύρια, ενώνουν την πολύβουη  Στοκχόλμη. Με  ένα πλοιάριο, θαυμάσαμε την ξεχωριστή ακτογραμμή της, ενώ επισκεφτήκαμε άλλο ένα παλιό πλοίο, της εποχής των Βίκινγκς.         Το  Βάασα, που ανασύρθηκε από το βυθό, αποτελεί ζωντανό Μουσείο, της ναυτικής ζωής των Σουηδών, πριν από εξακόσια περίπου  χρόνια.

Ο καιρός ασυνήθιστα ψυχρός, με ένα βοριά, να χαστουκίζει ανελέητα τους επισκέπτες. Αποχαιρετίσαμε την πανέμορφη Στοκχόλμη, αφού περάσαμε πρώτα από τη ξακουστή πόλη  Ουψάλα, με τον παλιό Καθεδρικό Ναό, τα  φημισμένα Πανεπιστήμια και το μοναδικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο της. Με ένα μεγάλο Κρουαζιερόπλοιο, διασχίσαμε την Βαλτική θάλασσα,  θαυμάζοντας τα μικρά χωριουδάκια στα παράλιά της. Πολύχρωμα ξύλινα, παραδοσιακά σπίτια, βρίσκονταν στην υπέροχη ακτογραμμή.  Μέχρι  που μετά από ένα ολονύχτιο ταξίδι με τον ήλιο να μην δύει, φτάσαμε στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Καταιγιστική βροχή, μας περίμενε στο Ελσίνκι, εκεί στην μεγάλη πόλη της Βαλτικής θάλασσας.

Πολλά τα εντυπωσιακά πομπώδη κτήρια, τα  αγάλματα και τα  πάρκα, καθώς  και οι Ρωσικές Εκκλησιές, με τους ολόχρυσου τρούλους, απομεινάρια της άλλοτε Ρωσικής κυριαρχίας.   Στο παραδοσιακό χωριό  Πόρβου, δίπλα σε ένα ποτάμι,  γευτήκαμε τις καλύτερες σοκολάτες.   Η  Φιλανδία μια χώρα ευτυχισμένων ανθρώπων, όπως και η Δανία, αποτελεί μωσαϊκό διαφόρων φυλών, μεταναστών, θρησκειών  και  γλωσσών.

 

Ο τρόπος της ζωής των κατοίκων είναι ήρεμος, με μηδενική εγκληματικότητα. Οι Σκανδιναβοί, έχουν έφεση στη σάουνα, στο σκι με πολλές πίστες και στο κάμπινγκ. Το κόστος ζωής είναι  πολύ υψηλό, ανάλογα με τους υψηλούς μισθούς,  τις συντάξεις και τις αμοιβές τους, τριπλάσιες από τις δικές μας. Υπάρχει πλήρης ασφάλιση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και δωρεάν Παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες. Στηρίζουν τις οικογένειες, με ειδικά επιδόματα για τα παιδιά.

Η πολιτική για τους Σκανδιναβούς   είναι από αδιάφορη, μέχρι και ανύπαρκτη.  Σε όλη την Σκανδιναβία ένα συνηθισμένο γεύμα με δυο πιάτα (εγώ και ο σύζυγός μου),  το πληρώναμε   60- 100 ευρώ. Ένα σύντομο κολατσιό, με τοστ ή με  σάντουιτς, στοιχίζει από 20 έως 40 ευρώ. (Κρατήσαμε όλες τις αποδείξεις). Όσο  για τα ενδύματα και τα παπούτσια, μερικά ήταν φτηνά σε προσφορές εκπτώσεων ή στα εμπορικά καλάθια.

Οι Σκανδιναβοί, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι άθρησκοι, πλην των μεταναστών, στην πλειοψηφία τους Μουσουλμάνοι . Έχουν  αφαιρέσει τους Σταυρούς, από τα καμπαναριά και τους τρούλους των Εκκλησιών και έβαλαν τα κοκόρια,  για να μην προκαλούν τους αλλόθρησκους σε βανδαλισμούς. Πολλές   Εκκλησίες, τις μετέτρεψαν σε μπαρ και σε καφετέριες.  Κράτησαν  τις μεγάλες τις Καθεδρικές, εισπράττοντας είσοδο ως μουσειακούς χώρους, από πέντε έως και 18 ευρώ. Εκκλησίες  υπάρχουν ακόμη, αλλά μόνο στα κοιμητήρια. Η  κοινωνία των Σκανδιναβών,  είναι ελεύθερη χωρίς δεσμεύσεις, με ελεύθερη συμβίωση, με   γάμους κυρίως πολιτικούς, με διαζύγια και  λοιπές συνήθειες.  Τ

α  παιδιά αναγνωρίζονται με απλή υπογραφή, έστω και μέσω του ηλεκτρονικού διαδικτύου. Σε  όλη την Σκανδιναβία, υπάρχει  απουσία ζητιάνων και αστέγων, πλην μουσικών του δρόμου. Αλλά  και αδέσποτων ζώων, σκύλων ή  γάτων, αφού  όλα συνοδεύονται με ταυτότητες στα διάφορα πάρκα. Η Σκανδιναβία είναι πλούσια σε ωραίες εικόνες, σε θερινές, μακρές λευκές νύχτες και σε ένα ήπιο τρόπο ζωής.  Επιστρέψαμε στην πολυθόρυβη και ζεστή,  ιστορική Αθήνα, φορτωμένοι με  ωραίες εντυπώσεις, εμπειρίες και με νέες  γνωριμίες, με τους καινούργιους συνταξιδιώτες μας.

Γιατί στο κάθε ταξίδι, μπορεί να ξοδεύεις πολλά, επιστρέφεις όμως πλουσιότερος.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

30 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πόση άλλη γυφτιά και κλέψιμο να αντέξουν οι Σκανδιναβοί. Είπαμε οι άνθρωποι με συνείδηση και αξιοπρέπεια επιλέγουν οργανωμένους προορισμούς με σαφή τουριστικά σχέδια και ανάπτυξη, όχι τριτοκοσμικές χώρες που κυριαρχεί η τσαπατσουλιά και η ανοργανωσιά.

  2. Ανώνυμε φίλε την εξήγηση μας την έκανε η ξεναγός . Αν είναι μπαρουφα δεν γνωρίζω. Όσο για τις αλήθειες κρατούσα καθημερινά ημερολόγιο. Ελπίζω στην Στοκχόλμη να σου δίδαξαν και λίγη επώνυμη ευγένεια.

    • η ξεναγός είπε ΚΑΙ μπαρούφες.πανεμορφα μέρη, αλλά κάτι.. λείπει,αλλιώς δεν θα ήταν οι πολίτες τους πρώτοι στην κατάθλιψη και στην μελαγχολία..κατά δική τους επιλογή ζουν στα γεράματα Μόνοι,ενώ όταν λένε όχι είναι ΟΧΙ..

  3. Κάποτε ο αείμνηστος Χατζησάββας από τους κορυφαίους πράκτορες του νησιου μας,μίλησε για τους επαναλαμβανόμενους Σκανδιναβούς τουρίστες και γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε και πως τους χάσαμε λόγω υποδομών, πτήσεων κλπ. Η Κώς έχει χάσει την ομορφιά που επέλεγαν οι συγκεκριμένοι τουρίστες.

  4. Βέβαια διαφωνώ παντελώς με την ξεναγό αγαπητή πρώην συμμαθήτριά,αφού

    διαμένω εκεί κάθε χρόνο απ το 1985 λίγους μήνες.
    η εγκληματικότητα είναι το πρώτο τεράστιο ψέμα,μπαρούφα τεράστια, αφού όχι μόνο οι πρωτεύουσες, αλλά και οι μικρότερες πόλεις είναι αφιλόξενες μόλις σκοτεινιάσει.. Σίγουρα σας έλεγε για ημερήσιες δραστηριότητες,αλλά όπως ξέρετε σε δύο τρεις μήνες από τώρα σκοτεινιάζει απ τις 4 το απόγευμα.
    κάτι που δεν σας είπε είναι ότι οι Σκανδιναβοί κάνουν πολλές αποδράσεις..τρεις μέρες Λονδίνο με ύπνο και πρωινό και ταξίδι 50 ευρώ τον Νοέμβριο…με λεωφορεία,με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες ακόμα πιο φθηνά καθημερινές.
    η ξεναγός σας ξέχασε να σας πει για τις πολυεθνικές που κατευθύνουν όπου θέλουν τον κόσμο με τριγωνικές συναλλαγές,κάτι που γίνεται και εδώ.
    Μια οικογένεια μπορεί να πάει μέχρι και έξι φορές διακοπές,αλλά δεν γίνεται να τα θέλουν όλα τσάμπα.Ειπατε για τις διαφορές στις τιμές που διαφωνώ και εδώ.Ο καφές,το τσάι,η μπύρα κοστίζουν λιγότερο και σε παραδοσιακά κτίσματα.
    οι Σκανδιναβοί πάντα ήταν σταυροφόροι απ το Βυζάντιο,αλλά τους βοηθήσαμε και εμείς.

  5. χειμώνα,θα φοβάσαι να κυκλοφορήσεις,, έλεγχοι ανύπαρκτοι κ εκεί… ενώ οι βιασμοί ανηλίκων στην Σουηδία έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ…με στοιχεία απ την Κρατική τηλεόραση.

  6. το κόστος ζωής είναι μεγάλο, κάποτε τα 12,νησιά θα θυμάστε ότι ήταν πόλος έλξης για το αφορολόγητο, λόγω της απόστασης απ την κυρίως Ελλάδα,ποτά έπινες πάντα επώνυμα..και οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί και οι Δανοί έχουν τα δικά τους μέρη με πολύ χαμηλό φόρο όπως και η Βρετανία, Γαλλία (ξέρω ότι το κατέχεις το θέμα και αξίζει να κάνεις την παραπομπή)…η χώρα ακολούθησε μοντέλο διαφορετικό,τώρα τι να πούμε ότι δεν έχουμε γιατρούς,αν δεν δουλέψει κάποιος σε πόστο όπου μια μητέρα θέλει για το.μικρο της περίθαλψη και τηλεφωνείς μια ώρα και σου λένε μόνο ιδιωτικό,μόνο τότε μπορεί να πεισθεί ο οποιοσδήποτε.εχω απόδειξη καφετέριας τον Φλεβάρη απ την πόλη της Παπαρίζου με τιμή 2,5 ευρώ.
    ποιος κατάργησε την νησιωτικοτητα έστω και της άγονης;ποιες οι δεσμεύσεις στο Γερμανικό μοντέλο που μας επιβλήθηκαν?
    ψιλά γράμματα, αλλά η ρίζα τους είναι η τεράστια διαφθορά της χώρας μας.
    τι δόθηκε στα 12νησα για τα τεράστια έσοδα που φόρτωναν τον προϋπολογισμό του Κράτους;
    χαμνά.

  7. Σαν γονέας παιδιού και με Ελληνική και Σκανδιναβική υπηκοότητα,

    που υπηρετεί στρατό θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε δει στις πόλεις που κάνατε το οδοιπορικό ζευγάρια να οδηγούν στο πεζοδρόμιο δυο-δυο,αν βγαίνουν απ’ το μπάρ τυφλά και οδηγούν χωρίς φώτα χωρίς κράνος, παραβιάζοντας ΣΤΟΠ και φανάρια,αν οδηγούν γουρούνες πηγαίνοντας προκλητικό ενάντια στο ρεύμα κυκλοφορίας,αν κατουρούν το σήμα της πόλης τους ομαδικά όπως κάνουν στο I love Kos,αν υπάρχουν μέρη όπως το τρίγωνο λιμάνι -πλατεια,μπαρ Στέιτ όπου κυκλοφορεί τέτοια τεράστια ποσότητα νοθευμένου αλκοόλ,όπως τα Μάλια, Φάληρο, Ζάκυνθο..ποιος έφερε την υπόγεια άγρα πελατών στα 80ς;Τότε που πήγαιναν τα λεωφορεία με κόσμο σε συγκεκριμένα μαγαζιά όπου φράκαραν,ενώ ο δίπλα ήταν άδειος και σε είχε επενδύσει εκατομμύρια;θυμάστε τα Fridits Redor,Max,18-32, Apollo που ακόμα και τώρα με σημαίες οι ξεναγοί μπροστά ακολουθούνται στο λιμάνι από γκρουπ;

  8. Ερχόντουσαν για σεξοτουρισμο ολες αυτές οι σκανδιναβικες χώρες,, η κατεξοχήν χώρα του greek kamaki

    Η Ελλάδα, η κως, τα νησιά..
    Από το 96…που ήρθαν οι Αλβανοί κατέστρεψαν τα πάντα.. Επιτιθονταν στις γυναικες,,τις όρμου σαν μέσα άρα μπαρ, άρχισαν οι καταγγελίες.. . Και φοβήθηκαν… Χάλασαν τα, πάντα. Οικονομία, τουρισμό, οι κ@λ@βανοι…τωρα έχουμε τιυς Πακιστάν

  9. που έλεγε ο αείμνηστος Χατζηχρήστος στην ταινία ο ‘ Μπακαλόγατος ‘…στον παρόντα χρόνο,απόψε δηλαδή και κάθε βράδυ έχει καμία εικοσαετία τσιγγαναριά όλα ανήλικα στο λιμάνι που κρατώντας ένα κουτί ζητιανεύουν τόσο επίμονα που κάποιοι ξένοι δυσανασχετούν, πετάγονται απ το.ενα πεζοδρόμιο στο άλλο,το λιμάνι βρωμά μπόμπα απ την υπόγα,τα δίποδα κάνουν ρεσάλτο στα τουριστικά σκάφη,πλακώνονται στα καλά καθούμενα μεταξύ τους σε ξύλο,προκαλούν,ενώ αν περάσει ο Μπουρίνι απ το Ψαλίδι,Φάρο και χωριά χωρίς να επισκεφθεί καμιά κουζίνα 5άστερου,θα μοιράζει Μαύρους σκούφους απ την

    • Θα βραβεύσουν με μαύρους Σκούφους ότι μυρίζει καλύτερα.. επισκεπτόμενοι τον Βιολογικό και τα παραρτήματα.
      Η Κως έχασε την Αίγλη που είχε,εμπορικοποιήθηκε, ενώ ένα μεγάλο μέρος που καταγράφεται σαν Άφιξη,μόλις φτάσουν στο νησί αν προλάβουν τα πλοία της κοινοπραξίας φεύγουν την ίδια μέρα,αν οχι, διαμένουν μία νύχτα μέσω booking.com και την επόμενη πάνε απέναντι και έρχονται τελευταία μέρα.
      η κατάσταση αυτή θυμίζει το μέτρημα τότε με τα κρουαζιερόπλοια που σε κάθε λιμάνι τα κατέγραψαν σαν άφιξη ενώ ήταν οι ίδιοι..έπιανε το πλοίο Πειραιά, Σαντορίνη,Ρόδο και οι 2000 επιβάτες προσμετρώνται τρεις φορές.. θυμάστε ποιος το κατάργησε.Τοτε ειμασταν λίγο κράτος τώρα Οίκος Ανοχής.

  10. Αγαπητοί φίλοι ανώνυμοι σχολιαστές. σε ένα ταξίδι και έχω κάνει αρκετά οι ξεναγοί παρουσιάζουν τα καλύτερα και πιο ιστορικά μέρη τα πιο ευχάριστα στέκια και την παραμυθένια ζωή της χώρας. Μας είπαν ότι η Δανία και η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένες χώρες. στο ημερολόγιο μου καθημερινά σημείωσα 18 διαφορετικά μέρη που περάσαμε σε δύο εβδομάδες χρησιμοποιώντας λεωφορεία τραίνα πλοία αεροπλάνα. σας ενόχλησαν η αφαίρεση του Σταύρου που την έχω φωτογραφίσει. δεν βλέπω να σχολιάσετε την πληθώρα από πολύχρωμες σημαίες παντού. όσο για τις τιμές εμείς τις βρήκαμε πολύ ακριβές. για την εγκληματικότητα δεν μας έδωσαν ακριβή στοιχεία . για τις ατέλειωτες σκοτεινές νύχτες μας ενημέρωσαν αλλά βλέπω ότι πολλοί Έλληνες μένουν μόνιμα εργάζονται και μας είπαν ότι είναι ευχαριστημένοι από την εκεί ζωή τους. σε ένα ταξίδι προέχουν οι φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατα τα υπόλοιπα είναι αδιάφορα και προσωρινά.ευχαριστω.

    • και κάθε χρόνο θα πολλαπλασιάζονται, επειδή τους διώχνει ο ίδιος τους ο τόπος.

      κάνε ένα οδοιπορικό στα All Inclusive και θα καταλάβεις.

    • Ευχαριστημένοι;για πείτε μας μερικούς...έχετε μιλήσει με κάποιον;

      έχετε επισκεφθεί ελληνικές κοινότητες;εγώ πάω κάθε χρόνο και γιορτάζουν όλες τις Εθνικές επετείους,όλα τα έθιμα,Ελληνικά Χριστούγεννα, Επιτάφιο,ρίψη σταυρού,το αν είναι ευτυχισμένοι ή όχι η καρδούλα τους το ξέρει και συναντιέται κάθε χρόνο με 20 περίπου από Κω.

    • Μα γιατί επιμένεις σε κάτι που κάποιοι εδώ μέσα γνωρίζουν πολύ καλα

      έχω ταξιδέψει ΑΠΟ το Γκέτεμποργκ ακτοπλοϊκώς για το Κιλλ της Γερμανίας,για Αγγλία, αεροπορικώς και οδικώς με Τσάρτερ πάνω από 30 ταξίδια και έχω τα εισιτήρια ακόμα,σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι συνοδοί ενημέρωναν που ακριβώς θα φάμε,που θα πιούμε,ακόμα και σε ποια τράπεζα θα αλλάξουμε τις κορώνες.
      και η Ιαπωνία είναι χώρα που λέγεται ότι όλοι είναι ευτυχισμένοι και η Βόρεια Κορέα,κλάμα να δεις στις κηδείες των αυτοκρατόρων, κομπιούτερ,πρωτοπόροι σε όλα, μηχανήματα, αυτοκίνητα, μηχανές,τέχνες, χρώματα, μεταλλουργία, ναυπηγεία (όλα τα πλοία μας σχεδόν από κει είναι),αλλά δυστυχώς είναι ρομποτάκια,αν έχετε πάει προς τα εκεί.

  11. Σχετικά με τους ξεναγούς αλλάξαμε πολλούς κυρίως γυναίκες που εργάζονται μόνιμα εκεί. πέστε μας εσείς το λόγο που έβγαλαν τους Σταυρούς και στη θέση τους έβαλαν κοκόρια . οι ξεναγοί πάντα παρουσιάζουν την καλή πλευρά μιας χώρας με τα πιο ωραία μέρη της. είναι υποχρεωμένοι και γι’αυτό πληρώνονται για να κάνουν τις διακοπές ευχάριστες. αλλιώς θα μας πήγαιναν αντί σε μουσεία σε φυλακές και σε νοσοκομεία. άλλωστε σε μία χώρα μετράνε οι φυσικές ομορφιές. αν επιλέγαμε μονιμότητα θα ψάχναμε και τα υπόλοιπα περί εγκληματικότητας.

    • κατευθύνουν τους πελάτες τους σε καταστήματα που τους λαδώνουν.
      σε δύο τουριστικούς προορισμούς που είναι τουριστικοί δορυφόροι της Ρόδου,στην Χάλκη και Σύμη,οι κάτοικοι κατήγγειλαν ξεναγούς που η πραγματική δουλειά τους είναι συνοδοί, επειδή περνούσαν όλα τα μαγαζιά που ήταν στο λιμάνι και γέμιζαν εστιατόρια σε κάτι γωνίες με θέα τα όρη και τις χωματερές,και άκουσα ότι και στο Καστελόριζο έγινε το ίδιο στα 90ς..
      μην ξεχνάς ότι αυτό που μιλάμε γίνεται κάθε μέρα με συνοδούς στις ημερήσιες απέναντι με μπαξίσια χιλιάδες ευρώ στην πλάτη του Κωακού λαού.
      αυτά…

  12. Πολλοί θα θυμούνται ότι με εντολή της ΕΕ ήθελαν να αφαιρέσουν τους σταυρούς από τις Εκκλησίες στη Σαντορίνη για να μην προκαλούν τους αλλόθρησκους. τις αφαίρεσαν δε και σε τουριστικά φυλλάδια. Με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου αυτό σταμάτησε. την ίδια απαίτηση είχαν οι άθρησκοι της ΕΕ και για τις καμπάνες γιατί ενοχλούσε ο ήχος. τι λέτε για όλα αυτά;;

  13. …που κάνουν μανταρίνια..από το 2004 περίπου που μας άφησαν χρόνους άλλαξαν οι κοινωνίες,οι συσχετισμοί και έχει δίκιο ο σχολιαστής που λέει για τους ©λβ@νούς…κάναμε λάθος,θυμάστε όλοι τους αφρούς;
    τώρα έρχονται συνταξιούχοι αγοράζουν ένα διαμέρισμα το οποίο νοικιάζουν σε συμπατριώτες τους και οικονομάνε μέσω Airbnb …η ΣΔΟΕ γράφει μόνο ημεδαπούς

  14. 1)δολοφονία Ουλαφ Πάλμε, 1996 ,2) βύθιση Εσθόνια το 1993 και 3) τσουνάμι Ταυλανδη..ακόμα τους στοιχειώνουν αυτές οι τραγωδίες.Μονο την χρονιά 93_94 πήγα δωρεάν με Viking Lines,Esthonia,Birka lines, δέκα φορές σε δρομολόγια αφού μοίραζαν δωρεάν εισιτήρια στο λιμάνι μετά τον καταποντισμό των μετοχών στα Χρηματιστήρια Στογχολμης κ λοιπών σκανδιβικων Πρωτευουσών.. απίστευτα μέρη,εξωτικά νησιά όπως εκεί που εδρεύει η Kosta Boda, ψαροχώρια μέσα στον πάγο.. μπροστά το παγοθραυστικό και πίσω το πλωτό παλάτι,απ τα τζάμια έβλεπες τα τζετ σκι πάγου να σε χαιρετούν..το νησί του Μπέργκμαν,τώρα ούτε πάγο βλέπεις ούτε ανοίγουν τρύπες να ψαρέψουν..άλλαξαν όλα,όμως η νοοτροπία της υπόγειας Άγρας πελατών και η παραβίαση όλων των κανόνων που ισχύουν στη χώρα τους..τους φέρνουν στις πρώτες θέσεις.Οτι δεν κάνουν εκεί,τα κάνουν αλλού,όμως η ακρίβεια είναι η κύρια αιτία…όπως και ο εσωτερικός ανταγωνισμός.
    Μάμμα μία…θυμάστε το έργο; Σκύρος by the night

    • Και επειδή σας παρακολουθώ απ το 1984 περίπου,αρχειθετώντσς το ΒτηςΚω

      παραλείπετε να προβάλλετε κάποια πράγματα που θίγετε σε άλλα άρθρα σας.Αυτα που τράβηξε η χώρα μας και ειδικά η Κως αυτά τα δέκα χρόνια με τα Capital controls, πτώχευση, ουρές στα ΑΤΜ, μεταναστευτικό,ΜΑΤ και χρήση βίας κατά γυναικών στο Πυλί, δυσφήμιση όπως ότι βγαίνουμε σύνταξη απ τα 35!!!! ,έφεραν αυτά τα επώδυνα μνημόνια, σεισμοί, πλημμύρες, τροχαία και πες μου αλήθεια που είναι η κεντρική εξουσία;Ποτέ έφτιαξαν το λιμάνι,τις εκκλησίες;τα μνημεία ακόμα κοντεύουν να πλακώσουν περαστικούς,ούτε δρόμοι,ενώ κάποιοι διαφημίζουν(αυτό είναι και το θέμα μας),ότι έχουμε αύξηση 7,8 % απ το ιστορικό ρεκόρ του 22..που στα διααλα είναι αυτοί;ανοίξτε τις ,online κάμερες του δήμου και δείτε το λιμανι μέσα Ιουνίου…
      όχι ότι δεν φταίμε εμείς αλλά η στοχοποίηση και η τιμωρία μιας χώρας που έφερε τόσα στην παγκόσμια κοινότητα,Ε…να πάνε να γαμηθούν και τα ρεκόρ και οι φωστήρες.

      • Έτσι μιλάτε σπίτι σας;Αν εσείς ζητε άλλου και σας χαλάει η πραγματικότητα,σκευτητε μπορεί να μην φταίει αυτή,αλλά το παραμύθι που έχετε φάει και ζητε σε αυτό.Έτσι περιμένοντας να κάνουν άλλοι για ΕΑΣ απλά βάλτε ….την περικεφαλαία σας και περιμένετε να ξεμαρμαρωσει ο μαρμαρωμένος βασιλιάς.Κακοποίηση γυναικών δεν γίνεται στο Πυλι αλλά σε όλη την Ελλάδα.Εδώ αρχηγός κόμματος κτύπησε γυναίκα ζωντανά στη τηλεόραση και πολλοί,φαντάζομαι και εσείς από τα λεγόμενα σας,του είπαν μπράβο.

  15. Οι σκανδιναβοί υπήκοοι είναι πολύ διαφορετική όχι μόνο απ τους νοτιοΕυρωπαιους

    αλλά και από Αγγλοσάξονες, Γερμανούς,Ολλανδούς,Βέλγους.
    θα θυμάστε ένα διπλωματικό επεισόδιο που ξεκίνησε από έναν καυγά στο Μπαρ πρώην Κύτταρο.
    τσακώθηκε μια παρέα μ.εναν σερβιτόρο που στο τέλος της βραδιάς του έστησαν καρτέρι στην Κανάρη και τον μάχαιρωσα.Παρολο που η Ελλ.Δικαιοσυνη στηριζόμενη σε τεστ DNA του αίματος,η προανάκριση,οι αυτόπτες κατήγγειλαν ,κ.λ.π.τςκικα καταδικάστηκε,αυτά υπάρχουν στο Βήμα της Κω έτος 1995 .το αποτέλεσμα ήταν να σηκώσουν πανό σε όλες τις πόλεις,στο μετρό που φωτογραφήθηκαν και έστειλα στον συγχωρεμένο Ιωαννίδη,όπως και οι καταδίκες των Αρχηγών ξεναγών Φρανκ κ.λ.π.για άγρα πελατών και απαγόρευση εισόδου στην χώρα.
    έφυγαν περίπου αρχές 0

  16. Β πήγαν Βουλγαρία στο θέρετρο Μπουργκάς λόγω των τιμών,επίσημα,αλλά σνεπισημα

    λόγω της καταδίκης υπηκόων τους,βρε δεν πα να είχαν στοιχεία, αυτοί πίστευαν αυτούς και μουλαρωσα.
    έτσι είναι οι Σουηδοί,δεν θέλουν πολλά -πολλα,σκοτούρες,φροντιστήρια, εκπαίδευση των παιδιών τους,όλα τα αφήνουν στον αόρτο ιστό που αποκαλούν συστέμ και ζουν έτσι μέχρι να γεράσουν.Υο κράτος φροντίζει τα πάντα.αυτοι ζουν μόνο το σαν/κι και διακοπές.στα γεράματα πολλές φορές ξεχασμένοι απ τα παιδιά ζουν κατά Μόνας απο επιλογή τους με συντροφιά κατοικίδια .Πρώτη σε αριθμό κατοικίδιων συντροφιάς.Εψουν άλλη νοοτροπία, μπορεί να ζουν σε ένα διαμέρισμα και να παρεξηγηθουν από ένα απλό γεια,αμο ένα χαμόγελο,να συναντιούνται στη σκάλα και να αποφεύγουν.
    αραιοκατηκοιμενες χώρες,πολλές φορές γύρω από λίμνες δύο σπίτια,δεν μιλιούνται με τον γείτονα, χωρίς φως και δεν ζητούν βοήθεια και ας έχει φρακαρει η πόρτα από χιονοθύελλα,ακόμα και να τραυματιστούν θα περιμένουν βοήθεια απ τις υπηρεσίες,παρά να πάρουν τηλ τον μοναδικό γείτονα στην περιοχή.
    έτσι και το δέσιμο τους με τούς ξεναγούς που σέβονται,ένα περίεργο δέσιμο και πειθαρχία σε ότι πει.

  17. στην rent a car ,αλλά θα πάνε όπου τους πουν ,σαν πρόβατα..
    όλα τα σχόλια συνδέονται με το τελικό πόρισμα,δεν ξανάρχονται πίσω σε αριθμούς των 80ς,90ς..
    όταν πουν όχι τέρμα.εχει αυτή την περίοδο που γράφω ζευγάρια μικτά που χουν εκεί,αλλά επισκέπτονται τα πατρικά τους,αν θέτε σας φέρνω σ επαφή,τα ίδια θα σας πούνε.
    εγώ στην πολυκατοικία διαμονής εχω δει τέσσερις υπερήλικες να έχουν πεθάνει μέρες και με την βρώμα της αποσύνθεσης τους βρήκαν.
    θα σας αναρτήσω την περίφημη διαφήμιση με την ασπιρίνη,που έπαιζε κρατική τηλεόραση και έδειχνε, υπονοούσε,πως ένα μέλος μιας οικογένειας που είναι σε συγκατοίκηση 40 χρόνια, ξαφνικά αλλάζει γνώμη και δεν ειδοποιεί καν..πνίγομαι και φεύγω.
    κοινωνικές παροχές φυσικά τέλειες,αλλά εκπέμπουμε σε διαφορετικά σύμπαντα,ακόμα και κάποιοι που ήθελαν έναν πιο ζεστό μεσογειακό σύντροφό μετακομίζοντας σε άλλη χώρα, μόλις δουν, ακούσουν για κρίση, αστάθεια…Λούης.

  18. Γιατι κανεις σας δεν μιλαει για κατι ξενοδοχειάκια στην κω και ροδο που εχουνε το apollo η και αλλα και φέρνουν μονο σκανδινάβους και φτιαχνουνε και all exclusive καταστάσεις αλλα ου και ακουστεί. Μονο περι ανεμων και υδατων και κουραφέξαλα είστε στα σχόλια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ