«Μαύρα» μαντάτα για τον τουρισμό στην Τουρκία

3
4539

Του Κώστα Τεχνίτη

Οι ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού στην Τουρκία μετά την πανδημία COVID-19 φαίνεται να διαψεύδονται στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκατομμύρια Ρώσοι και Ουκρανοί πετούν κάθε χρόνο νότια για να κάνουν διακοπές στην Τουρκία, αλλά τα νούμερα αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα φέτος, οδηγώντας σε προβλέψεις για μείωση της βιομηχανίας κατά 30%.

Με την τουριστική περίοδο να πλησιάζει, τα νότια θέρετρα αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις της εισβολής και των επακόλουθων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τις ακυρώσεις να ξεπερνούν το 70%.

 

Πέρυσι, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αντιπροσώπευε το 10 % του ΑΕΠ λίγο πριν από την πανδημία, περίπου 4,7 εκατομμύρια Ρώσοι και 2,1 εκατομμύρια Ουκρανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των 24,7 εκατομμυρίων ξένων τουριστών που έφτασαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Η Ένωση των τουρκικών ταξιδιωτικών γραφείων ανέμενε την άφιξη 7 εκατομμυρίων Ρώσων και 2,5 εκατομμυρίων Ουκρανών φέτος, αλλά οι προσδοκίες είναι τώρα πολύ χαμηλότερες.

Για τα νότια θέρετρα της Τουρκίας, η υψηλή περίοδος για τους Ρώσους τουρίστες ξεκινά συνήθως στις αρχές Μαΐου. Πολλοί από τους Ουκρανούς και Ρώσους τουρίστες που ταξιδεύουν για πολιτιστικά και ιστορικά ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του χειμώνα ακύρωσαν φέτος τα ταξίδια τους.

Το αντιπολιτευόμενο στον Ερντογάν Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση, στην οποία υποστηρίζει ότι η έλλειψη Ρώσων και Ουκρανών τουριστών θα μπορούσε να κοστίσει στον τουρκικό τουριστικό τομέα περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία παραταθεί περαιτέρω μετά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, δεν περιμένω ότι οι Ρώσοι και Ουκρανοί παραθεριστές θα έρθουν αυτό το καλοκαίρι. Αυτό σχετίζεται απόλυτα με την ψυχολογία του πολέμου. Δεν μπορείς να κάνεις καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό αν οι γονείς σου πολεμούν για τη χώρα σου ή αν έχασες κάποιον συγγενή σου στο πεδίο της μάχης», δήλωσε σε ξένες ιστοσελίδες ο Bulut Bagci, πρόεδρος του Ινστιτούτου του Παγκόσμιου Τουριστικού Φόρουμ.

Οι Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες κατευθύνονται συνήθως στις πόλεις-θέρετρα στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, όπως η Αττάλεια, καθώς και σε τουριστικά hot spots όπως η Καππαδοκία στην κεντρική Τουρκία, όπου ξεκίνησαν πτήσεις τσάρτερ από την Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Εάν η κατάσταση στην Ουκρανία αποκλιμακωθεί, είναι ακόμη πιθανό οι Ρώσοι τουρίστες, ως επί το πλείστον, να κάνουν κρατήσεις στην Τουρκία, αλλά θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν προβλήματα λόγω των βαριών οικονομικών κυρώσεων και κυρώσεων πληρωμών που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Μετά τον αποκλεισμό των επτά μεγάλων τραπεζών της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, η Visa και η Mastercard έχουν μπλοκάρει τη χρήση ρωσικών πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ο τερματισμός των μεταφορών SWIFT για τους Ρώσους πολίτες έχει ήδη οδηγήσει σε ακυρώσεις στην Τουρκία. «Μπορούμε να αναπληρώσουμε μέρος των απωλειών αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τους εγχώριους τουρίστες. Ωστόσο, θα έπρεπε ήδη να έχουμε λάβει μέτρα για να επεκταθούμε και να διαφοροποιηθούμε σε διαφορετικές αγορές αντί να εξαρτόμαστε από ορισμένες χώρες», δήλωσε ο Bagci. Ο Goksel Gungor, συνιδρυτής της YTM Tourism Villa Aparts στο Fethiye, προειδοποίησε ότι οι εγχώριοι τουρίστες δεν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν την απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών επισκεπτών. «Είναι η πρώτη φορά που έχω συμπληρώσει μόνο το 12% των κρατήσεων σε ξενοδοχεία για το καλοκαίρι.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια των τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία, καταφέραμε να αντισταθμίσουμε το κενό με την άφιξη των Ουκρανών τουριστών. Τώρα δεν ισχύει το ίδιο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τις χώρες τους να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές», δήλωσε σε ΜΜΕ. Μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας το 2015, η τουριστική βιομηχανία της χώρας επλήγη επίσης σκληρά, αφού η Ρωσία απαγόρευσε τις τουριστικές πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία σε αντίποινα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τις προτιμήσεις των Βρετανών τουριστών για τις διακοπές τους. «Αρκετοί τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ακυρώσει ακόμη τις κρατήσεις τους. Αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τις κρατήσεις τους. Όλοι κάνουν τα καλοκαιρινά τους σχέδια ανάλογα με την πορεία των γεγονότων στο πεδίο των μαχών», δήλωσε ο Γκούνγκορ. Οι εκπρόσωποι του τομέα προειδοποίησαν επίσης ότι οι τουρίστες θα αποφύγουν να επιλέξουν προορισμούς κοντά στην Ουκρανία λόγω του φόβου ότι θα βρεθούν κοντά σε εμπόλεμη ζώνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η υποτίμηση της λίρας και οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι γείτονες για τα πακέτα διακοπών λέτε να μην παίξουν κάποιο ρόλο;

  2. Δηλ ευελπιστούμε να έρθουν σε εμάς η να μην έρθουν καθόλου. Έπειτα διακοπές σημαίνουν καλή διάθεση και καλό πορτοφόλι. Η καλή διάθεση είναι ριγμένη από την πανδημία και την τραγωδία του πολέμου. Το καλό πορτοφόλι αδειάζει με τις αυξήσεις τα περιοριστικά μέτρα την αύξηση καυσίμων για αεροπλάνα πλοία τουριστικά λεωφορεία που σημαίνουν αύξηση εισητηρίων .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ