Στην “πράσινη” λίστα της Βρετανίας, Βουλγαρία και Χονγκ Κονγκ |”Πορτοκαλί” οι Βαλεαρίδες και η Ελλάδα | ΛΙΣΤΕΣ

1
811

Grant Shapps: Στην “πράσινη” λίστα της Βρετανίας, Βουλγαρία και Χονγκ Κονγκ |”Πορτοκαλί” οι Βαλεαρίδες και η Ελλάδα | ΛΙΣΤΕΣ

Την προσθήκη της Βουλγαρίας και του Χονγκ Κονγκ στην “πράσινη” ταξιδιωτική λίστα του Ην. Βασιλείου επιβεβαίωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, ενώ η Κροατία και η Ταϊβάν προστίθενται στην “πράσινη” λίστα παρακολούθησης, την τελευταία προσθήκη στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η Ελλάδα παραμένουν “πορτοκαλί’, ενώ η Τουρκία παραμένει στην “κόκκινη” λίστα, σύμφωνα με την οποία επιβάλλονται πιο αυστηροί, ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι, οι αφίξεις από χώρες της “πράσινης” λίστας πρέπει να κάνουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή πριν από δεύτερη ημέρα της άφιξής τους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή (εκτός εάν το τεστ Covid στο οποίο θα υποβληθούν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα) ή να κάνουν επιπλέον τεστ.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην “πράσινη” λίστα από τις 19 Ιουλίου είναι:

Ανγκουίλα (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Ανταρκτική / Βρετανική περιοχή της Ανταρκτικής (Πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Αυστραλία
Μπαρμπάντος (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Βερμούδες (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Έδαφος Βρετανικού Ινδικού Ωκεανού (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Μπρουνέι
Βουλγαρία
Νησιά Καϊμάν (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Κροατία (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Ντομίνικα (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Νήσοι Φώκλαντ
Νήσοι Φερόες
Γιβραλτάρ
Γρενάδα (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Χονγκ Κονγκ
Ισλανδία
Ισραήλ και Ιερουσαλήμ (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Μαδέρα (πράσινη λίστα παρακολούθησης) – Η ηπειρωτική Πορτογαλία και οι Αζόρες βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα.
Μάλτα
Μοντσερράτ (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Νέα Ζηλανδία
Πίτκερν, Χέντερσον, Ντούσι και Οένο (πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Σιγκαπούρη
Νησιά Νότια Γεωργία και Νότιο Σάντουιτς
Αγία Ελένη, της Αναλήψεως και Τριστάν ντα Κούνια
Ταϊβάν (Πράσινη λίστα παρακολούθησης)
Νησιά Τερκς και Κάικος (πράσινη λίστα παρακολούθησης)

Πηγή: money-tourism.gr/

UNWTO: Πόσο “έπεσε” ο παγκόσμιος Τουρισμός | Στο ναδίρ η τουριστική κίνηση το πρώτο 5μηνο του 2021 | Τα σενάρια για τη σεζόν

Unsplash
Photo by Erik Odiin on Unsplash

UNWTO: Πόσο “έπεσε” ο παγκόσμιος Τουρισμός | Στο ναδίρ η τουριστική κίνηση το πρώτο 5μηνο του 2021 | Τα σενάρια για τη σεζόν

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του Τουρισμού συνεχίζεται, με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση των διεθνών τουριστικών αφίξεων, οι οποίες το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2021, ήταν 85% κάτω από τα επίπεδα του 2019 (ή πτώση 65% το 2020), σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με επόμενη τη γηραιά ήπειρο.

Παρά τη μικρή αύξηση τον Μάιο, η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του COVID-19 και η συνεχιζόμενη επιβολή περιοριστικών μέτρων επιβάρυναν και συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών. Εν τω μεταξύ, σε αντίθεση με τα διεθνή ταξίδια, ο εγχώριος τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει, σε πολλά μέρη του κόσμου.

unwtoΤα πιο πρόσφατα δεδομένα του UNWTO δείχνουν ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι παγκόσμιοι προορισμοί κατέγραψαν 147 εκατομμύρια λιγότερες διεθνείς αφίξεις, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ή 460 εκατομμύρια λιγότερα από το προ-πανδημικό έτος του 2019. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν μια σχετικά μικρή άνοδο τον Μάιο, με τις αφίξεις να μειώνονται κατά 82% (έναντι του Μαΐου του 2019), μετά από πτώση κατά 86% τον Απρίλιο. Αυτή η ελαφρά ανοδική τάση εμφανίστηκε, καθώς ορισμένοι προορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε ελαφρά.

“Η επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμού παγκοσμίως, η αποτελεσματική συνεργασία και η επικοινωνία για τους συνεχώς μεταβαλλόμενους, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η προώθηση ψηφιακών εργαλείων για τη διευκόλυνση της κινητικότητας θα είναι κρίσιμη για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια και την επανεκκίνηση του τουρισμού”, λέει ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Στην Ευρώπη η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αφίξεις

Από πλευράς περιφερειών, η Ασία και ο Ειρηνικός συνέχισαν να “υποφέρουν” από τη μεγαλύτερη πτώση κατά 95% στις διεθνείς αφίξεις, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Η Ευρώπη (-85%) κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αφίξεις, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή (-83%) και την Αφρική (-81%). Ενώ η Αμερική (-72%) σημείωσε συγκριτικά τη μικρότερη μείωση. Τον Ιούνιο, ο αριθμός των προορισμών που εξακολουθούσαν να εφαρμόζουν πλήρες κλείσιμο των συνόρων τους μειώθηκε σε 63, από 69 τον Φεβρουάριο. Από αυτούς οι 33 είναι στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ μόνο 7 στην Ευρώπη, την περιοχή με τους λιγότερους περιορισμούς στα ταξίδια, σήμερα.

Όσον αφορά τις υποπεριφέρειες, η Καραϊβική (-60%) κατέγραψε την καλύτερη σχετική απόδοση, μέχρι τον Μάιο του 2021. Η αύξηση των ταξιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ωφελήσει προορισμούς στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, καθώς και το Μεξικό. Η Δυτική Ευρώπη, η Νότια και η Μεσογειακή Ευρώπη, η Νότια Αμερική και η Κεντρική Αμερική σημείωσαν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα, τον Μάιο από τον Απρίλιο.

Μικτή προοπτική για το υπόλοιπο του 2021

Ο διεθνής τουρισμός αυξάνεται με αργούς ρυθμούς, αν και η ανάκαμψη παραμένει πολύ εύθραυστη και άνιση. Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού Δέλτα, οδήγησαν αρκετές χώρες στην επιβολή περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, η αστάθεια και η έλλειψη σαφών πληροφοριών σχετικά με τις απαιτήσεις εισόδου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών, κατά τη θερινή περίοδο στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τα δύο σενάρια που έχει εκπονήσει ο UNWTO, το αισιόδοξο δίνει μια πρόβλεψη για -63% σε σύγκριση με το 2019, ενώ το απαισιόδοξο αναφέρει πτώση 75% σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο, τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, μαζί με πιο ήπιους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως το Πιστοποιητικό Ψηφιακού COVID της ΕΕ, συμβάλλουν στη σταδιακή εξομάλυνση των ταξιδιών.

Επιπλέον, τα εγχώρια ταξίδια οδηγούν την ανάκαμψη σε πολλούς προορισμούς, ειδικά σε αυτούς με μεγάλες εγχώριες αγορές. Η χωρητικότητα των εσωτερικών αεροπορικών θέσεων στην Κίνα και τη Ρωσία έχει, ήδη, ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ τα εσωτερικά ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύονται περαιτέρω.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στην Βουλγαρία εν τω μεταξύ είναι εμβολιασμενοι το 20% και μαζί με Ρουμανία πούλησαν καπου στην Σκανδιναβία τα υπόλοιπα εμβόλια για να μην τους μείνουν, στην Δανία τώρα, δεν θυμάμαι καλά. Έδω πρέπει να το διάβασα. Πράσινη χώρα η Βουλγαρία!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ