Βρετανικό «κύμα» στα ελληνικά νησιά – Τι εκτιμούν πηγές της TUI | 400% αύξηση κρατήσεων από Βρετανία σε “πορτοκαλί” προορισμούς

0
1060

Επιβεβαιώνονται, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών από τη Βρετανία, στον απόηχο της απόφασης του Λονδίνου, να επιτρέπει, από τις 19 Ιουλίου, τα ταξίδια σε ολόκληρη την Ελλάδα χωρίς να επιβάλει καραντίνα στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες που επιστρέφουν από τη χώρα μας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί, άλλωστε, τη δεύτερη μετά τη Γερμανία σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό με την ταξιδιωτική κίνηση πέρσι να διαμορφώνεται στο ένα εκατομμύριο Βρετανούς και τις εισπράξεις στην Ελλάδα από αυτούς τους ταξιδιώτες να ανέρχονται στα επίπεδα των 750 εκατομμυρίων.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι άλλωστε και το ότι 2019, όταν δηλαδή η αγορά λειτουργούσε χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας, οι αφίξεις από τη Βρετανία είχαν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες και οι δαπάνες τους στην Ελλάδα τα 2,5 δισεκατομμύρια.

Υπάρχει, βέβαια και ο αντίλογος από ορισμένες πλευρές, ότι το «πράσινο φως» του Λονδίνου ήρθε πολύ αργά, μιας και θα τεθεί σε εφαρμογή σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία ήδη θα έχει παρέλθει το μέσο της καλοκαιρινής περιόδου. Επιπλέον, στην εξίσωση υπάρχει πάντα και ο «αστερίσκος» της μετάλλαξης Δέλτα, που δεν αποκλείεται να φέρει νέους περιορισμούς από τις πρώτες κιόλας ημέρες του φθινοπώρου, όταν δηλαδή η τουριστική σεζόν θα παραμένει «ζωντανή»

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φαίνεται πως υπάρχει ανταπόκριση από τη βρετανική αγορά. Οι πληροφορίες θέλουν τις κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα να τριπλασιάζονται τα τελευταία 24ωρα, πλην όμως από ιδιαίτατα χαμηλά επίπεδα προηγουμένως.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πηγές του μεγαλυτέρου ευρωπαϊκού tour operator, TUI, εκτιμούν πως τις αμέσως επόμενες μέρες η ισχυρή ζήτηση που έχει καταγραφεί σε πρόσφατες έρευνες, θα… λάβει σάρκα και οστά, μετατρεπόμενη σε κρατήσεις. Άλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει και εκτόξευση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων της που σχετίζονται με κρατήσεις στην Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία.

Ανάλογο κλίμα μεταδίδουν και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία oι Βρετανοί σπεύδουν στο διαδίκτυο και στα ταξιδιωτικά γραφεία για να κλείσουν επιτέλους τις πολυπόθητες διακοπές, για «μια θέση στον ήλιο» όπως γράφουν χαρακτηριστικά.

Το Sky News μετέδωσε την άποψη εκπροσώπου του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, ότι «οι αναζητήσεις ειδικά για την Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί και η χώρα αυτή θα είναι που θα ωφεληθεί περισσότερο από τις οικογένειες που θα κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές την τελευταία στιγμή».

Σύμφωνα με την Daily Mail, η easyJet είδε τις κρατήσεις της να πενταπλασιάζονται μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης και πρόσθεσε επειγόντως άλλες 145.000 θέσεις διαθέσιμες στην αγορά.

Συγκεκριμένα η εταιρεία καταγράφει εβδομαδιαία αύξηση έως 400% στις κρατήσεις για Κέρκυρα, καθώς και προς Αλικάντε και Μάλαγα στην Ισπανία, Νίκαια στη Γαλλία και Φάρο στην Πορτογαλία. Όσο για τις πωλήσεις πακέτων διακοπών που προσφέρει η εταιρία, η άνοδος φθάνει το 440%.

Πηγή kathimerini.gr

money tourism copyright photo
money tourism copyright photo

400% αύξηση κρατήσεων από Βρετανία σε “πορτοκαλί” προορισμούς| Στην κορυφή Ελλάδα και Ισπανία

Κατακόρυφη άνοδο, που σε κάποιες περιπτώσεις “εκτοξεύεται” στο 400% παρατηρείται για προορισμούς της “πορτοκαλί” λίστας, της βρετανικής κυβέρνησης, από το Ηνωμένο Βασίλειο, από χθες, οπότε και ανακοινώθηκε η άρση του μέτρου της καραντίνας, από τις 19 Ιουλίου, για πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς, που επιστρέφουν πίσω στη χώρα, από ταξίδι τους σε “πορτοκαλί” προορισμούς. Μεσογειακοί, δημοφιλείς, για τους Βρετανούς, προορισμοί, με πρώτους την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και την Ιταλία, γνωρίζουν την υψηλότερη ζήτηση, με τις τιμές να προβλέπεται ότι σε ορισμένους προορισμούς θα αυξηθούν, σύμφωνα με εκπροσώπους τουριστικών οργανισμών, αλλά και της βρετανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ABTA.

Τεράστια αύξηση στις κρατήσεις σε “πορτοκαλί” προορισμούς, που ανέρχεται ακόμη και στο 400%, καταγράφει από χθες η easyJet, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζουν το Αλικάντε και η Μάλαγα της Ισπανίας, η Φάρο της Πορτογαλίας, η Νίκαια της Γαλλίας και η Κέρκυρα. H εταιρία ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις για πακέτα διακοπών αυξήθηκαν κατά 440% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι το Αλικάντε, η Μάλαγα, το Φάρο, η Νίκαια και η Κέρκυρα ήταν στους κορυφαίους προορισμούς.

Η αεροπορική εταιρεία έθεσε επιπλέον 145.000 θέσεις, και περισσότερα πακέτα διακοπών, προς πώληση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των πορτοκαλί προορισμών ως αποτέλεσμα. Προσφέρει τώρα 85 πράσινους και πορτοκαλί προορισμούς αυτό το Καλοκαίρι, με πέντε εκατομμύρια θέσεις προς πώληση.

Από την πλευρά της η Airlines δήλωσε ότι, υπήρξε ραγδαία αύξηση των αγορών εισιτηρίων, μέσα σε λίγες ώρες, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη χαλάρωση του μέτρου της καραντίνας, χθες.

Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του ομίλου TUI, είπε, μιλώντας στο BBC, ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας, από χθες, παρατηρεί αυξημένη επίσκεψη στον ιστότοπό του, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή ζήτηση. “Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί μεταξύ των Βρετανών παραθεριστών είναι μεσογειακά “hotspots”, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα”, ανέφερε η εταιρεία.

Εν τω μεταξύ, η Hays Travel δήλωσε ότι υπάρχει τεράστια αισιοδοξία από τους πελάτες, που κάνουν κράτηση για τους δημοφιλείς προορισμούς καλοκαιρινών διακοπών. Σύμφωνα με την εταιρία, περίπου το ένα τέταρτο των κρατήσεων είναι για την Ισπανία, αυτό το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του ο Noel Josephides, διευθυντής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Τουριστικών Πρακτόρων, δήλωσε στο BBC ότι, “οι αριθμοί επιβατών της εταιρίας του προς την Ελλάδα, το 2021, τελικά ισοδυναμούν με τις κρατήσεις που αναβλήθηκαν και τις νέες κρατήσεις για το 2022.

“Είναι η πρώτη φορά φέτος που συνέβη αυτό και είναι αξιοσημείωτο ορόσημο μετά από ατελείωτους μήνες αναβολής, επιστροφών πιστωτικών σημειώσεων και ακυρώσεων, ενώ οι ταξιδιωτικοί κανόνες άλλαζαν σε τακτική βάση”, είπε ο Josephides. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει στη μείωση του κόστους των τεστ PCR σε περίπου 10 με 12 λίρες ανά τεστ.

Η εξέλιξη των τιμών

Αναφορικά με τη διαμόρφωση των τιμών, εδώ οι απόψεις διαφέρουν. Ο Simon Calder, ο ταξιδιωτικός ανταποκριτής του Independent, είπε ότι πιστεύει πως σε ορισμένους προορισμούς οι τιμές θα μειωθούν, λόγω της αύξησης της χωρητικότητας των αεροπορικών εταιριών και των εταιριών διακοπών.
© money tourism copyright photo

Ωστόσο, η Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Βρετανίας, ABTA, δήλωσε ότι οι τιμές “ενδέχεται να αυξηθούν όσο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων προχωρούν σε κράτηση, καθώς η βιομηχανία καθοδηγείται, σε μεγάλο βαθμό, από την προσφορά και τη ζήτηση”. Βεβαίως, σύμφωνα με την ίδια, επί του παρόντος, υπάρχουν πολύ καλές τιμές.

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της Which?, οι τιμές των πακέτων διακοπών, πριν και μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την “πράσινη” λίστα, “παρέμειναν οι ίδιες ή έπεσαν, πάντως δεν αυξήθηκαν”. Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι στιγμής, οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί σε δημοφιλείς προορισμούς της “πορτοκαλί” λίστας.

Από τις τιμές 14 πακέτων διακοπών και έξι πτήσεων προς Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, με αναχώρηση κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, 12 πακέτα παρέμειναν στην ίδια τιμή και μόλις δύο αυξήθηκαν. Σε τέσσερις από τις έξι πτήσεις παρατηρήθηκε αύξηση της τιμής των ναύλων, κατά μέσο όρο στις 7 λίρες.

Ο ταξιδιωτικός συντάκτης της Which?, Rory Boland, είπε ότι “η υποχρεωτικότητα της καραντίνας για τους Βρετανούς, κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμπόδισε την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, καθώς πολλοί άνθρωποι επέλεξαν να μην κάνουν διακοπές στο εξωτερικό”.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Βρετανός γραμματέας μεταφορών, Grant Shapps, ανακοίνωσε χθες την εξαίρεση από την καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς, που επιστρέφουν από ΄πορτοκαλί’ προορισμούς, ενώ θα εξακολουθεί να απαιτείται να κάνουν ένα τεστ Covid-19 πριν την αναχώρηση τους και στη συνέχεια ένα δεύτερο τεστ τη δεύτερη ημέρα της άφιξής τους στο Ην. Βασίλειο ή νωρίτερα.

Μάλιστα, μιλώντας στο BBC, ο Shapps είπε ότι, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επέκτασης της εξαίρεσης από την καραντίνα για εκείνους που εμβολιάστηκαν σε άλλες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο που έχουν κάνει είναι εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.

Ο Shapps είπε ότι, ελπίζει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε μερικές εβδομάδες.

Σήμερα η ακρόαση των εταιριών για το σύστημα “φωτεινού σηματοδότη”
Οι “ηγέτες” της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας στο Ην. Βασίλειο έχουν εκδώσει κοινή δήλωση ενόψει της ακρόασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, αργότερα, σήμερα το πρωί, αμφισβητώντας το σύστημα φωτεινού σηματοδότη της κυβέρνησης.
Η νομική δράση καθοδηγείται από το Manchester Airports Group μαζί με τη Ryanair, την British Airways, την TUI και την easyJet. Τα “αφεντικά” των πέντε εταιριών, ο Charlie Cornish της MAG, ο Michael O’Leary της Ryanair, ο Luis Gallego της BA, ο Johan Lundgren της easyJet και ο Andrew Flintham της TUI ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας, υποστηρίζουν ότι δεν είναι σαφές πώς οι υπουργοί αποφασίζουν για τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν: “Ως βιομηχανία, η ασφάλεια είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα και υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που θεσπίζεται για την προστασία της υγείας του ταξιδιωτικού κοινού, σε όλη την πανδημία. Χαιρετίσαμε τη δημιουργία της Global Travel Taskforce για τη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου για τις πτήσεις, το οποίο αναγνώρισε την ανάγκη εμπιστοσύνης και σαφήνειας για τους καταναλωτές και υποστηρίξαμε την αρχή ενός συστήματος ‘φωτεινού σηματοδότη’, που βασίζεται στον κίνδυνο να ταξιδέψει κάποιος εκτός του Ην. Βασιλείου. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς λαμβάνει αποφάσεις η κυβέρνηση για τις κατηγορίες χωρών, που τα ταξίδια είναι ελεύθερα, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, που έχουν καθορίσει σαφείς παραμέτρους για τα ταξίδια”.
Υπενθυμίζεται ότι, μια έρευνα, που διεξήχθη, αυτή την εβδομάδα, μεταξύ 2.000 Βρετανών ταξιδιωτών, από την easyJet, έδειξε ότι το 89% των συμμετεχόντων πιστεύει πως οι ταξιδιωτικές πολιτικές και οι συμβουλές της κυβέρνησης είναι αμφιλεγόμενες, ενώ το 83% πιστεύει ότι, υπάρχει έλλειψη σαφήνειας ή διαφάνειας στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με το σύστημα “φωτεινού σηματοδότη”. 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ