Ευχαριστήριο ΕΓΕ Κω

1
3970

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΕΓΕ-ΚΩ

Η   Ε.Γ.Ε.-ΚΩ πραγματοποίησε στις 19 Μαΐου  στον ΟΡΦΕΑ, στα πλαίσια της Ημέρας της Μητέρας,  ενημερωτική  εκδήλωση με θέμα «Παρένθετη κύηση. Μύθοι και αλήθειες» σε συνεργασία με τον Δικηγορικό και τον Ιατρικό Σύλλογο  Κω.

Η ενασχόληση με το ευαίσθητο κοινωνικό θέμα δεν προέκυψε λόγω της πρόσφατης  δημόσιας συζήτησης.

Ή Ένωση Γυναικών Ελλάδας κάθε χρόνο ασχολείται με ένα θέμα σε Περιφερειακές και Πανελλαδικές συναντήσεις.  Ήδη από τον Οκτώβριο του 2023  στη Συνδιάσκεψη στα  Ιωάννινα αποφασίστηκε ως θέμα του 2024  η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ (φυσική ή υποβοηθούμενη) με πολλά υποθέματα , ένα εκ των οποίων είναι και η παρενθότητα ως μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το φαινόμενο της κυοφορίας παιδιού / παιδιών από μια γυναίκα στη θέση άλλης, μετά από ένα τυπικό συμβόλαιο με αμοιβή, ούτε νέο είναι ούτε αφορά μόνο τη χώρα μας. Η παρένθετη μητρότητα έχει τόσο εκτεταμένες συνέπειες ώστε εγείρει ένα πλήθος από ηθικά, νομικά και ψυχολογικά ζητήματα.

Τίθεται το ερώτημα  : Τι είναι  τελικά η παρένθετη κύηση; Πράξη αλτρουισμού  και ανιδιοτελής προσφορά ή εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος και μια κερδοφόρα βιομηχανία; Προκειμένου να έχουμε  ενημέρωση  με σοβαρή  τεκμηρίωση των πτυχών του θέματος, το οποίο χαρακτηρίστηκε  εξ αρχής   πολυσύνθετο, απευθυνθήκαμε σε επιστήμονες του νησιού με ειδίκευση επ΄αυτού.

Η όλη ιατρική διαδικασία που ακολουθείται λόγω  της προόδου της Επιστήμης , το νομικό πλαίσιο που διέπει την παρένθετη μητρότητα από το 2002  και οι αναγκαίες τροποποιήσεις που απαιτούνται στον πρόσφατο νόμο, η ψυχολογία της κυοφόρου και γενικότερα οι ψυχολογικές προεκτάσεις της παρενθετότητας και τα σημαντικά  βιοηθικά διλήμματα που ανακύπτουν και επηρεάζουν το παιδί και τους γονείς, σε όλες τις κοινωνίες και θρησκείες, παρουσιάστηκαν εμπεριστατωμένα από τον ομιλητή και τις ομιλήτριες ,αποδεικνύοντας ότι ο τόπος μας διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό. Η ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε φανερώνει το έντονο ενδιαφέρον για το ζήτημα. (Επιθυμία μας ήταν να ακουστεί και η θέση της Εκκλησίας αλλά οι πολλές παράλληλες τελετές δεν το επέτρεψαν).

Σε ό,τι αφορά τη θέση της ΕΓΕ , αυτή είναι σαφής, όπως  παρουσιάστηκε στο τέλος : Δεν μπορεί να προσεγγίζεται   η κυοφορία του παιδιού με όρους εμπορικής πράξης και οικονομικής συναλλαγής , γιατί η μητρότητα συνίσταται στην προσωπική σχέση, στην αγάπη, στη φροντίδα και ευθύνη για το παιδί. Κάθε  ενέργεια  παρένθετης κυοφορίας και μητρότητας ευνοεί τη θεώρηση της γυναίκας ως μιας «αναπαραγωγικής μηχανής», με κατακερματισμένο σώμα, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια, κυρίως, των πιο ευάλωτων γυναικών, αλλά και των βρεφών, τα οποία  από τη στιγμή της γέννησής τους αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενα ανταλλακτικής αξίας και χρήσης.

Το Δ.Σ. της  Ε.Γ.Ε.-ΚΩ μετά την επιτυχή πραγματοποίηση της ενημερωτικής  εκδήλωσης ευχαριστεί θερμά για τις εξαιρετικές εισηγήσεις:

-Τον κ. ο Βασίλη Σανούλη, Γυναικολόγο- Μαιευτήρα ,Εξειδικευμένο  στον Προγεννητικό Έλεγχο Εμβρύου και στην Εμβρυομητρική Ιατρική

-την κ Νομική Χαρτοφίλη, έγκριτη  Δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη μάχιμη δικηγορία

-Τη νεαρή  Άσπα Πίκουλα ,Ψυχολόγο- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων και ενηλίκων

-την κ.    Κοκώνα Π. Χατζαντώνη,  Βιολόγο,    Δρ Ανοσοβιολογίας, ΜS Γενετικής Ανθρώπου – Γενετικής Συμβουλευτικής-ΜS Δεοντολογίας και Ηθικής Βιοϊατρικών Επιστημών.

-Τα Δ.Σ. του Ιατρικού και Δικηγορικού Συλλόγου για την αποδοχή της πρότασης συνδιοργάνωσης και ιδιαιτέρως:

-την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κω, κ. Κατερινα Γαβαλά  για τον χαιρετισμό.

-τον  Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, κ. Μανόλη Χατζηάμαλλο για τις καίριες παρεμβάσεις του

Επίσης ευχαριστούμε:

– τις Εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β βαθμού, εκπροσώπους της Εκπαίδευσης, των Συλλόγων και όλους και όλες για την παρουσία τους

-την Κοινσεπ ΟΡΦΕΑ για την παραχώρηση της αίθουσας,

-τον κ. Σκεύο Ξυλουρά για την προσφορά της  τεχνικής υποστήριξης

-και τα τοπικά  ΜΜΕ για την προβολή της εκδήλωσης

Το Δ.Σ. Ε.Γ.Ε-ΚΩ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παραλληλες τελετες η εκκλησια;Δεν νομιζωωωωωωω……Δικαιολογιες!!!!!!!!Αντιθετη θεση εχει η εκκλησια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ