Άρχισαν οι ακυρώσεις Βρετανών-Τι δηλώνει η Κωνσταντίνα Σβύνου | Στόχος το 50% των αφίξεων του 2019

13
4748

Η Tui Μεγάλης Βρετανίας με προφορική ενημέρωση προς τους συνεργάτες της στην Ελλάδα ανέφερε ότι έχει τις πρώτες ακυρώσεις.

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς άρχισαν ήδη οι ακυρώσεις ταξιδιών από Βρετανούς τουρίστες που είχαν κλείσει διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς μέσω της TUI Μεγάλης Βρετανίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έκανε την Παρασκευή η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που τοποθέτησε την Ελλάδα ως προορισμό στην «πορτοκαλί» ζώνη.

Όπως αναφέρει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του ΙΤΕΠ στον ot.gr, η TUI Μεγάλης Βρετανίας με προφορική ενημέρωση προς τους συνεργάτες της στην Ελλάδα ανέφερε ότι έχει τις πρώτες ακυρώσεις μετά τις ανακοινώσεις αλλά οριστική απόφαση αναφορικά με αν θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της για ταξίδια προς Ελλάδα τον Μάιο θα λάβει από Δευτέρα ανάλογα με το τον αριθμό των ακυρώσεων.

Η TUI από Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει να πετάξει για Κω από τις 17 Μάϊου. Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης που τοποθετεί την χώρα μας στην «πορτοκαλί» ζώνη που σημαίνει ότι ο Βρετανός τουρίστας επιστρέφοντας στη Αγγλία, μπαίνει σε 10 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ πρέπει να έχει αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή (60 ευρώ σε τεστ που θα κάνει π.χ. στην Κω) και δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή (240 ευρώ σύνολο), επιλογή της Ελλάδας μας γίνεται πιο δύσκολη.

Όπως εξηγεί η κυρία Σβύνου, οι Έλληνες ξενοδόχοι είχαν την ελπίδα ότι η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θα επέλεγε να βάλει σε «ζώνες» προορισμούς και όχι χώρες. Έτσι ορισμένα ελληνικά νησιά (Ρόδος, Κως Κέρκυρα κ.λ.π.) θα ήταν στην πράσινη ζώνη όπως είχε ανακοινωθεί λίγες ημέρες, πριν.

Τελικά, οι αποφάσεις της Μεγάλης Βρετανίας δημιουργούν ένα πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η λίστα θα επανεξεταστεί σε τρεις εβδομάδες από τη βρετανική κυβέρνηση και ελπίζεται ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες και θα ενταχθεί στην πράσινη ζώνη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και έχει ιδιαίτερη σημασία η επιδημιολογική πορεία της χώρας μας τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: newpost.gr

RAI: «Η Ελλάδα θέλει να ξαναρχίσει να τρέχει-Κων. Σβύνου: Στόχος το 50% των αφίξεων του 2019»

Εγκωμιαστικό ρεπορτάζ για τη χώρα μας και στις προετοιμασίες για την έναρξη της τουριστικής περιόδου αφιέρωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη η οποία πρότεινε με έμφαση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πιστοποιητικό για ελεύθερες μετακινήσεις. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στα ελληνικά νησιά, όπως άρχισε να κάνει, τώρα, και η Ιταλία», υπογράμμισε η έμπειρη δημοσιογράφος της RAI, Λουτσία Γκοράτσι. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι λογικό η χώρα μας να δίνει τόση μεγάλη έμφαση στον τουριστικό τομέα, από την στιγμή που παράγει σχεδόν το 1/4 του ελληνικού ΑΕΠ.

«Τα εμβόλια είναι το φώς που επιτέλους καταφέραμε να διακρίνουμε», λένε στην ιταλική τηλεόραση οι κάτοικοι της Σαντορίνης. «Η βασική ιδέα είναι ότι τόσο οι τουρίστες, όσο και οι κάτοικοί μας θα είναι εμβολιασμένοι, δημιουργώντας ένα τείχος ανοσίας για τους επισκέπτες αλλά και για εμάς τους ίδιους. Φέτος ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τουλάχιστο το 50% του τουριστικού τζίρου σε σύγκριση με το 2019 », δήλωσε στην Λουτσία Γκοράτσι ο δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας.

Η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζει η RΑΙ, ποντάρει και στην ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού που συνδέεται με τον μήνα του μέλιτος, αμέτρητων, ρομαντικών ζευγαριών, με μοναδικά τοπία και ηλιοβασιλέματα.

«Στα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού στο νησί μας, και στην συνέχεια, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα γίνονται περιοδικά τεστ ελέγχου. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να εγγυηθούμε ένα υγιές και ασφαλές καλοκαίρι στους τουρίστες μας, αρχίζοντας από τους τόσους Ιταλούς που περιμένουμε να μας επισκεφθούν» τονίζει, από την μεριά του, ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.

«Στα εμβολιαστικά κέντρα των Κυκλάδων, τις ημέρες αυτές δεν χάνουν ούτε λεπτό. Η Ελλάδα θέλει να ξαναρχίσει να τρέχει» ανέφερε χαρακτηριστικά στους συμπατριώτες της, η γνωστή Ιταλίδα δημοσιογράφος και απεσταλμένη.

Σε ετοιμότητα η ελληνική τουριστική βιομηχανία– Στόχος οι 15 εκατ. αφίξεις το 2021

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στη φετινή σεζόν, με φόντο και πάλι την πανδημία. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είχε, εξάλλου, δηλώσει προ ημερών ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς, με καθαρό μήνυμα και σχέδιο και προσβλέπει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στο επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 Μαΐου.

Για την πρόεδρο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνα Σβήνου, το στοίχημα της φετινής χρονιάς, δεν είναι να έχουμε τουρίστες κλεισμένους στα ξενοδοχεία, αλλά τουρίστες να κινούνται και εκτός αυτών, προκειμένου να λειτουργήσουν οι τοπικές οικονομίες.

Έτσι, αναδεικνύεται η σημασία του ελληνικού τουρισμού και το αποτύπωμα αυτού, στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε η κυρία Σβήνου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και αναφερόμενη στους ποσοτικούς στόχους για το 2021 σημείωσε ότι αν επιτευχθεί ο αριθμητικός στόχος του 50% των αφίξεων του 2019 (κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 15 εκατομμύρια), θα είναι ικανοποιημένος ο τουριστικός κόσμος της χώρας. Την ίδια στιγμή η κυρία Σβήνου ανέφερε ότι κάποιοι προορισμοί θα πετύχουν και νούμερα αφίξεων πάνω από 50% σε σχέση με το 2019, αλλά και πολλοί θα κινηθούν και κάτω αυτού του ορίου. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν οι τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Επίσης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας, Λύσανδρος Τσιλίδης, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι σημαντικές ροές τουριστών δεν αναμένονται πριν τον Ιούλιο, με τα πολυπληθή γκρουπ ξένων επισκεπτών να έχουν μεταθέσει το ταξίδι τους για Ελλάδα το 2022. «Για φέτος» ο κ. Τσιλίδης σημειώνει ότι «το στοίχημα των αφίξεων θα παιχτεί από τους μεμονωμένους ταξιδιώτες». Μάλιστα, εκτιμά ότι «δεν θα έλθουν Ελλάδα όλοι οι τουρίστες, αφού ο ανταγωνισμός από τις χώρες της Μεσογείου θα είναι σημαντικός και οι χώρες αυτές θα διεκδικήσουν μερίδια από την φετινή ταξιδιωτική πίτα». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσιλίδης εκτιμά ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και φέτος, αλλά όχι με την ένταση του παρελθόντος. Σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, ο κ. Τσιλίδης ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι αυτές θα αποτυπωθούν με ακρίβεια στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου με αφίξεις πραγματικές και ένταση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.

Oι κρατήσεις και η ρευστότητα που λείπει από τα ξενοδοχεία

Σχετικά με τις κρατήσεις για το 2021 η κυρία Σβήνου σημειώνει ότι αυτές ανέρχονται πανελλαδικά στο 20% του 2019, χρονιάς ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, που έκλεισε με 33 και πλέον εκατομμύρια αφίξεις ξένων επισκεπτών (μαζί με επισκέπτες κρουαζιέρας). Εξειδικεύοντας, ανέφερε ότι όποιες κρατήσεις γίνονται αυτή την περίοδο, αυτές αφορούν τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνικά ξενοδοχεία, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν δοθεί οι ανάλογες προκαταβολές και η ρευστότητα που λείπει σε αυτά ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ. Και επαναλαμβάνει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα πρωταγωνιστήσουν την εφετεινή χρονιά.

Για τον κ. Τσιλίδη ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη των κρατήσεων στην Ελλάδα είναι η σύνταξη των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός και εκτός συνόρων, αφού όπως εξηγεί υπάρχουν χώρες που κρατάνε την καραντίνα, αλλά υπάρχουν και χώρες που δεν στέλνουν κόσμο σε Ελλάδα γιατί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα τα πρωτόκολλα στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα τι γίνεται με όσους νοσήσουν στην Ελλάδα κλπ., αναφέρει ο κ. Τσιλίδης.

Μπορεί ο τουρισμός να ανοίγει τις πύλες του στην Ελλάδα την 15η Μαίου, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επισκεφτεί ήδη την χώρα μας, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Τσιλίδης πρόκειται για επισκέπτες που είτε έχουν κατοικίες στην Ελλάδα είτε είναι εργαζόμενοι στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Μάλιστα υπενθυμίζει ότι όλες οι αεροπορικές πτήσεις που είχαν δρομολόγια για Ελλάδα, όπως Rynair, Easyjet, Aegean, Air France, Lufthansa κλπ δεν έχουν διακόψει τις πτήσεις τους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως λίγες μέρες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα γίνει η παρουσίαση (την Τρίτη 11 Μαίου) της νέας καμπάνιας του EOT που είναι αποτέλσμα της συνεργασίας με την Aegean. Μάλιστα θα προβληθεί και το βίντεο της κοινής καμπάνιας EOT- AEGEAN με τίτλο ‘’Sunshine Discount’’.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα ξυπνησετε ποτέ η θα μας καταστρέψετε εντελώς με τις Μα……κιες της κυβέρνησης από την μια με τον κορονοϊό και με τις δικές σας πείτε μας αν είναι να πάμε μόνοι μας φυλακή μην περιμένουμε να έρθουν να μας πάρουν.

    • Καλα εσυ με το μυαλό που έχεις απορώ πως είσαι επιχειρηματίας και είσαι ακόμα έξω,Ρε βλήμα ψεκασμένε κυβερνητικό είναι το θέμα;Ναβαρεσουμε τα νταούλια να αρθούν τουρίστες;Αυτό θες;

      • Βρε ρουφιανακι σε πείραξε που μίλησα για την κυβέρνηση σου;;; πόσα παίρνεις κουφάλα για να γράφεις;; Και Ναι βρε αμορφωτε φταίνε και οι δύο και μαζί και εσύ πίθηκα.

      • Αν δεν φταίει η Κυβέρνηση για όλο αυτό το χάλι βρε βολεμένε πιος φταίει;; ο Πολίτης;;;
        και δεν είμαι επιχειρηματίας Ζώων είμαι αυτός που από εμένα τρώς για να γράφεις ότι σου πούν Βολεμένε του κ….

  2. Οι αστοχίες και παλινωδίες του Τσίρκου έπαιξαν ρόλο στο ρεζιλίκι..χτυπιόταν παντού σε όλες τις επισκέψεις του για το πιστοποιητικό,σε όλες τις συσκέψεις με τους Ευρωπαίους, χωρίς να μπορεί να αποκοπεί απ τον Ομφάλιο λώρο της Μέρκελ,όχι μόνο δεν κρατούσε μια πισινή,αλλά σε όλους τους τόνους επαναλάμβανε ότι πρέπει να ευθυγραμμιζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση,λες και έχουμε την πολυτέλεια να ακολουθούμε το Λουξεμβούργο ,το Μονακό,το Βέλγιο..διακρίνω υπονοούμενα για την διαχείριση και θα έπρεπε να πείτε πιο καθαρά για την πολυφωνία των ειδικών που ο ένας ακύρωνε τον άλλο στα δελτία..για τον ρόλο των ΜΜΕ,για την αδυναμία να πείσει ένα μέρος του πληθυσμού… Θέατρο Σκιών.

  3. Σοβαρή ενημέρωση από την πρόεδρο.Η Βρετανία έβαλε πορτοκαλί όλη την Ευρώπη.Μόνο η Πορτογαλία είναι πράσινη και η Τουρκία κόκκινη.ΣημΙνει ότι όλοι θα πάμε Πορτογαλία;Απλά αναβάλουν τις διακοπές τους.Μήπως δεν θα πάνε Τουρκία που είναι ακόμα χειρότερα;Ποτέ θα καταλάβετε επιτέλους δεν είναι Ελληνικό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο;Στον ίδιο πλανήτη ζούμε όλοι.

  4. 50 %του 2019 !!
    Αλλά τι να πείτε και εσείς; Πρέπει να συμπλεύσετε με την κυβέρνηση. Έρχεται και συγκυβέρνηση.

  5. καλα να παθετε ,φατε τα τωρα,οταν δεν θα εχετε να πληρωσετε τον νοεμβριο να δω τι θα κανετε,ολο το χειμωνα μηδεν κρουσματα και ξαφνικα γινατε πρωτοι ,καθηστε να σας κουναν το δαχτυλο αυτοι που δεν θιγονται απο τον τουρισμο και δηθεν φοβουνται….καλα να παθετε

  6. Τοχει το ριζικο μας να περιμενουμε να ληφθουν οι λαθος αποφασεις και μετααααα
    να προβληματιζομαστε για το δεον γενεσθαι.
    Ιπποκρατες, που κρυβεσαι αιωνες τωρα;
    «Προνοειν χρη, ου μετανοειν»
    υγ. Εβγαλε πολλα ωραια η Κως
    την οποια αγαπαμε πολυ
    κσι το δηλωνουμε περηφανα…

  7. Δυστυχώς το επιχείρημα για Covid free Islands δεν προχώρησε με συνέπεια να υπάρχει ακόμη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά από πλευράς των ξένων που θέλουν να έρθουν διακοπές στα νησιά μας. Έπρεπε αυτή τη στιγμή όλοι οι κάτοικοι του νησιού τουλάχιστον το μεγαλύτερο ποσοστό να ήμασταν Ίδη εμβολιασμενοι και με τις δύο δόσεις. Η εικόνα θα ήταν σίγουρα διαφορετική.

  8. Ας ελπίζουμε ότι στο νησί θα έρθουν τουριστες και οτι θα δουλέψουμε ολοι για να βγαλουμε της υποχρεώσεις μας διαφορετικά θα υπάρξει σοβαροτο προβλημα για ολους τους κατοίκους του νησιου.και ορισμενοι να μην γραφουν κακίες να σκέφτονται πριν σχολιάζουν.

  9. Θα μας πει η αγαπητή πρόεδρος, στην Κω πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν Μάη και τί γίνεται με τις πολυπόθητες κρατήσεις για Ιούνιο! Θα ενημερώσει τους ξενοδοχουπαλληλους αν και φέτος οι»φτωχοί»ξενοδόχοι που πήραν μύρια σε επιδοτήσεις θα κόψουν πάλι τους μισθούς παρότι προσλαμβάνουν λιγότερους για να κάνουν την δουλειά περισσότερων? Χάρη στον κάθε υπάλληλο παραμένετε ξενοδόχοι όλοι σας. Αλλιώς θα εισασταν απλώς κληρονόμοι κτηριων μια και τα βρήκατε οι περισσότεροι έτοιμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ