Τουρισμός-κορονοϊός: Που θα κάτσει η μπίλια; (Γράφει ο Νεκτάριος Χαραπάς*)

12
2924

Σε όλο τον πλανήτη υπάρχει μία αβεβαιότητα σχετικά με τις συνέπειες που θα δεχθεί συνολικά ο τουριστικός κλάδος, καθώς αυτή τη στιγμή, ο κορονοϊός παγκοσμίως είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται και δεν ξέρει κανείς που θα κάτσει η μπίλια.

Είναι βέβαιο ότι η περιπέτεια του νέου κορωνοϊού κάποια στιγμή θα λήξει. Όμως αυτή η στιγμή δεν θα είναι σύντομη. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, μετά το πέρας της πανδημίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, τόσο από πλευράς συνηθειών, όσο και σε ότι αφορά τα κριτήρια επιλογής των ταξιδιωτών.

 

Ο Ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του. Οι υγειονομικές αρχές τη χώρας δίνουν τις πρώτες ελπίδες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα υπό προϋποθέσεις.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννη Ρέτσο, «Θα υπάρχει παράταση της αβεβαιότητας για τον τουρισμό εξαιτίας των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς παγκοσμίως αλλά και της συνεχιζόμενης έντασης της πανδημίας» και συνεχίζει «Ο ΣΕΤΕ έχει τοποθετηθεί για το 2021, ήδη από τον Νοέμβριο του 2020, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση για έσοδα που πιθανώς να έφταναν το 50% των εσόδων του 2019.

Η εκτίμηση αυτή λάμβανε υπ’ όψιν την κατάσταση της πανδημίας τη δεδομένη στιγμή, αλλά και στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και τα παγκόσμια online συστήματα κρατήσεων».

 

Η κυβέρνηση  ποντάρει στο «διαβατήριο κορωνοϊού» και τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης.  Ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία, κέντρα εστίασης, αερομεταφορείς και μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα που αναπόφευκτα οδηγεί τη χώρα σε οικονομική δυσπραγία, χειρότερη και από την Τραπεζική κρίση.

 

Στη φάση που βρισκόμαστε ένα είναι το ερώτημα και είναι πολύ απλό. Πότε θα καταφέρει να ανακάμψει η αγορά και η οικονομία; Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γρήγορα και το πιο πιθανό είναι ούτε μέσα στο 2021, καθώς και η σεζόν να πάει καλά ο τουρισμός δεν θα έχει την αυξητική τάση που είχε πριν το κορονοϊό. Οπότε η κυβέρνηση και όσοι ασχολούνται με την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας τον τουρισμό, θα πρέπει να προστατεύσει επιχειρήσεις και εργαζομένους  για το Φθινόπωρο που έρχεται.

 

Το άνοιγμα του Τουρισμού θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, η κυβέρνηση και οι φορείς που εμπλέκονται  θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα για την προστασία της υγείας των ταξιδιωτών και του προσωπικού του τουριστικού τομέα, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού.

 

Ήδη ο τουρισμός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με την πανδημία του κορονοϊού, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και το φετινό καλοκαίρι αναμένεται πολύ δύσκολο για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

* Νεκτάριος Χαραπάς

Δημοσιογράφος

[email protected]

 

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβο Νεκτάριε. Να παρακολουθείς την εξέλιξη, και να παρεμβαίνεις όταν χρειάζεται. Δύο μόνο κουβέντες για την τόσο σοβαρή κατάσταση που βιώνομε. Ο εμβολιασμός, ειδικά με τους ρυθμούς που εξελίσσετε, δεν είναι η μοναδική λύση για την έξοδο από την πανδημία, άρα και από την κρίση. Φυσικά ούτε το πράσινο Διαβατήριο, αφού και αν κάποιος εμβολιασθεί, το εμβόλιο θα αποδώσει σε δύο μήνες. Πρέπει να ακούσει η Κυβέρνηση τι λένε οι επιστήμονες. ‘Οχι μόνο όσους την λιβανίζουν, αλλά όλη την επιστημονική κοινότητα. Δική της ευθύνη είναι να διακρίνει τι πρέπει να γίνει. Πάντως μέχρι σήμερα, είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι, τουλάχιστον για το 3ο κύμα, το Λόκντάουν δεν απέδωσε, και ο εγκλεισμός μάλλον λειτούργησε αντίστροφα. Το ΕΣΥ πνίγεται. Ο συνωστισμός είναι η βασική αιτία της μετάδοσης. Ο Τουρισμός, από μόνος του ενέχει τον συνωστισμό, και όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, θα υποστεί τις συνέπειες όλων των αστοχιών της προηγούμενης περιόδου, αλλά, και τις τωρινές.

  2. Δύο είναι οι παράγοντες για το άνοιγμα του Τουρισμού και σε όποιον αρέσει.
    Η χώρα υποδοχής, η Ελλάδα, να είναι ασφαλής πρώτα για τους πολίτες της, ιδιαίτερα δε με τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς και απασχολούμενους στον Τουρισμού.
    Η χώρα προέλευσης των επισκεπτών να έχει τα ίδια προαπαιτούμενα.
    Εμβόλια και τέστ είναι ένα MUST………
    Το περσινό πάθημα να γίνει μάθημα.

    • Πρώτον δεν προλαβαίνουμε να τους εμβολιάσουμε, δεύτερον δεν προλαβαίνουν να τους εμβολιάσουν (τους τουρίστες) και τρίτον πάνω από ένα 30% δεν θέλει να εμβολιαστεί.

      • Σωστός. Αλλά πέρσι στην Βόρεια Ελλάδα το καλοκαίρι, μπούκαραν οι δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιοι, με τυπικό έλεγχο (μαϊμού πιστοποιητικά από τις τοπικές μαφίες) μαζί και οι συμπαθείς «εργάτες γής», έγινε της κακομοίρας και ακόμη τρέχουν.
        Ο γυφτοσουλτάνος απέναντι καλεί τους τουρίστες (Ρώσσους, κλπ), ελάτε όπως είστε!!!
        Θα κλάψουν μανούλες φίλοι μου.
        Όσο για τους «δεν θέλω», υπεύθυνη δήλωση με το ΑΜΚΑ και αν χρειαστούν υγειονομική βοήθεια, sorry το μαγαζί δεν δέχεται βερεσέ….. περάστε πρώτα από το Ταμείο.

        • Καλές οι προτάσεις αλλά να μην λέμε και ότι θέλουμε. Είναι αντισυνταγματικό το να αρνηθείς πρόσβαση σε νοσοκομεία όπως και να μην τον προσλάβεις και άλλα τέτοια που ακούγονται.

  3. Τουρισμός – κορονοιος και το ερώτημα είναι πότε θα καταφέρουμε να μην ασχολούμαστε με τον κορονοιο και να υιοθετήσουμε τις πρακτικές που θα μας κάνουμε να λειτουργούμε με και χωρίς αυτόν….

  4. Το νησί μας θα πρέπει να κάνει στοχευμένα πράγματα για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τα μαγαζιά. Ελπίζω να μην πεινάσουμε… Μπράβο φίλε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ