Παγκοσμιοποίηση και τουρισμός σε καιρό πανδημίας

1
723
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Η Παγκοσμιοποίηση έκανε τον πλανήτη μας ένα μικρό χωριό. Από το παράθυρο της τηλεόρασης του διαδικτύου και του αεροπλάνου βλέπουμε πόσο μικρός φαίνεται αφού εκμηδενίστηκαν οι αποστάσεις.

Η άμεση επικοινωνία και οι γρήγορες συγκοινωνίες έφεραν πολλά θετικά και κουβάλησαν πολλά προϊόντα και αγαθά.. Παράλληλα κουβάλησαν και μετέδωσαν και πολλές φοβερές επιδημίες. Από την μια άκρη της Γης την Κίνα μια μολυσματική αρρώστια ενός μολυσματικού ιού ,κατάφερε να μεταφερθεί τόσο γρήγορα στην Ευρώπη, ως την άλλη άκρη στην Αμερική και από εκεί πιο πέρα στην Αφρική ,μέχρι και την Αυστραλία.

Η περιήγηση δηλ ο τουρισμός ,οι ξέγνοιαστες διακοπές τα γρήγορα ταξίδια με αεροπλάνα και λοιπά μέσα συγκοινωνίας,έφεραν ανοδική πορεία στον τουριστικό κλάδο..Η τουριστική λευκή βιομηχανία άνθισε και απασχολεί εκατομμύρια εργαζόμενους. Στα μέσα συγκοινωνίας στα ξενοδοχεία στα εστιατόρια στα τουριστικά καταστήματα και γενικά στο εμπόριο .Όμως ο κλάδος του τουρισμού είναι από τους πρώτους που πλήττεται σε μια παγκόσμια συμφορά σε σύγκριση με τον γεωργό-κτηνοτροφικό πρωτογενή τομέα.

Ένας ξαφνικός σεισμός, μια ανεξελεγκτη πυρκαγιά,μια αναπάντεχη πλημμύρα, ένας τυφώνας ισοπεδώνουν τα πάντα.,.

Έτσι νεκρώνουν το εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ η γεωργία μπορεί πιο γρήγορα να ανακάμψει. Ωστόσο η πανούκλα του 21 αιώνα η πανδημία του κορωναιου πάνω από όλα θα πλήξει περισσότερο τον τουρισμό όχι μόνο κατά την έξαρση της, άλλα και μετά την ύφεση της.Η κατάρα αυτή, αφού αφήσει μεγάλο αριθμό θυμάτων, έχει νεκρώσει όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και την κοινωνική και οικονομική ζωή του πλανήτη μας.Ο υποχρεωτικός ή εθελούσιος εγκλεισμός στα σπίτια μας που θυμίζει τιμωρία της πολιτείας σε όσους καταδικάζονται σε κατ οίκον περιορισμό για διάφορα αδικήματα, είναι εν μέρη ωφέλιμος και παράλληλα καταστροφικός .

Βέβαια αποτελεί ασπίδα κατά της διάδοσης του θανατηφόρου ιού και εμποδίζει από την μόλυνση και άλλων ατόμων του κοινωνικού ιστού. Όμως η αποξένωση από τις συνήθεις κοινωνικές συναναστροφές η διαβίωση σε στενάχωρα διαμερίσματα, χωρίς την εναλλαγή εικόνων και περιβάλλοντος, θα ωθήσει τους κατοίκους σε άμεσες και αναγκαίες διακοπές, μετά την πτώση της πανδημίας. Όλοι θα νοιώσουν την ανάγκη να βγουν, να ξεδώσουν και να ταξιδέψουν για την δική του ψυχική υγεία. Πόσο ασφαλείς και υγιείς θα είναι οι ίδιοι και οι χώρες που θα επισκεφθούν, σε τόσο σύντομο χρόνο; Σίγουρα δεν θα αποτελούν κομιστές του αόρατου ιού;

Σίγουρα δεν θα είναι ασυμπτωματικοί φορείς της θανατηφόρου πανδημίας;Ποιος θα το γνωρίζει;Έτσι πόσοι θα δεχθούν να εργασθούν σε ξενοδοχεία σε εστιατόρια, για να σερβίρουν ή για να καθαρίζουν τους χώρους και τα δωμάτια;;Πόσοι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, θα νοιώθουν ασφαλείς όταν έρχονται οι πελάτες από όλο τον κόσμο στο ταμείο και βήχουν, φταρνίζονται και δίνουν τις πιστωτικές κάρτες, τα κέρματα ή τα χαρτονομίσματα;;

Πως στα εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταστήματα, μέσα συγκοινωνίας, ταξί, λεωφορεία κλπ θα εξυπηρετούν πελάτες;;

Με μάσκες και με γάντια;;Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους πάντες και αφορούν όλους μας και κυρίως όσους εργάζονται στον τομέα του τουρισμού. Διότι όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες ο φοβερός ιός είναι επικίνδυνα ανθεκτικός, επιθετικός, υποτροπιάζει, μεταλλάσσεται έξυπνα και κυρίως είναι ύπουλος, αόρατος και ανίκητος εχθρός.

Για το πόσο αισιόδοξη και ασφαλής και υγιής, διαγράφεται η φετινή τουριστική σαιζόν ο χρόνος θα δείξει..

»Εμείς οι άπληστοι άνθρωποι, νομίζαμε ότι θα παραμείνουμε υγιείς σε ένα πλανήτη που νοσεί» (Πάπας Φραγκίσκος)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο ψεκασμένος μάγος από τα Lidl (AMAZING DIO) συνεχίζει τα ψεκασμένα βιντεάκια του, στο κανάλι του στο YouTube. Μιλάει για συνωμοσιολογίες και κρυμμένα μηνύματα, …μιλάμε ο τύπος έχει κάψει τα εγκεφαλικά του κύτταρα!!
    https://www.youtube.com/watch?v=EVhz96OaUcY

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ