Ιωάννα Ρούφα στον «Σ»: Για μένα η μοναδική πρόταση ήταν ο Φραγκούλης | Αν αυτή η κοινωνία του δώσει κάποτε την ευκαιρία να γίνει δήμαρχος θα γράψει ιστορία

16
4259

Ιωάννα Ρούφα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα και Δράση»:

«Για μένα η μοναδική πρόταση ήταν ο Φραγκούλης»

«Αν αυτή η κοινωνία του δώσει κάποτε την ευκαιρία να γίνει δήμαρχος θα γράψει ιστορία. Εμπιστεύομαι την ικανότητα και την ηθική του»

 

 

«Η 4ετία που πέρασε, ήταν τιμωρία για το νησί. Αν γνώριζαν οι δημότες σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει ο δήμος θα συμφωνούσαν απόλυτα μαζί μου»

 

«… η παράταξη δεν ήταν έτοιμη για αλλαγές και έδειξε προσκολλημένη στη δική μου πρακτική ενώ φοβήθηκε και την πολιτική της αλλοίωση δεδομένης της προτεινόμενης διεύρυνσης που σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη»

 

«…ήρθαν άνθρωποι από μόνοι τους και είμαι και θα είμαι ευγνώμων για το τίμιο και καθαρό αγώνα που δώσαμε από κοινού»

 

«Τα μέλη της παράταξής μας είναι ελεύθερα να δράσουν κατά συνείδηση αν και πιστεύω ότι αυτό που έχουν με τη Ρούφα και το «Όραμα και Δράση» δεν θα το βρουν σε όποια παράταξη και να πάνε»

 

«Η αγάπη για τον τόπο δεν έχει φεγγάρια, δεν ταυτίζεται με καρέκλες και δεν τελειώνει. Για μένα θα τελειώσει μόνο αν πεθάνω.  Θα είμαι παρούσα. Άλλωστε η ολομέλεια της παράταξης αποφάσισε να τηρηθεί το καταστατικό μας που έχει να κάνει με το κινηματικό της χαρακτήρα»

 

«Τα δημοτικά συμβούλια έχουν καταντήσει απονευρωμένα διακοσμητικά στοιχεία χωρίς πολιτικό περιεχόμενο απομονωμένα από τις κοινωνίες. Κολαούζοι και υποτακτικοί της εκάστοτε εξουσίας»

 

«Αυτή η δημοτική αρχή έχει εκπαιδεύσει την κοινωνία να χειροκροτεί για το τίποτα. Όποτε οι αξιώσεις της δεν είναι μεγάλες. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που τα μεγάλα ονόματα- χαρτιά αποδεικνύονται εντελώς  άσχετοι και «λίγοι» όταν ο σοφός λαός τους στείλει στη διοίκηση του δήμου»

 

«Εύχομαι, αμφότεροι (Θ. Νικηταράς και Γ. Κυρίτσης) να κάνουν το λιγότερο κακό για το νησί. Εύχομαι πραγματικά να μην έχουμε μόνο φωτογραφίες από το πρώτο και λιγότερα πάθη από τον δεύτερο»

 

Για το διακύβευμα των εκλογών: «Νικηταράς – σύστημα  ή Κυρίτσης  – σύστημα και το νησί με τα συσσωρευμένα προβλήματά του στα αζήτητα! Ακούσατε κάποιον πολιτικό διάλογο; Μια απολίτικη, τετριμμένη διαδικασία με οπαδούς θα είναι οι εκλογές»

 

 

«Κρατώ ως θησαυροφυλάκιο την εκτίμηση του κόσμου. Κρατώ ως μάθημα ζωής την προδοσία που είναι η μόνη που ως άνθρωπο με νίκησε. Κρατώ πολλές επιτυχίες που  ανήκουν στον τόπο και κρύβουν ένα κομμάτι της ψυχής μου» απαντά η Ιωάννα Ρούφα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα και Δράση» στο ερώτημα του «Σ»,  τι κρατά από την μακρά πορεία της στην αυτοδιοίκηση.

Η κα Ρούφα, μιλά για τους λόγους που οδήγησαν την παράταξή της στην απόφαση μη συμμετοχής στις εκλογές του Οκτώβρη, μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν την ανέλαβε, με κυρίαρχη την περίοδο που την «κοπάνησε» ο κ. Νικηταράς και που όσοι πριν τον κατηγορούσαν  στη συνέχεια τον ακολούθησαν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκείνη η περίοδος ήταν η χειρότερη της ζωή μου. Τέτοια υποκρισία και προδοσία δεν αντέχεται εύκολα. Κατέβαλα προσπάθεια για να μην αλλάξω την κοσμοθεωρία μου και να κρατήσω την οικογένειά μου μακριά από αυτόν τον πόνο. Τότε ήταν που κατέληξα ότι η πιο τρομερή ελληνική λέξη είναι η αξιοπρέπεια».

Επαναλαμβάνει ότι, τα μέλη της παράταξής της είναι ελεύθερα να δράσουν κατά συνείδηση, «αν και πιστεύω ότι αυτό που έχουν με τη Ρούφα και το «Όραμα και Δράση» δεν θα το βρουν σε όποια παράταξη και να πάνε» όπως σημειώνει. Όσο για το «επανιδείν», θέση της είναι πως, «η αγάπη για τον τόπο δεν έχει φεγγάρια, δεν ταυτίζεται με καρέκλες και δεν τελειώνει. Για μένα θα τελειώσει μόνο αν πεθάνω».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιγράφει τα «προσόντα» που πρέπει να χαρακτηρίζουν όποιον ή όποια που θέλει να εμπλακεί με τις εκλογές, ενώ για τον τρόπο που επιλέγουμε ποιοι θα μας διοικήσουν, μιλά μεταφορικά λέγοντας: «Ο κόσμος δεν εκτιμά εκείνον που ξέρει να σπέρνει σπόρο, να φυτεύει δέντρο και να παράγει ποιότητα και ποσότητα». Παράλληλα, κάνει λόγο για «υποψηφίους που έχουν προσληφθεί με υπόγειες διαδικασίες και που δεν ντρέπονται να βγουν να ζητήσουν ψήφο από τον κόσμο».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κυρία Ρούφα, ποιος ή ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση μη συμμετοχής σας στις εκλογές του Οκτώβρη; Τι έγειρε περισσότερο στη «ζυγαριά»;

Ι.Ρ.: Η έγκαιρη απόφασή μου να παραδώσω την αρχηγία της παράταξης είχε στόχο την απελευθέρωση – ανανέωση δυνάμεων. Μην ξεχνάτε ότι ηγούμαι επί 9 έτη. Ήθελα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας διευρυμένης  δυναμικής, μιας νικηφόρας προοπτικής. Εντούτοις, η παράταξη δεν ήταν έτοιμη για αλλαγές και έδειξε προσκολλημένη στη δική μου πρακτική ενώ φοβήθηκε και την πολιτική της αλλοίωση δεδομένης της προτεινόμενης διεύρυνσης που σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Φραγκούλης, άλλο 2019 δεν αντέχουμε αν κατανοείτε τι υπεστήκαμε τότε.

Ερ: Υπήρχαν διαφορετικές προτάσεις ή ήταν μονόδρομος;

Ι.Ρ.: Για μένα η μοναδική πρόταση ήταν ο Φραγκούλης που αν αυτή η κοινωνία του δώσει κάποτε την ευκαιρία να γίνει δήμαρχος θα γράψει ιστορία. Εμπιστεύομαι την ικανότητα και την ηθική του.

Ερ: Ξεκάθαρη απάντηση, που δεν επιδέχεται «ερμηνειών». Πάμε παρακάτω. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες τα χρόνια που ηγείστε της παράταξης και εάν ναι, ποιες ήταν αυτές;

Ι.Ρ.: Ναι ήταν δύσκολα. Να πρέπει να αναλάβεις μια παράταξη ορφανή, να σου λένε άνθρωποι που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά το 2014 «εμείς τώρα τι κάνουμε;».

Να θυμίσω ότι, χάνει τις εκλογές ο Καΐσερλης και αποσύρεται, αναλαμβάνει για τρεις μήνες ο Νικηταράς και την κοπάνησε. Μετά όλοι όσοι κατηγορούσαν τον Νικηταρά προσάπτοντάς του διάφορα κοσμητικά επίθετα, εγκαταλείπουν την συνεπή όπως με χαρακτήριζαν Ρούφα για να ακολουθήσουν εκείνον που τους είχε πουλήσει. Εκείνη η περίοδος ήταν η χειρότερη της ζωή μου. Τέτοια υποκρισία και προδοσία δεν αντέχεται εύκολα. Κατέβαλα προσπάθεια για να μην αλλάξω την κοσμοθεωρία μου και να κρατήσω την οικογένειά μου μακριά από αυτόν τον πόνο. Τότε ήταν που κατέληξα ότι η πιο τρομερή ελληνική λέξη είναι η αξιοπρέπεια. Πίστεψέ με σε σένα μόνο μπορώ να μιλήσω. Έπρεπε όμως να μαζέψω τις δυνάμεις μου και να χτίσω μια παράταξη από την αρχή. Και ήρθαν άνθρωποι από μόνοι τους και είμαι και θα είμαι ευγνώμων για το τίμιο και καθαρό αγώνα που δώσαμε από κοινού. Επίσης, για έναν άνθρωπο που δουλεύει 12ώρα, ξέρεις αγαπητή Άννα, οι μόνες ώρες που μου απομένουν για να ετοιμαστώ για τα δημοτικά συμβούλια είναι οι μεταμεσονύκτιες.

Γνωρίζεις επίσης ότι πάντα λειτουργώ με ευθύνη απέναντι στους δημότες και ό,τι αναφέρω θέλω να είναι απόλυτα διασταυρωμένο και αυτό σημαίνει σκληρή δουλειά.

Ερ: Νομίζω ότι όλοι το γνωρίζουν αυτό ή τουλάχιστον το έχουν αντιληφθεί. Στην ανακοίνωση που εκδώσατε, αναφέρετε ότι, «τόσο τα μέλη όσοι και οι φίλοι της παράταξης ως δημοκρατικοί πολίτες μπορούν να επιλέξουν κατά συνείδηση την ατομική τους στάση και δράση στις επερχόμενες εκλογές». Με δεδομένο ότι, η θητεία της παράταξής σας στο νυν δημοτικό συμβούλιο λήγει στις 31/12/2023, τι προβλέπεται να γίνει στην περίπτωση που κάποιος δημοτικός σας σύμβουλος ή μέλος της παράταξής σας εκλεγεί με άλλη παράταξη; Πώς θα λειτουργήσετε;

Ι.Ρ.: Το εννοούμε. Τα μέλη της παράταξής μας είναι ελεύθερα να δράσουν κατά συνείδηση αν και πιστεύω ότι αυτό που έχουν με τη Ρούφα και το «Όραμα και Δράση» δεν θα το βρουν σε όποια παράταξη και να πάνε. Ξέρεις, ο κύριος Νικηταράς έχει τηλεφωνήσει σε όλα τα μέλη της παράταξής μας και το κάνει πολύ καιρό τώρα.

Παλιά του τέχνη κόσκινο!  Μάλιστα ενώ – πριν από μήνες – του έκλεισα ραντεβού με εν ενεργεία σύμβουλό μας για να του μεταφέρει μια πρόταση για ένα μείζον ζήτημα εκ μέρους της παράταξής και ενώ εγώ καθόμουν στην παραδίπλα καρέκλα όχι μόνο δεν έδωσε καμιά σημασία στο θέμα που του θέσαμε αλλά έκανε πρόταση στο σύμβουλό μου να κατέβει μαζί του!

Ερ: Παραμένω στην ανακοίνωσή σας. Είπατε μια «μαγική» για εμένα λέξη: επανιδείν, δηλαδή, τα ξαναλέμε. Πόσο το πιστεύετε αυτό; Ή για να το θέσω καλύτερα, πόσο εφικτό είναι αυτό με δεδομένη την πολιτική που εφαρμόζεται;

Ι.Ρ.: Ότι λέω το πιστεύω και το νιώθω μέχρι τελευταίας ρανίδας. Η αγάπη για τον τόπο δεν έχει φεγγάρια, δεν ταυτίζεται με καρέκλες και δεν τελειώνει. Για μένα θα τελειώσει μόνο αν πεθάνω.  Θα είμαι παρούσα. Άλλωστε η ολομέλεια της παράταξης αποφάσισε να τηρηθεί το καταστατικό μας που έχει να κάνει με το κινηματικό της χαρακτήρα. Τα δημοτικά συμβούλια έχουν καταντήσει απονευρωμένα διακοσμητικά στοιχεία χωρίς πολιτικό περιεχόμενο απομονωμένα από τις κοινωνίες. Κολαούζοι και υποτακτικοί της εκάστοτε εξουσίας. Έχουμε δουλειά με την κοινωνία για την κοινωνία.

Ερ: Τελικά, για να συμμετάσχει κάποιος ή κάποια σε εκλογές, ποια «προσόντα» πρέπει να έχει; Το ρωτάω αυτό διότι, όπως λέγεται, πρέπει να έχει χρήμα,  «κολλητούς» ή «χορηγούς», αλλά και κομματική στήριξη. Με λίγα λόγια, δεν αρκεί η τιμιότητα και οι αγνές προθέσεις…

Ι.Ρ.: Οι χορηγοί θέλουν ανταλλάγματα παντός είδους, άρα εκ προοιμίου μιλάμε για έναν εξαρτημένο δήμαρχο. Δείτε και τις απευθείας αναθέσεις για να καταλάβετε το επίπεδο της εξάρτησης και της συνδιαλλαγής. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ακούσαμε για εκδομένα τιμολόγια από το παραμάγαζο – βοθρόλλυμα της ΚΩΑΝ  σε υποψήφιο του κυρίου Νικηταρά. Υποψήφιοι που έχουν προσληφθεί με υπόγειες διαδικασίες και που δεν ντρέπονται να βγουν να ζητήσουν ψήφο από τον κόσμο.

Άννα μου ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να πολιτεύεσαι από 1998 και να μην έχεις επιτρέψει να σε ακουμπήσει αυτή η σαπίλα που έχει γίνει πεπατημένη πρακτική;

Ναι, χρειάζονται χρήματα για να κάνεις εκλογές. Γιατί όλο το παιχνίδι είναι επικοινωνιακό. Εμείς το 2019 δώσαμε βαρύτητα στο πρόγραμμά μας ανά κοινότητα. Πρόγραμμα κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Δεν το διάβασε και δεν το εκτίμησε η κοινωνία. Έχει αυτούς που ψήφισε για τους λόγους που τους ψήφισε.

Πάμε τώρα στα προσόντα. Λόγω της αγροτικής μου καταγωγής επίτρεψε μου να μιλήσω μεταφορικά. Ο κόσμος δεν εκτιμά εκείνον που ξέρει να σπέρνει σπόρο, να φυτεύει δέντρο και να παράγει ποιότητα και ποσότητα. Είναι θέμα αξιακού συστήματος και τώρα κυριολεκτώ. Προσόν είναι το πόσο διαχειρίσιμος, είσαι, Προσόν είναι να μην ακουμπάς κανένα πρόβλημα, να μην κάνεις ρήξεις, να φωτογραφίζεσαι,  να ισορροπείς, να κερδίζεις χρόνο, να κάνεις ρουσφέτια παντός είδους π.χ. να καθαρίζεις με το φορτωτή του δήμου το χωράφι του ψηφοφόρου σου όπως μου κατήγγειλαν χθες, να ρίχνεις λάσπη στο πολιτικό σου αντίπαλο, να λες ψέματα, να κρύβεις την αλήθεια, να το παίζεις καλό παιδί ενώ οι πρακτικές σου είναι κακές και ύπουλες , να επιβάλεις στον άλλο να είναι υποψήφιος γιατί με κάτι τον κρατάς, να λες άλλα, να εννοείς άλλα και να κάνεις άλλα, να «αγοράζεις» υποψήφιους και ψήφους. Αυτά είναι προσόντα και εμείς τέτοια δεν διαθέτουμε όπως δεν διαθέτουμε και χρήμα ούτε και χορηγούς.

Ερ: Μπροστά μας έχουμε μια ολόκληρη 5ετία. Υποθετικά μιλώντας, πώς εκτιμάτε ότι θα «προχωρήσει» το νησί α) με δήμαρχο Θ. Νικηταρά β) με δήμαρχο Γ. Κυρίτση;

Ι.Ρ.: Εύχομαι, αμφότεροι να κάνουν το λιγότερο κακό για το νησί. Εύχομαι πραγματικά να μην έχουμε μόνο φωτογραφίες από το πρώτο και λιγότερα πάθη από τον δεύτερο.

Ερ: Θα ήθελα να μου περιγράψετε εν είδει τίτλου, την 4ετία που πέρασε;

Ι.Ρ.:  Τιμωρία για το νησί. Αν γνώριζαν οι δημότες σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει ο δήμος θα συμφωνούσαν απόλυτα μαζί μου.

Ερ: Ποιο το διακύβευμα των εκλογών;

Ι.Ρ.: Νικηταράς – σύστημα  ή Κυρίτσης  – σύστημα και το νησί με τα συσσωρευμένα προβλήματά του στα αζήτητα! Ακούσατε κάποιον πολιτικό διάλογο; Μια απολίτικη, τετριμμένη διαδικασία με οπαδούς θα είναι οι εκλογές.

Ερ: Διαπιστώνουμε με πικρία ότι, συμπολίτες μας με όρεξη για προσφορά και όχι για ίδιο όφελος, για την καρέκλα και τον τίτλο δηλαδή, έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση ή όχι;

Ι.Ρ.: Υπάρχει μια κατηγορία συμπολιτών μας με μυαλό και ικανότητα που δεν συμμετέχουν στα κοινά γιατί είναι ικανότεροι από αυτούς που μας διοικούν. Αυτοί οι άνθρωποι παράγουν πολιτική για τον τόπο η δε στάση τους είναι συνειδητή και δεν είναι επιλήψιμη δεδομένων των συνθηκών. Σας ξαναλέω. Αυτή η δημοτική αρχή έχει εκπαιδεύσει την κοινωνία να χειροκροτεί για το τίποτα. Όποτε οι αξιώσεις της δεν είναι μεγάλες. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που τα μεγάλα ονόματα- χαρτιά αποδεικνύονται εντελώς  άσχετοι και «λίγοι» όταν ο σοφός λαός τους στείλει στη διοίκηση του δήμου.

Ερ: Φεύγοντας, έστω προσωρινά θέλω να πιστεύω, από το προσκήνιο της πολιτικής του τόπου μας, τι κρατάτε από την μακρά πορεία σας στην αυτοδιοίκηση;

Ι.Ρ.:  Κρατώ ως θησαυροφυλάκιο την εκτίμηση του κόσμου. Εκατοντάδες τα τηλεφωνήματα που πήρα αυτές τις μέρες. Είμαι περήφανη που δεν θα μπορέσει να βρει κανείς και ποτέ ούτε ένα κόμμα  λάθος στη διαχείριση (που έκανα) του δημοτικού χρήματος και των αποφάσεων που έλαβα. Που δεν πρόδωσα τις αρχές που οι αγρότες γονείς μου μου δίδαξαν και που κατάφερα να κρατήσω την οικογενειακή μου ζωή στο απυρόβλητο. Οφείλω πολλά στον Μιχάλη, στον μοναδικό σύντροφο της ζωή μου, παρότι πάντα μου ασκούσε σκληρή κριτική, αλλά και στην μοναδική μου αδελφή, την Σεβαστή μου.

Κρατώ ως μάθημα ζωής την προδοσία που είναι η μόνη που ως άνθρωπο με νίκησε.

Κρατώ πολλές επιτυχίες που  ανήκουν στον τόπο και κρύβουν ένα κομμάτι της ψυχής μου.  Και επειδή τα κατάφερες να με συγκινήσεις, σου ξαναλέω δεν φεύγω. Είμαι εδώ. Δεν φεύγουμε, είμαστε εδώ για την Κω που μας ενώνει.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

 

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ενός πονενεμενου…χωρθις όραμα, και δράση, χωρις καμία πρόταση,, στα, 23 χρόνια… Που βγάζει όλα, τα απωθημένα ..

  2. Γιάννη θα ήθελα να σε δώ υποψήφιο δήμαρχο στο νησί και σίγουρα Δήμαρχο! Ισως οι νοοτροπία, οι πρακτικές και οι κλίκες δεν επιτρέπουν κατι τέτοιο αυτή τη στιγμή! Κρίμα γιατι θα ήσουν εκπρόσωπος προόδου για το νησι και σίγουρα κάτι διαφορετικό για τους δίσπιστους!!!

  3. γιατί δεν λένε ότι τελευταία στιγμή ο γιάννης θα κατέβουμε με Νικιταρα? και ο γιώργος β στην Κεφαλο

  4. Κυρία Ιωάννα η δικιά σου ιστορία τόσα χρόνια σου ποια είναι εταιρείες πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση

  5. Ιωάννα μου εσένα θέλαμε για Δήμαρχο, δεν λέω και ο Γιάννης θα ήταν καλός. Προτείνω να κατέβει με τον Κυριτση τώρα να δείξει το τι μπορεί να κάνει ως αντιδήμαρχος και μετά από 5 χρονια να πάρει την σκυτάλη.

  6. Η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας είναι ένα εν εξελίξει οργανωμένο σχέδιο!
    Έχουν ήδη δώσει:300.000 ευρώ έδωσαν το 2020.
    800.0000 ευρώτο 2021 με απευθείας ανάθεση (τους προσέβαλε το deal)
    1,5 εκ. ευρώ θα διαθέσουν συνολικά για το 2023!
    Φαντάσου το πάρτι που έχουν κατά νου να κάνουν τα επόμενα 5 χρόνια…
    1,5 εκατομμυριάκια επί 5 χρόνια για ρώτα τον Καμπουράκη, ξέρει πόσα κάνουν;……………. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0oc3NDQAsM2ZztDAGmKbX1aWGcmee4fNkR8niPJ1GCvxTmydywWDCYTp5NnFNNuMbl&id=100048993305177

    • εγώ ξέρω ότι ο Νικηταράς μείωσε τα δημοτικά τέλη 50% στα σπίτια μας. Λιγότερο απο το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές , κοντά στο 60% τον βλέπω

  7. Ιδια ηθικη με τον νικηταρα , χθες πασοκ , σημερα συριζα , αλλα ψηφιζουμε νεα δημοκρατια , και ενω αποκαλει αποστατη τον γιωργαλλη , θεωρει τον πη , πως λειτουργησε δημοκρατικα .

  8. καλα ειναι για χοτ σποτ που τον εβαλε ο ….. με υποδειξη του.. για δευτερος καλος ειναι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ