Πολιτική Προστασία Κω: Συνεδρίασε για σύνταξη «Ειδικών Σχεδίων Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών του Δήμου Κω» σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών

12
4630

Υπό τον συντονισμό του Αντιδημάρχου και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Σταμάτη Καμπουράκη, συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών σε περίπτωση Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Κω. Στην σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρ. Μαυρίδης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Λιμενικής Αρχής, ενώ από πλευράς Δήμου Κω, πέραν του Αντιδημάρχου, μετείχαν στην σύσκεψη η Γενική Γραμματέας Δήμου Κω Μαρία Κρητικού, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κω Ν. Καλυμιοναρής, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας Δ. Παριανός και η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Ζέτα Τσιρπανλή.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συζητήθηκαν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες κάθε υπηρεσίας και φορέα σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν τα τυχόν προβλήματα συντονισμού που θα μπορούσαν να προκύψουν, ενώ δόθηκαν παράλληλα κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση τους.

Αξίζει να σημειωθεί καταληκτικά ότι, βάσει νόμου στο Ειδικό Σχέδιο Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών Εξαιτίας Δασικών πυρκαγιών του Δήμου Κω, το οποίο συνδιαμορφώνεται κατόπιν εισηγήσεων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και με τελική απόφαση του Δήμαρχου Κω Θ. Νικηταρά, σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού. Τέλος στη σύσκεψη τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η αναγκαιότητα της άριστης συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων, ενώ υπογραμμίστηκε ο απαραίτητος και κρίσιμος συντονισμός των δράσεων της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από πιθανή εκδήλωση έκτακτων καταστάσεων λόγω της κλιματικής κρίσης που όλο και συχνότερα προκαλεί την εκδήλωση νέων φυσικών καταστροφών.

ΓΓΠΠ: Νέες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παρέχονται νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών και οδηγίες για την σύνταξη ειδικών σχεδίων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Στη νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π., προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις που δομημένες περιοχές όπως οικισμοί, επεκτάσεις σχεδίων πόλεως, κ.λπ., συνορεύουν περιμετρικά με δάσος ή δασική έκταση και δεν υπάρχει εντός του δομημένου περιβάλλοντος συνέχεια σε καύσιμα δασικής προέλευσης, η λήψη της απόφασης αφορά την εφαρμογή του μέτρου της μερικής οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών.

Στις περιπτώσεις που δομημένες περιοχές όπως οικισμοί, επεκτάσεις σχεδίων πόλεως, κ.λπ., που κατά το παρελθόν έχουν αναπτυχθεί εντός δάσους ή δασικής έκτασης και τα κτίσματα που τις συγκροτούν έχουν μεγάλη εγγύτητα με καύσιμα δασικής προέλευσης, η λήψη της απόφασης ενδέχεται να αφορά την εφαρμογή του μέτρου της ολικής οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών.

πηγή: https://www.kostv.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. με σχεδια απομακρυνσης γινομαι και γω προισταμενος «πολιτικης προστασιας» …..Σχεδιο πρόληψης και αντιμετόπησης εχετε??? ή αντε φυγετσι να καουν τα σπίτια σας, η πραμάτια σας…. και να χαιρεστε που δεν καηκατε…..αυτα τα σχέδια μονο πολιτικός τα βγάζει!

  2. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΛΙΓΟ ΝΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ ….. ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ …. ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ !!!!

  3. ο μόνοι σχετικοί εκεί μέσα ο Δκτης της Π.Υ και ο Καλυμνιοναρής όλοι οι άλλοι τελείως άσχετοι με το αντικείμενο και δεν έχουν βρεθεί πότε σε πυρκαγιά.
    κατα τα άλλα θα μας βγάλουν και σχέδιο.

    • Ενώ εσύ σχετικός και τα ξέρεις όλα;;;!!! από αυτά που λες φαίνεται ότι είσαι μόνο για εντύπωση και ουσία μηδέν.

  4. Βρήκαν ώρα για την πρόληψη πυρκαγιών! Συνήθως μοιράζουν κάδους απορριμμάτων με το υπηρεσιακό. Άντε να χαθείτε ρουσφετολόγοι του………

  5. Αντιδήμαρχε θα επιτρέψετε τα φαγοποτια και τον συνωστισμό κόσμου μέσα στο δάσος στην Παναγία Κεφάλου το 15αυγουστο;ποια προστασία εξασφαλίζετε;έχετε προκαταβολικά την σιγουριά ότι δεν θα συμβεί κάτι;

    • Όπως επέτρεψαν να ανέβουν στον Δίκαιο προχθές έτσι και στην Κέφαλο θα κάνουν , κατά τα αλλά τους φταίει ο τουρισμός τα λεωφορεία , μη σου πω πως φταίνε και οι μόνιμοι κάτοικοι ….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ