«Γ. Κυρίτσης στο «Σ»: Κανείς από τη δημοτική αρχή δεν έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς να οργανώσει τη δομή Πολιτικής Προστασίας»

5
6963

Γιώργος Κυρίτσης, επικεφαλής «Δύναμης Αλλαγής – Κως 2023:

«Κανείς από τη δημοτική αρχή δεν έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς να οργανώσει τη δομή Πολιτικής Προστασίας»

 

«Στόχος – και αυτή είναι μια από τις δεσμεύσεις που έχουμε απέναντι στους πολίτες – η πλήρης και με στελεχιακό δυναμικό οργάνωση της δομής της Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα έχει και τους επιτελικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες»

 

 

Ο επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής – Κως 2023» Γιώργος Κυρίτσης σχολιάζοντας στον «Σ» τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας και το επίπεδο της πρόληψης φυσικών καταστροφών στο νησί μας, αναφέρθηκε αρχικά στην περίοδο 2007 – 2010 «όταν για πρώτη φορά με τον Θεόφιλο Μουζουράκη ξεκινήσαμε να στήνουμε την Πολιτική προστασία στο τότε δήμο της Κω» όπως είπε και στην συνέχεια, στην περίοδο 2014 – 2019 «όταν με τον Σεβαστιανό Μαραγκό την απλώσαμε σε όλο το νησί», δηλώνοντας ότι «τότε μπήκαν ουσιαστικά οι βάσεις για ένα οργανωμένο γραφείο Πολιτικής Προστασίας που απέδειξε την χρησιμότητα αλλά και την ετοιμότητα στην οποία είχε φτάσει ο μηχανισμός του δήμου και των εθελοντών πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν σε όλη αυτή τη διαδικασία με το σεισμό».

Ανέφερε πως, για πολλούς ακαδημαϊκούς, αλλά και για ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τα φυσικά φαινόμενα όπως ο κ. Λέκκας, ο κ. Παπαδόπουλος κ.ά., «ήταν περίπτωση για διδαχή». «Η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του συνόλου του δήμου την περίοδο εκείνη ήταν όχι απλώς θετική αλλά κορυφαία».

Ο κ. Κυρίτσης, μιλώντας για την περίοδο από το 2019 και μετά, σημείωσε πως η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα για την πληρέστερη, καλύτερη και σοβαρότερη οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. «Υπάρχει νομοθεσία η οποία είναι πρόσφατη και δυστυχώς, κανείς μα κανείς από τη δημοτική αρχή έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς να οργανώσει τη δομή» είπε, προσθέτοντας: «Στόχος πρέπει να είναι το επόμενο διάστημα – και αυτή είναι μια από τις δεσμεύσεις που έχουμε απέναντι στους πολίτες – η πλήρης και με στελεχιακό δυναμικό οργάνωση της δομής της Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα έχει και τους επιτελικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να κάνουν αυτό το οποίο πρέπει να κάνουν αν μας συμβεί το οτιδήποτε έχει να κάνει με την ανθρώπινη λειτουργία και παρουσία. Το να βγαίνουν διασώστες και να λένε, δεν μας θέλουν δεν μας χρειάζονται, δείχνει ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία θέλει συνέργειες, συνεργασίες και αξιοποίηση όλων».

Στο ερώτημά μας, εάν το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκε, καθορίζει το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τους πόρους για τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, απάντησε: «Τα πάντα όλα».

Στη επισήμανση εάν προβλέπει και προσλήψεις, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως «το ζήτημα δεν είναι αν προσλαμβάνεις κόσμο, αλλά πώς αξιοποιείς όλο αυτό το δυναμικό που υπάρχει. Και το δυναμικό είναι απίστευτα μεγάλο, με δύναμη ψυχής, να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους», υπενθυμίζοντας πως, επί δημαρχίας του  είχαν παραχωρηθεί αίθουσες λ.χ. στη Λέσχη Καταδρομέων, στους διασώστες κ.ά. τους οποίους υποστήριζαν παντί τρόπω, ενώ «την συγκεκριμένη περίοδο παραμένουν αναξιοποίητοι οι άνθρωποι».

Σχολιάζοντας ο επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής» τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Πολιτική Προστασία του δήμου μας, τα οποία κατά γενική ομολογία είναι λίγα (περί τα 75.000 ευρώ ετησίως, συν μια μικρή αύξηση φέτος), διερωτήθηκε, «τα 4 χρόνια έχουν πάρει περίπου 350.000 ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Ποιος δίνει λογαριασμό; Έχουν ερωτηθεί επανειλημμένως για το πού επενδύθηκαν τα λεφτά της Πολιτικής Προστασίας. Ας βγουν να το πουν», προσθέτοντας πως επί των ημερών του προμηθεύτηκε ο δήμος μεγάλο πυροσβεστικό όχημα, το οποίο το χρησιμοποιούν για να πλύνουν τους δρόμους. «Άλλο ένα τέτοιο έπρεπε να είχαμε πάρει ήδη ή άλλα δύο» τόνισε.

Διαπιστώνετε με λίγα λόγια, ότι δεν υπάρχει οργάνωση. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό; Δεν θέλουν οι της δημοτικής αρχής να προσφέρουν στον τόπο; το ερώτημα του «Σ».

«Μα δεν είναι μόνο η Πολιτική Προστασία. Η περίοδος αυτή που πέρασε είναι μια περίοδος ανοργανωσιάς και με σύνθημα αυτό το οποίο ακούστηκε στα Τέμπη. “Πάμε κι όπου βγει”. Δεν μπορεί να ευαισθητοποιούμεθα μόνο όταν συμβεί το κακό. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Είπα στη συνάντηση που έκανε ο πρόεδρος της κοινότητας Ασφενδιού ότι, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την προετοιμασία και τα σχέδια δράσης που θα είναι προσαρμοσμένα στα κεντρικά πολιτικά σχέδια, που είναι ένα εγχειρίδιο που μπορείς να το αξιοποιήσεις και να το εξειδικεύσεις. Πρέπει να περιλαμβάνει από τις σημάνσεις μέχρι τις πινακίδες που να δείχνουν από πού φεύγει ο κάθε άνθρωπος αν συμβεί κάτι. Σημείωσα και το εξής: Δεν μπορεί να λέμε ως κοινωνία ή κάποιοι να λένε ότι, δεν πρέπει να τα βάλουμε αυτά για να μην φοβούνται οι τουρίστες μας, γιατί, η εσχάτη πλάνη έσται χείρων της πρώτης. Να σας πω ότι, δεν είναι μόνο η Ζιά, η οποία είναι ένας χώρος που όσο το συζητάμε πιθανώς να προκαλούμε και μια άσχημη εικόνα στους εαυτούς μας αλλά και στους επισκέπτες μας και να έχει παράλληλες επιπτώσεις αυτή η φοβία. Είναι το δάσος της Πλάκας, οι κέδροι της Κεφάλου που είναι προστατευμένο είδος, τα «παλάτια» της Κεφάλου, ο ορεινός όγκος της πόλης της Κω. Την ίδια αγωνία πρέπει να δείχνουμε για όλο το νησί».

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας ο κ. Κυρίτσης, κατέθεσε την πρόταση της παράταξής του. Ήτοι: «Πλήρης η οργανωμένη δομή Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό από τους ήδη υπάρχοντες ανθρώπους ή με τεχνικούς συμβούλους οι οποίοι θα λειτουργούν μόνο γι αυτό. Μόνιμη σήμανση, με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία, στους χώρους που θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνοι. Παράλληλα, συνεχής εκπαίδευση όλων, από τα παιδιά στο σχολείο μέχρι των μεγάλων».

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. γιαυτό ξυλωσε τις πέργολες και έκλεισε μαγαζια και διέλυσε …..για τις φωτιές και να οργανώσει την πολιτική προστασία

  2. ωραία τα είπες
    δεν αρέσει η πραγματικότητα όμως… γιατί πολιτικά είναι αντίθετοι με σένα.Κριμα ,είναι στατιστικά θέμα χρόνου να συμβεί και εδώ,και θα λένε οι υπεύθυνοι μετά ότι δεν έχουν προσωπικό κτλ.

  3. όταν τους τα λες ωμά δεν τους αρέσει….Μπράβο Κυριτση….
    Έτσι είναι, αλλά η σημερινή δημοτική αρχή το μόνο που ξέρει είναι να περνάει,ανθοστιλες με 35.000(γελάνε κ η πετρες)…Να κλείνει μικρόφωνα για να μην υπάρχει σοβαρός αντίλογος, κ να χαλάει δρόμους για να τους μικραίνει…..Τίποτα άλλο στα 4 χρονια…ανύπαρκτη.

  4. Κατηγορήθηκε από πολλούς ο Κυρίτσης, πως ήτταν σκληρός και απότομος, πολλές φορές!
    Είχε και έχει, όμως θέσεις και προτάσεις!
    ¨Σπάει αυγά¨, διεκδικεί, δεν έχει υποβολείς και δεν είναι ¨εύκαμπτος¨, όπως ο σημερινός, που περιμένει τους αρχηγίσκους να του πουν τι να κάνει!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ