Η συνάντηση Δημάρχου Θ.Νικηταρά με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών Φορέων της Κω και τουριστικούς παράγοντες

8
6410
Το απόγευμα της Τρίτης 27 Ιουνίου, στις 19.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς,  συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών Φορέων της Κω και τουριστικούς παράγοντες, με δύο κύρια θέματα: Την μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, και την προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, μετά και την ανακοίνωση της Fraport Greece για εφαρμογή μειωμένων χρεώσεων στους αερομεταφορείς, από τον Οκτώβριο του 2023 και για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
Τη συνάντηση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς ο οποίος δήλωσε πως πλέον υπάρχει μια ισορροπία στον τουρισμό αν και είναι γεγονός μια μικρή ύφεση σε σχέση με το 2019, η οποία συνδέεται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που μεταφέρεται σαν μείωση της κίνησης στο νησί μας .
Τόνισε πως προχωρήσαμε σε μείωση ΔΤ στις επιχειρήσεις κατά 20% η οποία είναι σημαντική μείωση αλλά και μείωση στο 50% τελών στα νοικοκυριά. Επίσης, 50% δοθείσα έκπτωση στη χρήση των κοινοχρήστων χώρων.
Θέλησε παράλληλα να υποστηρίξει ότι η Κως είναι ασφαλής και ειρηνικός προορισμός,  σε σχέση με το δυσάρεστο γεγονός της 27χρονης Πολωνής.
Πρόσθεσε πως το τελευταίο 24ωρο έκανε εμφάνιση ένα βίντεο που δυσφημίζει την Κω (μετανάστες), βίντεο που «μετακινείται» από ΜΚΟ, αύριο θα επισκεφτεί εισαγγελέα προκειμένου να μηνύσει όσους θεωρούν ότι μπορούν να δυσφημουν το νησί.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ντίνα Σβύνου, παίρνοντας το λόγο δήλωσε πως αυτό θα πρέπει να καθιερωθεί, ενδεχομένως μια φορά το μήνα. Τόνισε πως ο Τουρισμός είναι συνεργασία. Οι αριθμοί μιλούν. Είναι πάνω σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο. Ο αριθμός αφίξεων δείχνει ότι θα είναι μέχρι τώρα χρόνια ρεκόρ. Οι εισπράξεις είναι πάνω σε σχέση με το 2019. Γιατί ισως υπάρχουν κάποια παράπονα? Η μέση τουριστική δαπάνη ειναι χαμηλότερη σε σχέση με το 2019 και το 2022. Αυτό που περίμεναν οι επιχειρηματίες θα ήταν αντίστοιχα οικονομικά αποτελέσματα. Υπάρχουν περίπου 60.000 ξενοδοχειακες κλίνες. Έχουμε φτάσει ο επισκέπτης στην Κω (εκπαιδευτικός,  ΕΚΑΒ κλπ) να μη μπορεί να βρει σπίτι στο νησί. Θα πρέπει να βρεθεί μια τέτοια ισορροπία. Στην επιμήκυνση: έχει έρθει προσφορά από τη Frapport . Όλα είναι θεμιτά. Την επιμήκυνση την πετύχαμε. Ξεκινήσαμε 27 Μαρτίου. Να οργανωθούμε όλοι μαζί, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, η πρώτη ευθύνη είναι των επιχειρηματιων. Να βάλουμε πλάτες ξεκινώντας από εμάς τους ίδιους. Να έχουμε σταθερές κατευθύνσεις στον τρόπο που μιλάμε στα μέσα. Θέμα καθαριότητας θέλει προσοχή και στο θέμα της συγκοινωνίας δεν υπάρχουν αρκετά δρομολόγια και οχήματα.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Γιώργος Σεγραιδος δήλωσε πως υπάρχει ένα 30% που λέει πως είναι καλύτερα τα πράγματαφέτος, ένα 25% που πιστεύει πως βρίσκεται στα ίδια και το υπόλοιπο 45% ότι είναι χειρότερα. Υπάρχει σύγχυση.Εχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Ναι για την ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Επέκταση: το 70% της εστίασης λέει ναι. Θέλουμε να γίνει πιο συγκεκριμένο. Να στοχεύσουμε σωστά για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε.
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Ευριπίδης Σαμαράς δήλωσε πως έχει μειωθεί η ταξιδιωτική δαπάνη και  είναι φυσιολογικό. Μπορεί να μην είναι χρονιά ρεκόρ, όμως είναι καλή χρονιά. Πρέπει να υπάρχει γενικά μια στρατηγική. Αν η σεζόν είναι από 15 Μάρτη μέχρι 5 Νοέμβρη , θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Ο Ζαχαρίας Χατζηθεμιστοκλής, Πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών αναφέρθηκε στο θέμα της καθαριότητας, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι αγροτικοί δρόμοι: δεν περνάνε μόνο αγρότες αλλά κι άλλος κόσμος. Δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Ο Δημήτρης Σαράντης τόνισε πως το θέμα του τουρισμού είναι σοβαρό και πρέπει να κάνουμε συναντήσεις. Τα νούμερα λενε πως μέχρι και σήμερα είμαστε στο συν 7%.και πως θα ξεπεράσει το 2022. Έχουμε μια επίσημη πρόσκληση από Frapport, να μας δείξει στρατηγική να είναι στην επόμενη συνάντηση. Θα πρέπει να συζητάμε σε άλλο επίπεδο και να συντονιστούμε.
Ο κ.Βασίλης Τάσσης, αναρωτήθηκε πόσο είναι το όφελος της προσφοράς της Frapport που θα κάνει δελεαστική την προσφορά της? Πρέπει να βάλουμε εμείς πλάτη.
Ο Δήμαρχος ανέφερε πως η Frapport δε συμμετέχει σε τέτοιες συζητήσεις…
Ο Στέφανος Γραμμένος δήλωσε πως θα ήθελε να δει μια εισήγηση ενός εκπροσώπου της Frapport, να μας δείξει τί ζητά από την κοινωνία και το Δήμο.  Πρόσθεσε πως δε μιλάμε για επιμήκυνση,γιατί πάντα έτσι ήταν. Είναι μια αναμενόμενη σεζόν σε σχέση με την ειδική περσινή τουριστική περίοδο, που μπορεί να κάνουμε και καιρό να ξαναδούμε. Τόνισε πως  επειδή είναι συνεχώς στο δρόμο έχουν δει κάποια θέματα τα οποία θα βοηθήσουν όλους μας να καταλάβουμε, πως μπορεί ένας προορισμός να αναπτυχθεί με υποδομές. Ζώνη Σεγκεν τριτοκοσμικο. Συμφωνούμε στην επιμήκυνση αλλά για όλο το χρόνο.
Ο Μανώλης Κίνας δήλωσε πως οι πτήσεις είναι ακριβώς οι ίδιες. Η πολιτική των εταιριών είναι ίδια. Για την επιμήκυνση οι ίδιοι σαν οδηγοί ταξί δεν έχουν πρόβλημα. Τόνισε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι εποχιακό επάγγελμα. Προσέθεσε πως υπάρχουν ουρές αλλά μικρές σε σχέση με άλλες χρονιές. Τόνισε πως πάνε καλά και γυρίσαμε στην προ κορονοϊού εποχή. Τα πολυθέσια ταξί, συμπλήρωσε,  είναι μια καλή λύση.
Ο Θανάσης Μπιλιλης δήλωσε πως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι πρέπει να βρισκόμαστε και να μιλάμε. Πρέπει να δούμε τη δυναμική που έχει η Κως τα τελευταία χρόνια , που έχει περάσει από τη μια κρίση στην άλλη.
Η Μελίνα Χόλζερ-Κουκοράβα Destination Manager, τόνισε πως αν έρθει κάποιος τουρίστας στην Κω το Μάρτη, θα πει δε θα ξαναέρθω στο νησί. Όλα είναι κλειστά, ακόμα οι ντόπιοι δουλεύουν, ετοιμάζονται… Ο τουρ οπερετορ αν δει ότι τη μία χρονιά δεν είναι καλά, δε ξανά προσπαθεί για την επόμενη…
Ο κ.Τυρινοπουλος δήλωσε πως υπάρχουν παράπονα και για άλλα νησιά για τη ζώνη Σεγκεν, αλλά στη δική μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Η δυσφήμιση της Κω ειδικά φέτος είναι πολύ μεγάλη. Ο εσωτερικός τουρισμός στα Δωδεκάνησα είναι αυξημένος φέτος, γιατί πλέον τα Δωδεκάνησα σε σχέση με Πάρο, Νάξο, Μύκονο δεν είναι τόσο ακριβά.
Ο Πέτρος Πικιώνης, ο διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης στον τομέα της τεχνολογίας και του τουρισμού, δήλωσε πως δεν κάνουμε κάτι να γίνει ελκυστικός ο προορισμός. Όμορφα ξενοδοχεία έχει και σε άλλα μέρη. Υπάρχει θέμα στο κομμάτι επικοινωνίας και δεν υπάρχει real data δεδομένα. Δεν έχουμε ασπαστεί το κομμάτι της τεχνολογίας στον τουρισμό.
Ο κ.Χρυσουλάκης τόνισε πως είναι σημαντικό το κομμάτι της διαχείρισης κρίσεων. Πρέπει να υπάρχουν ειδικοί να είναι standby και όταν υπάρχει κρίση να τους ενεργοποιούμε. Στο θέμα των RBNB ,τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να φοροδιαφυγει κάποιος. Κάνεις εγγραφή σε πλατφόρμα. Τα Τμήματα στεγαστικής συνδρομής σε όλα τα υπουργεία, είναι μια λύση για να βρίσκουν οι δημόσιοι υπάλληλοι λύση. Πρέπει να αποφασίσουμε ποιό μοντέλο τουρισμού θέλουμε και πώς μπορούμε να τον στηρίξουμε. Έως ότου ολοκληρωθεί το χωροταξικο να παγώσουν οι αιτήσεις νέων κλινών στην Κω. Να πιέσουμε στη βελτίωση των υπαρχόντων κλινών. Για την επιμήκυνση ανέφερε πως είναι ένα πείραμα που ενδεχομένως να έχει κάποιο κόστος, αλλά αξίζει να το δοκιμάσουμε.
Ο κ.Βρακιδης,Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, δήλωσε πως η βάση μας ξεκινάει από πιο χαμηλά. Υπάρχει μια μείωση από το Μάιο. Τα χρήματα που ξοδεύει ο τουρίστας είναι λιγότερα. Όσον αφορά την επιμήκυνση, αρκετά καταστήματα το χειμώνα στο νησί μένουν ανοιχτά.
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Σέβη Βλάχου, τόνισε πως ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση που ακούστηκαν σημαντικές απόψεις και απορίες. Πρόσθεσε πως διεκδικούμε στα καινούργια υπουργεία κάτι καλύτερο. Πως η επιμήκυνση είναι δικό μας στοίχημα και πως παίρνουμε αξία και από τα γύρω νησιά, από τις διάφορες πύλες εισόδου. Τόνισε πως όλα πρέπει να γίνουν με σωστές βάσεις και τους χρειάζονται όλους δίπλα τους.
Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς κλείνοντας δήλωσε πως καταγράφεται μια αύξηση 7% του τουρισμού σε σχέση με πέρσι. Οι επιχειρήσεις φαίνεται πως προβληματίζονται. Όσον αφορά την επιμήκυνση τόνισε πως προφανώς η Fraport δε ζητάει το νησί μας σαν συνέταιρο. Αλλά είναι και αυτή ένας «παίκτης». Τόνισε πως προχωράμε με.μεθοδευμένα μικρά βήματα για την επιμήκυνση της σεζόν. Ο ΕΦΤ εν μια νυκτί το 2015 έκλεισε. Θέλαμε να τον ξαναφέρουμε στο προσκήνιο και ήρθε ένα νέο μόρφωμα, αυτό της αναπτυξιακής.

Πηγή: https://www.kostv.gr

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σαν τελευταίος ασπασμός ένα πράμα, ήταν αυτή η συνάντηση. Πρόσωπα κουρασμένα, χωρίς όρεξη και διάθεση για συζήτηση. Τον αποχαιρέτησαν από δήμαρχο.

  2. Φαντασου οτι προφανως δεν ευρισκαν κανενα ενδιαφερον σ αυτα που τους ελεγε. Ξεπερασμενος.

  3. ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ εν τω ευ τω πολύ. Δυστυχώς κανείς δεν ακούει και όλοι κάνουν πώς δενβλέπουν τα σήματα κινδύνου ,για το αύριο , που εκπέμπει το Νησί

  4. Εν τω μεταξυ η Σβυνου μαλλον εχει διαβασει το Great Reset προσφατα και ψιλοπηραν τα μυαλα της αερα… Δυό λαλούν και τρεις χορευουν…αμα ηταν ετσι οι ειδημονες του τουρισμου……

  5. Τρεις λαλούν και δύο χορεύουν. Ο ένας. Ασχολείται με το κινητό. Ο άλλος κοιτάζει στο υπερπέραν. Κατα τα άλλα συνάντηση σου λέει μετά δήμαρχος με τους φορείς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ