Κατασκευή νέας δεξαμενής νερού στην Καρδάμαινα πάνω από την παλαιά, στην περιοχή Έξινη

4
5865

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής νέας δεξαμενής νερού στην Καρδάμαινα, πάνω από την παλαιά, στην περιοχή Έξινη.
Στο σημείο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Κω , ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χατζηνικολάου. Ο κ.Νικηταράς δήλωσε πως η νέα δεξαμενή είναι χωρητικότητας 2000 κυβικών σε σχέση με την υφιστάμενη η οποία είναι 800 κυβικών εκατοστών. Τόνισε παράλληλα πως με αυτήν την παρέμβαση, για πρώτη φορά η ΔΕΥΑΚ παρεμβαίνει και στο θέμα της ποιότητας και στο θέμα της ποσότητας. Όσον αφορά το θέμα της ποσότητας τεκμηριώθηκε , για μία Καρδάμαινα η οποία αναπτύσσεται συνεχώς και που τα τελευταία χρόνια πάσχει μιας και κανένας δεν την είδε υπό το πρίσμα της ταχέως ανελλισόμενης οικονομίας. Η παρέμβαση όμως αφορά και το θέμα της ποιότητας μιας και στη νέα αυτή δεξαμενή θα πηγαίνει νερό το οποίο θα ξεκινά από τον κάμπο Πυλίου , από ένα έργο το οποίο υλοποιείται αυτήν την περίοδο, ως ενδιάμεσο σταθμό θα έχει την Αντιμάχεια και στη συνέχεια θα καταλήγει στη νέα δεξαμενή στην Καρδάμαινα.
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, ο Δήμαρχος δήλωσε πως αυτοί είναι αμείλικτοι και πως η ΔΕΥΑΚ παρά τη δύσκολη περίοδο των οικονομικών που διανύει , παρεμβαίνει με ίδιους πόρους, υλοποιώντας έργα σε όλο το νησί. Τέλος, τόνισε πως το ζήτημα του νερού στο «τρίγωνο», στον τέως δήμο Ηρακλειδών, μπαίνει σε μία νέα βάση, η οποία έχει μία τεκμηρίωση, ένα ισχυρό υπόβαθρο και πως «για πρώτη φορά μπορούμε να κοιτάμε τους συμπολίτες μας στα μάτια και να τους μιλάμε όχι με ένα όραμα γενικό και αφηρημένο, αλλά με πράξεις οι οποίες οσονούπω παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης.».
Ο Πρόεδρος Κώστας Ζαχαρός τόνισε πως με την παραλαβή της διοίκησης του δήμου το 2019, από το Δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά, η ΔΕΥΑΚ είχε σαφή οδηγία την επίλυση του θέματος του νερού στο «τρίγωνο». Μέσα από μελέτες εκατομμυρίων , υλοποιείται επιτέλους το έργο των νέων εγκαταστάσεων ύδρευσης στην Καρδάμαινα (δεξαμενή-επεξεργασία νερού), προϋπολογισμού 782.000 ευρώ . Συμπλήρωσε πως την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται η επέκταση του αποχετευτικού στην Καρδάμαινα, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ. Στον επόμενο μήνα δημοπρατείται η μελέτη για το φράγμα στο Μία Ποταμό προϋπολογισμού 1.380.000 ευρώ, όπου θα αποφέρει έργο 15 μέχρι 17 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο αυτό φράγμα χωροθετείται στον ποταμό Μία της Καρδάμαινας. Πρόσθεσε τέλος πως η τελευταία επιχορήγηση των 5.000.000 ευρώ που έλαβαν από το Υπουργείο Εσωτερικών , το 1.500.000 που αφορά εγκαταστάσεις παλαιών δικτύων ύδρευσης και αναβάθμιση του υπάρχοντος υδρευτικού συστήματος, παίρνει το δρόμο της δημοπράτησης. Τόνισε πως συνολικά το ποσό που δαπανάται στο χωριό της Καρδάμαινας από ιδίους πόρους και από επιδοτούμενα προγράμματα, αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 4.000.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως Κέφαλος και Αντιμάχεια μένουν πίσω. Επίσης 2.000.000 ευρώ από το επιδοτούμενο του Υπουργείου Εσωτερικών αφορούν την Κέφαλο και 1.500.00 ευρώ την Αντιμάχεια.
Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χατζηνικολάου σαν κάτοικος του χωριού δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη θεμελίωση αυτής της νέα δεξαμενής, η οποία είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Τόνισε πως αυτό το αίτημα των Καρδαμιωτών το θυμάται από τότε που ο ίδιος ήταν 17 ετών και πως όλοι οι Κοινοτάρχες αλλά και οι Δήμαρχοι που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια, άκουγαν συνεχώς παράπονα για την Καρδάμαινα. Τέλος τόνισε πως ελπίζει , ότι με αυτό το έργο το ζήτημα αυτό, θα κλείσει μια και καλή.
Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Χόνδρος, δήλωσε πως όλα τα έργα που προανέφεραν ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος, αποτελούν ένα σταθμό στην ιστορία της Καρδάμαινας και λύνουν το πρόβλημα της υδρεύσεως, της ποιότητας του νερού αλλά και το ζήτημα της αποχετεύσεως. Πρόσθεσε πως ζητήματα δεκαετιών, ήρθε η συγκεκριμένη διοίκηση και το καταξιωμένο στελεχιακό δυναμικό της επιχείρησης, να τα βάλει σε μία σειρά και οι Καρδαμιώτες να έχουν μία άλλη ποιότητα ζωής. Τέλος δήλωσε πως εκεί που άλλοι έψαχναν δικαιολογίες, η παρούσα διοίκηση βρήκε λύσεις και αυτό είναι που μετράει για τους ανθρώπους.

Πηγή:  Kos TV – Δημοτική Τηλεόραση Κω

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλά κάνει ο δήμαρχος. Η υδροδότηση είναι από τα πιο σημαντικά θέματα. Ο Κυρίτσης μας έταζε αλλά δεν έκανε τίποτα. Έπρεπε να έρθει ο Θεοδόσης και αυτό το καλό παιδί ο Ζαχαρος για να φτιάξουν τα πράγματα

  2. κυριε Θεοδοση οταν τερματισουν οι γεωτρησεις να βγαζουν νερο (που προς τα εκει οδευουν γοργα και το ξερουμε ολοι στην υπηρεσια και τρεμουμε, αλλωστε οτι ειμαστε στον αερα ειναι κοινο μυστικο σε ολους μας χωρις καμια εναλλακτικη) θα χορευετε τον χορο της βροχης?
    Σε ολη την Μεσογειο εχει σημανει συναγερμος περι επικοιμενης λυψιδριας αλλα εδω στην Κω δεν διαβαζεται, δεν ακουτε, δεν βλεπετε κριμα πολυ κριμα πραγματικα.
    Για δημαρχο σας εκλεξαμε αλλα μαλλον σε φωτομοντελο μας βγηκατε εισαστε πολυ ομορφος το μαθαμε το εμπεδωσαμε
    κυριε προεδρε Ζαχαρε για να μην βγειτε παλι να γραψετε οτι να ναι πειτε μας τι θα κανει η ΔΕΥΑΚΩ οταν μειωθει ο υδροφορος οριζοντας και δεν επαρκει το νερο στο νησι ΜΑΣ απο τις χιλιαδες νομιμες και παρανομες γεωτρησεις, ποιο ειναι το plan B της υπηρεσιας που εισαστε προεδρος απο που θα γεμιζουν οι δεξαμενες μας νερο ….να σας πω εγω ? προφανως απο το απο τον χορο της βροχης που θα χορευουμε ολοι μαζι και οι τουριστες θα φευγουν αρον αρον !!!

    • Σου είπαν φιλαράκο φράγματα κάνουν για να ξεφύγεις από τις γεωτρήσεις! Δεν θα γίνουν αφαλατώσεις που θες εσύ τα ξανά πάμε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ