ΔΙΙΚ: Το 4ήμερο Ιπποκρατικής Ιατρικής – Ευχαριστήριο

0
1951


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο  Ιπποκράτειο Μέλαθρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, έλαβε χώρα μεταξύ      20 και 23 Οκτωβρίου 2022, το Συμπόσιο Ιπποκρατικής Ιατρικής με Διεθνή συμμέτοχη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Τελετή Απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη από Πρωτεύσαντες των Επτά Ιατρικών Σχολών της Ελλάδος αλλά και  Δεκατρείς του Εξωτερικού.

Το 4ήμερο Ιπποκρατικής Ιατρικής οργανώθηκε από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, Κω και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, καθώς και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον Δήμο Κω και τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθηνών και Κω.

Συνδιοργανωτές αποτελέσαν η Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικές Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.                                                 Συμμετείχαν πέραν των είκοσι Ιατρικών Σχολών και Συλλογών, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ερευνητικό Παν/κο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η Εταιρεία Διάδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος και το Ινστιτούτο Παπανικολάου καθώς και η ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ Φαιναρέτη.

Η Τελετή Απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου και το Συμπόσιο Ιπποκρατικής Ιατρικής  περιλάμβανε εκδηλώσεις 4 ημέρων. Την Πέμπτη 20/10, δεκατρείς Ιατρικές Σχολές του Εξωτερικού από 4 Ηπείρους, παρουσίασαν το έργο τους και έστειλαν χαιρετισμό. Την Παρασκευή 21/10, έγιναν 4 επιστημονικές συνεδρίες. Δύο με  Έλληνες και Σέρβους Ιατρούς· υπό την αιγίδα των Ιατρικών Σχολών των Παν/μιων Βελιγραδιού και Αθήνας [Ε.Κ.Π.Α.]. Ακολούθησαν 2 επιστημονικές συνεδρίες. Η μια διοργανώθηκε από την Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Θεσσαλίας και η άλλη από το  Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με το Δ.Ι.Ι.Κ.. Συμμετείχαν   όλοι οι καθηγητές Ιστορίας της Ιατρικής  από την Ελλάδα.

Το Σάββατο 22/10, ημέρα της Τελετής Απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου από τους Πρωτεύσαντες Αριστούχους των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδος και του Εξωτερικού, υπογράφηκε στο Ιπποκράτειο Μέλαθρο, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμο Κω, του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών, του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος καθώς και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, για την αποστολή αιτήματος προς την UNESCO  για την ανακήρυξη του Ασκληπιείου της Κω, ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η παρουσία περισσοτέρων Ιατρών από το Εξωτερικό έδωσαν στην Τελετή Απόδοσης του Όρκου του Ιπποκράτη τον απαραίτητο τόνο Διεθνοποίησης της Τελετής. Αποτέλεσε για ακόμη μια χρονιά ένα γεγονός γεμάτο συναισθήματα, ιστορία και υποσχέσεις για την πίστη και την τήρηση των Ιπποκρατικών Ιδεωδών.

Την Κυριακή 23/10, πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου στην μνήμη του Γ. Παπανικολάου, για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του. Αξιοθαύμαστη ήταν η συμμετοχή του 92χρονου Κ. Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος τερμάτισε την απόσταση των 2,500μ. μέσα στην πρώτη δεκάδα. Στον αγώνα δρόμου συμμετείχαν δυο γυμναστικού σύλλογοι (Εύδαμος και  Φειδιππίδης) όπως και πολίτες της Κω.

Το Δ.Ι.Ι.Κ. και το Π.Ι.Ι.Ι. θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά τους Χορηγούς της εκδήλωσης, των οποίων η συνδρομή ήταν απαραίτητη για την επίτευξη του Συμποσίου.  AEGEAN, Koullias Group, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δήμος Κω, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Hotel Platanista, Gaia Garden,Pelagos Hotel, Oceanis, Mastichari Bay, Continental Palace, El Greco Tours, Divine Kos Hotel, Fantasia και το Κέντρο Γραφικών Τεχνών.

Τα Δ.Σ. του Δ.Ι.Ι.Κ. και Π.Ι.Ι.Ι. ευχαριστούν όλους τους συμμετέχοντες ομιλητές και προέδρους συνέδριων, εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στους Αριστούχους των Ιατρικών Σχολών και σας περιμένουν όλους στην επόμενη Τελετή Απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου στις 21 Οκτωβρίου 2023, η οποία στοχεύει όπως και οι προηγούμενες, στην επιβράβευση της Αριστείας και την Παγκοσμιοποίηση του Όρκου του Ιπποκράτη, της Ιπποκρατικής Ιατρικής και Φιλοσοφίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ