Ν. Μυλωνάς για ΠΠ και στρατηγικό σχεδιασμό Δήμου Κω: Οι πολιτικοί μας αντί να παράγουν λύσεις, μας προσφέρουν ωραία λόγια!

3
530

με αφορμή την πολιτική προστασία και τον δημοτικό στρατηγικό σχεδιασμό Κω

οι πολιτικοί μας αντί να παράγουν λύσεις, μας προσφέρουν ωραία λόγια! .

 

1. Πρόσφατα λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών ‘’σε 7 μέτωπα’’, 2 κυβερνητικοί βουλευτές μας πληροφόρησαν ότι ζήτησαν από τον υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας την δημιουργία «Πυροσβεστικού κλιμακίου στην Κέφαλο για την αντιπυρική θωράκιση της Κω»! Η πρόταση αποτελεί υπηρεσιακό θεμα. Πρέπει να το εισηγηθεί η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία στο πλαίσιο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, του σχεδιασμού και του προγραμματισμού της. Θα μπορούσε να είναι προϊόν μελέτης οργάνωσης των τοπικών υπηρεσιών εκ μέρους κάποιου φορέα και κατά τεκμήριο του Δήμου μας εφ’ όσον ενδιαφέρεται πραγματικά και την πρόληψη-αντιμετώπιση  εκτάκτων καταστροφών στο νησί μας. Ο τοπικός Βουλευτής, μόνον επικουρικά μπορεί να δράσει βάζοντας προβλήματα γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού και ασκώντας πιέσεις για γενικές αλλαγές-ρυθμίσεις. Μπορεί και πρέπει να υιοθετεί τοπικά αιτήματα και  να συνεπικουρεί, να προβάλει, να ζητήσει, να απαιτήσει μέτρα τοπικής σημασίας. Το να περιορίζεται όμως ως κυβερνητικός βουλευτής στην διατύπωση πρότασης, μη αναφέροντας μάλιστα την άποψη της τοπικής Υπηρεσίας, σημαίνει είτε οικειοποίηση της πρότασης με σκοπό την πολιτική εκμετάλλευση της, είτε άγνοια του τοπικού σχεδίου, είτε εν τέλει υποτίμηση της τοπικής Υπηρεσίας. Μέσα στο καταθλιπτικό περιβάλλον των πυρκαγιών των ημερών μας στην χώρα μας,(Έβρος, Λέσβος, Ηλεία, Αττική κλπ.), τα υπομνήματα των βουλευτών μόνο ως λόγια  σκοπιμότητας, φτηνού  λαϊκισμού και τουφεκιές στον αέρα  μπορεί να ειδωθούν.
 1. Χθες διαβάσαμε την πρόσκληση συμμετοχής στην Δημόσια Διαβούλευση του ‘’Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Κω 2019-2023’’ (https://kos.gov.gr/diavoulefseis/dimosia-diavoulefsi-stratigikou-schediasmou-dimou-ko-2019-2023/) . Ανοίξαμε την διεύθυνση. Υπάρχουν μόνο οι πίνακες περιληπτικής παρουσίασης με επικεφαλίδες του περιεχομένου. Είναι 5 φύλλα Α4 που αντιστοιχούν στους 5 άξονες του σχεδίου: 1.Περιβάλλον, 2. Κοινωνική πολιτική, 3.Οικονομία, 4.Βελτίωση διοικητικής ικανότητας Δήμου και 5.Συνοπτικός πίνακας αξόνων και μέτρων.

Είναι αδύνατο με αυτά τα στοιχεία να σχηματίσεις άποψη για το τι σημαίνει η βαρύγδουπη ανακοίνωση: ‘’στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου μας’’ και μετά ‘’η συμμετοχή μας’’! Κάτ’ αρχήν ο μισός χρόνος του προγράμματος 2019-2023 έχει παρέλθει. Αρα είτε πρόκειται για την εκ των υστέρων τακτοποίηση ενός  κενού που δημιούργησε  η δημοτική αρχή είτε πρόκειται για απλή τυπική γραφειοκρατική υποχρέωση. Αρα θα ήταν καλύτερα να μην δημοσιοποιηθεί. Εξ άλλου κανείς δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε αυτή την διαδικασία εξ αντικειμένου. Παρ όλα αυτά! Θα μπορούσε έστω και έτσι, παρά τα λάθη, τις αδυναμίες και την τυπικότητα του θέματος,  να αποκτήσει ενδιαφέρων και να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, αν επιδιώκονταν στοιχειωδώς γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό θα σήμαινε την ύπαρξη πολιτικής εισήγησης της πρόταση! Θα υπήρχε: 1. Η ιστορική αποτίμηση των μέχρι τώρα αντίστοιχων σχεδίων,  2.Οι στόχοι και τα μέτρα που θα παρθούν, 3.Η κοστολόγηση τους, 4. η ιεράρχηση τους και τέλος 5 ο προγραμματισμός τους! ΤΙΠΟΤΑ! Απλά αντί αυτών η δημοτική αρχή ανέθεσε σε κάποιο γραφείο την σύνταξη ενός σχεδίου γενικόλογου και τυπικού, η διοικητική αρχή προσποιείται την τήρηση των διαδικασιών, όλα θα γίνουν νομότυπα, η κοινωνία θα ακούσει ότι κάτι γίνεται και στο τέλος τίποτα δεν θα αλλάξει και γι αυτό τίποτα δεν προχωρά! Αφού έτσι ούτε θεματα μπαίνουν ούτε συζητούμε-αναζητούμε εναλλακτικές προτάσεις και όλα βαίνουν καλώς!

 1. Μια κριτική κουβέντα στο σιωπηλό πρόγραμμα του Δημου 2019-2023. Στον πρώτο άξονα με θεμα το περιβάλλον, η πολιτική προστασία έναντι καταστροφών είναι στην τελευταία βαθμίδα προτεραιότητας 1.6, ο μέχρι τώρα προϋπολογισμός της είναι 70.000 ευρώ μόνο από κεντρικούς πόρους και από αυτά αποροφούνται συνήθως κάτω των 50.000 ευρώ! Περί τίνος πολιτικής προστασίας να μιλήσουμε;
 2. Το νησί μας έχει χίλια προβλήματα και φαίνονται. Τα ζούμε. Λύσεις δεν δρομολογούνται. Γίνεται μια κάποια διαχείριση με πολιτική και …εκλογική σκοπιμότητα και από τις 3 βαθμίδες της εξουσίας: Δημο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση.

Ν. Μυλωνάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. σύντροφε Νίκο, μετά την χυδαία δήλωση της Λατινοπούλου, ότι το παιδί χρειάζεται πατέρα και μάνα, βγήκε και μία νεαρά που έπιασε το απόλυτο 10 στην βαθμολογία και έκανε την χυδαία δήλωση ότι δεν πήγε ποτέ σε πορείες, σε καταλήψεις ΚΑΙ δεν την ενοχλεί η αστυνομία στα πανεπιστήμια
  Τι κάνετε? Ποια είναι η αντίδραση της Αριστεράς?

 2. να έρχεται τέτοια ενεργειακή κριση και αυτοί να τα φωταγωγούν σαν τον επιτάφιο;είναι δυνατόν η καρκινοπαθής να μην έχει ούτε ανεμιστήρα και οι ξένοι που φέτος είναι για υποσαχάριες χώρες,να έχουν 24 ώρες κλιματισμό.
  Το έχουν πει πολλοί για την σπατάλη..

  https://www.newsit.gr/ellada/energeiaki-krisi-erxetai-i-syskotisi-kai-stin-ellada-arxi-apo-mnimeia-kai-dromous/3573345/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.