Θεμα: ‘’Αποκατάσταση ζημιών λόγω του σεισμού 21ης Ιουλίου 2017 στο λιμάνι Κω’’
Δημοτική αρχή και κυβέρνηση θα δώσουν τις εξετάσεις τους εν όψει των …εκλογών!
Α. Aπό τον τοπικό βουλευτή κ. Καματερό μάθαμε στις 15 Σεπτέμβρη ότι «Υπογράφηκε από τον Υπουργό
κ. Σπίρτζη η απόφαση ανάθεσης για το έργο επισκευής του λιμανιού» και απομένει η έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου για να ξεκινήσουν οι εργασίες τέλος της τουριστικής περιόδου. Δεν υπάρχει πληροφόρηση γύρω από το τι ακριβώς θα γίνει. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γίνεται μια απλή επισκευή αλλά το έργο συνοδεύεται πάντα από μερικούς νεωτερισμούς. Για τις εργασίες έχει λόγο και ο Δήμος και η Κοινωνία. Πριν λίγες μέρες με την αναμενόμενη έκτακτη καιρική κατάσταση, οι ψαράδες και οι πλοιοκτήτες του λιμανιού μονολογούσαν με αγωνία: ‘’δεν κοιμόμαστε! Σε κάθε έκτακτη κατάσταση κάποιος συνάδελφος καταστρέφεται; Δεν μας λογαριάζει κανείς! δεν ακούνε τις φωνές μας!’’ Το Λιμενικό ταμείο, το Λιμεναρχείο, ο Δήμος και η κοινωνία έχουν λόγο και στα έργα που θα γίνουν οι απόψεις τους έχουν ειδικό βάρος. Η κυβέρνηση όμως έχει ευθύνη για τον χαρακτήρα των επισκευών που ή θα είναι μπαλωματικός ή εκσυγχρονιστικός. Η ομίχλη στις διαδικασίες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα γίνουν …μπαλώματα! Είδομεν!
B. Η προκήρυξη του έργου ήταν ‘’Αποκατάσταση ζημιών λόγω του σεισμού της 21ης Ιουλίου 2017 στο λιμένα Κω – Β Φάση’’ και την χρηματοδοτεί η κυβέρνηση από Εθνικούς Πόρους (φορολογία πολιτών). Η έκπτωση είναι της τάξεως του 50% και άρα υπάρχει ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΙΜΟ πλεόνασμα στους δεσμευμένους πόρους της επισκευής των 25 εκ. (δηλώσεις κ. Σπίρτζη). Το συμπέρασμα της ανάγνωσης των ντοκουμέντων του έργου είναι ότι προβλέπονται μόνο έργα αποκατάστασης και έτσι χάνεται μια μοναδική ευκαιρία για την βελτίωση των εγκαταστάσεων έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν μακροχρόνιες αναπτυξιακές ανάγκες. Το λιμάνι μας σε επίπεδο διαστάσεων και υποδομών και θα μείνει ως έχει! Η βελτίωση αφορά μόνο την στατική του επάρκεια! Το ερώτημα είναι: μέσα σε αυτές τις συνθήκες, Δήμος μας μπορεί και πως να παρέμβει βελτιωτικά; Προφανώς και μπορεί και πρέπει! Υπάρχουν θέματα διεκδίκησης του πλεονάσματος από την κυβέρνηση, συνεργασίας με τους βουλευτές, και αυτοχρηματοδότησης υποδομών για την καλύτερη μελλοντική λειτουργία του λιμανιού!
Γ. Πρώτο ανώδυνο θεμα αποκλειστικής Δημοτικής ευθύνης είναι η αισθητική, ο σχεδιασμός των διαδρομών και των κινήσεων στην περιοχή, η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν ως δάπεδα και ο λεγόμενος αστικός εξοπλισμός, οι φυτεύσεις, η χωροθετηση στάθμευσης των πλοίων, οι εικαστικές προσθήκες, η ασφάλεια και η φύλαξη με νέες μεθόδους κλπ. όλο αυτό το πλέγμα είναι αρμοδιότητα του λιμενικού ταμείου και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου μας.
-Το δεύτερο πολύ πιο σημαντικό είναι οι υποδομές που πρέπει να ενσωματωθούν στην φάση των επισκευών. Είναι τα νέα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης που πρέπει να κάνει η ΔΕΥΑΚ. Είναι οι υπόγειες εγκαταστάσεις για απορρίμματα που πρέπει να κάνει ο Δήμος μας. Είναι το δίκτυο καυσίμων που πρέπει να κάνει ο Δήμος (ενδεχομένως με την συνεργασία κάποιου ιδιώτη). Είναι οι υποδομές τύπου μαρίνας σε όλο το ανάπτυγμα της λιμενολεκάνης. Οι λίγοι εναπομείναντες ψαράδες τα παρατούν απελπισμένοι από την έλλειψη κρατικής, κυβερνητικής και τοπικής δημοτικής βοήθειας και με την χρηματοδότηση της ΕΕ κόβουν τα καΐκια τους και οι νέοι δεν γίνονται ασχολούνται με την θάλασσα. Φυσική εξέλιξη η σταδιακή μετατροπή του Μανδρακίου σε σταθμό φιλοξενίας τουριστικών σκαφών που σημαίνει νέες ανάγκες ρευματοδότησης, τηλεφωνικών συνδέσεων, ιντερνέτ, καλωδιακής τηλεόρασης, κλπ).
– το τρίτο είναι η εγκατάσταση εξοπλισμού αυτόματης παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου νερού και επισήμανσης των ρυπάνσεων όπως και επισήμανσης-ενημέρωσης των παλιρροϊκών κυματισμών για την περίπτωση σεισμών και εκτάκτων καιρικών συνθηκών, ηλεκτρονικές πληροφοριακές πινακίδες για την ζωή στο νησί μας κλπ.
Δ. Όλοι κατανοούμε την οικονομική δυσπραγία Δήμου, Κυβέρνησης, Κράτους στις συνθήκες του μνημονιακού καθεστώτος. Όμως και μέσα σε αυτές τις κακές καταστάσεις υπάρχουν περιθώρια θετικών κινήσεων και δυστυχώς δεν έγιναν και εξακολουθούν να μην γίνονται! Το λιμενικό ταμείο έχει ένα αποθεματικό 3 εκ. περίπου από τα οποία τα 2/3 τουλάχιστον αντιστοιχούν στο νησί μας και αυτά μπορούν να χρηματοδοτήσουν όλους τους παραπάνω αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να διατυπώσει αιτήματα διεκδίκησης εκσυγχρονισμών. Η συνεργασία με συγκεκριμένους στόχους Δημοτικής αρχής και κυβερνητικών βουλευτών θα μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα.
Δημοτική αρχή και κυβέρνηση θα δώσουν τις εξετάσεις το έργο του λιμανιού εν όψει των …εκλογών!
Ν. Μυλωνάς
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015: 1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»
2. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
3. «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»
Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά φτάνουμε στα 114 δισ. ευρώ κέρδος της Γερμανικής Πολιτείας.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:
λιμενικό έργο Β`φάσης αποκατάστασης του Λιμένα Κω. Φορέας Υλοποίησης είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Το κόστος του έργου είναι 25εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 20,16εκατ.ευρώ).
Τα έργα που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας αφορούν
1) επισκευή και ενίσχυση των κρηπιδωμάτων του κύριου προβλήτα και
2) επισκευή και ενίσχυση του εσωτερικού λιμένα «Μανδράκι» από τις βλάβες που τους προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου 2017.
Η ηλεκτρονική δημοπράτηση έγινε 11 Ιουνίου και η αποσφράγιση14 Ιουνίου 2018 και η συμβασιοποίηση 15-9-2018. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή αν τα έργα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019, τότε θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020.
Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Είναι ένα από τα ελάχιστα πλέον νέα λιμενικά έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το παρόν έργο αφορά στην κατασκευή των απαιτούμενων έργων, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 στον λιμένα της Κω, κατά μήκος των κρηπιδωμάτων, καθώς και της όπισθεν αυτών χερσαίας ζώνης.
Ο λιμένας της Κω, ο οποίος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Κατασκευάστηκε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από τα αρχαία χρόνια μέχρι την προηγούμενη δεκαετία. Αποτελείται από:
α) τον κύριο προβλήτα που είναι νεώτερη λιμενική εγκατάσταση·
β) τον εσωτερικό λιμένα που είναι φυσικός, το επονομαζόμενο «Μανδράκι» και
γ) τον πρόβολο επί πασσάλων.
Τα έργα που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας αφορούν σε:
1) επισκευή και ενίσχυση των κρηπιδωμάτων του κύριου προβλήτα·
2) επισκευή και ενίσχυση του εσωτερικού λιμένα «Μανδράκι», από τις βλάβες που τους προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου 2017.
Επισημαίνεται, ότι κατά την εκτέλεση των έργων της παρούσας εργολαβίας, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του λιμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ειδικότερα, προβλέπονται κατά τμήματα οι εξής εργασίες:
— η καθαίρεση της υφιστάμενης ανωδομής και η επιμελημένη άρση και φύλαξη των δεστρών και των κρίκων σε κατάλληλο χώρο του εργοταξίου,
— η εκσκαφή και αντικατάσταση της λιθορριπής του ανακουφιστικού πρίσματος με κίσσηρη, όπισθεν των κρηπιδοτοίχων,
— μερική άρση και επανατοποθέτηση των υφιστάμενων τεχνητών ογκολίθων,
— κατασκευή μικροπασσάλων με τη διάτρηση των στηλών των τεχνητών ογκολίθων,
— ανακατασκευή ανωδομής και δαπέδων και επανατοποθέτηση των δεστρών και των κρίκων πρόσδεσης σκαφών,
— ανακατασκευή των υφιστάμενων ραμπών,
— κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου στη ράμπα του Πολεμικού Ναυτικού,
— κατασκευή σειράς πασσάλων διαμέτρου 1,50m και διαμέτρου 1,00 m στον πόδα των κρηπιδοτοίχων για την βελτίωση της ασφάλειας έναντι θραύσης του εδάφους θεμελίωσης,
— κατασκευή κλεισιάδας για την έδραση του φανού και επανατοποθέτηση του φανού,
— τοποθέτηση εξαρτημάτων κρηπιδωμάτων.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΜΠΑΖΑ.ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ?.ΧΑΧΑΧΑ.
αγανακτησαμε απο την ανικανοτητα που σας δερνει
τον τιμωρησαμε.τωρα σειρα εχουν κυριτσης μυλωνας για μαυρισμα.
ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.
ΚΑΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ.
Εσύ Νίκο μου τις έδωσες τις εξετάσεις σου τέσσερα χρόνια αγκαλίτσα με τον Κυρίτση. Προσφυγικό,σεισμός κ.λ.π.