Συστήματα θέρμανσης για εξοικονόμηση ενέργειας: Τι ρόλο παίζει η ενεργειακή αναβάθμιση στο σπίτι;

0
1186

 

 

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της θέρμανσης στο σπίτι σας. Η επιλογή ενός αποδοτικού συστήματος θέρμανσης και η σωστή μόνωση του σπιτιού σας, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας και στην βέλτιστη της απόδοση σε θέρμανση και ψύξη. Σε αυτό το άρθρο, θα αξιολογήσουμε μερικά συστήματα θέρμανσης όπως ο λέβητας φυσικού αερίου, η αντλία θερμότητας, η επιδαπέδια θέρμανση κ.ά. και θα συζητήσουμε κατά πόσο η ενεργειακή αναβάθμιση είναι απαραίτητη για την απόδοση και την μείωση κόστους.

 

Συστήματα θέρμανσης για την εξοικονόμηση ενέργειας

 

Προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες:

 

Η εγκατάσταση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη σας επιτρέπει να ορίζετε το δικό σας πρόγραμμα θέρμανσης και ψύξης μέσα στην ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Προσαρμόζετε αυτόματα την θερμοκρασία όταν λείπετε από το σπίτι ή το βράδυ όταν κοιμάστε. Με αυτόν τον τρόπο και με την χρήση της τεχνικής νοημοσύνης που διαθέτουν πολλά συστήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και να μειώσετε το κόστος θέρμανσης.

 

Επιδαπέδια Θέρμανση:

 

Η επιδαπέδια θέρμανση κατανέμει ομοιόμορφα και αποτελεσματικά την θερμότητα στο χώρο, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στους ενοίκους. Η επιδαπέδια θέρμανση περιλαμβάνει την εγκατάσταση σωλήνων ή ηλεκτρικών θερμαντικών στοιχείων κάτω από το δάπεδο, τα οποία εκπέμπουν θερμότητα προς τα πάνω. Αν και η εγκατάσταση μπορεί να είναι δαπανηρή, προσφέρει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας και ένα άνετο περιβάλλον διαβίωσης.

 

Λέβητες φυσικού αερίου υψηλής απόδοσης:

 

Η αναβάθμιση του παλιού συστήματος θέρμανσης σε λέβητα φυσικού αερίου υψηλής απόδοσης μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος θέρμανσης. Οι σύγχρονοι λέβητες αερίου διαθέτουν απόδοση στα καύσιμα έως και 95%, σε σύγκριση με παλαιότερα λιγότερο αποδοτικά μοντέλα. Βέβαια, η απόδοση και η οικονομία σε σχέση με τον παραδοσιακό λέβητα πετρελαίου είναι ασυγκρίτως καλύτερη.

 

Οι αντλίες θερμότητας

 

Οι αντλίες θερμότητας είναι η καλύτερη λύση για παροχή θέρμανσης και ψύξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Εξισορροπούν την θερμοκρασία του σπιτιού με αυτή του περιβάλλοντος  θερμαίνοντας και δροσίζοντας τον αέρα, ανάλογα με την εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία μέσα και έξω από το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχουν μία αποτελεσματική θέρμανση και ψύξη ενώ καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης. Επιπλέον, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα  με μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, προσφέροντας μια πιο οικολογική επιλογή θέρμανσης και ψύξης.

 

Αν και μπορεί να μην είναι απαραίτητο να ανακαινίσετε ή να μονώσετε το σπίτι σας προκειμένου να εγκαταστήσετε ένα σύστημα θέρμανσης, παρ’ όλα αυτά κάποιες βελτιώσεις και αναβαθμίσεις είναι απαραίτητες για τη συνολική απόδοση ενός συστήματος θέρμανσης και ψύξης όπως και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Αλλαγή πορτοπαραθύρων και αντικατάσταση των παλιών αλουμινίων με καινούργια πιο ενεργειακά είναι κάτι που πρέπει να γίνει σε όλους τους χώρους πριν οποιαδήποτε εγκατάσταση. Επίσης θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές αέρα όπου είναι αυτό εφικτό, ειδικά στις στέγες και τις σοφίτες. Η προσθήκη μόνωσης στους τοίχους και τα δάπεδα βοηθά στη διατήρηση της θερμότητας, διασφαλίζοντας έτσι ότι το σύστημα που θα επιλέξουμε θα λειτουργήσει πιο αποδοτικά. Εάν το σύστημα θέρμανσής σας βασίζεται στη διανομή εξαναγκασμένου αέρα, οι αγωγοί πρέπει να είναι σωστά σφραγισμένοι και μονωμένοι. Στην προκειμένη περίπτωση, για να πετύχετε μία καλή μόνωση στο σπίτι σας, καλό είναι να εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία μονωτή που θα σας βρει την καλύτερη και πιο οικονομική λύση για τη μόνωση και στεγανοποίηση του σπιτιού σας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ