Η Κεφαλιανή Χρυσούλα Μπινιά για τα γλυκά και τα αλμυρά της Τυρινής πριν την Σαρακοστή | Τα κατιμέρια της Κω στην ΕΡΤ1

0
5975

Οι αγγελομάχοι ήταν μακαρόνια η σκορδόμακαρούνες με αλεύρι και νερό η πρώτη ύλη όπου τα έτρωγαν με τυρί η σκόρδο άλλες φορές έβαζαν και μέλι. Τα κατιμέρια στην Κέφαλο τα λένε «κατουμέρια» με αλεύρι και νερό άλλες νοικοκυρές έβαζαν και αυγό με τυρί η μυτζήθρα (οι νέοι τα λένε μπουρεκάκια) και όταν ολοκληρωθούν στο τηγάνισμα βάζουν και μέλι. Οι Μακαρούνες ήταν μακαρόνια απλά έπαιρναν καλάμια χοντρά και τα αφού τα στριφογυρίζανε τα άφηναν μετά να στεγνώσουν. Επίσης οι παλιοί έλεγαν ότι στην Τυρινή έκλειναν με ένα αυγό στο στόμα και το άνοιγαν πάλι ανήμερα του Πάσχα με αυγό που το τσουγκρίζανε μέσα στην εκκλησία.

 

Τα κατιμέρια της Κω παρουσίασε το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας στην ΕΡΤ 1 – «Δύο στη 1»

Πηγή: MAZI στο Κostv

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ