«ΟΑΣΙΣ»: Απελάσεις, επαναπροωθήσεις, εκβιαστικές «εθελοντικές» επιστροφές της ΔΟΜ και γκετοποίηση προσφύγων

0
97

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ «ΟΑΣΙΣ»

Στις 17 Μάρτη 2018, εκατοντάδες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι/ες των προσφυγικών καταλήψεων της Αθήνας, ενώνουμε τις φωνές μας με τους δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη, και διαδηλώνουμε ενωμένοι/ες ενάντια στον κοινωνικό και θεσμικό ρατσισμό, ενάντια στο φασισμό και την ακροδεξιά, ενάντια στις αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές και πρακτικές της Ευρώπης και του κάθε κράτους μέλους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στα κλειστά σύνορα, ενάντια στα κλειστά κέντρα κράτησης, ενάντια στα κλειστά νησιά και τον εγκλεισμό των χιλιάδων προσφύγων στις άθλιες συνθήκες των hotspot, ενάντια στις απελάσεις, τις επαναπροωθήσεις, τις εκβιαστικές «εθελοντικές» επιστροφές της ΔΟΜ και ενάντια στη γκετοποίηση των προσφύγων στα camps της ενδοχώρας.


Στις 18 Μάρτη
2018 συμπληρώνονται δύο χρόνια από την υπογραφή της εγκληματικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Μια συμφωνία η οποία εγκλώβισε και φυλάκισε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα αλλά και σε όλο το μήκος της Βαλκανικής διαδρομής. Δύο χρόνια από μια συμφωνία που μετατρέπει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε ανοιχτές φυλακές και τόπο βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης των προσφύγων. Στις 17 Μάρτη απαιτούμε την άμεση κατάργηση της συμφωνίας της ντροπής, την απελευθέρωση των εγκλωβισμένων προσφύγων και τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, όχι στα κοντέινερ των camps, αλλά στις πόλεις, στις γειτονιές μας, στα άδεια κτίρια και στα άδεια διαμερίσματα.


Εκτός από τη συμφωνία με την Τουρκία, αντίστοιχες δολοφονικές συμφωνίες έχει υπογράψει η ΕΕ ή τα κράτη μέλη, με τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, την Αίγυπτο κλπ. Για παράδειγμα
, η συμφωνία της ΕΕ με τη Λιβύη, σημαίνει παράνομες επαναπροωθήσεις και πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο, σημαίνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των ιδιωτικών κέντρων κράτησης της μαφίας, σημαίνει άμεση ή έμμεση συμμετοχή στα σκλαβοπάζαρα, σημαίνει συνενοχή στους βιασμούς των μεταναστριών και τα συστηματικά βασανιστήρια των έγκλειστων μεταναστών στη Λιβύη. Η συμφωνία της ΕΕ με το Αφγανιστάν σημαίνει τη βίαια επιστροφή των Αφγανών προσφύγων σε μια εμπόλεμη χώρα που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν και τον ISIS και βομβαρδίζεται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Στις 17 Μάρτη απαιτούμε όλοι μαζί, την κατάργηση όλων των εγκληματικών συμφωνιών της ΕΕ με τις τρίτες «ασφαλείς» χώρες.


Δυο χρ
όνια από την υιοθέτηση της Συμφωνίας, και στη Ρόδο συνεχίζονται οι συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών με σκοπό την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Αφού συλλαμβάνονται ακόμη και μικρά παιδιά, οδηγούνται στα κρατητήρια με σκοπό την άμεση επαναπροώθησή τους. Οι συλληφθέντες αποκόπτονται βίαια από την εκπαιδευτική και εργασιακή διαδικασία, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικούς τρόπους για την κοινωνική ένταξή τους στην τοπική κοινωνία όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι. Οι Αρχές, ωστόσο, δεν σέβονται αυτήν την προσπάθεια της κοινωνίας, των ίδιων των προσφύγων και των αλληλέγγυων για την κοινωνική ένταξη και ομαλή διαβίωσή των προσφύγων, αντίθετα συνεχίζουν να επαναπροωθούν!


Πριν
3 μέρες (Παρασκευή 9 Μαρτίου), τρεις Ιρακινοί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Ρόδου με σκοπό την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Πρόκειται για τον υπερήλικα πατέρα, τη μητέρα με χρόνιες παθήσεις και ένα κοριτσάκι που φοιτά σε Δημοτικό Σχολείο της Ιαλυσσού. Από τις σχολικές αίθουσες βρέθηκε στα υγρά κελιά των κρατητηρίων της Ροδου.


Η ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ «ΟΑΣΙΣ», σε συνεργασία με
αλληλέγγυους/ες δικηγόρους, έχει αποτρέψει τις επαναπροωθήσεις. Όλοι εμείς, σε συνεργασία με το σχολείο που φοιτούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, καθώς και με τη βοήθεια όλης της κοινωνίας που προσφέρει στέγαση, ή προσλαμβάνει τους/τις πρόσφυγες για να εργαστούν, μπορούμε να αποτρέψουμε τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, η οποία δεν αποτελεί φιλόξενο περιβάλλον! Όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε στην ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ «ΟΑΣΙΣ»

  • http://oasisrhodes.blogspot.gr

  • #OasisRhodes

(συμμετέχουμε στο Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ