1η Σεπτέμβρη- Αρχή Ινδίκτου – Το παμπάλαιο έθιμο της Αρχιχρονιάς, από το Λύκειο Ελληνίδων Κω!

5
1838

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Ένα ξεχωριστό και παμπάλαιο έθιμο, αυτό της «Αρχιχρονιάς» αναβίωσε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου και σύμφωνα με την ορθοδοξία, αρχή του εκκλησιαστικού έτους .
Το πανάρχαιο έθιμο με τις αρμαθιές των καρπών της αφθονίας της γης ( ρόδι και σταφύλι για την αφθονία, σκόρδο για την βασκανία , πλατανόφυλλα για την δύναμη και τη μακροζωία και κλαδάκια ελιάς για την καρποφορία), γίνεται κάθε χρόνο την 1η του Σεπτέμβρη με την ανατολή του ήλιου, γύρω στις 7:00 π.μ στην παραλία κάτω από το κτήριο του διοικητηρίου, αλλά και σε πολλές άλλες παραλίες του νησιού μας, σηματοδοτώντας την έναρξη της χρονιάς και της νέας γεωργικής χρονιάς .

Το έθιμο επιτάσσει να ρίχνουν στη θάλασσα τους καρπούς της προηγούμενης χρονιάς ,με την ευχή να πάρει μαζί της όλα τα κακά και έπειτα αφήνουν να χτυπήσουν 40 κύματα τους νέους καρπούς που θα βάλουν πάλι στα εικονίσματα.
Για άλλη μια χρονιά, το Λύκειο Ελληνίδων Κω, αναβίωσε ένα από τα ωραιότερα έθιμα και ενέπνευσε τις νεότερες γενιές, να συμμετέχουν στη διάδοση των εθίμων και της παράδοσης μας.

Καλή Αρχιχρονιά!

   

                        

5 ΣΧΟΛΙΑ

    • Τα έθιμα δεν είναι ακριβώς παραμυθάκια.
      Είναι προσπάθεια διατήρησης όσων μάς χαρακτηρίζουν σαν γενιά
      και προσθέτουν στην άγονη και χωρίς ποικιλία
      καθημερινότητά μας.
      Ένα διάλειμμα στις παρωπίδες τών «κι έτσι περνάει μωρέ, άστο» τής ζωής μας.

  1. Που μπορεί να γίνει με κάλεσμα…συμμετοχής για να γίνει πιο γνωστό και να υπάρξει συνέχεια…!!!!

  2. το έθιμο γίνεται, όχι ως αναβίωση αλλά ως συνήθεια-υποχρέωση, και σε χωριά της Κω, με ελάχιστες διαφορές, όπως ακριβώς το έμαθαν από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους κάποιες γυναίκες και το συνεχίζουν ακόμα και σήμερα, όχι στα πλαίσια κάποιου φορέα-συλλόγου. Καλό ειναι να αναδεικνύουμε και αυτές τις περιπτώσεις!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ