Ο πνευματικός κόσμος της χώρας υποδέχθηκε με ικανοποίηση το βιβλίου του Γιάννη Κασιώτη «Παροιμίες της Κεφάλου Κω».
Ο μεγάλος φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου και βιβλίου Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο επίτιμος Αρεοπαγίτης Ελευθέριος Μάλλιος (γνωστός και από την πολύχρονη υπηρεσία του στο Πρωτοδικείο Κω) γράφουν σχετικά:
Ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος με άρθρο του στα ΝΕΑ της Πέμπτης 19/8 με τίτλο «ΛΑΪΚΗ ΣΟΦΙΑ», γράφει:
Ο επίτιμος Αρεοπαγίτης κ. Ελευθέριος Μάλλιος με μήνυμά του μέσω e-mail γράφει:
Λίγα λόγια για βιβλίο του Γιάννη Κασιώτη Συγγραφέα-Δικηγόρου, με τον τίτλο
« ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΩ».
Από τον Ελευθέριο Μάλλιο, Επίτιμο Αρεοπαγίτη.
Οι παροιμίες Της Κεφάλου Κω αποτυπώνουν την πείρα των θυμόσοφων κατοίκων της πάνω σε θέματα καθημερινής ζωής και μάλιστα με έμμετρο τρόπο. Οι παροιμίες, όπως και τα άσματα αποτελούν το απόσταγμα της λαϊκής σοφίας. Αποτελούν ένα μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού, τεράστιο σε όγκο και πλουσιότατο σε αξία. Αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο πείρας, βγαλμένης μέσα από τη ζωή, χρησιμότατης σε κάθε άνθρωπο. Απλοί άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερη ή και με καθόλου γραμματική μόρφωση, αποδίδουν με όμορφο και περιεκτικό τρόπο, ότι σοφό και ωραίο έχει πει ο λαός μας, στο μακρύ διάβα του χρόνου, τα οποία είναι αποθησαυρισμένα στο βιβλίο αυτό.
Δίκαια χαρακτηρίζεται ως ένας σωστός θησαυρός της λαϊκής σοφίας, ως μια δροσερή πηγή σοφίας, ως το απόσταγμα της λαϊκής σοφίας, που η ισχύς και η αξία της είναι διαχρονική και η αλήθεια της παραδεκτή απ’ όλους.
Σίγουρα, οι παροιμίες είναι η λαμπικαρισμένη πείρα των απλών, αλλά φωτισμένων ανθρώπων του λαού, που μέσα σε απλά και λίγα λόγια περικλείουν σοφά διδάγματα, για όλες τις πράξεις και τις σκέψεις του ανθρώπου.
Με επιμονή και υπομονή μέλισσας τρυγήθηκε επί χρόνια το νέκταρ χιλιάδων πνευματικών λουλουδιών, για να συγκεντρωθεί το υλικό αυτό, που φωτίζει το δρόμο της ζωής του ανθρώπου, τον καθοδηγεί, τον φρονηματίζει και διδάσκει μεγάλες αλήθειες για το ορθό, το δίκαιο, το μεγάλο και το αληθινό, που για χάρη τους αξίζει ν’ αγωνίζεται ο άνθρωπος, σύμφωνα, πάντα, με τις ηθικές αρχές του λαού μας. Μελετώντας ο καθένας τις παροιμίες αυτές, αποκτά πλούτο καθοδηγητικών γνώσεων, που θα τον φωτίζουν, θα τον
διαφωτίζουν και θα τον βοηθούν να βλέπει με καθαρότερο μάτι τη ζωή.
Οι σχετικές λαϊκές παροιμίες δεν μπορούσαν να περιληφθούν όλες σ΄ αυτό το βιβλίο, αλλά αποτελούν την αρχή για περισσότερη μελέτη.
Οι παροιμίες σχετίζονται και με τα ρητά αρχαίων ή νεότερων σοφών. Σε πολλές περιπτώσεις το νόημά τους ταυτίζεται με την έννοια του δικαίου και συντελούν στην αναμόρφωση της Ελληνικής κοινωνίας, όπως την οραματίζεται και ο συγγραφέας.
Αξίζει τον κόπο να διαβάσει ο αναγνώστης το βιβλίο αυτό. Κάθε δε Κώος και Δωδεκανήσιος να το έχει στη βιβλιοθήκη του, και να είναι έτσι θεματοφύλακας των παραδόσεων του Τόπου του.
Έτσι, ο καθένας θα καταφέρει να είναι σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό του, αλλά και θα έχει κάνει ένα σπουδαίο βήμα, να διαφυλάξει και να διαδώσει τις παροιμίες της Κεφάλου Κω, όπως, με άρτιο τρόπο έπραξε ο Συγγραφέας, ο οποίος αποθησαύρισε, κατέγραψε και ερμήνευσε το σημαντικό αυτό κομμάτι του πολιτισμού μας.