«Η ψυχή εν τάφω» – Συνάντηση με το συγγραφέα κ. Γιάννη Κασιώτη

0
740

Σήμερα το πρωί επισκέφτηκε το σχολείο μας (1ο Ιπποκράτειο Γυμνάσιο Κω) ο Κώος δικηγόρος και συγγραφέας κ.Γιάννης Κασιώτης. Ο κ.Κασιώτης έχει γράψει το βιβλίο «Η ψυχή εν τάφω» , το οποίο αποφασίσαμε οι συνάδελφοι που διδάσκουμε στην Α’ Λυκείου- ο κ.Παπασωτήρης, η κ.Κρύου και η γράφουσα- να  μελετήσουν οι μαθητές μας το Α Τετράμηνο στα πλαίσια του μαθήματος της Λογοτεχνίας που αφορά την ενότητα «Τα φύλα στη Λογοτεχνία». Η απόφασή μας είχε την έγκριση της συμβούλου μας κ.Καλαούζη και την ευχαριστούμε γι αυτό.

 

Το βιβλίο αποτελεί ένα αφήγημα που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που συνέβη στο χωριό Κέφαλος της Κω. Ο Δημητρός παντρεύεται την Νίνα, κάνουν τρία παιδιά και εκείνος λόγω της κακής οικονομικής τους κατάστασης μεταναστεύει στην Αμερική για να κάνει την τύχη του. Η γυναίκα του διαφωνεί με αυτή την απόφασή του, αλλά ο λόγος της δε μετρά. Τα πρώτα χρόνια της ξενιτιάς του ο Δημητρός στέλνει χρήματα στην οικογένεια και μάλιστα άρχισε να υλοποιεί το όνειρό του – να χτίσει έναν μύλο στο χωριό. Όμως με το οικονομικό Κραχ του 1929 η οικονομική κρίση χτυπά τον ίδιο και κατ’ επέκταση την οικογένεια του. Έτσι η Νίνα στρέφεται στις αγροτικές δουλειές για να ζήσει την οικογένειά της.

Μια μέρα που είναι στα κτήματα της, της επιτίθεται ο Τούφεκος, ένας αγριάνθρωπος, νταής του χωριού που φημιζόταν για την αγριότητά του και τη βιάζει. Έκτοτε αρχίζει η τραγωδία της γυναίκας, αφού ο Τούφεκος την επισκέπτεται και στο σπίτι της για να ικανοποιήσει το ερωτικό του ένστικτο , ενώ η ίδια παλεύει να μη μαθευτεί στο χωριό και της κρεμάσουνε κουδούνια. Αυτό φυσικά δεν κρατιέται μυστικό για πολύ. Όταν αυτό διαδίδεται, όλο το χωριό στρέφεται εναντίον της: πετροβολάει το σπίτι της, ασχημονεί, την απομονώνει, σκαρώνει ασεβή στιχουργήματα εις βάρος της. Ένας καλοθελητής ενημερώνει τον άντρα της στην Αμερική και εκείνος θα έρθει να πάρει τα παιδιά και να την εγκαταλείψει οριστικά. Η Νίνα θα μείνει μόνη της και θα εγκαταλειφθεί στα χέρια του Τούφεκου, Θα μείνει έγκυος στο παιδί του, παρόλο που εκείνος έχει ήδη οικογένεια και παιδιά, θα το γεννήσει, εκείνο θα πεθάνει και στη συνέχεια θα πεθάνει και εκείνη. Ένα παιχνίδι της μοίρας πολλά χρόνια μετά θα οδηγήσει το συγγραφέα του βιβλίου στην αναζήτηση της οικογένειας στην Αμερική και έπειτα στην καταγραφή της ιστορίας. Το βιβλίο θίγει πολλά θέματα πέρα από το βιασμό. Φτώχεια, μετανάστευση, κλειστή κοινωνία με αυστηρό εθιμικό δίκαιο, κουτσομπολιό, το θέμα της κοινωνικής κριτικής κ.α.

 

Οι μαθητές συναντήθηκαν σήμερα με το συγγραφέα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Λυκείου χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Πρώτα το Α1 και Α2 και μετά το Α3 και Α4 – για τους γνωστούς λόγους υγειονομικής προστασίας. Έθεσαν πολλά ερωτήματα στο συγγραφέα: για ποιο λόγο έγραψε το βιβλίο και ποιο μήνυμα ήθελε να περάσει με την έκδοσή του, ερωτήματα σχετικά με τους ήρωες και το ήθος τους, τον τρόπο που αντιμετώπισε τους βασικούς πρωταγωνιστές και πολλά άλλα. Ο κ.Κασιώτης απάντησε σε όλους και έλυσε τις απορίες τους – απορίες που αφορούσαν τα κίνητρα των ηρώων , τις κοινωνικές  και οικονομικές συνθήκες της εποχής, τον τρόπο συγγραφής του βιβλίου κ.α.

Από τη συνάντηση όμως αυτή θα κρατήσουμε όλοι το μήνυμα του βιβλίου που δεν είναι άλλο από το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλοι οι άνθρωποι είναι ισότιμοι- ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος/ όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Η ζωή είναι δώρο Θεού, δώρο της φύσης και οφείλει και πρέπει ο καθένας να τη χαίρεται. Οι παλιότερες κοινωνίες είχαν θετικά στοιχεία αλλά είχαν και πολλά αρνητικά, πολλές τοξίνες, όπως μας είπε ο κ.Κασιώτης. Αυτά οφείλουμε να τα απορρίψουμε και να τα αλλάξουμε. Οι ήρωες του βιβλίου έδρασαν σε εκείνη την κοινωνία υποταγμένοι στην ηθική της κλειστής κοινωνίας και αυτό αποτυπώνεται στις πράξεις και τη συμπεριφορά τους.

 

Ο κ.Κασιώτης στο τέλος της συνάντησης υπέγραψε τα βιβλία των μαθητών και άκουσε και άλλες απορίες και ερωτήματα. Τον ευχαριστούμε όλοι οι συνάδελφοι !

Αναρτήθηκε από οι μαθητές του Γ3 και Γ4

Πηγή: http://anamesastoustoixous.blogspot.com/2022/03/blog-post_30.html

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ