Το Υπουργείο Εργασίας ζητά την άμεση εξέταση των καταγγελιών του Δρ Στέφανου Δράκου πολιτευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ

0
542

ΘΕΜΑ: Το Υπουργείο Εργασίας ζητά την άμεση εξέταση των καταγγελιών του Δρ Στέφανου Δράκου, πολιτευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ., για το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Την άμεση εξέταση της επιστολής – παρέμβασης του Δρ Στέφανου Δράκου, πολιτευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ., ζητά το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Η επιστολή που δόθηκε εντολή να εξεταστεί άμεσα, αφορά σε καταγγελίες περί άρνησης καταβολής εφάπαξ σε ξενοδοχοϋπαλλήλους που έχουν υποβάλλει αίτημα προγενέστερα της 12η Μαΐου 2016.

Με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης, Διεύθυνση Πρόσθετης Ασφάλισης, Τμήμα Εφάπαξ Παροχών, που φέρει ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2017 και αριθμό πρωτοκόλλου Φ. 30113.4815/Δ15.78, ζητείται από το ΕΤΕΑΕΠ Β’ Διεύθυνση Εφάπαξ Παροχών (τέως ΤΑΠΙΤ), η εξέταση των καταγγελιών του Δρ Στέφανου Δράκου.

Συγκεκριμένα, διαβιβάζεται η σχετική επιστολή που αφορά στη μη καταβολή της εφάπαξ παροχής λόγω εικοσαετίας σε ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΞΥ του ΤΑΠΙΤ, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτημα πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (13/05/2016) και ζητείται η άμεση εξέταση των διαλαμβανόμενων σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Φεβρουαρίου 2017, ο πολιτευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Δρ Στέφανος Δράκος, απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, την οποία κοινοποίησε στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Μ.Μ.Ε. της Δωδεκανήσου.

Στην επιστολή, περιγράφονταν, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

«Κατόπιν σειράς καταγγελιών που περιήλθαν σε γνώση μας, φέρεται να έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό και ακατανόητο πρόβλημα σε ότι αφορά στην καταβολή του εφάπαξ εικοσαετίας υπαλλήλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Συγκεκριμένα, παρότι γίνονται δεκτές αιτήσεις μέχρι και την 12η Μαΐου 2016, σε αρκετές περιπτώσεις αιτήματα που υποβλήθηκαν προγενέστερα, όπως τα έτη 2013, 2014, 2015, καθυστέρησαν να εξεταστούν με υπαιτιότητα του Ταμείου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιέρχονται σε δυσχερή θέση οι υπάλληλοι των εδώ Υπηρεσιών, αλλά και οι αιτούντες να ενημερώνονται πως εξαιτίας λαθών ή ελλείψεων στα δικαιολογητικά τους, έχουν απολέσει το δικαίωμα παραλαβής της εφάπαξ παροχής. Οι δικαιούχοι για παράδειγμα, καταθέτουν αίτημα επανεξέτασης ή αίτηση θεραπείας, με αρνητικά αποτελέσματα, λόγω του χρονικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί, εάν και στην προκείμενη περίπτωση δεν ευσταθεί.

Με δεδομένη την ένταξη του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) από 1η Ιανουαρίου 2017, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και τις διαβεβαιώσεις πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας, για προσφορά σύγχρονων και ποιοτικών Υπηρεσιών, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα με δίκαιους κανόνες, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε άμεσα για την εξακρίβωση – επιβεβαίωση των καταγγελιών και όπως προχωρήσετε στην αποκατάσταση των ανεξήγητων και αναίτιων αδικιών που φέρονται να συντελούνται βάσει των υποστηριζόμενων».

Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος, Δωδεκάνησα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589 – 6943073256

Email: stefanos.drakos@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://sdrakos.netFB: Στέφανος Δράκος

Νίσυρος, 28 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ ΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΝΔ ΔΡ ΣΤ. ΔΡΑΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΝΙΣΥΡΟΥ

Στερείται εξουσίας για επανεξέταση της απόφασης αύξησης των δημοτικών τελών Νισύρου ο Γ.Γ. της ΑΔΑ – Γνωστοποιεί τη δυνατότητα προσφυγής ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152

Τη δυνατότητα να προσφύγει ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου, ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152, επαναγνωστοποιεί στον Δρ Στέφανο Δράκο, πολιτευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ, ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) Δρ Νίκος Θεοδωρίδης, με αφορμή σχετική επιστολή του πρώτου.

Ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα, επισημαίνει την αδυναμία επανεξέτασης της υπόθεσης που αφορά στην υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών του Δήμου Νισύρου, σημειώνοντας πως «στερείται πλέον εξουσίας να επανέλθει επί της υποθέσεως και να επανεξετάσει την προσφυγή». Παράλληλα, επαναγνωστοποιεί πως ο ενδιαφερόμενος  μπορεί να προσφύγει ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152 με έδρα τη Ρόδο, έχοντας προθεσμία έως τις 10 Μαρτίου 2017.

Ο Δρ Νίκος Θεοδωρίδης, με έγγραφό του προς τον Δρ Στέφανο Δράκο, που φέρει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2017 και αριθμό πρωτοκόλλου 11085, σημειώνει πως «ο ελεγκτής νομιμότητας αποφαίνεται επί της προσφυγής μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την υποβολή της. Αν παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία χωρίς να εκδοθεί απόφαση, θεωρείται πως η προσφυγή έχει σιωπηρώς απορριφθεί. (…) ο Γενικός Γραμματέας στερείται πλέον εξουσίας να επανέλθει επί της υποθέσεως και να επανεξετάσει την προσφυγή, εφόσον έχει εξαντληθεί η κατά χρόνο αποκλειστική αρμοδιότητα του, των δύο (2) μηνών».

Αφορμή της ανωτέρας απαντητικής επιστολής, αποτέλεσε έγγραφο που απέστειλε ο Δρ Στέφανος Δράκος, πολιτευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ στις 20 Φεβρουαρίου 2017, στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με θέμα «Ανάγκη άμεσης εξέτασης επί της ουσίας των στρεβλώσεων που προκύπτουν από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου & την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου».

Στην επιστολή αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

«Με λύπη μου έλαβα γνώση επίσημης απάντησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) προς τον επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου, στην οποία περιγράφεται χρονική αδυναμία εξέτασης ένστασης που αφορά σε υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών.

Εάν και αντιλαμβάνομαι πως η απάντησή σας προβλέπεται από τις σχετικές τυπικές διαδικασίες, εντούτοις θα σας ζητούσα προς αποφυγή λαθεμένων πιθανώς συνειρμών – όπως για παράδειγμα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νίσυρο και της ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη – να προχωρήσετε άμεσα στην εξέταση της ένστασης επί της ουσίας.

Συγκεκριμένα, όπως ήδη γνωρίζετε, με την από 30 Νοεμβρίου 2016 ένσταση του επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου προς εσάς, εκτελούντα χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, προσβάλλεται η με αριθμό 117/14.11.2016 (ΑΔΑ ΩΝ5ΦΩΚΜ-7Ω7/23.11.2016) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου κατά της αύξησης των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Η απόφαση προβλέπει υπέρογκες αυξήσεις σε στεγασμένους χώρους.

Ειδικότερα, για στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή εγκατάσταση φιλανθρωπικών ή νοσηλευτικών ιδρυμάτων του δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, από το 1ο τ. μ., αυξάνεται από ένα (1) ευρώ σε (1,80). Πρόκειται δηλαδή για αύξηση 80%. Για στεγασμένους χώρους ανεξαρτήτως δραστηριότητας από το 1ο τ.μ. αυξάνεται από (1) ευρώ σε (3,10). Αυξάνεται δηλαδή κατά 210%.

Πέραν του εξωφρενικού ποσοστού των αυξήσεων, αλλά και της λαθεμένης οικονομικής συγκυρίας που αυτές αποφασίστηκαν, στην ένσταση που έχετε στα χέρια σας περιγράφονται τεκμηριωμένα όλα όσα πρέπει να εξεταστούν προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου. Προς επίρρωσιν, σας αναφέρω ως παράδειγμα ότι στο νησί της Τήλου το τέλος για την πρώτη περίπτωση διαμορφώνεται στο 1,25 ευρώ ανά τ.μ. και στη δεύτερη στο 2.52 ευρώ ανά τ.μ.

Κατανοούμε πλήρως τις ανάγκες του Δήμου Νισύρου για αύξηση των εσόδων του, όπως επίσης και για την κάλυψη του νέου μισθολογικού κόστους που προκύπτει, βάσει και των επισημάνσεων του αξιότιμου Δημάρχου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει οι δημότες … να πληρώνουν το μάρμαρο (!)».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ