Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει «μηδενικό ισοζύγιο» στις διαπραγματεύσεις για να μη φανεί η πλήρης υποχώρηση – Ο πρωθυπουργός ζητά και νέο δάνειο για κοινωνικές παροχές
Και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο κ. Τσίπρας διεκδικεί τη λεγόμενη διαχειρίσιμη ήττα.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δίνει αφορολόγητο και συντάξεις και παίρνει ελαφρύνσεις σε εργασιακά, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Διεκδικεί δηλαδή «μηδενικό ισοζύγιο» για να μπορέσει να περάσει στο λαό και στους βουλευτές της τα νέα σκληρά μέτρα.
Ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η προσδοκία είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα επιτευχθεί κάποια πολιτική συμφωνία που θα ανοίξει την πόρτα της τελικής ευθείας, όλα δείχνουν πως στο Μαξίμου είναι προετοιμασμένοι για το εύρος του συμβιβασμού.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr το επιτελείο του πρωθυπουργού σε αλλεπάλληλες συσκέψεις όλων των αρμοδίων έχει καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμβιβασμού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και μεταξύ Τσίπρα και Μοσκοβισί στη συνάντησή τους την Τετάρτη, παρά τη σχετική διάψευση.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά, ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί περιέχει το λεγόμενο «μηδενικό ισοζύγιο». Δηλαδή τα όσα θα δοθούν στους δανειστές θα ισοσκελίζονται απ’ τα όσα θα κερδηθούν.
Γι’ αυτό πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη κάνουν τις τελευταίες μέρες συνεχώς λόγο για «ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση».
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (και το τονίζουμε αυτό, διότι η ρευστότητα του κλίματος αλλάζει ορισμένα στοιχεία από μέρα σε μέρα) τα σημεία στα οποία ή έχει επιτευχθεί σύγκληση ή υπάρχει ακόμα διαπραγμάτευση αλλά σε ευνοϊκό κλίμα είναι τα εξής:
1. Όλα δείχνουν, πως στο αφορολόγητο θα υπάρξει συμβιβασμός. Δηλαδή η κυβέρνηση θα δεχτεί τη μείωσή του. Και αυτό είναι ένα σημείο το οποίο αναμένεται να νομοθετηθεί από τώρα. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το να ισχύσει η μείωση απ’ το 2018.
2. Θα γίνει επίσης αποδεκτή η σταδιακή κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωσή τους, εφόσον δεν επιτευχθούν τα πλεονάσματα μετά το 2018. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή η κατάργηση θα γίνει κλιμακωτά, απ’ το 2020 μέχρι το 2025.
3. Οι δανειστές, σε αντιστάθμισμα, θα δεχτούν ότι εφόσον οι στόχοι για τα πλεονάσματα επιτευχθούν, η υπεραπόδοση θα δίνεται για κοινωνικές παροχές.
4. Επίσης και με την προϋπόθεση υπέρβασης των πλεονασμάτων μετά το 2018 θα μπορεί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ (για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα), ο ΦΠΑ (γίνεται συζήτηση για μια μονάδα) και να γίνει μείωση και των φορολογικών συντελεστών.
5. Η κυβέρνηση διεκδικεί μέχρι την τελευταία στιγμή κέρδη στα εργασιακά. Δηλαδή να μην αυξηθεί το όριο για τις ομαδικές απολύσεις και να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
6. Γίνεται επίσης διαπραγμάτευση για ένα δάνειο (ίσως ύψους 2.5 δις ευρώ) απ’ την Παγκόσμια Τράπεζα, το οποίο θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές πολιτικές και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος.
7. Θα δοθεί ακόμα οδικός χάρτης για μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.
8. Γίνεται ακόμα διαπραγμάτευση για το πόσο θα πρέπει να είναι το ποσοστό απόκλισης απ’ τα πλεονάσματα προκειμένου να ενεργοποιούνται τα σκληρά μέτρα ή –αντίθετα- ο «δότης», δηλαδή να ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις. Το ποσοστό που συζητείται είναι το 0.5%.