Συνέντευξη – Δ. Γάκης βουλευτής Δωδεκανήσου «2017 έτος Δωδεκανήσου. Η μεγάλη πρόκληση για όλους μας»

0
501

Η έξοδος από την κρίση , η ανόρθωση της οικονομίας  και η νησιωτική ανάπτυξη αποτελεί το τρίπτυχος της κυβερνητικής πολιτικής για το 2017, όπως τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης. Με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Δωδεκανήσου» εκφράζει την αισιοδοξία του ότι, το 2017 θα είναι καλύτερη χρονιά για την χώρα μας, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις όπως επεσήμανε  που σημειώνονται στην γειτονιά μας.

Επίσης ο κ. Γάκης υπεραμύνθηκε την απόφαση της κυβέρνησης αλλά και την υπερψήφιση της τροπολογία, με την οποία εξαιρέθηκαν η Ρόδος και η Κάρπαθος , από την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. «Με την επιλογή μας δώσαμε το φιλί της ζωής στο θεσμό και αυτό μας δίνει τον χρόνο και την δυνατότητα μέσα στο 2017 να παλέψουμε την επέκτασής του στη Ρόδο και στην Κάρπαθο. Η επαναφορά μειωμένων συντελεστών στη Ρόδο και στην Κάρπαθο θα θεωρούνταν μονομερής ενέργεια και θα τίναζε στον αέρα την συμφωνία με απρόβλεπτες συνέπειες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γάκης.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε όμως και στην πρωτοβουλία του να ανακηρυχτεί το 2017 από τη Βουλή ως «έτους Δωδεκανήσου» ,λέγοντας ότι, αποτελεί μια πρόκληση για τους κατοίκους των νησιών της αλλά και για όλους του φορείς για  να ακουστούν τα προβλήματα και οι δράσεις τους μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ.Γάκη είναι η ακόλουθη :

 

Αποτέλεσμα εικόνας για δημητρησ γακης

 

 

 

 

1) Πώς διαγράφετε το 2017 για τους έλληνες πολίτες αλλά και για το μέλλον της χώρας μας μετά την αλλαγή της προεδρίας στις ΗΠΑ και την διενέργεια εκλογών σε Γερμανία και Γαλλία;

Το 2017 θα είναι μια απρόβλεπτες χρονιά. Στη γειτονιά μας βρίσκονται σε εξέλιξη τεράστιες γεωπολιτικές μεταβολές. Αυτές προφανώς και θα επηρεαστούν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ , θα συνεχίζει σθεναρά και με συνέπεια τη μεγάλη προσπάθεια για την οικονομική ισχυροποίηση της Χώρας, για έξοδο από την «επιτροπεία», με πολιτικές που θα στοχεύουν ταυτόχρονα στην κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή.

Το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε, είναι αν η Κυβέρνηση της Αριστεράς καταφέρει να υπερβεί το αποτυχημένο μοντέλο της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Αρκετοί είναι αυτοί που προσβλέπουν σε μια οπισθοδρόμηση της αλληλέγγυας Ευρώπης και της αποτυχίας των οικονομικών  αλλαγών στη χώρα μας αλλά να’ στε σίγουροι – θα απογοητευθούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο δικός μας δρόμος, η δική μας επιλογή για την εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που δεν θα βάζει ως προτεραιότητα την κάλυψη των ελλειμμάτων  αλλά την τόνωση της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και γενικότερα την προστασία της κοινωνίας, είναι συνεπής και επίμονη.

Είμαι αισιόδοξος, ότι το 2017 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τη χώρα.

 2) Σήμερα ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχιας, της ανασφάλειας, του ΕΝΦΙΑ, των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και του «κόφτη» στις συντάξεις. Πότε εκτιμάτε ότι, όλα αυτά  τα βάρη θα αποτελούν παρελθόν και αν γίνονται βήματα και ποια από την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση;

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στη Νίσυρο και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό πρόσφατα, το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε λήγει τον Αύγουστο του 2018. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που είναι εφικτό να γίνει στις επόμενες εβδομάδες, και την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ένα κοινωνικά δικαιότερο αναπτυξιακό μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουμε σε νέες θεσμικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συμβάλλουμε τόσο στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας, όσο και στη δικαιότερη κατανομή των βαρών προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Είμαστε αποφασισμένοι να εξορθολογήσουμε το Κράτος και θα το πετύχουμε. Ούτε ένα ευρώ δεν θα πηγαίνει χαμένο.

 

3) Το ζητούμενο για την έξοδο από την οικονομική κρίση είναι οι επενδύσεις. Όμως η υπερφορολόγηση και τα capital  control διώχνουν  τους επενδυτές από την χώρα μας. Πιστεύετε ,πως τον χρόνο που διανύουμε μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη στην χώρα μας;

Ο προγραμματισμός μας για το 2017, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις του α’ τριμήνου. Προβλέπουμε, θεωρώ βάσιμα, ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το Κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Έτσι, οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας για το 2017 και 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα. Θα κλείσει ο «φαύλος» κύκλος της ύφεσης και της λιτότητας.

Παράλληλα, εργαζόμαστε και προχωρούμε αποφασιστικά στο στόχο μας για ενίσχυση της εθνικής/περιφερειακής παραγωγικής βάσης που θα ενσωματώνει περισσότερη γνώση και καινοτομία – για να παράγουμε προϊόντα που περιέχουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών. Το σχέδιο μας, προβλέπει την εφαρμογή μιας πολιτικής εξωστρέφειας που δεν θα στηρίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας, αλλά σε καλά αμειβόμενους εργαζόμενους και υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Για να μείνουν οι νέοι – το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας – στον τόπο τους. Η πρόταση αφορά σε όλους τους παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας. Είναι ουσιαστική εθνική πολιτική – είναι θέση ευθύνης για το μέλλον των παιδιών μας.

4) Εκτιμάτε ότι, η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα κλείσει το συντομότερο δυνατό ή θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε ένα τέταρτο μνημόνιο;

Η αξιολόγηση είναι εφικτό – εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση – να κλείσει σε ελάχιστο χρόνο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει να εκπληρώσουν οι δύο πλευρές (Ελλάδα και Θεσμοί), όπως ξεκάθαρα δήλωσε αρμοδίως η Ελληνική κυβέρνηση.

5) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την τετραετία ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές; Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων;

Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με το ρεαλισμό που επιδεικνύει στα θέματα της οικονομίας, με στοχευμένα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, συνεχίζει μια μεγάλη πρωτοβουλία επαφής με τον κόσμο, ώστε να ακούσει τα καθημερινά του προβλήματα και να δώσει λύσεις εκεί που μπορεί. Αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση με την ελληνική κοινωνία, δεν είναι ούτε προεκλογική κίνηση, ούτε γίνεται με επικοινωνιακό κριτήριο. Είναι στο DNA της Αριστεράς η άμεση επαφή με τους πολίτες, με την κοινωνία, είναι η ουσία της πολιτικής μας. Όσον αφορά τα σενάρια και τις δημοσκοπήσεις, δεν είμαστε αποκομμένοι από μια μορφή της πραγματικότητας, προκρίνουμε όμως την καθημερινή μας επαφή με τον πολίτη και τα δικά του «ζωντανά» αφηγήματα, συνεχίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την έξοδο από την κρίση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, την οποία με συνέπεια υπηρετούμε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε μέχρι και τη λήξη της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας.

6) Η κυβέρνηση βρέθηκε στο στόχαστρο αρνητικών επικρίσεων για την απόφαση της να εξαιρέσει τη Ρόδο και την Κάρπαθο από την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Για πιο λόγο η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση και πως απαντάτε στις επιθέσεις που δεχτήκατε οι κυβερνητικοί βουλευτές, μετά την ψήφιση της τροπολογίας;

Έμαθα να μιλάω και να μη κρύβομαι. Να λέω την άποψη μου και να υπερασπίζομαι την αλήθεια μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.  Με κάθε κόστος.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε    προβλέπει  την ΑΝΑΣΤΟΛΗ της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για όσα νησιά της Δωδεκανήσου  εξακολουθεί να ισχύουν,  και προβλέπονταν να καταργηθούν από 1-1-2017. Η Ρόδος και η Κάρπαθος δυστυχώς είχαν χάσει τους μειωμένους συντελεστές, είχαν καταργηθεί  από 1-1-2016 και από 1-6-2016. Η κατάργηση τους ήταν προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης. Άρα δεν υπάρχει καμία εξαίρεση νησιού στα Δωδεκάνησα που ενώ έχει μειωμένους συντελεστές τους χάνει από 1-12017.

Αν δεν ψηφίζαμε την τροπολογία τότε θα καταργούνταν οριστικά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Η επαναφορά μειωμένων συντελεστών στη Ρόδο και στην Κάρπαθο θα θεωρούνταν μονομερής ενέργεια και θα τίναζε στον αέρα την συμφωνία με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Σόιμπλε μας παραμένει στη γωνία. Γι’ αυτό και η τροπολογία ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία από ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές ΟΛΩΝ των κομμάτων.

Με την επιλογή μας δώσαμε το φιλί της ζωής στο θεσμό και αυτό μας δίνει τον χρόνο και την δυνατότητα μέσα στο 2017 να παλέψουμε την επέκτασης του στη Ρόδο και στην Κάρπαθο. Το θέμα είναι κεφαλαιώδους σημασίας και δεν δικαιολογεί υποκριτικές πολιτικές σκοπιμότητες αντίθετα απαιτεί συλλογική συσπείρωση όλων των τοπικών δυνάμεων.

7) Οι νησιωτικές πολιτικές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την Νίσυρο πότε θα ξεκινήσουν, να εφαρμόζονται και τι θα αλλάζει στην ζωή των νησιωτών ;

Το νησιωτικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο, αποτελεί την αφετηρία θετικών εξελίξεων για τη νησιωτική Ελλάδα. Το έδειξε η άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών. Το επιβεβαιώνει καθημερινά η ανταπόκριση του κόσμου και των φορέων που συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της νησιωτικής Χώρας. Έχουμε αποδείξει, ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, προσπαθούμε και εφαρμόζουμε σε κάθε νομοθετική μας πράξη και μεταρρύθμιση μέτρα νησιωτικής πολιτικής. Η «Νησιωτικότητα», δεν αφορά μόνο στο «νησιωτικό ΦΠΑ», αλλά σε κάθε μέτρο προς όφελος των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών, είτε πρόκειται για την υδροδότηση των νησιών, για τον αγροτικό γιατρό, το δάσκαλο που ήρθε έγκαιρα στη θέση του, την παροχή ειδικών κινήτρων στα νησιά που έχουν στόχο τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών, είτε το σωστά επιλεγμένο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο που καλύπτει τις ανάγκες ενός μικρού νησιού. Είτε, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, η διασφάλιση πρόσβασης στους νησιώτες σε υπηρεσίες που παρέχει το Κράτος. Όπως τόνισα στην πρόσφατη συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το διορισμό του Διοικητή του ΕΦΚΑ, ο κάτοικος και του πιο απομακρυσμένου νησιού θα πρέπει να έχει γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες της κοινωνικής ασφάλισης, σε κάθε δομή και υπηρεσία του Κράτους που του χρειάζεται. Αυτό σημαίνει για εμένα εφαρμογή της «Νησιωτικότητας», γι’ αυτή – την ουσιαστική της έκφραση, αγωνίζομαι. Η νησιωτική πολιτική δεν αποτελεί ένα στατικό πακέτο, μία δέσμη μέτρων ενίσχυσης της νησιωτικής Ελλάδας. Αποτελεί μια δυναμική σχέση μεταξύ του Κράτους και των νησιωτικών κοινωνιών που στόχο έχει μια αναπτυξιακή προοπτική για τους νησιώτες και τα νησιά μας.

8) Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα και ένα από αυτά είναι το κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ. Υπάρχει βούληση για την μεταστέγαση τους και την αξιοποίηση του ιδιόκτητου ακινήτου στην πλατεία Φώκιαλη;

Γνωρίζετε ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ενοποιήθηκαν σε ένα στον ΕΦΚΑ. Η περιουσία του ΙΚΑ μεταβιβάστηκε στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος θα πρέπει να επικαιροποιήσει την απόφαση του ΙΚΑ και να υλοποιήσει την μελέτης στατικής ενίσχυσης του κτηρίου της πλατείας Λαμπριανού, πρώην Φώκιαλη, και να μεταφέρει εκεί όλες τις υπηρεσίες, πλην των υγειονομικών. Εδώ βρίσκεται η δική μας ευθύνη. Να πιέσουμε να συντομευθεί ο χρόνος για το οριστικό κλείσιμο αυτής της μαύρης τρύπας που απορροφάει τεράστιους ασφαλιστικούς οικονομικούς πόρους.

 

9.  Πρόσφατα, με πρωτοβουλία σας ζητήσατε να ανακηρυχθεί από τη Βουλή το 2017 – Έτος Δωδεκανήσου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση αυτού του έργου;

Η ανακήρυξη από τη Βουλή των Ελλήνων του 2017 ως «έτους Δωδεκανήσου» θα αποτελέσει ένα γεγονός εξέχουσας σημασίας για τη Δωδεκάνησο. Μας δίνεται μια ξεχωριστή ευκαιρία να αναδείξουμε και να φωτίσουμε τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον Εθνικό κορμό, να προβάλλουμε την εθνική σημασία, το ρόλο και τη μελλοντική προοπτική της Δωδεκανήσου, με καινούργιες ιδέες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στην πολιτική, τον πολιτισμό και την αναπτυξιακή διαδικασία. Για να πετύχουμε τα παραπάνω, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι περιφερειακές και τοπικές Αρχές σε κάθε νησί, να συντονιστούμε κατάλληλα στο σχεδιασμό των δράσεων ώστε να προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή ουσιαστικά και με τη σοβαρότητα που αξίζει στην ιστορία και τους αγώνες των Δωδεκανήσιων. Προσωπικά, για μένα, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα που στόχο έχει να δώσει ένα βήμα για να ακουστούν πιο δυναμικά οι ακρίτες συμπολίτες μας, οι δράσεις του «Έτους Δωδεκανήσου» να συνδέσουν τη νησιωτική κοινωνία με τη Βουλή, να αποτελέσει εν τέλει η πρωτοβουλία αυτή ένα ορόσημο για την υποστήριξη της

ΠΗΓΗ12vima.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ