««Πέφτει» ο Τσίπρας – Πάμε σε πρόωρες εκλογές»

4
1646

Πιεσμένο περισσότερο από ποτέ χαρακτηρίζει η Wall Street Journal τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές – ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν το πλάνο του – είναι, πλέον, το πιο πιθανό σενάριο.

Στο άρθρο της WSJ, με τίτλο «Η νέα χρονιά του ζην επικινδύνως για την Ελλάδα», επισημαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι στριμωγμένος ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, την Τουρκία και την προσφυγική κρίση, τις λάθος υποσχέσεις και την καταρρέουσα δημοτικότητά του – στο σημείο της πολιτικής εξόντωσης».

Τονίζεται ότι «υπήρχαν ωστόσο ανησυχητικά σημάδια ότι όλα δεν θα κυλήσουν ομαλά» και γίνεται αναφορά στα εμπόδια που έβαζαν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, την ίδια ώρα που, παρά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν με αργό ρυθμό και αιχμή των διαφωνιών τα εργασιακά.

Η 5η Δεκεμβρίου ήρθε και έφυγε χωρίς συμφωνία (staff-level agreement), γράφει ο αρθρογράφος της WSJ, αλλά υπήρξε μια δέσμευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ως «”καρότο” για το βαρύ πακέτο για περαιτέρω μέτρα λιτότητας».

Ακολούθησε στις 8 Δεκεμβρίου η εξαγγελία Τσίπρα για τη «μισή 13η σύνταξη» η οποία, κατά το δημοσίευμα, «εκτροχίασε τη στρατηγική που υποτίθεται ότι ακολουθούσε». Το επόμενο βήμα ήταν το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος «το οποίο οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει μια τακτική που θυμίζει δυσοίωνα τις ταραγμένες ημέρες του 2015 – με διαφορετικές εκφράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό», όπως γράφει η WSJ, παραθέτοντας από τη μια τις περιοδείες του Έλληνα πρωθυπουργού, στις οποίες σημειώνει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ξοδεύει όπου θέλει το πλεόνασμα και από την άλλη τη συγγνώμη που ζητήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η προσδοκία είναι τώρα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα πάρει μήνες να ολοκληρωθεί, καθυστερώντας κάθε απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και φέρνοντας σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει η WSJ.

«Είχε ο Αλέξης Τσίπρας στρατηγικό σχέδιο όταν ανακοίνωσε τον χριστουγεννιάτικο μποναμά; Έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή προώρων εκλογών, προκειμένου να σώσει ό,τι μπορεί και να επανέλθει δριμύτερος σε μερικά χρόνια; Το πρόσφατο δημοψήφισμα αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όταν όλοι τον πιέζουν, αναζητά να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλά τώρα είναι πιο πιεσμένος από ποτέ. Ακόμα και αν αυτό δεν ήταν το πλάνο του, οι πρόωρες εκλογές είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα», καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗnewsbomb.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ψεύτης και ο λαϊκιστής ακόμα για λίγο θα χαίρεται, γρήγορα θα τους ψέλνουν οι αγανακτισμένοι μακαρία η οδός...

    Βάφτισε το ψάρι κρέας, το ΌΧΙ το έκανε ΝΑΙ και τόσα ψέματα σε δεκατέσσερις μήνες μόνο ένας καραγκιόζης θα μπορούσε να πει… 13η σύνταξη το φιλοδώρημα, μισό γιαούρτι την ημέρα μόνο προσωρινά.

  2. Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ.
    ΟΣΟ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΡΕΜΑΛΙΑ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ….ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…….
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ….
    ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ.

  3. ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ; 1

    Όλα δείχνουν πως σύντομα ο mister Tsipras –που σ’ έναν μήνα συμπληρώνει δύο χρόνια κατοχικός πρωθυπουργός- θα κάνει… ηρωική έξοδο, με προκήρυξη προώρων εκλογών, αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς υπάρχουν πολλοί που τον πιέζουν για το αντίθετο. Και προπάντων, δεν ξέρουμε τι γνώμη έχουν για τις πρόωρες εκλογές οι πραγματικοί αφέντες αυτού του τόπου!
    Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος, που φέρνει τις εκλογές πιο κοντά – κοινή συναινέσει Tsipra και διεθνών τοκογλύφων. Και δεν είναι άλλος από τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής!
    Το λοιπόν, σύμφωνα με κρυφές και φανερές μετρήσεις, αυτή τη στιγμή τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ξεπερνούν το 10%, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων ψηφοφόρων, με το σύστημα να φοβάται ότι μεγάλο μέρος τους θα καταλήξει στην Χρυσή Αυγή. Η νουδούλα κρατάει τα ποσοστά της και φυσιολογικά θα τα αυξήσει με τον αέρα του πρώτου κόμματος, σε περίπτωση εκλογών. Όχι όμως εντυπωσιακά, διότι δεν έχει δημιουργηθεί – κι ούτε πρόκειται να δημιουργηθεί- ρεύμα υπέρ της.

  4. ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ; 2

    Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει αρκετά (κάτω από 20%), αλλά ακόμα δεν έχει καταρρεύσει, α λα ΠΑΣΟΚ. Αν κάνει τώρα εκλογές, με… αντιμνημονιακά συνθήματα, πιστεύεται ότι μπορεί να συγκρατήσει τουλάχιστον ένα 20%. Αλλιώς, αν συνεχίσει να κυβερνάει, η κατάρρευση («πασοκοποίηση») είναι θέμα ολίγων μηνών.
    Και το μέγα πρόβλημα του συστήματος είναι η κατάληξη που θα έχουν σε τέτοια περίπτωση, οι απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – οι μη μαρξιστές, που τον ψήφισαν για να… σκίσει το Μνημόνιο. Αλλά και πολλοί από τους σημερινούς αναποφάσιστους, πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ψεκασμένων.
    Για να μην τα πολυλογούμε, θεωρείται βέβαιο πως αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, σε λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά και η Χρυσή Αυγή θα είναι δεύτερο κόμμα, με συνεχείς ανοδικές τάσεις.
    Προκειμένου δε να μην συμβεί αυτό, οι πρόωρες εκλογές είναι μια κάποια λύση!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ