Χαιρετισμός Δημήτρη Γάκη στην έναρξη του 26ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Ασκληπιείο της Κω

0
120

Χαιρετισμός Δημήτρη Γάκη στην έναρξη του 26ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, 17.5.2018, Ασκληπιείο της Κω.

***

Κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση για την Ψυχική Υγεία, που πραγματοποιείται σήμερα στην Κω.

Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται, να συγχαρώ τους διοργανωτές και όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση ενός συνεδρίου που καλείται να συμβάλει επιστημονικά τόσο στο ιατρικό, όσο και στο κοινωνικό σας έργο.

Η επιλογή της Κω σαν χώρου υλοποίησης του συνεδρίου που συνδυάζει όχι μόνο την Ιπποκρατική παράδοση αλλά και την ανάγκη μελέτης των προβλημάτων που γεννά η παρουσία χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, καθώς και η απαίτηση να δοθούν λύσεις στα προβλήματα αυτά, θεωρείται αξιόλογη.

Είναι γνωστό, ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση δημιουργεί, εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην εργασία και το εισόδημα των ανθρώπων, έντονη ψυχοσωματική ευαισθησία που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό αρνητικά τους δείκτες ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η περίθαλψη και προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου, η προάσπιση του κοινωνικού κράτους και η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι άξονες παρεμβάσεων υψηλής προτεραιότητας στην κοινωνική μας πολιτική.

Η επένδυση στην Ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην συνολική Υγεία, στη συνοχή και την ευημερία της κοινωνίας.

Στόχος μας είναι, ξεπερνώντας σταδιακά τους περιορισμούς των μνημονίων να χτίσουμε το νέο κοινωνικό κράτος. Στο υπόδειγμά μας, η κοινωνική συνοχή είναι βασικός παράγοντας της ποιοτικής ανάπτυξης που επιδιώκουμε.

Έτσι, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τους επαγγελματίες στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, θα μπορούμε να δρομολογήσουμε, με όρους αξιοπιστίας την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί προτεραιότητα για προσωπική ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κοινωνική αλληλεγγύη και κυρίως ισότητα.

Κύριοι σύνεδροι,

Με αυτές τις σκέψεις και με αισθήματα εκτίμησης προς το ιατρικό και κοινωνικό έργο που πραγματοποιείτε, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Δημήτρης Γάκης

Βουλευτής Δωδεκανήσου

***

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ