Ε. Μαυρογάλου: ΕΚΑΣ 2018 με ψαλίδα 70% και πλήρη κατάργηση

0
579

ΕΚΑΣ 2018 με ψαλίδα 70% και πλήρη κατάργηση

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Οι λέξεις μιλούν από μόνες τους και προφανώς δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για να περιγράψουμε ποιο είναι αυτό το περιβόητο χρηματικό βοήθημα. Αξίζει μόνο να επισημάνω ότι δίδεται από το ελληνικό κράτος ήδη από το 1996 σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανθρώπους με αναπηρία άνω του 80%, δηλαδή στις πιο αδύναμες πληθυσιακές ομάδες του πληθυσμού.

Και παράλληλα έχουμε την Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία ξεγέλασε τη χώρα μας, προβάλλοντας τον εαυτό της ως την Αριστερή Ελπίδα που θα έκανε ανακατανομή του πλούτου και θα έσκιζε μνημόνια. Τελικά ούτε μνημόνια ήταν σε ικανή θέση να σκίσει, ούτε να συμβάλλει στην οικονομική ενίχυση των αδυνάτων, αλλά και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.

Και το αποδεικνύει εμπράκτως για άλλη μία φορά με τις συνεχείς περικοπές του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο έχει ως στόχο την ακόμη δυσμενέστερη θέση των πολύπαθων χαμηλοσυνταξιούχων και αναπήρων. Ανθρώπων που οφείλουμε να στηρίζουμε και όχι να χρησιμοποιούμε στο βωμό μίας εκλογικής νίκης.

Οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου 2018, που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2017, έφερε τους συνταξιούχους αντιμέτωπους με μία επιπρόσθετη δραματική μείωση του ΕΚΑΣ, αφού έλαβαν το «υπέρογκο» ποσό των 35 ευρώ που αντιστοιχούσε στο μήνα Ιανουάριο, έναντι των 115 Ευρώ που ελάμβαναν μηνιαίως έως τώρα. Ενώ κάποιοι άλλοι συνταξιούχοι, κυρίως μειωμένης σύνταξης θα λαμβάνουν στο εξής το «αμύθητο» ποσο των 23 ευρώ.

Κι ενώ έχει ψηφισθεί με τον Νόμο Κατρούγκαλου η οριστική κατάργησή του στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 85 εκ. ευρώ για το ΕΚΑΣ καθώς περικόπτονται 238 εκ. Ευρώ, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των δικαιούχων που θα το λάβουν τκατά το τρέχον και τελευταίο έτος εφαρμογής του. Ο αριθμός των δικαιούχων ανερχόταν το 2017 σε περίπου 210.000, ενώ το 2018 ο αριθμός αυτός δε θα ξεπεράσει τους 70.000.

Εντός του πλαισίου αυτού, της κοινωνικής και οικονομικής ολίσθησης των συμπολιτών μας και της χώρας μας, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), σύμφωνα με την οποία όσοι κατέστησαν συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ μετά τις 13 Μαΐου 2016 δε δικαιούνται το 2018 ακόμη κι αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται.

Η λύση και πάλι της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας από τη κυβέρνηση της δήθεν «Ελπίδας» και «Αριστέρας» οδεύει για άλλη μία φορά προς τη λάθος κατεύθυνση. Κι αντί να συζητάμε για τη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θα αποτελέσει πόλο έλξης ξένων επενδύσεων και θα ενισχύσει τις ελάχιστες εναπομείνασες εγχώριες υγιείς επιχειρήσεις συνεχίζεται η αφαίμαξη των Ελλήνων.

Ελένη Δ. Μαυρογάλου

LL.M. Δικηγόρος

Μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ

Πάτμος – Δωδ/σα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ