ΗΠΑ: Η Monsanto αντιμετωπίζει πρόστιμο 857 εκατομμυρίων δολαρίων για έκθεση ατόμων σε νευροτοξικές ουσίες

0
3254

ΗΠΑ: Η Monsanto αντιμετωπίζει πρόστιμο 857 εκατομμυρίων δολαρίων για έκθεση ατόμων σε νευροτοξικές ουσίες

Σε μια σημαντική νομική εξέλιξη, δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε στη Monsanto, θυγατρική του γερμανικού ομίλου Bayer, να καταβάλει το σημαντικό ποσό των 857 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση και τόκους. Η απόφαση αφορά ισχυρισμούς ότι εξέθεσε μαθητές και συγγενείς τους σε σχολείο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον σε πολυχλωριωμένο διφαινύλιο (PCB), έναν επίμονο περιβαλλοντικό ρύπο.

Η Monsanto, η οποία βρίσκεται πλέον υπό την ομπρέλα της Bayer, εξέφρασε την πρόθεσή της να προσβάλει την απόφαση αυτή μέσω της δευτεροβάθμιας διαδικασίας, αντικατοπτρίζοντας την προσέγγισή της σε παρόμοιες υποθέσεις που σχετίζονται με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Sky Valley στο Μονρόε της Ουάσινγκτον.

Η αγωγή, που κατατέθηκε σε δικαστήριο της κομητείας King County που περιλαμβάνει το Σιάτλ, υποβλήθηκε από πέντε πρώην μαθητές και δύο γονείς. Ισχυρίστηκαν ότι η έκθεση σε PCBs που προέρχονται από τα φωτιστικά σώματα εντός των χώρων του σχολείου είχε ως αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Οι νομικές ενέργειες που αφορούν καθηγητές, επιπλέον μαθητές και γονείς στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχουν ήδη οδηγήσει σε υψηλά πρόστιμα.

Παρά τη διακοπή της παραγωγής PCB από τη Monsanto το 1977, πριν από την απαγόρευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 1979, οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν παρείχε επαρκείς προειδοποιήσεις σχετικά με τις διαρκείς επιπτώσεις των PCB. Οι χημικές ουσίες, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για την πρόληψη πυρκαγιών, διαπιστώθηκε ότι παρέμεναν περισσότερο από το αναμενόμενο και εγκυμονούσαν νευροτοξικούς κινδύνους κατά την είσοδό τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Felix Luna, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους επτά ενάγοντες, τόνισε κατά τη διάρκεια της δίκης την έλλειψη ενημέρωσης της Monsanto σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των PCBs. Υποστήριξε ότι η εταιρεία παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι οι ουσίες αυτές παραμένουν στον ανθρώπινο οργανισμό για μια ολόκληρη ζωή, διαθέτοντας νευροτοξικές ιδιότητες και αποτελώντας σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Αυτή η νομική οπισθοδρόμηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς αγωγών που αντιμετωπίζει η Monsanto σχετικά με τις επιπτώσεις των PCBs. Η εταιρεία, η οποία αποτελεί πλέον μέρος της Bayer μετά την εξαγορά της το 2018 έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν εντολές αποζημίωσης σε υποθέσεις που σχετίζονται με το ζιζανιοκτόνο Roundup, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία γλυφοσάτη.

Σε μια παράλληλη υπόθεση στα μέσα Νοεμβρίου, ένα δικαστήριο στο Τζέφερσον Σίτι του Μιζούρι υποχρέωσε τη Monsanto να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ως αποζημίωση και τόκους σε τρία άτομα που απέδωσαν το λέμφωμά τους μη Χότζκιν στην παρατεταμένη χρήση του Roundup. Η Monsanto άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, συνεχίζοντας τις νομικές μάχες γύρω από τα προϊόντα της.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ