ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Τα κορίτσια της χορωδίας του Γυμνασίου Ζηπαρίου τραγούδησαν τα παραδοσιακά τοπικά κάλαντα του Λαζάρου – Ευχάριστη έκπληξη για κατοίκους και επιχειρηματίες στο Ζηπάρι

8
1972

Συγκίνηση και ευχάριστη έκπληξη προκάλεσαν σήμερα στο Ζηπάρι τα κορίτσια της χορωδίας του ημερήσιου Γυμνασίου Ζηπαρίου με τις σεμνές παρουσίες τους και τις γλυκές φωνές τους.

Ομάδα της χορωδίας του γυμνασίου Ζηπαρίου αποτελούμενη μόνο από μαθήτριες του σχολείου, τραγούδησε τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου της νήσου Κω, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα.

Παράλληλα οι «Λαζαρίνες» πρόσφεραν με εγκαρδιότητα σε επαγγελματίες και κατοίκους του χωριού παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκά «λαζαράκια». Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό μουσικής του σχολείου κυρία Γεωργία Χαραλαμποπούλου «τα κάλαντα του Λαζάρου της Κω είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστά για τη στιχουργηματικη, μελωδική και ρυθμική τους πρωτοτυπία, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα στολίδια της λαϊκής μουσικής κουλτούρας της Ελλάδας. Η έγερση του Λαζάρου με τους θρησκευτικούς της συμβολισμούς και οι αγερμοί, δηλαδή η περιφορά των καλαντηστριων στις γειτονιές συνδέουν το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου με την «ανάσταση» της φύσης. Χαιρόμαστε γιατί η συναισθηματικά φορτισμένη ανταπόκριση των ανθρώπων στις εμφανίσεις μας δικαιώνει την προσπάθειά μας να διατηρούμε τις μνήμες ζωντανές, μεταλαμπαδεύοντας ταυτόχρονα τα τοπικά έθιμα στις επόμενες γενιές. Άλλωστε πιστεύουμε πως η αναβίωση αυτών των εθίμων ανταποκρίνεται πρώτα και κύρια στην ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του νοήματος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Τα ειλικρινή και αυθόρμητα μουσικά συμβάντα σε μια κοινωνία είναι σημαντικά γιατί συνδέονται με τις έννοιες της προσφοράς, της αποδοχής, της ένταξης, της αλληλεπίδρασης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη διευθύντρια του σχολείου μας, όλους τους καθηγητές, τους γονείς και κάθε εμπλεκόμενο που στηρίζει αυτή την προσπάθεια για τις εμφανίσεις της χορωδίας του ημερήσιου Γυμνασίου Ζηπαριου και να ευχηθούμε σε όλους καλό Πάσχα με υγεία.» Από πλευράς μας να ευχηθούμε κι εμείς η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί, διότι φαίνεται πως ανταποκρίνεται σε ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Τα κάλαντα του Λαζάρου τραγούδησαν οι μαθήτριες:

Αλεξάνδρα Διακανασταση, Σταματία Καραγιάννη, Βασιλική Κουζουκα, Σοφία Παππουλη, Κατερίνα Ράπτη, Χριστίνα Στάμου.

Τα παραδοσιακά γλυκά ήταν ευγενική προσφορά του καταστήματος «Οβελίξ».

IMG-e15c022c744d894da0ee9f96d63fe602-V.jpg

IMG-0c773cc2bd7d840a9e87858c700fe5b9-V.jpg

IMG-ffe14281dc8f66de78c7aa3c2e6ffaee-V.jpg

IMG-ed18f98abee0ef4fc8e455a1ec8abd86-V.jpg

IMG-1ef34e171648f4d052858dc1adc98829-V.jpg

IMG-15896903a2be671956ed5b6658ec1593-V.jpg

IMG-9bfd1225b6c01e1344c6e84f59039ad1-V.jpg

Πηγή: https://www.kosnews24.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πόση ομορφιά μας χαρίσατε απλόχερα καλά μας παιδιά, με τί ψυχική ευγένεια μας παρουσιάσατε τα παραδοσιακά μας κάλαντα του Λαζάρου, πόση συγκίνηση νιώσαμε… Συγχαρητήρια στο σχολείο για τους μαθητές του και τους δασκάλους του! Με κάνετε πραγματικά υπερήφανους!!!

  2. Στο Ζηπάρι σηκώθηκε πάλι η σημαία της αξιοπρέπειας αυτού του τόπου! Μπράβο στο σχολείο μας! Εύγε στα παιδιά και τους καθηγητές τους!

  3. Ήταν πολύ συγκινητικά! Σας καμαρωσαμε και θα σας θυμόμαστε σαν μια πολύ ωραία ανάμνηση αυτών των γιορτών! Να είστε πάντα καλά και να επαναλάβετε οπωσδήποτε αυτές τις υπέροχες εμφανίσεις.

  4. Ο παππούς μου Ιωάννης 80 ετών, μου μετέφερε ότι εχτές σας άκουσε στο χωριό να τραγουδάτε τα κάλαντα του Λαζάρου. Τον συγκινησατε πολύ, του προσφέρατε και γλυκό και θα θυμάται το χαμόγελο στα μάτια σας γιατί το προσφέρατε με την καρδιά σας. Από χτες είναι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος για τις αναμνήσεις που ζωντάνεψαν από την παιδική του ηλικία που τις είχε ξεχάσει. Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως από μικρό παιδί είχε να ακούσει αυτά τα κάλαντα. Συγχαρητήρια είναι λίγο μπροστά στην πολύπλευρη προσφορά σας στην τοπική κοινωνία. Εκπαιδευτικοί και μαθητές του γυμνασίου Ζηπαριου να είστε πάντα καλά! Καλό Πάσχα με υγεία!

  5. Συγχαρητήρια στο σχολείο, την εκπαιδευτικό μουσικής και τα παιδιά για την υπέροχη πρωτοβουλία! Σας απολαύσαμε, σας θαυμάσαμε και καταφέρατε να με κάνετε να συγκινηθω όπως είδατε. Είσαστε υπέροχοι!

  6. Να ζήσουν τα Δωδεκάνησα με τον πολιτιστικό πλούτο που έχουνε! Επιτέλους να καταλάβουμε πως δεν είναι το χρήμα η αξία της ζωής! Θερμά συγχαρητήρια στο γυμνάσιο Ζηπαριου, τους αξιόλογους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του που μας κάνουν να καμαρώνουμε για τον τόπο μας!

  7. Να και μια ευχάριστη είδηση επιτέλους και μάλιστα από το μέλλον του τόπου, από τη νέα γενιά! Συγχαρητήρια! Σας εύχομαι να σκορπάτε πάντα χαμόγελα ευτυχίας και δάκρυα χαράς γύρω σας! Συγχαρητήρια στο σχολείο!

  8. Πόση υπερηφάνεια και ακόμα μεγαλύτερη νοσταλγία νιώθουμε για τον τόπο μας όταν διαβάζοντας τα νέα του βλέπουμε μια είδηση γεμάτη χρώματα, ήχους, νιάτα, ομορφιά, φως και αισιοδοξία!!! Συγχαρητήρια στο γυμνάσιο Ζηπαριου!! Ένα εγκάρδιο «σας ευχαριστούμε» προς όλους τους καθηγητές και τους μαθητές του. Καλή Ανάσταση!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ